Реклама / Ads
27| 18980 |15.08.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (8-12 август)
 

Понеделник, 8 август

Червените поискали държавата да им прехвърли собствеността върху Чинията на Бузлуджа. „Бузлуджа, вика Антон Кютев, е много важна за социалистите.” Да, бе, много е важна! Ай да са не знаете и лицемерите! Като е толкова важна, що я оставихте да стане на кенеф с извинение?! До вчера, дето се вика, бяхте на власт!
„Предстои, вика Кютев, откриването на дарителска сметка за набиране на средства за възстановяването на паметника, ако той стане собственост на левите.” Кампанията щяла да се казва „Предай нататък“.
Пенсиите, „Предай нататък”, а? От вас нататък! Как пък един път някой не направи кампания „Предай насам”! Интересно ми е дали това „нататък” ще стигне и до ВС на БСП. За другарите милионери е джобпарасъ да пооправят малко тоя важен за социалистическата идея паметник.
Ама като казвам лицемери, не го казвам на гьотере. Идеята за мотото на акцията е заимствана от филма „Предай нататък” където Кевин Спейси е един интелигентен неудачник, каквито са повечето от вас, па и от нас… Даскал Спейси, не му помня героя, даде на децата задача: „Измислете начин да промените света и го направете!” И едно пишлеме измисли „Предай нататък”. Намираш трима души, на които правиш по едно добро дело - нещо, което ще ти отнеме време и усилия. И после молиш тия тримата и те да намерят по трима нуждаещи се, на които да помогнат…
„Измислете начин да промените света и го направете!” А не само да го измислите и да чакате пенсиите да го направят.
Пишлемето написа най-отгоре на пирамидата „me”, демек „аз”, а не „те”.
А те пенсиите ще дадат… "Много пъти сме давали за черквата... ще дадем веднаж и за манастиря" (цит. по Камила). Даже втори път ще дадат, щото тоя дом е построен с 14 млн. всенародни дарения…
Това лайно на Бузлуджа, (извинявам се, ако обиждам нечии чувства, но защо да не е един скромен паметник на Дедо Благоев, а тая правешка грандомания?!) е една добра контратеза на думите на премиера: „Колкото повече една държава строи, толкова по-добре за народа й… В момента работим по напоителните системи на цялата тази част на България, която 22 г. не е пипана…”
Да работим, да строим живота нов! Пак! „Да се учим” ще го прескочим, щото е видно, че не се учим…
За републиката родна крепнем в градове села,
а над нас властта народна е разперила крила…
Пак.
Не съм против, да не помислите! Но да се строи с мяра. Щото, ако почнем да строим и пирамиди, ще бъда против, предупреждавам. От историята знам, че макар да са осигурили работа на стотици хиляди египтяни за няколко века, пирамидите на са били добро нещо за тогавашното население. Доста народ измрял. Голяма част от глад. Е, при магистралите нещата не стоят така. Не чак така.
Министър Дянков вика: „Стабилни сме финансово, сочат ни за пример в ЕС”.
Че ни сочат, сочат ни. Непрекъснато ни сочат. Не знам за какво ни сочат, но важното е, че ни сочат. Не ли?
Икономистът проф. Димитър Иванов обаче има някои несъгласия с тезата на Дянков: „Това не е стабилност. Това е стабилизиране на бедността. Това е превръщане на бедността в България в хронична… Не, България не стои стабилна. България вече даже не е и на глинени крака. Стабилни стоят някои цифри на хартия, но всичко вътре е изгнило. Изгнил е публичният сектор. Хиляди фирми се закриват, домакинствата са в дълг, няма пари във вътрешната икономика, тя е замряла. Няма бизнес, няма чужди инвестиции… тотална пустиня вътре в икономиката…”
Сочат ни за пример… Добре де, но що никой не ще да ни подражава? Щото сигур виждат, че така, както сме за пример, сме изгладнели като карпатски вълци. Сега се сещам, че не съм мислил дали в средите на друг народ Гюро Михайлов може да бъде сочен за пример, както у нас. Ще помисля и ще ви кажа…

Вторник, 9 август

„Стандарт” цитира изследване на „Уникредит Булбанк”, според което по-малко от 5% от домакинствата държат 2/3 от депозитите у нас. Икономистите обяснявали тази концентрация с тенденция, оформила се в последните години, според която домакинствата с по-големи депозити са продължили да увеличават размера им, докато тези с по-малки са ги намалили или ликвидирали.

Е хубаво, че са го обяснили. Макар че то е обяснено още от библейски времена. Икономистът и Нобелов лауреат Робърт Мъртън го нарича „Ефектът на Матей”, по един цитат в Евангелие от Матея: „Всекиму, който има, ще се даде и преумножи, а от оногова, който няма, ще се отнеме и това, що има”. (25:29). Социолозите му казват „ефект на нарастващите преимущества”. Но както и да го наричаме, същността е, че, откакто свят светува, богатите стават по-богати, бедните по-бедни. Ако ще ви стане по-добре, ще спомена, че в момента в света 10,9 млн. души притежават над $1 млн. долара. А 2 млрд. души преживяват с по $1 на ден, 1 млрд. с по $2…

Разбира се, то не се става лесно богат. Например аз. Вчера решавах един тест в „Труд”: „Можете ли да станете милионер?” И за малко да стана. Но ме препънаха последните два въпроса. Като ме питат къде бих вложил милионите си, вместо да кажа в ценни книжа (6 т.), или поне в имоти (3 т.), аз отговорих: „Където каже булката” (0 т.) Просто бях откровен… А пък последният въпрос беше много подъл: „Ако вече имате два милиона, бихте ли работили?” Как ще работя, бе, да не съм луд?! Два милиона на депозит носят по 8-9 бонки месечно. За какво да работя?! Нема да пипна! И за този отговор ми се дадоха 0 т. И набрах общо 22 т. и попаднах в категорията „От 0 до 23 т.”: „Точно вие едва ли ще забогатеете без успешен брак, наследство или печалба от тотото.” Бракът отдавна не е вариант, тото не играя… Остава да се надявам на някой неизвестен вуйчо в Америка… А дано, ама надали… Много важно. Дето викаше Уди Алън, да си богат е хубаво само по финансови причини…Накрая ще се ядосам и ще пристана на някоя партия. Повечето хора у нас станаха богати посредством политика.

Ей, ама да не си помислите, че аз само с тестове съм опитвал да стана богат. Веднъж опитах и с портокали. В началото на демокрацията. Разказал съм го подробно в първата си книга. Но тук ще отбележа само един интересен факт. Като докарах портокалите, кумът доведе една женица. Дай, вика, да я турим да продава на една сергия, че са умрели гладни дома им, скъсани са, вика, като Самарското знаме. Пък и образование нема като хората… Както и да е. Мина и замина портокаловата афера, със зор си извадихме парите и накярихме 60 кила портокаловица. Между другото, супер ракия стана. Докторът безславно се върна да обучава младите келешчета в СУ. А госпожата, дето продаваше на сергията, стана депутатка от СДС. И си надви на масрафа… Да пукна, ако ви лъжа.

В „Труд” питат скулптора проф. Георги Чапкънов-Чапа какво мисли за парламента. Вика: „Нищо добро не съм видял и отдавна не се надявам на нищо. Там явно човек и съвсем чист като сълза да влезе, се променя бързо. Има много фалш, занимават се с глупости… Не дай боже да ни сполети това, което стана в Япония. Тогава ще се разбере какви нищожества са тия хора, които сега се блъскат по гърдите като орангутани. Не ги харесвам и това е.”

А, пита репортерката, какво очаквате от тия избори? „Нищо не очаквам вече. Лъгаха ни, излъгаха всички. Изсраха се върху главата на народа. И туй то.”

Чапа, свалям ти капа! Отдавна си го мисля, но немах кураж да го кажа точно с тия думи. „Изсраха се на главата на народа. И туй то.” Кратко и ясно, няма какво да добавиш, нито да отмахнеш!

Точно като във вица, знаете ли го? Дето седели две пенсии в парка и подхвърляли трохи на птичките. Едната рекла: „Абе тия птици много приличат на нашите политици. Докато са на земята се задоволяват с трохи, пък като излетят на високо ти се изсират на главата.”

Все е било, но баш такова чудо, като сегашното, не е било. Седнал премиерът да разправя, че щял да подмени 10% от групата си в НС с нови имена. “Две години да стоиш на банката в парламента е достатъчен опит, за да отидеш в местната власт. А новите, които идват в НС, се развиват. Така партията се обновява.”

Та значи нови имена, а? Не знам, за мен старите още са нови. Например името на депутата Атанас Камбитов, кандидат за кмет на Благоевград, ми е чисто ново, неупотребявано. Прегледах си бележките от последните 2 г., не съм го употребил нито веднъж. При това аз чета поне десет пъти повече медии от вас. То не е за хвалене, но това ми е работата. Напълно нови имена са ми и кандидатът за Поморие Иван Алексиев, за Карнобат – Вяра Петрова, за Балчик – Светомир Михайлов, Живко Тодоров за Стара Загора, Цветан Сичанов за Самоков… Чисто нови имена. Но може вината да е и в мен. Имам много порочна система на запомняне на хората. Помня само хора, които са казали или направили нещо смислено. Другите не ги помня…

Сива, неразличима, неразчленима, незапомнима маса! Не можеш да разбереш къде свършва Фидосова и къде почва Тетка Цачева. В интелектуален смисъл, иначе добре се вижда…

Не, не противоположностите се привличат! Привличат се еднаквостите. Да! Иначе, като се вземе предвид, че Цецко организираше партията, НС щеше да се напълни с интелектуалци.

Премиерът препоръча на САЩ и Европа да се поучат от българския финансов модел: “Колкото и да ми е неприятно това, което се случва в САЩ, Италия и Испания, управлението на тези държави трябва да приеме българския модел”.

Ало, главният мозък ли е? Ало, губи се нещо връзката, няма връзка… Да, както пророчески е написал Станислав Стратиев в „Българиския модел” още през 1991 г., „Ивайло не трябваше да става цар. С това даде много лош пример.”

Шегичките на премиера не свършват с това. “Вече еврозоната трябва да се промени и да станат дисциплинирани и да си направят дефицитите, такива, каквито са в България и едва тогава бихме се присъединили към еврозоната”.

Понеже те всеки ден ни канят, даже настояват, поне в еврочакалнята, викат, влезте… Та той добре им го каза.

Сякаш говори друг човек, не този, дето 2009 г. ни уверяваше, че приоритетът на приоритетите на тоя кабинет е еврозоната.

Колегата Бакалов пише: „Възторженият му оптимизъм направо те кара да застанеш прав като при изпълнение на химна… Някой трябва да му каже разбираемо, като в Банкя, известната максима, че ако американската икономика кихне, някои малки страни като България се разболяват тежко…”

Те много станаха работите, дето трябва да му се кажат… Затова няма да го занимаваме с дреболии, а ще му кажем нещо принципно. Оня ден в Чикаго американският президент Обама каза: “Sometimes it’s not so bad to say, „I don’t know.” Демек, нема да ти падне варака, ако кажеш, че нещо не знаеш. И си е така. Само прост човек знае всичко. Нарича се „епистемологична арогантност”. Простотията има това качество, че стеснява хоризонта на човека, но разширява темите, по които той „знае”. „Всеки човек, казваше Давид Хилберт, има определен хоризонт. Когато той се стесни и стане безкрайно малък, се превръща в точка. Тогава човекът казва: “Това е моята гледна точка”. Нали разбирате, колкото по-малък хоризонта, толкова по-лесно се изработва гледна точка.

Сряда, 10 август

Сидеров осъдил Слави да му плати 45 хил. лв. (плюс лихва от 2005 г. и съдебните разноски) за клевети и обиди, които му нанесъл в шоуто си. Слави наклеветил Сидеров, че бил казал „Циганите на сапун!” и го обидил на „фюрер” и „фашист”.

Много интересно. По-лани Расате нарече Сидеров “духовен педераст” и той го даде на съд. Но съдът реши, че „духовен педераст” не е обида и оневини Расете. Излиза, че можеш да наречеш някого „духовен педераст”, но не можеш да го наречеш „фюрер”, дори и цяла България да вижда, че той се носи като фюрер, има цялата паралингвистика на фюрер, изобщо държи се като фюрер …

Ама ще мане да се държи. Според последното хвърляне на боб на „Галъп” „Атака” и РЗС били на дъното. Ако изборите са днес, Янето и Сидеров не биха прескочили бариерата. Те че изборите няма да са днес, е ясно. Но също толкова ясно е, че тия двата артикула тичат срещу времето. На Янето нещо му свършиха патрашките, пардон, флашките, а Сидеров, след няколко патриотични протуберанса, гузно си седна на задника. И ще си остане там до края на мандата… Неговата роля е изпълнена, патриотичната идея, доведена до истерия, е преебана. И вероятно ще трябва да минат години, за да стане възможно пак някой да обедини голяма група хора около здравия български патриотизъм. Идентичен случай и с Янето. Той трябваше да окарикатури идеята за промяна на конституцията, за подменяне на корумпираната политическа класа, изобщо за смяна на системата. И всеки път, когато казвам, че това е единственият изход пред нас, се страхувам, да не ме объркате с Янетата и трактористите…

Никога не подценявайте ченгетата, това е голяма грешка! Тука да оставя ли два-три реда празни, за да имат място наивниците да ме обвинят в теория на конспирацията? Не, по-добре аз да кажа една приказка за тази теория. Две крави си говорели. Напоследък имам усещане, че хората се грижат за нас само, за да ни доят и да ни вземат теленцата. Пък другата я скастрила: Стига с твоите теории за конспирацията! Ако кажа какви ги говориш, цялото стадо ще ти се смее…

Да, стадото се смее, смее…

Ей, чакайте да ви кажа нещо интересно. Напоследък кравите май са полудели. В покрайнините на английския град Лийк една крава прескочила еднометрова ограда и се приземила върху капака на преминаваща кола. Копелето в колата оцеляло по чудо. И като разказало на полицията какво е станало, те го турили на дрегера, щото го помислили за фиркан. Пък в Бавария една крава я подкарали към кланицата. Но говедото имало явно шесто чувство и побегнало. И вече цял месец се укрива в гората. Полицейска потеря дебне да го отстреля, защото било блъснало катаджийска кола. Да, бе!

Имаше подобен случай у нас, в с. Криводолско. Там арестуваха една крава с обвинение, че се движела с 90 км в час и блъснала полицейска патрулка. Което, ако би било вярно, би било за Гинес, ама не би… Такава скорост може да развие само крава, пусната от хеликоптер… Най-бързото животно, гепардът, се движи със 110 км в час. А конят, дето е кон, развива 70 км. Затова ние тогава иронизирахме родната милиция да тренира кравата за 100 км. и да кандидатства за рекорд.

Те, катаджиите, навсякъде по света са едни и същи. Ако мултикултурализмът беше приложен първо при катаджиите, нямаше да се провали. Така мисля.

Да се върнем на прогнозата на „Галъп”. Подкрепата за ГЕРБ се стабилизирала на 26-27%. БСП били на 7% след тях. Марчела Абрашева коментира, че колко ще вземе кандидат президентът на ГЕРБ, зависи от това кой ще е той. Най-много подкрепа печелел Плевнелиев. „Във всички случаи, вика Марчела, има опасност партията да не спечели.”

Може, обаче в ГЕРБ са взели мерки. „Стандарт” съобщава, че управляващите умували, вместо кебапчета и други такива простотии, на предизборните срещи да раздават бонбони. Само се колебаели дали да са от желираните, или да са „Кръц-кръц”.

Почти съм сигурен, че ще са „Кръц-кръц”. Що ли? Помислете де, няма всичко да ви дъвча! Как бихте наподобили звука от рязането на нещо, например на ленти? Именно, с „кръц-кръц”. Това е, както викат на село, ономатопеята на премиерската активност. Но с тези бонбони ще загубят моите приятели пенсиите, те, сиромашките, не могат вече да кръцкат…

Четвъртък, 11 август

Бойко го питат не е ли грехота да се лиши от експерт като Плевнелиев и да го пусне за президент. Вика: “Аз не мога да се кандидатирам за президент, защото съм премиер, Плевнелиев не може, защото е топексперт. Ами дайте тогава да закрием президентския пост”.

Той се шегува, разбира се. Но аз сериозно смятам, че тая институция е абсолютно ненужна, а понякога и вредна. Няма да казвам кога, ама вие ще се сетите. Клемансо викаше: “Има два ненужни органа: простатата и президентът на републиката”. От времето на Клемансо учените откриха, че простата не е съвсем ненужна. Но за президента нищо не могат да открият. Журналистите откриват това-онова – как отишъл да тъгува с вълци след пожара във влака, как имал нам’ к’ва си пушка, нам’ к’ъв си мезонет, нам’ к’ва си любовница… Но, за съжаление, ни едно от тия открития не доказва ползата от институцията.

Пък изследване на „Алфа Рисърч” показало, че отнемането на лиценза на „ЛУКойл” вдигнало рейтинга на Бойко с 4%. 53% от пълнолетните българи одобрявали мярката на митниците, тъй като “всички трябва да са равни пред закона”. 21% я оценяват негативно, заради опасността от поскъпването на горивата, а 26% виждат в това предизборен ход без последици за “Лукойл”.

Както казваше един пич, „Малцинството понякога е право, но мнозинството винаги греши.” Е, айде да не е винаги, но почти винаги… Всъщност, той тоя не е баш пич… Даже е лежал в затвора за тая работа. Боже, като стана дума. „България днес” пише, че на един в „Пирогов” му извадили дюля! Огромна дюля, не някоя бейби дюля! Ужас!

Интересно ми е на тия 53% толкова ли не им минава през чутурата, че работата с „Лукойл” може да е предварително намислена?! Това е точно в стила на Бойко: „Ние ги спираме, те ги пускат…” Зер е много трудно съдът да бъде… предразположен?!

Петък, 12 август

„24 часа”: «Пиян (или луд) нападна парламента с домати». 36-годишен софиянец спрял колата си напречно на движението пред парламента, сложил една торба домати на предния капак и почнал да обстрелва парадния вход, дето пише „Съединението прави силата”. Доприпкали ченгета и го арестували. От «24 часа» пишат, че не обяснил защо е предприел терористичния акт.

Защо бе, колеги, предрешавате въпроса, че тоя пич или е бил пиян, или е луд?! Нима не може на един нормален гражданин да му прелее?! Ба, не може! И какво да обясни? Работата е точно като на оня, дето хвърлял празни листи за позиви…

Разбира се, не мога да отрека, че има известен наивизъм в това, да хвърляш по парламента домати, когато трябва да се хвърлят… Не, не мога да довърша това изречение, но ако и на вас ви е дошло до там, докъдето на мен, ще си го довършите сами… И, като го довършите, предайте нататък. В интернет има рецепти дори за атомни бомби…
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 16592 |07.08.2011 Четвърти километър . 12| 14906 |31.07.2011 Четвърти километър . 23| 13946 |24.07.2011 Четвърти километър . 26| 14000 |18.07.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads