Реклама / Ads
23| 27205 |21.01.2022 ГЛАСЪТ

Отговор на въпроса: ”Защо трябва да бъдат махнати и съдени Гешев и Цацаров?”

.
Източник: стопкадър, Нова телевизия
Защо трябва да бъдат сменени точно Иван Гешев като главен прокурор и Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ? Няма ли новите управляващи да поставят на тяхно място свои хора, които да са бухалки срещу техни опоненти и „чадър“ за тях. Тези и други подобни въпроси, настоятелно, много много настоятелно задаваха Мира Иванова и Виктор Николаев, приятните водещи на Нова тв на правосъдния министър Надежда Йорданова.
 

Слава Бог, г-жа Йорданова даде ясни отговори, описа принципите, които са нарушавани досега и какви е редно да бъдат. И подчерта най-важното: и прокуратурата, и КПКОНПИ не са зачитали и много често са погазвали правата на гражданите и интересите на обществото. Това дори не се нуждае от обяснение, защото го виждаме от години. Реформите са важни, но докато тези двамата са на постовете си, няма да се случи нищо.

 

Тези, които не са се сблъсквали с прокуратурата и КПКОНПИ няма как да разберат за какво става дума. Нямат понятие и обилно канените политолози и социолози.

 

Ще опитам да прибавя няколко щриха по темата, като човек с известен опит като мишена на прокуратурата и антикорупционната структура на Цацаров.

 

От 2014 г., в продължение на 12-14 месеца, прокуратурата ми повдигна шест обвинения. Започна се след първите публикации на Фрог нюз за фалита на КТБ, кои са причините банката да бъде ударена, кои са съучаствали в тази завера, как се разграбват активите и т.н. Интензивността се засилваше успоредно с критичните материали за действия на управлението на ГЕРБ.

 

Няма да се спирам на предмета на обвиненията – те падат в съда едно по едно. Любопитно е друго. По делата срещу мен в съдебна зала се появиха знакови прокурори като Димитър Франтишек Петров, шеф в Спецобвинението, братът на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен като Петьо еврото (и двамата главни герои в разследването на АКФ „Осемте джуджета“), полковник, прокурор от военна прокуратура, лично командирован от главния прокурор, както и други, добре известни в гилдията лица. Тяхното участие е знак за интересите и хората, които са ме поръчали, защото това е „поръчване“ по признанието на някои от магистратите, които са ангажирани по случаите с мен. Те признават, обвиненията срещу мен са нелепи, но „отгоре“ е наредено да бъда „смачкан“. За повече конкретика подчертаваха: „най-отгоре“.

 

Повдигнаха ми дори обвинение за участие в Организирана престъпна група (ОПГ) за нещо, което не бих могъл да извърша, дори да съм искал. „Престъплението“ съм извършил заедно с човек, когото към този момент нито съм познавал, нито съм знаел, че съществува.

 

От прокуратурата изпращаха полицаи да проверяват дали съм вкъщи, както и да разпитват мои съседи с кого контактувам, какви хора идват у нас и пр. Униформените се извиняваха и се чувстваха неудобно от възложената им „мисия“.

 

Във връзка с делата с мен се зае първо НАП, после и КПКОНПИ. Със съпругата ми също.

Но да оставим моите лични премеждия и „срещи“ с държавното обвинение. Аз съм само един от стотиците, подлагани на натиск, рекет и унижения.

 

Лиляна Деянова-Лилана и Мартин Димитров внесоха в прокуратурата сигнал от десетки страници как са били изнудвани и заплашвани, за корупция в АПИ по линия на винетките. И се оказаха в ареста в продължение на месеци. Дори без повдигнато обвинение!

Кметиците на „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова са споделяли пред мен и мои колеги какви ужаси са преживели в ареста, където ги натика прокуратурата развеселения от гледката на ареста в центъра на София Гешев. Включително признанието на една от надзирателките: „Изпратена съм да ви стъжня живота“. Главен свидетел на делото срещу тях се оказа съдружник във фирма с човек, който е съдружник в друга фирма с жената, с която живее главния прокурор… И придобивала жената имоти, имоти – все на народни цени.  

 

Десетина свидетели по делото „КТБ“ във важен момент от процеса бяха натикани в ареста с „аргумента“, че са получили големи суми незаконно. Оказа се, - забележете това, - че ордерите, показани от прокуратурата, до един са фалшифицирани, а сумите в тях са отпреди деноминацията на лева… На един от задържаните бе отказано да ползва пари от личната му сметка за лечение от рак и той почина. На други се отключиха тежки болести, животът им се преобърна.

 

В ареста се оказаха и бизнесмените братя Бобокови. Обвиненията срещу тях вече отпаднаха в съда, а прокуратурата бе осъдена да плаща обезщетения, но кой ще им върне преживяното и опетняването на имената им?

 

Отпаднаха също обвиненията и „червените“ бюлетини в Интерпол за дъщерята и съпругата на банкера Цветан Василев, което е огромен шамар за Цацаров и Гешев, но те продължават да се подвизават самодоволно на постовете си.

 

Знам на какво е подложен колегата Асен Йорданов от „Биволъ“. Разбират го само тези, които са „яли дървото“ от същите институции.

 

Едно по едно рухват обвиненията и срещу известни бизнесмени, които Гешев публично нарича престъпници и какви ли не още. Ако са виновни, представи доказателства в съда и нека получат заслуженото. Но Гешев действа по мафиотски: удря тези, които пречат на господарите му.

 

Мира Иванова и Виктор Николаев задават своите въпроси, но в повечето случаи те са отправени към хора, които нямат понятие за какво иде реч. В студиото ги няма жертвите на режима „Борисов“, на неговите прокуратура, КПКОНПИ, полиция, тайни служби, НАП, ДАНС и пр. И крайно време е да не се искат доказателства от потърпевшите или НПО-та, защото те не са разследващ орган. Доказателства събира прокуратурата, а тя е е окупатор в тази държава, заедно с мафията.

 

Ето за това Гешев и Цацаров трябва да бъдат отстранени, разследвани и обвинени за извършените от тях деяния – разправа с неудобните и неборба с корупцията по високите етажи, съчетана с прикриването на престъпления на политици и управленци.

 

Нарича се справедливост. Няма и не може да има 100-процентова гаранция, че новите хора на тези постове ще бъдат някакви идеални хора и професионалисти. Но кадровата промяна е задължителна. А гражданският контрол е гаранцията за това високопоставени магистрати, политици и управленци да не се чувстват недосегаеми и всесилни.

 

Както е казал Мартин Лутър Кинг: Всеки гражданин е важен и неговата дума трябва да бъде чута. Тук все още това е мечта.

 

Да, аз искам възмездие, защото 8-годишните издевателства срещу мен, семейството ми и колегите ми оставят дълбок отпечатък и променят живота, понякога драматично. Искат го хиляди.

 

Гешев и Цацаров трябва да си получат заслуженото, заради злините, които са причинили на страшно много хора.

 

Може някои хора да не ме разберат, но ми стига да ме разберат, които трябва.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10011 |13.01.2022 Господин пиар на новите първи в политиката, лоши въпроси няма. Има лоши отговори . 69| 19979 |20.09.2021 „Продължаваме промяната“ трябва да отговори на „защо да ви вярваме“, иначе - чао . 34| 10124 |12.08.2021 Политици, вземете се в ръце! Отговорността е задължение! . 29| 14991 |03.04.2021 Кой е българският Чичо Джим? От отговора зависи бъдещето ви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads