Реклама / Ads
47| 9441 |17.10.2014 ГЛАСЪТ

Абсурдистан! Цацаров не дава Василев да говори от Белград, а НПК дава

.
Г-н Цацаров Източник: Булфото
Няма да има разпит на банкера Цветан Василев по видеоконферентна връзка от Белград, отсече в петък главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. Цацаров отхвърли с насмешка предложението, направено няколко часа преди това от един от адвокатите на Василев - Христо Ботев. Отряза го преди то да е пристигнало по официален път в държавното обвинение.
 
Цацаров посочи, че най-напред трябва да се изчака решението на сръбския съд по искането за екстрадиция на Василев, изпратено от българските власти през септември.

"Аз първо не мога да разбера кой от всички, правещи изявления, е защитник, т.е. - има качество на защитник по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). И второ, нека не правим прибързано коментари до момента, в който се произнесе сръбският съд", продължи с иронията главният прокурор.

 

Не е лошо сътрудниците на Цацаров да му готвят справки преди да прави изявления. Тогава той щеше да знае, че защитникът Ботев има пълномощно по делото за източване на 206 млн. лева от КТБ още от самото начало на разследването и е приъствал на всички досегашни заседания на съда по делото.

 

По-рано Ботев съвсем ясно разтълкува желанието на Василев да даде обяснения сега с опасенията, че има политически лица, които искат да присвоят бизнеса му.

 

"В случая говорим за хора, които имат огромни интереси в бизнеса и успяват да си ги защитават чрез политиката. Т.е. имат ключови позиции в политиката, във властта, оттам и в прокуратурата, и става затвореният кръг, чрез който очевидно за 4 месеца може да се унищожи една банка, една телевизия - защото телевизията е на ръба на оцеляването (ТВ7 – бл.ред.), и да се опитат да се източат множество работещи фирми, да се отнемат техните активи и всичкото това да се препише на Цветан Василев", заяви адвокат Ботев.

 

Цацаров обаче не е съгласен. "Нека задам още един въпрос, който отново ще бъде свързан с правна конструкция – кога дава обяснения един обвиняем? Когато му бъде повдигнато обвинение", отвърна той. Така стана ясно, че прокуратурата държи разпитът на Василев да бъде направен едва, след като той се върне в страната, където го очаква 72-часов арест.

 

Цацаров се отнесе пренебрежително и към твърденията, че животът на собственика на КТБ е застрашен в България. "Подобна заплаха се чува единствено в телевизионните студия", пошегува се той.

 

Очевидно този петък главният прокурор бе настроен да се шегува: "Не може да си обвиняем и да станеш свидетел, не може. За да станеш защитен, трябва да има реална опасност. Когато са налице достатъчно данни да те привлекат като обвиняем, не можеш да избягаш от качеството на обвиняем с това, че искаш да бъдеш свидетел. Това не се определя от това – кой какво иска. Нещо повече – Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство дава възможност да бъде защитен и обвиняем, но при наличие на реална опасност. Никой до момента, никой, не е предоставял тези данни или няма желание да ги предостави, които да обосноват такава опасност. Аз тези данни ги чувам само от телевизионните студия. Разбира се, ако успея да изгледам всички предавания на явяващия се адвокатски екип", добави Цацаров.

 

Прокурор Цацаров е напълно прав! Никой, ама никой не може да проследи всички предавания по темата за КТБ, ако е фен на Вип Брадър и турските сериали, например. Нарича се спазване на приоритети. Очевидно проблемите, скандалите и войната, която се води срещу КТБ не са приоритетни за държавното обвинение. Нито съдбата на 1,5 млн българи - вложители, клиенти и партньори на банката. Какво от това, че ако враговете на КТБ успеят, ще последва финансов срив и държавата ще рухне икономически.

 

Когато петъчният урок по интелектуално-професионално-аристократично поведение на г-н Цацаров приключи, някои от досадните журнала взеха, че разлистиха Наказателно процесуалния кодекс. В него те откриха мъъъничко, но доста смущаващо несъответствие между изреченото от него и написаното в закона. Цацаров твърди, че няма как Цветан Василев да даде показания по видеоконферентна връзка от Белград, а чл. 115 (1) от НПК гласи:

 

"Обвиняемият дава обясненията си устно и непосредствено пред съответния орган.

(2) Обвиняемият не може да бъде разпитван по делегация или чрез видеоконференция, освен в случаите, когато се намира извън пределите на страната и това няма да попречи за разкриване на обективната истина.

(3) Обвиняемият може да дава обяснения във всеки момент на разследването и на съдебното следствие.

(4) Обвиняемият има право да откаже да дава обяснения.

 

И през уми не ни минава, че главният прокурор е пропуснал този текст. А ако все пак това се е случило, то е, защото няма време да проследи всички досадни писаници в НПК. Или пък е е искал да каже, че всъщност той не е съгласен Василев да говори от Белград. Или че други лица не желаят Василев да говори. Нещо такова.

Банджамин Дизраели казва: Там, където хората са честни, законите са безполезни. Там, където хората са лоши - никой не ги спазва. Цитираме, не иронизираме.

 

Интересно как тази случка ще бъде отразена в Доклада на ЕК в частта за правораздавателната система и конкретно за прокуратурата, който ще излезе в началото на декември. Дали в Брюксел ще са в настроение да се шегуват с нарушаването на НПК? Може би, ама надали...

 

Мариана Петрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 26993 |23.05.2013 Цацаров и ренесансът на червените тоги . 136| 38794 |15.05.2013 Кукишът на Цацаров – факти и съмнения . 111| 26015 |10.05.2013 Не предавайте децата на 12 май! . 5| 7252 |05.05.2010 Продавам гражданска отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads