Реклама / Ads
0| 6285 |06.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Европа се раздели и по въпросите за финансовата регулация

.
Европейски знамена
Неформалната среща на финансовите министри на страните членки на Европейския съюз осветли различията помежду им в схващането за това как как да се приложат на практика предложенията на Г-20 за реформи на финансовата система, пише EUobserver.
 
Една част от държавите са съгласни с идеята на бившия председател на Международния валутен фонд (МВФ) Жак дьо Ларосие за създаването на нова общоевропейска агенция под шапката на Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято задача да бъде събиране на информация за рисковете, пред които се изправя европейската финансова система.

Срещу предложението се обяви Великобритания заради страха, че Европа ще отнеме суверенитета на страната при управлението на лондонското сити - най-големият финансов център на Стария континент. От Лондон лаконично обясняват, че ЕЦБ и сега има изключително важна роля, но тя трябва да бъде прецизирана.

Френският министър на финансите Кристин Лагард призова за намиране на бързо общо решение, защото, въпреки че не членува в еврозоната, Великобритания не може да остане изолирана извън системата. Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише също се опита да разсее британското напрежение, засега безуспешно.

На срещата в Прага стана ясно, че британският премиер гордън Браун ще разговаря с председателя на централната банка на Острова Марвин Кинг относно прилагането на новите финансови правила, за които взе решение Г-20. Тъй като Великобритания явно има по-различна гледна точка, надявам се да изгладим всичко до няколко седмици, изразиха надежда представителите на Дания.

Междувременно, премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер възрази срещу включването на някои европейски страни, включително и Люксембург, в "сивия" списък на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Белгийският финансов министър Дидие Рейндерс също възнегодува от присъствието на страната му там. Двамата се надяват, че скоро ще бъдат заличени от списъка на данъчните убежища. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5224 |27.01.2009 Инвестициите в бизнес имоти в Европа бележат спад . 0| 4708 |15.01.2009 Продажбите на коли в Европа най-ниските от 15 години . 2| 4611 |02.01.2009 Ръст на пазарите в Азия и Европа в първата сесия за 2009 г. . 3| 6311 |22.11.2008 1 млн. автомобили по-малко в Европа през 2009-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads