Реклама / Ads
13| 11294 |12.07.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 05 юли - 09 юли
 
Тони Филипов, д-р

Понеделник, 5 юли

Шоуто на Лари Кинг наесен слизало от екрана. Напоследък рейтингът му падал. Освен това 77-годишният водещ споделил, че му се ще да прекарва малко повече време със седмата си съпруга и малките си деца. Седма съпруга, представяте ли си?! Тоя явно всеки път като му се притакова и се е жени. Което е глупаво. Един американски писател каза след третия си развод: „Не мисля, че ще се оженя отново. Просто ще намеря жена, която не харесвам и ще й дам една къща.” Лари досега шест къщи е дал…
Абе и богат да си не е лесно! Къщата е най-малкото. Руският олигарх Дмитрий Риболовлев, който има къде $5 млрд., тръгнал да се развежда и ще дели на две. Пък за Роман Абрамович разправят, че олекнал с 3,6 млрд. евро. На Мърдок му излезе малко по-тънко - 1,3 млрд. евро. Тайгър Уудс го доят със $750 млн.
Ало, пенсиите, като казвам, че да си богат не е лесно, не стигам до крайности да отричам, че все пак е по-добре да си здрав и богат, отколкото беден и болен.
Пък известната социоложка Мира Радева, о.з. Янова, вика в интервю за „Труд”: „Според мен разводът е начало на нов живот - нов шанс, нова възможност да откриеш себе си и света.” Тя сега открива света за трети път с едно доста по-младо от нея гадже. А под интервюто с Мира читателка написала: „Няма нищо по-хубаво от това да се чувстваш млад на която и да е възраст. Дай Боже всеки му, а социоложката изглежда прекрасно, прилича малко на Мишел Пфайфър.”
Да, малко, много малко, главно в носа. Но верно изглежда добре. Което ме подсеща за една мисъл на Хенри Милър. Но се колебая дали да ви я кажа. Всъщност, що пък не?! Той е световно известен писател, пък и книгата му „Тропик на рака” е в „Златна колекция XX век” на „Труд”. Та там Хенри Милър казва: „Нямаш представа как разцъфтява жената от смяната на спермата.”
И сигурно е вярно. И Юлияна Дончева оня ден се взе с доста по-млад от нея мъж. И тя видимо цъфти.
Пенсиите, знам, че тук свивате укоризнено устни, но то е щото сте изостанали. Вашите наборчета от белите страни ходят в Африка, за да се обичат с млади негърчета. Честно, вестникът го писа: „Баби впрягат млади жребци”. Все повече възрастни германки пътували за Кения, Гана, Гамбия, Южна Африка. На бабет й се иска пак да е млада, той пък е гладен… И им излиза по-евтино, отколкото на Мира Радева ще й излезе…
Като стана дума за туризъм… “Стандарт” писа: „Тъкмо да си помислим, че нещата в нашите курорти са се оправили, смрази ни новината за поредна жертва. 56-годишна англичанка бе премазана от бетоновоз в Свети Влас. Все едно че отново се върнахме в кошмара отпреди години, когато горките туристи бяха преследвани от камиони с вар и киреч.” (Вар, киреч и хоросан, колеги, да не забравяме хоросана!)
На фона на прегазената английска туристка, казаното от министър Трайков в същия вестник, че гурме и църкви ще са козът на страната ни за привличане на нови туристи, придобива съвсем реални измерения, особено ходенето на църква… Единствения начин у нас да се прекара божествено…

Вторник, 6 юли
Станишко не мисли да си върви от Позитано, въпреки че вече доста неделикатно го подканят. Напротив. Направил „Етапен отчет”, в който дал силно позитивна оценка на процесите и състоянието на БСП…
В наше село имаше един, дето като му дойдеше тъщата и забравеше да си тръгне. И той пишеше на стената в тоалетната: „Гост стои ден-два, най-много три, пък си ходи!” Обаче бабето голямо перде, върна му епистоларното послание: „Който се чувства гост, да си ходи.” Само щото му беше дала 1000 лв. за къщата! И дъщеря й я защитаваше – вдовица била, нямало къде да иде… Тя верно беше вдовица, три пъти се жени и все на неудачници попадаше. Нали знаете определението за вдовица: жена, чийто мъж не е успял в живота. Изключителен феномен. Викаха й Учка Кучката. Някое куче като ухапеше човек и ходеха при нея да плюне на една филийка хляб, та да го отровят. Но, в интерес на истината, не взимаше пари на хората.
Както и да е. На оня пич веднъж му кипна и я изнесе сасе фотьойла на пътя. И тя седя там, гадината, три дена и чак тогава се сети, че е нежелана. Цялото село се смееше с тях.
Но не знам дали към бивш премиер и шеф на партия може да се подходи така.
Пък кандидатът на левите за кмет на София Кадиев вика: „БСП безспорно има нужда от катарзис и от ново лице… Но това не е само и единствено смяна на Станишев. Трябват толкова дълбоки промени, че ще отнемат години черна, неблагодарна работа. В София например 45% от състава на БСП е над 70 г. - как обръщате тази тенденция?”
Ало, пенсиите, как мислите трябва да разбираме това „черна, неблагодарна работа”? Дали не намеква нещо за копане?
Абе, братя от последната възраст, чухте ли го Станишко какво рече? „Добрата новина е, че мина 1 г. от управлението на ГЕРБ, лошата – остават още три.” Да ви го преведа ли на пенсионерски? Увеличение нанайси… Затова рекох да ви предам съветите на маг Зорница в „Стандарт” за това как да станете богати. Много е просто. Трябва ви само едно ластиче, което една нощ е пристягало пачка едри банкноти. Можете да помолите касиерката в некоя банка да ви даде едно. След това заплитате ластичето със сребърна нишка (може и ламе от абитуриентската ви рокля) и стягате с него банкнотите в портфейла си. "Ластичето попива енергията на столевките и трансформира левчетата ви в по-голям номинал.”
Това е всичко, което трябва да направите. После сядате и чакате. То вие и без да ви подканям аслъ само това правите…
А, да не забравя! В „Труд” също има обширен материал по темата. Стори ми се важно да ви кажа, че едно от предварителните условия да забогатеете е никога да не си режете ноктите във вторник или в петък.
Ако изобщо ги режете, де…
Пък червеният бард Веселин Маринов се разочаровал от социалистите. Вика: „Цветан ме промени”. И промененият Веско направил химн на МВР. Въпросът е, че тази промяна настъпи толкова рязко, че едва ли не ще засенчи промяната на Пеевски и вестниците му. Както знаете, „Телеграф”, „Монитор” и „Засада” се обърнаха за една нощ и оттогава ежедневно пеят химни за МВР… Веско и Цецко били приятели от 8 г., но Цветан едва след като стана шеф на МВР успял да го промени.
Всъщност, като споменахме вестниците на Пеевски, е нужно да уточним, че специално при „Монитор” има и уважителна причина. На единия от главните редактори жена му е милиционер, тъща му също. А на заврян зет не е трудно да му вмениш какво да мисли и пише…
Смятам, че и при Веско има женски фактор. Лани той напъди дъртата пастърма и се ожени за по-млада булка. А, както казва Хенри Милър, младата булка е капиталовложение… Всъщност, Милър не вика на жените булки, а ги нарича с дума, която аз не бих цитирал, освен докато шофирам…
Веско разправя, че станала страшна песен: „Хубав е текстът…. Мелодията е покъртителна.”
„Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре!
Гордост е да служиш в редовете
на България и МВР.”
Аз мисля, че хората ще ги запомнят и без да им се напомня…
“Аз съм още по-импотентен – каза бакалинът – даже си мисля, че съм хермафродит. Това обаче не пречи да съм патриот.” (Виктор Пасков, „Мартина”).

Сряда, 7 юли

Капризно нещо е славата. Където й скимне, там отива. В неделя г-жа Галя Тотева седяла в градинката пред къщата си в „Орландовци”, и изведнъж на портата премиерът Борисов. Отишъл да рита мач, а нямало къде да се преоблече, та помолил госпожата да го пусне дома им да си тури спортния екип. И оттогава тя стана първа знаменитост в републиката, щастливият й лик обикаля вестникарските и интернет страниците. Но нали обикновена жена, още не може да интериоризира славата си и се чуди: "Ама, вие правите от мухата слон…”
Как мислите, дали леля Галя е хвърлила едно око през ключалката? Според мен това „вие правите от мухата слон” подсказва, че тя е видяла нещо. Защото кога казваме, че се прави от мухата слон? Когато нещо малко се представя за нещо голямо, не ли? Но едва ли ще се изпусне да каже повече, защото разбрах, че е била предупредена официално от НСО, че това са неща от сферата на националната сигурност.
Чух химна. Мелодията наистина е покъртителна. Кърти мивки, както казват интелектуалците от крайните квартали. Казаха ми, че на вътрешния министър вече му викали Цецо Пайнера. Щото нали той е продуцент, така да се каже, на тази турбоизлагация…
Но според мен е по-добре, че химнът се провали. Човек е така устроен, че може всичко да сподели с приятелите си – храната си, бизнеса си, парите си… Но не и славата си. Особено пък ако става дума за премиера. Бойко едва ли щеше да понесе продуцирания от Цецо химн да се запее всенародно. Даже допускам, че провалът на химна е планиран от Цецко. Щото премиерът е егоистично суетен, нема какво да си говорим.
В този смисъл една страшна идея дошла в главата на хасковския художник Никола Колев. Чак да се чудиш как в хасковска глава се е родило нещо толкова гениално! Направил портрет на Бойко от полускъпоценни камъни и го дал на местния лидер на ГЕРБ, като има път към София, да го занесе на премиера. Паното било изработено от 10 вида камичета, които според познавачите, имали и лечебно действие. И сега Бойко ще си тури портрета на бюрото и ще си го гледа. От страни може да изглежда, че си се любува, но той всъщност ще се лекува…
Колкото до химна на МВР, некои разправят, че текстът бил преписан от Маяковски. Лично ние, като се поразмислихме по-издълбоко, стигнахме до извода, че е писан по „Тържествен комплект. Незаменимо помагало за съчиняване на юбилейни статии, празнични фейлетони, а също така и на парадни стихотворения, оди и тропари”, съставен от другаря Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей, когато нямал какво да яде във влака на път за Източната магистрала, и продаден на писателя Ухудшански за двадесет и пет монголски рубли…
Анджак стана дума за „Златния телец”… Абе, на Веждичката какво му става, та заговори в петостъпен ямб?
"Интересува ме, когато си отиваме, ако кажем, че сме успели да сътворим. Всичко останало е човешката суета, но аз отдавна от прожекторите съм излязъл."
Та се сетих как, когато Варвара безсърдечно заяви, на Васисуалий Лоханкин че го напуска (“Прощавай, Васисуалий! Оставям твоя купон за хляб на масата.”) той започна да говори в стъпка: „Вълчица си ти! И те аз презирам. От мене при любовника си бягаш ти…” Явно в такива стресови ситуации се отключват някакви скрити таланти в душата…
Човекът-глас Краси Аврамов за малко да прослави България за втори път. Едва не се удавил в Мъртво море. По принцип е много трудно да се удавиш в Мъртво море, щото водата му е гъста като сироп. Но то и да пееш като Краси не е лесно. И именно това му умение го спасило. Точно когато се чудел как да даде сигнал на спасителите, че ще гълта водичка, го осенила гениалната мисъл да запее „Illusion”, песента, с която за малко да спечели Евровизия. И като запял, спасителите веднага разбрали, че някой наистина е в бедствие и го спасили…

Четвъртък, 8 юли

Оня ден Сашо Диков се дивеше как може д-р Лъчезар Иванов, по-известен като Лъчо Мозъка, през 2007 г. да е бил скъсан като карпатски вълк, а през 2010 г. да има къща със 600 кв. двор в Банкя и 136 бона. Даже питал Тетка Цачева, но тя му рекла, че това не я интересува, защото била над тези неща.
Ние, понеже не сме толкова нависоко, можем да предложим едно обяснение. Диляна Гайтанджиева от Нова ТВ разследвала, така да се каже, къде зимуват митничарите… И се натъкнала на Сергей Бранков, който със 600 лв. заплата изнемогвал в палат във вилна зона Кубратово. Обаче й се обажда Мозъка и иска да махне Банков от разследването. Съпругата на Бранков била юрист в здравната комисия на НС.
По-нататък, както обясняваше големият познавач на човешката душа Швейк, „След случилото се името ви остава опетнено за цял живот. Като прочетат във вестника, и вашите познати ще прибавят по нещичко. То си е в реда на нещата…”
Шефът на митниците Танов прибави, че Мозъка ходил при него и в един „много коректен разговор” му предложил да направи Бранков шеф на Калотина…
Не твърдя, че такъв тип връзки (политици-митничари) са забранени. Намеквам само, че са платени.
В „Стандарт” пишат: „Сега вървят спорове дали Иванов е настъпил здраво лопатата и тя ще го удари по главата…” Мотиката, колеги, мотиката! Лопата и да се настъпи не е страшно, но мотиката е много отмъстителна.
Ей, толкова ли нямате в редакцията поне един от село, бе, дето да прави разлика между вар и киреч, между мотика и лопата! И аз съм излязъл рано от село, но помним и мотика, и лопата, и бел, и кюрек…
„Да си журналист означава да нямаш мисъл в главата, но да бързаш да я изкажеш.” („Стандарт”, 10.11.2005)
Та за Мозъка, де. Този път Фортуна май се е обърнала гъзним към него. Подали са му оставката от всички постове…
Просто Лъчо влезе в силен конфликт с новия морал, анонсиран от ГЕРБ и лично от премиера. В „На изток от рая” на Стайнбек имаше един мъдър китаец. Та той казваше: „Изправен пред два вида морал, човек избира този, на който е научен.” И не само Лъчо, ами и много други са научени по старому. Нищо, че не са били във властта. Защото моралът има тая особеност, че се учи главно от гледане… За тия 20 г. вече сме народ от магистри по морал.
Пък шефката на старозагорските общинарите от ГЕРБ Светлана Иванова я записали на СРС как вика: "Ей, ша й счупя тиквата на тая Масленска...", "Еба си майката, тия тримата направо ша ма стопят..." и други такива изискани изрази… . Видях я на снимка по вестниците. Няма конфликт между речника и външния й вид. Пълна хормония, пардон, хармония.
И тя ще пътува. Ако не за друго, то за „тиквата”. Поради това, че преди десетина години разни недалновидни люде прякоросваха г-н премиера с тази дума, тя е инкриминирана в ГЕРБ. Даже ми довериха, че при срещата си с шефа на БАН, Бойко е договорил да се махне от речниците. Кратуна може да има, но тиква –не!
Айде стига за днес, че трябва да бегам при дентистката. Което ме подсеща, че на днешния ден през 1891 г. в САЩ е извършена първата екзекуция на електрически стол. А този стол, според някои хипотези, е измислен от зъболекар… Според други Едисон пръв е убедил властите в щатския затвор в Ню Йорк да организират екзекуция с ток, но експериментът се провалил, нещастникът оцелял та се наложило да го повтарят… Но аз съм по-склонен да вярвам, че зъболекар стои в основата на това откритие. Понякога са толкова жестоки…
Между другото, на 6-ти забравих да ви напомня, че е Световен ден на целувката. Наясно ли сте колко е полезна? Нормализира сърдечната дейност, намаляват кръвното и холестерола, пази от кариес и пародонтоза, има обезболяващ ефект, което се дължи на засиленото отделяне на ендорфин. Една целувка гори по 12 кал., щото при целуването се напрягат 30 лицеви мускула (и един нелицев). И най-интересното: учени открили, че гениалността се предавала не само по наследство, но и чрез целувка. Обаче, седнете да не паднете, предавала се и чрез секрет от носа. Ужас! Излиза, че си хвърляш некъде с… и хоп, пръква се некой гений, или поне талант…
Ей, да не си помислите, че това го казвам във връзка с ГЕРБ? Не, не!

Петък, 9 юли

Както ви казах вчера, ходих на зъболекар. И ми се случи една млада госпожица да ми чисти зъбния камък. Досега с толкова млада зъболекарка не съм бил. И знаете ли какво забелязах? Опитните зъболекарки майчински те притискат в пазвата си. Понякога толкова силно, че в страха си от задушаване, вие изобщо не мислите за болката и стръжкането. А младите са едни студени, дистанцирани… Държат се на такова разстояние, сякаш се страхуват да не ги ухапеш… И не те хващат нежно за главичката, да те обърнат в нужната посока, а командват като фелдфебел: „Малко наляво!”, „Малко на дясно!”
Боже, като се сетя какви преживявания имам като млад със лелки зъболекарки… Между другото, като бях млад доста ме харесваха по-възрастните жени. Но като станах на 40, това някак си престана да ме ласкае… А сега направо ме обижда. Както и да е, да не ви занимавам с мен си.
По повод оставката на Лъчо Мозъка Цецо вика: „Лъчо осъзна грешката си и той самият стигна до този извод и след разговорите, които бяха проведени и с премиера, и с мен.”
Както казвахме след Априлския пленум, оттеглил се е доброволно и по препоръка на милицията…
А премиерът Борисов рекъл: "Ще подпиша оставката на Лъчезар Иванов и от поста зам.-пред. На парламента, и от комисията, и от председателското място на градската организация на ГЕРБ". С тези думи Бойко категорично доказва, че България е парламентарна република с ясно разграничение на властите. Или бъркам?
Много жестоко го наказаха Лъчо. Аз мисля, че той просто е искал да услужи на приятел. Щото Лъчо е много услужлив. Краси Велчев вика: „Той е човек, който, ако отидете и кажете просто, че ви боли глава, ще направи всичко възможно, ще се обади на десет негови колеги само и само да ви помогне.”
Разправяха ми, че веднъж пътувал във влака. До него седяла гражданка. Запознали се. Какво работите, попитал Лъчо. Учителка съм, а вие? Лекар. Гинеколог? Не, но мога да погледна… И така, освен, че услужил на госпожата, в Лъчо се зародил интересът към гинекологията. Щото до тогава бил специалист по белия дроб, пулмолог, казано по народному. Хубаво е да се уточни това, тъй като тази сутрин по телевизора Бойко каза, че Лъчо му е бил личен лекар. И да не тръгнат приказки, че премиерът ходи на гинеколог, да се знае, че Лъчо има три специалности.
Веско Маринов вика пред „24 часа”, че много полицаи си били качили мелодията на химна на МВР като ринг тон.
Може, обаче едно е изкуството, съвсем друго животът. Обажда ми се един гражданин и ми се оплаква, че го спрели катаджии. И той, повлиян от песента на Веско, им подарил цвете. Но те върнали цветето и поискали левовата му равностойност. (По тяхна оценка 20 лв.) На прощаване му рекли: „Айде, и запомнете ни добре!” В смисъл, следващият път да не им се явява като на Св. Валентин…
Отдалечавайки се засрамен, гражданинът чул катаджиите да коментират: „След още една такава песен и ще почнат и с бонбони да ни черпят! Ние да не сме доктори, бе!”
To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11696 |05.07.2010 Четвърти километър . 15| 10363 |28.06.2010 Четвърти километър . 11| 11717 |21.06.2010 Четвърти километър . 7| 10452 |14.06.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads