Реклама / Ads
3| 5388 |31.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Здравеопазването пред финансов колапс

.
В Министерството на здравеопазването се очертава бюджетен дефицит от 200 млн. лева. Причината е по-ниското ниво на събираемост на средства в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от около 130 млн. лв. и още 70 млн. лв. очаквани в НЗОК разходи до края на годината заради изплащането на позитивния лекарствен списък.
 

Това съобщи за медиите министърът на здравеопазването Божидар Нанев на извънредна пресконференция.

Очертават се и около 150 млн. дефицит в здравното министерство на база разходи, които трябва да бъдат извършени до края на годината. Поради влошаването на икономическите показатели се очаква този дефицит да се повиши до края годината, каза министър Нанев.

Заложеният в позитивния лекарствен списък дефицит е около 30 млн. лева месечно, което за следващата година означава не по-малко от 350 млн. лева дефицит, уточни Божидар Нанев. Това е показал извършеният анализ за състоянието на бюджета, с който вчера са били запознати премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков, каза Нанев.
В позитивния лекарствен списък са заложени повече медикаменти и по-голям списък от хора, които могат да ги използват. За това обаче няма осигурени пари в министерството. По думите на Нанев, направен е популистки акт - без да има пари, е заложен разход. Това означава, че сме попаднали в капан, подобен на този с пенсиите, коментира той.

Друга причина за дефицита в здравеопазването е липсата на преструктуриране в болничната помощ, където средногодишното увеличение на хоспитализацията е около 10 процента.

Проверката е установила още влошено качество на болничната помощ в голяма част от болничните заведения, както и наличие на нерегламентирани плащания.

Нанев цитира данни на Евростат, според които над 7 на сто от разходите на домакинствата отиват за
Като трета и много важна причина за наличния дефицит в здравеопазването министърът посочи големия брой здравнонеосигурени лица - 1.2 млн. души към момента.

Сред изброените "незабавни и категорични" мерки за преодоляване на този дефицит Нанев изброи конкретни законодателни и административни мерки. На първо място министърът постави "преразглеждането на функциите и органите на управление на НЗОК".

Според Нанев, трябва да се консолидират средствата, които са част от консолидирания бюджет на държавата. Органите на управление на НЗОК от своя страна следва да носят и персонална отговорност. Броят на лицата в управлението трябва да се намали и да се управлява заедно с изпълнителната власт, предвиждат промените.

Броят на лицата, които управляват НЗОК в момента, е 50 и той трябва да бъде намален максимално, каза Нанев. Така структурата на управление на НЗОК ще наподобява Контролния и Надзорния съвет на НОИ. Здравният министър предложи още здравното осигуряване да стане задължително, да се третира като данък, който трябва да се плаща. За целта ще бъдат предприети законодателни промени. Ще се работи и за развитие на системата за доброволно здравно осигуряване, която според Нанев трябва да стане над 8-те процента здравноосигурителна вноска.

Двата процента, които досега не са използвани, трябва да се включат към 6-те. Това може да стане чрез преструктуриране на НЗОК, поясни министърът.

Заради изключително големия брой нерегламентирани и регламентирани доплащания в системата и особено в болничната помощ, плащането следва да бъде изведено на входа на лечебните заведения, предлага Божидар Нанев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5519 |26.08.2009 Финансова инжекция от МВФ до септември . 1| 5581 |28.07.2009 Ройтерс: Новият финансов министър Дянков отказва помощ от МВФ . 0| 6285 |06.04.2009 Европа се раздели и по въпросите за финансовата регулация . 1| 4779 |03.04.2009 Срещата на Г20 приключи със съгласие за създаване на глобален финансов борд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads