Реклама / Ads
34| 19663 |12.12.2021 ГЛАСЪТ

Бойко Рашков, папките и Едгар Хувър. Лоша новина за малоумниците

.
Бойко Рашков, Джон Едгар Хувър
Името на вътрешния министър Бойко Рашков кара немалко политици да се потят обилно посред зима. Онзи ден той показа една папка пред журналисти и заяви, че в нея има документи и факти за източването на стотици милиони покрай строителството на АМ „Хемус“.
 

В събота допълни, че покрай разследването някои парламентарни групи, ще претърпят промени. Каза също, че от МВР ще помогнат на бившия премиер Бойко Борисов да си спомни много неща, включитено и коя е Мата Хари, заснела пачките и кюлчетата в чекмеджето до спалнята му в резиденция „Бояна“.

 

Папката като психологичен ефект

 

Ситуацията с показването на папка напомня за поведението на митичния шеф на ФБР Джон Едгар Хувър. Когато посещавал Конгреса и някой политик се увличал в лъжи от трибуната, той бъркал във вътрешния джоб на сакото си и онзи набързо си сядал.

Според някои изследователи Хувър е държал папки с информация за над 480 000 души, част от които за политици, висши служители и магистрати. Голям бил броят с папки и за връзките между мафията и политиката.

 

В края на своята 48-годишна кариера във ФРБ Хувър подкрепя учения Джордж Блеки и сенаторът Джон Маклалън, „бащите“ на закона РИКО за борба с корупцията, рекета и мафията. След приемането му през 1970 г. стотици мафиотски фамилии са разследвани и осъдени, на подсъдимата скамейка се оказват десетки политици и магистрати, заради връзките им с престъпния свят и участие в корупция.

 

„Страшилището" и "Ключарят на Вашингтон“, както някои наричали Хувър, когато му пледложили да оглави ФБР заявил на правосъдния министър, той и главен прокурор на САЩ Харлан Стоун: „Ще приема работата при определени условия. Бюрото трябва да бъде отделено от политиката и да не бъде замесвано в политическите дела. Назначаването на служители трябва да става по заслуги. Второ, повишения ще се правят само въз основа на доказана кадърност и Бюрото ще носи отговорност пред министъра на правосъдието и президента".

 

Как се процедира с малоумници

 

Днес представители на ГЕРБ и ДПС открито обвиняват Бойко Рашков, че извършвал произвол по време на предизборните кампании и отстранявал „ценни кадри“ от МВР. За мнозина обаче той направи всичко, за да спре купуването на гласове и освободи хора, считани за подставени лица на предишния режим и със съмнителни професионални качества.

 

Подобни обвинения се сипели и срещу Хувър години наред. На тях той отговарял хладнокръвно: Уволнявам малоумниците! Трябват ми честни и смели хора.

Едгар Хувър е бил противоречива личност, но с висок интелект и непримирим в постигането на целите и преследването на престъпността и корупцията. Успехите му са безспорни. Приписва му се също преследване заради политически убеждения (комунистически), но много американци смятат, че е избавил Америка от болшевизма. Изследователи продължават да анализират дейността му и са обединени около успехите му срещу корупцията, мафията и криминалните престъпления.

Още един пример: Едгар Хувър и правосъдният министър той и главен прокурор Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди, не са се харесвали по различни причини. Но двамата се срещат, разговарят какви са обществените очаквания от двамата и си стискат ръцете да действат заедно. Свършват наистина много работа.

 

Вътрешното министерство и службите към МВР в България от години са пренаселени с кадри, които обслужват мафиотския модел, вихрил се 12 години. Политически опоненти, бизнесмени, медии и журналисти са подлагани на репресии. Това трябва да спре и да се започне радикална реформа. В САЩ, Франция, Италия и дори в Украйна, Грузия и др. страни са предприемани масови съкращения на служители след тежки провали.

Досега в България моделът „Борисов“ разчиташе на МВР като донорска организация за гласове по време на избори. Също и за събиране на компромати срещу неудобните за режима и разбира се като бухалка срещу критиците на управлението. Заедно с прокуратурата, НАП и КПКОНПИ. Това продължава и в момента.

 

За министър Бойко Рашков няма да има 100 дни толеранс – резултати се очакват всеки ден. Длъжен е да го направи заради гражданите и обществения интерес.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 21458 |03.11.2021 Стига бойковщини! Дръжте се нормално, не като мушици . 25| 43449 |22.08.2021 Седем: Цвета атакува президентството с любов, Бойко сватбар, а полицаи биели без да личи . 35| 120822 |19.08.2021 Новите ужаси на Бойко: Чекмеджето и Мата Хари не са това, което бяха . 58| 40021 |16.07.2021 Безпрецедентно! Бойко Рашков поиска „главата“ на Гешев с „дебела“ папка мотиви до Янаки Стоилов /документ/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads