Реклама / Ads
3| 5641 |12.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Йоханес Хан: Инвестирайте повече европейски средства в икономически растеж и заетост

.
Комисарят по регионална политика Йоханес Хан заяви, че вече се търсят варианти парите, които ще загуби България от този програмен период, да бъдат възможно най-малко. След среща с вицепремиера и министър по еврофондовете Зинаида Златанова и министрите на околната среда и регионалното развитие,
 

След 2014-а година от страната ни ще се очаква да инвестира повече от европейските средства в икономически растеж и заетост, зяви още той пред БНР.

Въпреки политическите сътресения у нас Йохонес Хан няма оплаквания от начина, по който Еврокомисията работи с българската администрация и подчертава, че подготовката на необходимите документи за следващия програмен период върви добре. За този обаче има опасност от загуба на средства, каза Хан, като по думите му е важно тя да бъде сведена до минимум и вече се водят разговори в тази посока. Комисарят потвърди, че след 2014-а година България ще трябва да пренареди приоритетите си и че Еврокомисията поставя условие повече пари да бъдат насочени към изпълнение на Стратегията за растеж и заетост - Европа 2020.

Определено България трябва да наваксва във всички области и затова е важно да инвестира в малките и средни предприятия, днес ясно подчертах това, както и в иновации и научни изследвания, защото от тези неща зависи конкурентоспособността на икономиката, каза Йоханес Хан.

Че европейските приоритети вече са други и че в България занапред акцентът няма да е върху строителството на магистрали, потвърди и вицепремиерът Зинаида Златанова.

Инфраструктурата, да, твърдо, вече не приоритет. И това се знае от всички, които искат да го знаят и които искат да го осъзнаят. Факт е, че в момента големият приоритет са иновациите, науката и изследванията, образованието, обучението, инвестициите в човешкия капитал, работните места, малките и средните предприятия, екологията и климатът.

До септември правителството трябва да представи в Еврокомисията нов, трети вариант, на партньорското споразумение за следващите 7 години, който ще бъде максимално съобразен с тези приоритети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7453 |23.05.2013 Внасяме все повече плодове и зеленчуци . 8| 5461 |08.05.2013 Чакаме до 10% повече туристи това лято . 11| 7252 |02.05.2013 Българи почиват в чужбина, повече чужденци - при нас . 23| 6913 |09.04.2013 Държавата харчи 2 пъти повече, отколкото получава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads