Реклама / Ads
12| 8903 |01.02.2021 ГЛАСЪТ

Ченалова за Фрог: Президентът направи огромна стъпка към обединение и сигурност

.
Румяна Ченалова
Днешната пресконференция на президента Румен Радев може да се обобщи с няколко думи: 1.Безкомпромисност и последователност в отношението към принципа за върховенството на закона и необходимостта от унищожаване на съществуващият управленски модел.
 

2.Конкретика, както в направения отчет за свършеното в изтичащия мандат на институцията, така и при формулиране недостатъците на управлението , така и при посочване на необходимите стъпки за възстановяване на държавността.

 

3.Компетентност, включително чрез екипна работа при структуриране на проблемите в българската действителност и начините за решаването им.

 

4.Равноотдалеченост от всички политически субекти с акцент – необходимостта от ясна, конкретна и обоснована позиция по въпроса как да се укрепи държавността, как българските граждани да участват в управлението, чрез какви реформи да се преодолее бедността, корупцията, неравенството.

 

5.Решимост, въпреки ограничените по Конституция правомощия на президентската институция да продължи да работи за благото на българските граждани у нас и в чужбина. Защо точно днес президента обяви, че ще се кандидатира заедно с Йотова за втори президентски мандат и то без да е издигнат от конкретна политическа сила или инициативен комитет. Според мен тази стъпка е изключително навременна и вероятно добре обмислена по няколко причини: Основната функция на президента според чл.92 от Конституцията е да олицетворява единството на нацията.

 

Предстоят избори и чрез всякакви, основно непочтени методи, управляващата върхушка вклинява разделящи българите съмнения, недоверие, разочарования. Неслучайно президентът заяви, че е нужна мощна политическа алтернатива , която да се пребори със статуквото. Заявката за втори президентски мандат е гаранция , че в лицето на президентската институция българите ще имат подкрепа чрез конкретни действия в битката срещу мафиотското управление и последиците от действията му.

 

Не бива да забравяме, че в последните години президентството остана единствената институция , която застана на страната на българските граждани. Чрез заявката за втори президентски мандат, Румен Радев минира манипулативните опити на управляващите да внушават пристрастност на президента към една или друга политическа сила или идея, целейки разделението на обществото преди парламентарните избори. Днешното изявление опроверга внушенията за негова партия, която да конкурира останалите политически сили, чрез които внушения управляващите целят разкол и разединение.

 

 Президентът обяви намерението си да се кандидатира за втори президентски мандат и защото според мен отчита, че ситуацията днес дава възможност порочният управленски модел да продължи да се възпроизвежда. Съотношението на политическите сили и действията на управляващите, в чиито ръце е и законодателството и целият репресивен апарат създават сериозни съмнения в честността на предстоящите избори.

 

Това от своя страна е предпоставка за поредни обичайните пазарлъци между партии и поява на поредният „мандат на грабеж и застой, фалит и бедност, обществена депресия и ускорена емиграция „, както и формиране на правителство на задкулисието под благовидният предлог за национално спасение, експертен кабинет и др.Тази възможност е много вероятна. Ето защо, струва ми се, точно днес, точно преди изборите, а не след провеждането им, президентът обяви че ще се кандидатира за втори президентски мандат.

 

Това е посление и към избирателите, и към политическите партии да преодолеят различията си и се обединят в действията си за постигане на честни избори – първата крачка в градежа на ново управление. Това е сигнал, че президентската институция не само няма да абдикира от задълженията в края на мандата си, но и е готова с конкретни предложения да подкрепя действията на всяка политическа сила, която има за цел да възстанови държавността.

 

Ето защо президентът се обърна към политическите сили, които ще участват в бъдещия парламент да постигнат консенсус за формулирането и прилагане на пакт за почтеност професионализъм и компетентност по отношение на номинираните за високи управленски длъжности, да извършат нужните промени в Конституцията, Избирателния кодекс и др., които да осигурят прозрачност и честност в следващите избори.

 

Според мен президента си дава ясна сметка, че битката със статуквото ще бъде много трудна и много дълга. На практика днес той заяви, че няма да се откаже от тази битка, определи ясно приоритетите на бъдещата си политика и каза на всички нас : Времената са трудни. Войната е неравностойна.

 

Срещу българският народ стои с цялата си мощ едно корумпирано, алчно, некомпетентно и жестоко държавно управление. Въпреки това няма да се откажем. Нужно е обединение, осмисляне, решимост и смелост. България е разединена. И точно сега имаме нужда от обединение и сигурност. Мисля, че днес президентът направи сериозна стъпка в тази посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11536 |04.02.2020 Румяна Ченалова: Правилата ”Разделяй и владей“ и ”Хляб и зрелища” изживяха времето си . 19| 32102 |12.12.2019 Евродепутатът Kлeъp Дeйли за Фрог: Не приемам отговорите на Иван Гешев в ЕП, ще продължа с въпросите . 25| 57196 |20.05.2019 Само във Фрог: Жената до Гешев с чисто нов апартамент на безбожно ниска цена-240 евро/кв. м. . 32| 119317 |16.05.2019 Само във Фрог: Жената до Гешев е съдружник с ортака на Ваклин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads