Реклама / Ads
3| 5992 |13.09.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Звъним по Европа за не повече от 44 ст.

.
Не повече от 44 ст. на минута (с включено ДДС) ще струват международните мобилните разговори в рамките на Европейския съюз. Това предвиждат мерки, касаещи мобилното пространство на територията на ЕС, които бяха представени пред Европейската комисия (ЕК) от ресорния комисар Нели Крус.
 

Едно от предложенията на Крус е потребителите да не плащат повече от 19 евроцента на минута (плюс ДДС), когато говорят по мобилния си телефон с друга страна членка на съюза.

Регулацията ще засегне и фиксираните телекомуникационни услуги. Идеята е минута разговор от домашния телефон до друга държава от ЕС да не може да бъде таксувана повече от цената на вътрешен за страната разговор. Като първа стъпка към новата регулация ЕК предлага от 1 юли 2014 г. да отпадне такса роуминг при входящи обаждания, а от 2016 г. - роумингът изцяло да остане в историята.

Така при пътуване в ЕС ще разговаряме на същите цени, каквито плащаме за обаждане по GSM в рамките на България. Обмисля се и вариант, който да позволява на потребителя да сменя телекома, докато се намира в чужбина, без да се налага да купува нова SIM карта. Според председателя на ЕК Жозе Барозу тези мерки са добри, тъй като ще осигурят равен достъп на потребителите и ще ускорят икономическия ръст на съюза.

"Стандарт" се допита до родните телекоми за становище по темата. "Глобул" и "Виваком" посочват, че подкрепят усилията за създаването на по-модерна регулаторна рамка, но не могат да коментират по-подробно преди да се запознаят в детайли с мерките и да извършат съответния анализ. От най-големия GSM оператор у нас - Мтел, обаче не са толкова пестеливи в коментара си. Според тях последните предложения "биха имали увреждащ ефект за телеком пазара", който би довел до "загуби на приходи, намаление на инвестициите, липса на възможност за иновации и загуба на работни места". Новите правила ще трябва да бъдат приети от европарламента и Съвета на ЕС, така че не се знае откога и дали въобще ще влязат в сила.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5571 |10.08.2013 Заявките на министерствата за европарите далеч над лимита на ЕК . 3| 5608 |12.07.2013 Йоханес Хан: Инвестирайте повече европейски средства в икономически растеж и заетост . 3| 7438 |23.05.2013 Внасяме все повече плодове и зеленчуци . 3| 9348 |13.05.2013 Експерти от цяла Европа ще се мажат с лечебна кал в Поморие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads