Реклама / Ads
24| 8340 |21.11.2022 ГЛАСЪТ

Час по военно обучение, вместо преговори за кабинет при президента. А лицеви опори?

.
Занятие по военно обучение по време на социализма
„Демократична България“ отидоха на „Дондуков“ 2 за разговори с държавния глава Румен Радев за възможностите за съставяне на кабинет, но получиха лекция по военно обучение. Имаше такива часове по време на соца, в които обикновено о.з. офицери разясняваха на гимназистите устройството на съветския автомат АК-47.
 

Напомняше се също така, че Запада и НАТО са врагове и нищо чудно някой ден студената война да премине в гореща. Такова беше времето, такива цели се преследваха.

 

Днес сме членове на НАТО и студената война уж я няма, но изведнъж избухна горещата – Русия, която претендираше да е белият гълъб на мира от 1945 година насам, нападна вероломно Украйна.

 

Ситуацията в Европа, света и в България се промени коренно след 24 февруари. Българите се разделиха по още един признак: с Путин ли си или против войната. И в тази дилема изплува още един роден феномен. Тези, които претендират, че са върли поддръжници на мира, не укоряват Кремъл за агресията, а заявяват, че Киев трябва да седне на масата за преговори. Това щяло да докара белия гълъб в опожарените десетки градове и стотици села в Украйна, за убитите над 200 хиляди украинци и руснаци и прочие.

 

Христо Иванов от ДБ подхвана разговора с президента по темата с преговорите за нов кабинет, каквито реално не се водят. Спомена за деструктивната роля, която играе ГЕРБ, който спечели последните избори, но очевидно не желае да формира правителство. Подчерта се, че ДПС и БСП очевидно подкрепят Борисов в тази нечиста игра.

Румен Радев обаче измести фокуса към военната помощ за Украйна, която бе гласувана от парламента. И оттук насетне изнесе лекция по темата за въоръжените ни сили с технически подробности и краен извод: Това, което предлагате като помощ за Украйна и бързо превъоръжаване на армията ни няма как да стане.

 

Освен това било редно да се мисли и за хората в армията, които трябвало да се пренастройват, да почнат да се обучават, а това не било лесно.

 

Ами да се обучават, нали това им е работата. Все с калашниците ли ще тичат и ще се мъчат да изкарат от парковете старите танкове? Модерна армия означава и военнослужещи с подходящо оборудване, условия и материално осигуряване. И по-високи заплати, естествено. И нещо много важно: украинските военни само за няколко месеца, в условия на война, се обучават и вече боравят с различни системи и въоръжение от страни членки на НАТО и не само. Доскоро бяха със съветските образци. Днес обаче громят именно бойната техника на Русия. Защо нашите да не могат да сторят същото, при това в мирни условия? Нека не подценяваме бойците и командирите ни.

 

Като действащ командир Радев сигурно се е опитвал да спаси каквото може от грабливите политици, хвърлили око на българската армия. Днес обаче самият той е политик. И ако тогава е настоявал за реформи в армията, нека прави същото и сега. Никой не е казвал че са лесни. Не е нужно да чете конско на хора, защото са против войната в Украйна и отхвърлят режима на Путин. Добре че все пак не ги изкомандва да правят лицеви опори, като издънили се новобранци. Но си позволи да иронизира, че може би са прикрити путинофили и русофили… Не беше оригинално.

 

Всеизвестно е, че за превъоръжаване на войската са нужни милиони. Такива няма. Но знаем за откраднати милиарди. Знаем и кои са виновни - всеки българин може да посочи по няколко такива. Прокуратурата обаче нехае. Тя преследва неудобните на режима „Борисов“ и си затваря очите за изчезналия над милиард само от строителството на АМ „Хемус“, например. Или за потъналите 3 милиарда в Руски–Турски поток. Не само пенсии и заплати можеха да са много по-прилични, но и за армията ни щеше да остане някой милион.

 

Не чухме президентът Радев да се обърне към съответните органи с призив да се заемат с тези разследвания. Включително за разграбването на армията. Това би било истинска загриженост.

 

Изглежда някои политически кръгове, а и не само, по различен начин тълкуват ситуацията в България, Украйна, Русия и въобще мястото и ролята ни в международния пъзел.

Преди ден-два в някои медии се появиха дописки от по няколко реда, че руски бойни самолети са прелетели на около 100 метра от кораби на НАТО в Балтийско море. Руските пилоти не реагирали на нито едно от предупрежденията, че осъществяват опасен и непрофесионален подход към бойни кораби на Алианса. Не били свалени обаче, за да не ескалира напрежението.

 

Пет реда. Коментари никакви.

 

Ако самолети на НАТО бяха сторили същото над руски кораби или се бяха приближили до границата на Русия, щеше да настане страшен шум и люти закани. Русия щеше да протестира в ООН, че е заплашена нейната териториална цялост, сигурност и пр. Щеше да обяви нова мобилизация, да разпореди повишена бойна готовност и да заплаши с ядрен удар „колективния Запад“. В това число и България, като неприятелска държава. Политици и анализатори щяха да хукнат по медиите да предупреждават и клеймят Запада, че ни вкарва във война с Москва. Щяха да полетят петиции, а една партия щеше да извърти един протест пред НС

 

Такава е родната действителност.

 

Другия път преговарящите да си носят противогази, сухарни торби, мешки и да се готвят за учебни стрелби. По 6 патрона: три за единична и три за автоматична стрелба.

Войнолюбци такива!

 

Такъв е изводът от часа по военно обучение в Президентството.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 18060 |12.11.2022 Пред чия къща трябва да викат „Уууу!“ синдикатите вместо да тормозят гражданите . 3| 107867 |15.09.2022 Вместо да реанимира Борисов, Вебер го закопа на 2 метра под земята . 0| 60430 |03.05.2022 Как Путин е ”набивал канчето” на Борисов, който днес играе атлантик, вместо да е в съда . 35| 10747 |13.01.2022 Бай, бай, ни казва нагло Цацаров, вместо да бъде изгонен и разследван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads