Реклама / Ads
53| 54198 |03.05.2012 ГЛАСЪТ

България, Октопод и президент – инцест

.
Така Октопода си представя държавата, според древните китайци. А у нас?
България и мафията. Двете думи сякаш по естествен път се оказаха посестрими в годините на прехода. Малцина обаче говорят за това. Дори медиите, които уж са готови да изразяват гражданските щения, избягват директно да говорят за мафията у нас.
 
Е, имало нещо такова, ама не съвсем. Подход, довел до мрачната шега: „В другите държави има мафия, а у нас мафията си има държава”. Забавляваме се с нещо, от което нормалните страни треперят и се гнусят. Садо-мазохисти.

Затова и не е толкова учудващо, че процесът срещу „Октопода” тъне в медийна мъгла.  

 

Алексей Петров, брат му – Огнян Петров и адвокатката Ваня Траянова го взели с кола от тях уж да си „поговорят като бели хора”. Закарали го в мандрата на Огнян Петров и там почнали да го „съветват” как да се държи в съда и какво да говори.

В основни линии ставало дума за:

 

1.    Да не споменава в никакъв случай името на Георги Първанов. В никакъв!

 

2.    Че Цветан Цветанов, Флоров и Валентин Цоновски са го накарали да организира атентат срещу Алексей Петров в Тетевен по време на предизборната кампания, в която Трактора бе кандидат за президент. Драматизацията наистина бе пусната в ход, като гардове на Петров нападнаха Устинов и сина му, а нещата бяха представени като въоръжена атака срещу Трактора. Номерът не мина, но бе постигнат медиен шум, че уж държавата стои зад заговор за „мачкане” на политически опонент като трактора.

3.    Устинов да каже пред съда, че свидетелят Георги Цветанов лъже и си измисля за насилие срещу него и за насилствено прехвърляне на акции, имоти и пр. Въобще да бъде компрометиран.

 

Научаваме, че уважаваният адвокат Траянова скачала в съда и заплашила, че ще заведе дело срещу Пламен Устинов за клевета. Запознати обаче смятат, че това е просто цирк, защото много добре знаела какво се е случило в Тетевен. Твърде добре, за да се оповава на превързаните очи на Темида...

 

Делото е знаково. Делото е първо срещу мафиотски структури в държавата от 22 години насам. Но медиите споменават скандалите в съдебна зала мимоходом. Кого пазят?

Да помислим заедно.

Тръгваме от класичесдкия въпрос: Кой има полза от това?

Устинов е натискан да не споменава името на Първанов. Защо? Ако бившият президент не е замесен по никакъв начин в онази случка с поръчаното убийство на бизнесмена Гриша Ганчев, от какво ще го е страх? Напротив, би спечелил от това, че някой се опитва да го компрометира и набеждава. Би се превърнал в герой, омаскаряван от лошите, защото е значим. Титан на справедловостта и жертва на мракобесите, разбирай ГЕРБ. Народът обича несправедливо охулваните.

Но Петров и компания искат името на Първанов да не се споменава. Което ни води към друг извод: че Първанов май е замесен и трябва да бъде пазен, крит и защитаван. Да не се дърпа нишката на чорапа с историята за топлите му връзки с Алексей Петров, защото ще се стигне до още по-грозни разкрития. Например колко пъти двамата са се срещали, какви въпроси са обсъждали, имат ли те общо с националната сигурност или с националната несигурност. Което пък препраща към извода, че Георги Първанов е знаел какви ги върши „Октопода” и му е бил нещо като... Вие кажете какво. Кукловод? Мозък? В Уикипедия има дефиниция що е мафия, структури и ръководство. Всеки може да прочете и да си отговори на някои въпроси.

Ако премълчаваш за Първанов, премълчаваш и връзката на „Октопода” с БСП, а тя не е от вчера. Разбира се, редовите членове нямат нищо общо с тази работа. Но идва важен конгрес на партията и не е лошо да попитат кандидатите за лидери, какви са им били отношенията през годините с Алексей Петров. Служебни? Делови? Или някакви други? Как е станало така, че Станишев е одобрил неговото назначаване в ДАНС? Доброволно ли го е направил или под натиск? Кой е упражнил този натиск и от чие име? Използвани ли са службите по време на тройната коалиция за мръсни или „мокри” поръчки? Подслушването на политици, журналисти, бизнесмени и редови граждани прецедент ли е било или практика?

Пораждат се въпроси и за това дали Първанов и Петров са не са имали общи политически идеи и проекти?

Излиза, че от прикриването на Първанов и неспоменаването на неговото име в съдебна зала полза има не само Трактора, а най-вече самият Георги Първанов. Трудно оборим извод.

Разбира се, защитата ще организира един съкратен курс по „дискредитиране на свидетел” и някои медии активно ще се включат в оплюването на Пламен Устинов. Но в публичното пространство за задкулисните практики на Първанов се говори не от вчера. С имената си зад различни разкрития застанаха журналистът Иво Инджев, политикът Иван Генов, лидер на Нова левица, преди това социологът Илия Божинови, член на ръководството на БСП, който почина внезапно преди три години, Пламен Николов, член на кабинета „Виденов”, подп. Николай Марков, бивш офицер от НСО и др. Ако рефлексите на защитниците на Алексей Петров все още функционират, би трябвало да усещат, че облаците се сгъстяват. Ако обаче продължат да разчитат на стратегията за манипулиране – моля. По медиите ще ги познаете.

 

Устинов трябва да накисне Цветан Цветанов, вътрешен министър и вице премиер, Станимир Флоров, главен комисар и шеф на ГДБОП и Валентин Цоновски - началникът на отдел „Терор” в ГДБОП. Защо е толкова важно Устинов да „признае”, че тези тримата, са му поръчали атентат срещу Алексей Петров? Първото, което ни идва наум е обикновено злепоставяне. Но едва ли. Нещата са по-дълбоки.

 

Да видим.

Цветан Цветанов от първия си работен ден в МВР започна открита борба срещу организираната престъпност. Да, тя се води на приливи и отливи и с променлив успех, но отказване няма. На мафията бяха нанесени тежки удари и тя няма да му прости това. Цветанов стана жертва на какви ли не компроматни удари, вкараха в помията и съпругата му, и родителите му, негови пирятели, близки. Помогнаха, разбира се, и политически партии. Някои го направиха от цялото си сърце. Разбираемо, като се има предвид топлите им връзки с мафията. Затова Цветанов е силно неудобен, направо е отврат. Как да не му „разкатаеш фамилията”?!

Флоров е сред хората, на които Цветанов и Борисов имат доверие. ГДБОП пък работи с пълна сила по разбиване на различни мафиотски кръгове. Прекъснат е доходен бизнес, губят се милиони, губи се влияние, възниква съмнение за непобедимостта на мафията. Лошо. На Флоров не трябва да му се прощава.

Валентин Цоновски е старо куче. Името му е сред екипите, осъществили акциите срещу „Наглите”, „Килърите” и „Октопода”. Той е „съучастник” и в разкриването на още десетки знакови престъпници. Това го прави страшно неудобен. Мафията се възползва дори от трагедията със 17-годишната Мирослава от Перник, за да атакува Цоновски и да иска оставката му. Не пряко, а чрез подставени лица. Целта е този човек да бъде изолиран, остранен, а защо не и „сготвен”. Тези хора няма да се спрат пред нищо, за да го махнат от пътя си. Бойко Борисов, Цветан Цветанов и главният прокурор Борис Велчев трябва да са наясно с това. Готови ли са да го защитят?

Действията на прокуратура, МВР и властта оттук насетне, ще покаже доколко сме правова държава. Въпросът е: държавата или мафията. 

 

Устинов получил още една важна задача: да изобличи в лъжа друг свидетел – Георги Цветанов. Същият, който бе разпитван в съдебната зала повече от 10 часа. Същият, който разказа, че президентът Георги Първанов е бил чест гост на басейна „Спартак”. Който разкри механизмите, чрез които Трактора е „превземал” бизнеса, имотите и парите на други хора и фирми. Бил е заплашван със смърт и бит. Срещу Георги Цветанов бе използвана тежката артилерия – медийното анатемосване. Бил мошеник, далавераджия, присвоявал пари от банката, където работи и пр. Но Цветанов не кандидатства за ангел, а е просто свидетел.

В кюпа бе вкаран и работодателят му – банкерката Петя Славова. И тя бе залята с помия, само и само да го принуди да замълчи. Пратиха й дори главна редакторка от ведомствен на мафията вестник да я рекетира и шантажира. Чудно, защо се прави всичко това, ако Алексей Петров е невинен, а Цветанов лъже? Нали това ще лъсне в съда и Цветанов в крайна сметка ще си получи заслуженото? Но май не е точно така – издава операцията по „обработването” на Устинов. Май съвсем не е така, клатят глава мъдрите наблюдатели на процесите в страната.

 

Слухове в съдебната зала пък разкриват, че Алексей Петров лично се опитвал да провежда „поучителни разговори” в тоалетните на Съдебната палата. Удобно място, нали... В тях предупреждавал някои свидетели и адвокати какво може да се случи, ако процесът се провали или се проточи до следващите избори, което било сигурно. На някои предлагал да седнат и да се разберат, други притискал. Класика. Дали е така – предстои да узнаем. България обаче е известна с това, че рано или късно, повечето слухове се оказват истина...

 

Този анализ не претендира за изчерпателност. Идеята е да се насочи общественото внимание към някои „китове”, на които разчитат Алексей Петров и защитата му в този наистина знаков процес.

Все по-ясно става кой и по какъв начин е яздил държавата. Ясно е също, че мафията не е просто литературно или филмово понятие, а зловещо зло, от което страдат всички. Всички! Защото, когато пенсионерите недоволстват от мижавите си пенсии, при това с пълно право, да знаят, че управленци и мафиоти дружно са ограбили стотици милиони, които биха могли да са техните повишения. Да се знае, че същата мафия стои и зад скъпите лекарства, непосилните ток и парно, разграбването на икономически колоси като „Кремиковци”, зад наркотрафика, контрабандата, организираната проституция, източването на ДДС, изкупуване на зeми, имотни заменки, измами и пр. Това са откраднати милиарди, които не отиват за заплати и пенсии, а в джоба на шепа политици, мафиоти и създадените от тях олигарси. Затова преди някой да каже: какво ме засяга организираната престъпност и „Октопода” – да преброи до десет. Засяга ни, ох как само ни засяга!

 

Петър Митев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 23983 |19.10.2011 Свалете „Веселия Роджър” от президентството! . 100| 22263 |01.10.2011 Трактор и Президент. Патоанатоми . 144| 21359 |02.09.2011 ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЛЪЖАТА . 32| 17938 |14.10.2010 Октоподи, акули и чушкопеци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads