Реклама / Ads
32| 12026 |09.03.2016 ГЛАСЪТ

Alixpartners Services - Дамоклев меч над главите на лъжците

.
Неяснотите и неистините около случилото се с Корпоративна търговска банка продължават да тегнат над държавата и обществото като Дамоклев меч. Сравнението може да е изтъркано, но не е пресилено. За позабравилите мита с меча ще припомня разказа на Цицерон в неговата книга "Тускулански беседи".
 
Сиракузкият цар Дионисий-стари заповядал да закачат на конски косъм меч над главата на ласкателя и нагаждач Дамокъл, който бил поканен на царския трон по време на пир, за да му покаже изменчивостта и преходността на щастието. Смисълът е, че тъкмо си мислиш, че си избран вечно да си на върха и изведнъж ти пада меч на главата...

Претенденти за последователи на Дамокъл у нас колкото щете. Последните кандидати за тази роля са подписалите договора с „Alixpartners Services UK” LLР и поддържащите мита, че тя нещо е свършила. Сред имената са ръководителите на институции като Владислав Горанов, финансов министър, Менда Стоянова, председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, Фондът за гарантиране на влоговете, Иван Искров, бивш управител на БНБ, главният прокурор Сотир Цацаров и др. Преди тях в този образ се превъплати Десислава Атанасова, още преди нея бяха Петър Чобанов, Пламен Орешарски, Цветлин Йовчев, Делян Пеевски и Йордан Цонев. Сериозен отбор, както виждате. Всички те се опитват да прикрият случилото се с банката, развявайки лозунга "Да разкрием истината за КТБ". Усилията им съвсем естествено напомнят фразата на Хитлер: "Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще и повярват".

 

Само че тук никой не им вярва, но на тях не им пука, че никой не им вярва. В изброените имена липсва това на Бойко Борисов, но има причина за това. Той няколко пъти заявява, че конкретни хора са виновни за фалита на КТБ - Петър Чобанов, Иван Искров и Пламен Орешарски. От прокуратура и други институции обаче липсва каквато и да е реакция. Това доведе до съмнения, че Борисов казва една истина, но или зад гърба му всеки прави каквото му нашепва личният интерес или той играе двойна игра.

 

Междувременно, докато родните Дамоклевци се напируват под меча, крадливи основни свидетели на държавното обвинение като Бисер Лазов и компания разпродават активи на банката на безценица, които уж квестори и синдици трябваше да пазят. Става дума за стотици милиони и милиарди, които се разграбват по брутален начин под носа на прокуратурата, ДАНС, МВР и прочие защитници на закона.

 

Случаят с „Alixpartners Services UK” LLР е продължение на това нагло поведение.

Ето какво споделя по този повод Вера Ахундова от "Ние, гражданите", организация която защитава интересите на вложителите и клиентите на КТБ.

 

"На 10.11.2015 г. успоредно със сигнала ни до Главния прокурор срещу засекретяването на доклада за разследването на финансовите операции в КТБ на разследващата фирма „Alixpartners Services UK” LLР, изпратихме и писма до оригиналната американска компания „Alixpartners” и до двете й дъщерни фирми във Великобритания - „Alixpartners UK” LLР и „Alixpartners” LTD, а също така и до „Alixpartners Services UK” LLР. В тях предложихме съдействието си, предаването на многобройни документи за незаконни и незаконосъобразни действия на БНБ, Прокуратурата, квесторите и синдиците на КТБ най-вече във връзка с увреждането на масата на несъстоятелността на банката за целия период 2014-2016 г. Поискахме телефон и лице за контакт, като предложихме и опция да контактуват с нас през авдокатската кантора на английски клиент на КТБ с надгарантиран влог, който е и наш член. Опитите на английските ни колеги да посетят на място  седалището на „Българската Аликс” се оказа невъзможно, тъй като в адресния и фирмен регистър на посочения адрес такава фирма не фигурираше".


Тя посочва още: "Фирмената история на „Аликспартнърс” ЛЛП има четири одобрени устава на нови дъщерни компании до 2014 г. с предмет на дейност – друга стопанска дейност. „Българската” компания не фигурира като дъщерна на оригиналната разследваща компания".


Няма да навлизам в детайли, макар те да са важни, защото в случая е по-смущаваща заложената предварително измама. Някои български институции се оправдаха, като цитираха отговори от Лондон, че такава компания е регистрирана и съществува. И че клонът във Великобритания има нещо общо с нея. Разбира се, че е така. Формално, а измамите и манипулациите са другаде.

 

1. През цялото време всички гореупоменати висши представители на държавни институции твърдяха, че заданието за разследване на случилото се с КТБ се изпълнява от Лондонския клон на майката „Alixpartners". Хвалеха компанията и ни натякваха световното й име и постижения. В същото време са знаели, че става дума за съвсем друга фирма. Това е безотговорно и унизително отношение към гражданите и държавата.

 

2. Отговорни лица в България са знаели, че въпросната фирма не е водещата фирма, а фирма без нито една изпълнена поръчка и с биография от 5 месеца. Знаели са кой и с каква цел е регистрирал въпросната нова фирма. Както и че точно тя трябва да бъде избрана да "свърши една работа".

 

3. Дамоклевците са знаели също, че нито една от световните фирми в Топ 5 не е поканена. Кой и как е подреждал шорт листата на поканените тогава?

 

4. Зад регистрираната по спешност фирма стоят български граждани, които съвсем скоро ще излязат "на светло" и тогава ще стане ясно като бял ден, че далаверата с разследването на КТБ от "специална фирма" е предварително планирана.

 

Това са само 4 положения, които разбиват на пух и прах официалните позиции, срамежливо пробутвани в публичното пространство от съответни институции.

Защо все пак е било необходимо регистрирането на нова фирма за изпълнението на един единствен договор – този с КТБ?

 

Известна е практиката да се регистрират индивидуални фирми (нерядко за мръсни поръчки) поради направената оценка за дадена страна или зона като рискова, а и за да се избегнат евентуални съдебни спорове и плащането на вреди и щети като неустойка. Точно такава е практиката на счетоводно-одитиращите компании в България с франчайзингов договор за използване на наименованието на фирмата-майка (Делойт, Ърнест енд Янг, КПМГ и др.). Пример за поръчване на конкретна оценка на определена фирма е избухналият преди няколко години скандал с американската "Енрон", станал известен като Енронгейт и дал старта на кризата на Уолстрийт. Там обаче всичко се разследва от прокуратурата и ФБР в дълбочина.


Има и още нещо. Нашите институции се позовават на английски източник, който би трябвало да звучи на българите като последна инстанция. Това обаче е поредният опит за манипулация. Подобни практики са известни отдавна, а и винаги се намират лица, които срещу съответни пачки, са готови да предоставят името си. Нещо като действия под прикритието на дадена фирма, за което се плаща скъпо, много, много скъпо. В шпионажа този род поведение се нарича "действия под чужд флаг". В нашия случай български пирати действат под флага на " Alixpartners".

 

Една от най-вероятните хипотези за регистрираните във фирма „Alixpartners Services UK LLP (Limited lialilities partnership) промени в собствеността и управлението са свързани с измененията в Закона за малкия бизнес, предприятията и заетостта във Вебикобритания от 2015 г., чиято цел е изсветляването на бизнеса и борбата срещу прането на пари (The Small Business, Enterprise and Employment Act 2015).  Съгласно тези промени, влезли в сила от 01.01.2016 г. във Великобритания  се създава Регистър на лицата със значителен контрол”. Това изисква всички собственици в едно дружество с над 25 % собственост на акциите и дяловете да бъдат регистрирани в този регистър.

 

Информацията в Регистъра на лицата-собственици със значителен контрол ще бъде публична и достъпна за всички в Търговския регистър на компаниите, а неподаването й до крайния срок - 29.02.2016 г. подлежи на санкции и здрави глоби.

 

Забележително и още по-съмнително е, че „АликсПартнърсСървисис” е създадена веднага след предложението на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Лютви Местан и Йордан Цонев да се възложи на чужда фирма разследването за КТБ.

 

Когато бяха хванати "по бели гащи" българските институции заповтаряха, че новата фирма все пак е дъщерна на британската. И ни съобщават името на управителя Джон Колинс. Колинс обаче е фигурирал в неоригиналната – „българската” фирма само един месец. След това панически се е спасил. След бягството му, в буквалния смисъл, фирмата е сменила веднага името си – от „АликсПартнърс 2” на „Аликс Партнерс сървисиз”. До онзи момент, трийсетина дни след регистрацията, наистина е имало някаква символична връзка между двете компании. Колинс се е спасил, усещайки, че нещата вонят. Взел е каквото му се полага и е отлетял. За топлите страни може би... А това, че преди време е бил Изпълнителен директор и Главен юрисконсулт на световноизвестната AlixPartners, LLC в Лондон не прави нещата по-малко съмнителни.

 

 „Alixpartners Services UK” LLР е подала изискваното по закон двумесечно предизвестие, с което се иска прилагането на скъсен данъчен период за фирмата. Дружеството е подало данъчна декларация на 12.01.2016 г. заедно със заявление за напускането/прекратяването на участието на „Alixpartners UK” LLР като съсобственик и на представляващия го Дж. Колинс като специален член – изпълнителен директор и главен консултант на дружеството. Окончателно отношенията са прекратени на 22.01.2016 г., което е отразено и в търговския регистър. Не е известно как е разпределена собствеността върху дяловете на партньорите, които вече са 27. Но по-ранното подаване на данъчна декларация означава, че Джон Колинс вече не е регистриран като директор, че данъците на фирмата са определени и вероятно платени авансово и печалбата на дружеството от изпълнението на българския договор с КТБ и ФГВ вече разпределена и получена от собствениците.

 

Любопитно е, че в оригиналната британска компания „Alixpartners UK” LLР съществуват доста имена, под названието или името на които е вписано номинален член, представен на базата на специално споразумение за представителство (Nominee agreement) или номинален корпоративен секретар (Nominee secretary). Това е знак за скрити скрити собственици. Макар че подобно вписване липсва в „българската” „Аликспартнърс Сървисиз” ЛЛП, някои от „номиналните” лица от британската фирма фигурират в нея. Тези истински собственици вече следва да са заявени пред Търговския регистър.

 

Що се отнася до структурата на „Alixpartners Services UK” LLР, водещите фигури като специален партньор при регистрирането на фирмата на 12.01.2015 г. са „Alixpartners UK” LLР”, представлявани от Джон Джоузеф Колинс, роден през 1951 г., т.е. на 65 години, и още две лица. Всички назначения са направени на 23 март 2015 г., като с опит в дейността, възложена им от синдиците на КТБ, там вероятно могат да бъдат посочени само 2-3 имена, т.е. на хората, които са работили и във фирмата-майка. Самото понятие "фирма-майка" е твърде условно, тъй като във фирмената история има четири одобрени устава на нови дъщерни компании до 2014 г. с предмет на дейност – друга стопанска дейност, но „българската” компания не фигурира като дъщерна на оригиналната разследваща компания.

 

В мъгла е забулен и друг изключително важен въпрос. Защо хвалената досега компания не е търсила следите на евентуално изчезнали милиарди, както упорито се рекламираше това у нас. Отговорът е: в заданието не е поставена такава задача. Което е странно, предвид славата на "Аликс Партнърс" именно в подобни търсения. Което е пореден съкрушителен удар срещу легендата за търсенето на истината за фалита на КТБ. Точно обратното, стремежът е да се заличат всички следи, които упорито водят към умишлен удар срещу финансовата институция.

 

Има въпроси, на които трябва да се отговори час по-скоро. Например:

1. Какво е участието на „Alixpartners” и „Alixpartners UK” LLР в капитала на „Alixpartners Services UK” LLР, когато последната е била учредена и как това участие се е променило след закриването на компанията на 22.01.2016 и Колинс се е оттеглил?

 

2. Сключила ли е компанията договор за франчайз?

 

3. Чрез какви механизми компанията би могла да обезпечи определени вземания и загуби срещу себе си, във връзка с извършеното производство?

 

4. Защо не се показва договорът за удължаване на първоначалното споразумение от май 2015 г. или анексирането на договора за услугата възстановяване на срадства или имущество в България и/или трети страни?

 

5. Има ли лица, които са съветвали синдиците в КТБ да действат срещу интересите на кредиторите?

 

Не е лошо да узнаем също каква е крайната сума, платена за "услугата" и по каква сметка е изплатена.

 

Съмнително е, че прокуратурата, финансовото разузнаване, ДАНС и въобще която и да е друга институция у нас, ще се заеме сериозно с разследването на поредната далавера, достойна за термина "афера на века". Съмнително е дали прокурорите ни имат капацитета и знанията да извършат такова разследване. Кръгът около х-л "Берлин" няма да допусне такова разследване. Освен ако Борисов и натиск от Брюксел, Лондон и Вашингтон не наложат такова дирене. Тогава ще се скъса конският косъм, който все още държи меча на възмездието над главите на недосегаемите български Дамоклевци.

 

Анелия Петрова

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 53832 |07.03.2016 Международна афера! Подставена фирма пише доклада за КТБ! . 60| 22377 |06.03.2016 Светът откачи: 12-годишна стана палач, изнасилена се радва на извергите . 23| 19433 |03.03.2016 93 Harbi - 1877-78 - една непозната Освободителна война . 104| 32165 |02.03.2016 Какво знаеше, но не каза на глас Ваньо Танов. Ордени...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads