Реклама / Ads
1| 6500 |01.08.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В ЕС започва битка за домакинство на евроагенциите, които напускат Лондон

.
21 европейски държави се борят за домакини ни базираните в Лондон агенции на ЕК след Брекзит.
 
Всички държави на Европейския съюз, с изключение на шест, се надпреварват за домакинството на едната или на двете агенции на ЕС, базирани в Лондон, които ще бъдат преместени след Брекзит. Стартира състезание, което лесно може да ескалира в битка, съобщава телевизия Блумбърг.

Съревнованието за работни места и престиж, които вървят с домакинството на европейските агенции често става доста жежко, но тази конкуренция може да отслаби единството на 27-те оставащи в ЕС държави по средата на деликатните двугодишни преговори за излизане на Обединеното кралство, които започнаха през март.

Деветнадесет града предлагат гостоприемството си за Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), а осем предлагат дом на Европейския банков орган (ЕБО), заявиха от Европейската комисия днес (01.08.2017).

Само Унгария, Словения, Кипър и трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва, са решили да не се състезават.

Германия, Франция, Ирландия, Австрия, Полша и Белгия искат и двете агенции.

Европейската комисия ще преценява кандидатите през септември, а решението ще трябва да бъде одобрено при последващо заседание на Европейския парламент през октомври. Окончателно решение се очаква месец по-късно.

Агенция ЕАЛ наема близо 900 служители и извършва мониторинг и контрол на безопасността на лекарствата, разпространявани в цяла Европа. С годишен бюджет от $360 млн. към момента тя привлича 36 000 експерти годишно на срещи в Лондон. За това агенцията се счита за ценна придобивка.

Милано, Копенхаген, Атина, Амстердам и Барселона са сред кандидатите да приемат тази агенция, като Милано се очертава като лидер.

EBО, в която работят 160 души пише и координира банковите правила в блока. За нея се конкурират Франкфурт, Париж, Люксембург, Прага и други. Германският финансов хъб се счита за най-вероятен дом на агенцията, защото вече е домакин на Европейската централна банка и европейската застрахователна агенция.

Виена, Варшава, Дъблин и Брюксел искат да приберат и двете агенции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9050 |23.06.2017 Кабинетът ”Борисов 3” започва преговори за изтребителите ”Грипен” . 0| 6657 |03.04.2017 Университетът на Монти „Бокони” започва програма в София . 0| 5311 |30.03.2017 Летният сезон по българското Черноморие започва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads