Реклама / Ads
25| 38800 |05.06.2012 ГЛАСЪТ

Българската мафия изпревари Ндрангета

.
След българския чадър, стрелбата срещу папата и изравянето на трупа на Чарли Чаплин, България отново доби световна известност. Този път със своята мафия. Съдете сами: “Ндрангета вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на 80-те години, когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път. Сега каналът е консолидиран.”
 
Сериозно постижение, няма какво да се говори. Да изпревариш Ндрангета – това съвсем не е малко. Още повече, че това признание е направено от ген. Джанпаоло Ганцер - директор на ROS - специализирано звено на карабинерите за борба с организираната престъпност, който със сигурност знае за какво става дума, когато иде реч за италианската мафия.

Очевидно се има предвид начинът, по който наркотрафикът е консолидиран сега. Става дума за трансгранична организация, която е ръководена от българина Евелин Банев, известен още като Брендо – и в която се включва и Ндрангета – чрез един от нейните клонове, известен като “фамилията Белоко”.

 

Според признанието на генерала, който не пропусна да похвали “изключителната воля и подкрепата” на българския премиер Бойко Борисов и неговия вътрешен министър Цветан Цветанов за осъществяване на операцията по неутрализиране на този канал, сегашният резултат е постигнат “след седем години съвместно разследване на

Специализираната прокуратура „Антимафия” в Торино и Милано, благодарение на което е неутрализирана на една от основните трансгранични организации, специализирани в трафика на кокаин.”

В своята пресконференция генерал Ганцер не пропусна да спомене друга една драматично българска подробност, свързана с операцията, известна у нас като “Кокаинови крале” – че е било наблюдавано “тревожно изтичане на данни по разследването, станало достояние на основните български трафиканти”, което е замразило за известно време разследването.

 

И още нещо, което е наистина прелюбопитно: че извършените от българската полиция обиски и арест на Банев, във връзка с друго негово дело – за пране на пари, са позволили документално да бъде установено, че това е станало със съдействието на български магистрат, който вече е пенсиониран.


Кой ли ще да е този български магистрат, който е вече пенсиониран, но който е имал възможността и властовите ресурси да разпъва чадър над фигура от мащаба на Евелин Банев – и да му прехвърля данни за международното разследване, водено срещу създадения от него наркоканал?

 

На този етап не бих си позволил да споделя изцяло своята хипотеза. Но все пак бих обърнал внимание на обстоятелството, че има много сериозно разминаване в първоначалните твърдения на вътрешния министър Цветан Цветанов, който лансира версията за “пенсионирания магистрат”, на която очевидно се позовава генерал Ганцер – и последвалите “корекции” на тази версия, при които Цветанов уточни следното: “Магистратът, за когото споменах днес, не е пенсиониран служител на съдебната система. Говорим за служител, който е работил в правоохранителната система. Той е имал частична информация за тази операция и затова ще бъде проверено дали той я е изнесъл. В момента той вече е извън правоохранителната система, но има начин да му се потърси отговорност.”

 

Става дума за къртица, която осигурява теч към Брендо през 2008 г., когато на власт е тройната коалиция, а министър на вътрешните работи е първоначално Румен Петков, който подава оставка на 13 април – вследствие на скандала с конспиративната му среща с братя Галеви, организирана от Алексей Петров на басеина “Спартак”. Ако тълкуваме изявлението на министър Цветанов в широкия смисъл на думата, то “пенсионираният” служител, работил в правоохранителната система, може да е спокойно неговият именит предшественик. Или някой негов подчинен, отишъл си заедно с него – например шефът на неговия политически кабинет – Александър Петров.

 

Разбира се, съществува и възможността течът да е осигурен от някой друг наистина бивш служител на МВР, засега неизвестен – но такива са цял легион. Той може да бъде фигура на достатъчно важно оперативно равнище – каквато например е Алексей Петров – сив кардинал в ДАНС и готвен за шеф на всички оперативни акции в тази най-важна служба за сигурност. Само че това е малко вероятно, защото Трактора приналежи към друга престъпна формация – към тази, която попада в преиметъра на Сергей Станишев и която бе надзиравана от покойния Цвятко Цветков – който в тази структура играеше същата роля, която Румен Петков сред подопечните на президента гангстери. Тъй че възможността той да е “услужил” на Брендо е вероятна само при хипотезата, че потайно е решил да смени своя политически попечител.

 

Но възможно е и изтичането на сведения от МВР да е организирано от бивши негови служители, които наистина са пенсионирани – при това твърде отдавна. Нека не забравяме дребната подробност, че първият голям скандал на Румен Петков като министър на МВР беше свързан с опита му  да създаде обществен съвет към Министерството на вътрешните работи, в който да влязат генерали от бившата Държавна сигурност и ръководители на МВР отпреди 1989 г. – една идея, от която той трудно се отказа след сериозен натиск от страна на САЩ и ЕС.

 

Сред тях бяха и генералите, за които Румен Петков бе интимен приятел с прякор “Запалката” – и които на практика преформатираха престъпния свят по време на управлението на Беров и Жан Виденов – като го поставиха изцяло в услуга на БСП.  Тези генерали определено имат ресурса да поддържат или да намерят къртица в МВР по какъвто и да е проблем, свързан с организираната престъпност – колкото и секретна да е операцията, за която става дума.

 

Която и да е къртицата обаче, тя несъмнено е действала в синхрон с българската прокуратура – и то на най-високото възможно равнище. Доказателство: делото за пране на пари, заведено срещу Брендо през 2008 г., беше задвижено едва днес. Някой го е оставил на трупчета и този някой този път не е Никола Филчев. Неговият мандат свърши през 2006 г. – и до 2008 г. неговият приемник Борис Велчев имаше предостатъчно време да си разчисти къщичката от разни прокурорски къртици и чадъроносители. Той е човекът, който дължи отговор на въпроса защо Брендо не беше пипан досега – и защо по това дело не е работено (извиненията с разни ненаправени навреме експертизи са дежурното прокурорско “дръж ми шапката”).

 

Интересно е дали Велчев ще има доблестта да даде някакъв отговор на този въпрос. Интересно е главно поради следната причина: той беше съветник на бившия президент Георги Първанов, известен още като Гоце, в чийто периметър се вписва Евелин Банев – Брендо и гравитиращите около него люде. И няма как един толкова виден играч и толкова богат човек като Брендо да бъде оставен да си разиграва коня без сериозна протекция от най-висше политическо и магистратско ниво (впрочем в подземния свят се говори, че той има неявно участие в редица от най-мащабните начинания в строителния бизнес – включително стои зад собствеността на огромни сгради на бул. “България” – като “Home For You”).

 

В президентската олигархо-престъпна схема, към която принадлежи и изцяло “опакования” по ДС-линия Ахмед Доган, ролята на консолиере се изпълнява най-вероятно именно от Румен Петков. Говори се, че той е човекът, който е поддържал връзките с Евелин Банев – Брендо, и е имал регулярни срещи с него – включително и като министър на вътрешните работи. Ако тези подозрения се потвърдят, остава да видим кой е осигурявал чадър над Брендо в прокуратурата. Това може да се разбере, ако се направи много сериозна проверка на това кой носи персоналната отговорност да бъдат замразени правните и процесуални действия по делото срещу Брендо за пране на пари. Ако този чадъроносител бъде открит, вероятността той да бъде свързан и с теча на информация по разследванията на генерал Ганцер, е много голяма.

 

Едвин Сугарев

svobodata.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 104| 16612 |16.02.2012 Въпреки всичко мафията се страхува . 38| 15551 |06.07.2011 Алексей Петров няма нищо общо с Тото Риина и мафията! . 136| 22648 |21.10.2010 Мафията не може да тежи повече от интересите на народа . 26| 9999 |25.02.2010 Мафия или контрамафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads