Реклама / Ads
22| 12705 |26.07.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 19 юли - 25 юли
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 19 юли
Премиерът Борисов писал на Меркел за рождения й ден. Пожелал й здраве, щастие и много успехи във високоотговорната й работа.
Пък аз писах на Бриджит Бардо. Пак. Сега й драснах няколко реда във връзка с баба Галина Иванова от с. Малка Арда, която оня ден беше нападната от мечка.
„Здравей Бриджит,
Приютът за мечки в Белица се развива много добре, но се появи проблем с неинтегрираните мечки. Ядат вече втора пенсия. Щото пенсиите ходят по горите да ги дразнят, не за друго… И сега един Господ знае какво ще направят дивите селяни, които, поради липса на екокултура, са склонни да турят своя живот над този на застрашените видове. И то да е някой живот…
И какво да прави мечката, когато бабите опасат дренките, ягодите, малините, боровинките?! Ние имаме 2.5 млн. пенсионери и 800 мечки. Нима е възможно да ги изядат всичките? Мечката яде едва по 14 кг. на ден, а средното тегло на пенсиите е 40-50 кг. Което значи, че имаме запаси да изхраним мечките 428 г.! И освен това мечката живее най-много до 50 г., а те упорстват до 80, 90, че много откарват и до 100!
Бриджит, какво ще кажеш да сезирам НОИ? Те отдавна търсят някой естествен враг на пенсиите. Щото системата се задъхва. Слава Богу и премиерът ни е на мнение, че тия са лош материал, но, за съжаление, на него не може много да се разчита, ако се съберат двама-трима пред НС, той ще отстъпи…
При нивото на българската екокултура, много се страхувам, че може да почне масов терор срещу беззащитните мецани. Какво да правим? Отговори бързо!
Подпис: Филипов
Бях пратил вече писмото, когато прочетох, че няма да убиват мечките. Раздавали на селяните лютив спрей. Дано има ефект. Обаче от опит знам, че лютото повишава апетита… Според мен трябва да се изследва защо мечките не ядат индобългарите. Българите, дето се вика, ръка не могат да хванат за боровинките, гъбите, дренките, но досега няма изяден от мечка циганин.
Исках тук да ви пиша и за Фидосова. Според „Труд” вече й викали Лобистка Фидосова. Била в основата на всички лобистки скандали в НС – като се почне от закона за нотариусите, та до поправките за наркотиците. От Институт за модерна политика изброили 10 законодателни текста, одобрени от нея, „които увреждат широк обществен интерес и пряко обслужват корпоративни интереси”. Но се страхувам, че ако сложа Фидосова до мечките, може да си помислите нещо. Щото Фидосова и Цецка Цачева като бяха в един кабинет, зевзеците му викаха „кабинета на Мечка Цачева”…
Иначе за лобизма, според нас има два варианта: или Фидоска е решила да стане много богата и ще я гони мечка, или изпълнява поръчка от по-горе. Tercium non datur !
Не, вижте какво, нека не се заблуждаваме! По отношение на животните сме си варвари. Чета във вестника, че в Тексас природозащитниците издигнали кучето Удроу за кандидат за губернатор. И като нищо могат да го изберат. Боже, те Обама избраха, та… А ние? Във Фейсбук се е образувала българска група: „Купи си 10 кебапчета, събери куче”. Защото българските колбасари масово слагат в продуктите си и т. нар. витамин 2Б (Бау-Бау).

Вторник, 20 юли
В неделя се навършиха 173 г. от рождението на Левски. По този повод от "БГНЕС" питат няколко учени глави светец или обикновен наивник би бил Апостола днес? Проф. Пантев вика: „По имущество и банкови сметки Левски днес би бил достоен за презрение от преуспяващите тарикати.” Проф. Кирил Топалов: „Ако сега се появи някой с чисти идеали като Левски никога няма да го допуснат в политиката.” Проф. Бакалов: „Левски е всичко онова, което българинът иска да бъде, но не е…”
Да, да, иска българинът и се моли катадневно! "Господи, направи ме добър, но не веднага!"
Помня, че през 2007 г., във връзка със 170 г. от рождението на Апостола, група интелектуалци предложиха да се канонизира за светец. Лично ние не бяхме единодушен и още не сме. От една страна, за да се обяви някой за светец трябва да е извършил две чудеса. Левски ги има. Първото чудо на Апостола е, че като чист българин не е откраднал касата на комитета и не избягал във Влашко с парите. Второто чудо е, че пак като българин, не е направил един банкет с тия пари, нито пък е отишъл командировка някъде, например в Италия. Кой можеше да го упрекне, ако беше отишъл до Сардиния да се срещне с Гарибалди (Бойко ходи до Италия през ден!) и да обмени опит как се вдига революция, как се организира въстаническа армия и т.н.? Или пък до Париж да изучи на място държавното устройство на Третата република, а не да говори наизуст за някаква „чиста и свята”, дето я нема никъде…
Но пък, от друга страна, Захари Стоянов разказва как Левски е подкокоросвал Каравелов да заколят жена му, сръбкинята Наталия, щото я подозирал, че ще ги предаде. И други дребни работи, които може и да побъркат за „канализирането”, както казват кандидат-студентите.
Моето мнение е да го оставим Левски, да не го правим нищо. Щото каквото пипнем... По-скоро да помислим за друго. През 2004 г. учените откриха ДНК-то на Апостола. Изследваха му косъма и го откриха. Имам някаква надежда, че чрез клониране можем да развъдим, ако не една нова нация, която не краде, то поне един екип управленци.
Ако се чудите защо употребих малко ироничното „учени глави”, ще ви кажа. Гореспоменатият Захари Стоянов пише: „От всички герои на една епоха, само тия биват същински герои, които се затрупват под развалините на онова здание, което са се мъчили с години да разрушат”. Ако беше увиснал на бесилото, поетът и апостол в две въстания Стамболов щеше да потърси място в народната памет редом с Ботев и Левски. Но той оцеля. И хукна да трупа имоти, да строи къщи, подгони довчерашните си съратници, забрави чистата и святата и доведе на царя дедо му от един виенски шантан… Та нека да не си говорим в наратива на въздухарския патриотизъм. Може би днес Левски не би гонил манекенките, не би купувал къщи и джипове, а би си останал същия идеалист. Но има и друго. Един руски писател казваше: „Жестокостта започва от идеализма”. Помислете и за това! Обесването на Левски устройва и него, и нас. Нека оставим нещата така.
И докато говорим за светци. Варненският митрополит Кирил издал православен наръчник. Там е отбелязано, че на 13 юни, неделята след Петдесетница, почитаме мъченица Акилина Финикийска и Св. Теофилий, еп. Кипърски. Обаче дедо поп е прибавил към наръчника и гражданска част, в която се посочва какви важни събития са се случили на родината на тази дата - въстанието срещу турците в Северозападна България през 1850 г., подписването на споразумение за откупуване на Източните железници от България през 1909 г. и, (о, Боже!), през 1959 г. в гр. Банкя е роден Бойко Борисов, министър-председател на България. Проверка на варненската агенция vnews.bg установила, че Бойко е единственият от действащите политици, на когото е отделено място в наръчника за 2010 г.
Браво, дедо попе! Ти пък от какъв зор хвана баданарката?! Няма да се учудя, ако обявим Бойко за блажен (да го беатифицираме казано по народному) преди Левски. Левски чака толкова години, може още да почака. Но Бойко няма време.
Кога се попът напива, селото не изтрезнява!
„Народе????”
Ако трябва да съм сериозен, (макар че откакто ГЕРБ е на власт рядко ми се налага), бих казал, че Бойко няма място в този справочник. Мястото му е в учебниците по политология. В глава „Популизъм”. Той е връх, който скоро няма да бъде надминат. Салвадор Дали беше рекъл: „Сюреализмът, това съм аз.” Бойко може смело да каже същото.
Проблемът е, че българите гледат на популизма като на нещо безобидно. А то не е! Популизмът е приказка, разказвана с користна цел. Тя няма нищо общо с действителността, а е врата към паралелния свят на илюзиите и мечтите, който всеки човек носи в себе си. Избуява във времена на криза в базовите ценности на едно общество. Хората са уморени от чакане на бъдещето и поради това лесно уязвими за популистката реторика…
Но това е демокрацията, „средство, което прави така, че да бъдем управлявани не по-добре, отколкото заслужаваме”.
Понякога ме обвиняват, че не казвам добра дума за никой политик, че ги изкарвам всичките маскари. Да, наистина, християнски погледнато, грешно е да се мислят само лоши работи за българския политик, но житейски погледнато, рядко е грешка. Които са ме чели през 2002-2005 г., знаят какво съм писал за царя. Сега Величеството щяло да съди родината в Страсбург, щото му се забрани да обръща горите в сечище.
А какви приказки разказваше, когато си заидва…
-Материални претенции към България имате ли?
-Как? Не! От собствената си страна ! Не! От мене това няма да видите, независимо при какви обстоятелства, обстановки и положения – категорично не! (Кеворкян, "Разговори със Симеон Втори".)
Обстоятелства, обстановки и положения…
Лисица!
А на некои костовисти, дето им се привиждам розовеещ, препоръчвам да погледнат какво съм писал по времето на Станишко. От всички видове социализъм, съм бил изкушен само от шведския. Ето, сега чета, че са на път да премахнат парите. Точно както Маркс го предвиждаше. Ако не беше оня тъпак Ленин, може би друга щеше да е съдбата на социализъма. Социализъма простите хора го преебаха. Всъщност, това за всяка власт се отнася…

Сряда, 21 юли
На път за Виена, премиерът се отбил в Рим, където открил новата плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре". Като ходи на 24 май той забеляза правописна грешка в надписа на плочата и обеща до месец да бъде поправена. На плочата пише: „В тази базилика на Санта Мария Маджоре папа Адриан II освети в годината 868 славянските книги донесени в Рим от Светите братя Константин Кирил и Методий създаели на славянската писменост.” В думата „създатели” е пропусната буквата „т” и е добавена на ръка, та Бойко затова я е забелязал. Обаче в текста има изпуснати две запетайки, които не е забелязал. Дано културният министър да ги е забелязал. Да се не надяваш…
Гледам ги ГЕРБ и се чувствам като един от героите на Мирон Иванов. „Капитан Танев ги гледаше и не искаше да повярва, че сборът от хиляда умни човеци може да бъде по-глупав от всеки един отделно.”
Знаете ли що е така? Бай Мирон го е казал в заглавието: „Живей като другите и бъди благословен”. Като тръгнеш извън стадото и те нарочват за „метилява овца”… И престава да ти върви…
Може би така трябва. Моят приятел Волтер смяташе, че „личното мнение е причинило повече беди на тази малка земя от чу¬мата и земетресенията.”
Ето и добрата новина: Така погледнато, от ГЕРБ беда не можем да очакваме. Даже Божо Димитров, дето, докато беше в БСП, беше на всяко гърне мерудия, загуби ищах да има мнение…

Четвъртък, 22 юли
Ало, пенсиите, нямате работа по улиците в тая жега, освен ако не сте твърдо решени да надникнете в тунела с бялата светлина. Организирайте си излизанията така, че от 11 до 16 часа да сте на закрито. Ако все пак ви се наложи спешно да излизате (то при вас всичко е спешно!), носете шапка. Щото ще хванете „слънчев пригор” и ще ви стане кожата на темето като на домат люспата. И освен това избирайте по-сенчестите маршрути, не вървете по най-прекия път. Щото най-прекият път често води до Орландовци!
Ей, братя от последната възраст, магарето, дето е магаре, не върви само направо. Старите строители на пътища са пускали един клепоух инженер и от където той мине, там е най-добрият маршрут. Разправяли са ми стари хора, че пътят Гоце Делчев – Сандански през Пирин така е трасиран некога си.
Като споменах да си пазите кожата, та да ви кажа, че в Ню Йорк открили клиника за разкрасяване, в която срещу $200 правят маска с курешки от славей. Ефектът бил фантастичен – кожата ставала с 10 г. по-млада, бръчките се опъвали, лицето светвало. Целият Холивуд ходел там да се разкрасява. Да не хукнете сега да гоните славеите да ги изхождате! Купете си и си отглеждайте в къщи, та да имате винаги матрял под ръка. Щото славеите са прелетни птички, зимъска нема къде да ги намерите… То един Господ знае и вие къде ще сте зимъска…
Иранският производител на джесемета „Абра” направил апарат, който с помощта на сателитната навигационна система GPS, непрекъснато сочи накъде се пада Мека. Както знаете, за мюсюлманите е много важно, когато се молят, да са с лице към Мека. Ако са гъзним не им се зачита молитвата. Което понякога създава големи проблеми. Помня по-лани, когато в Космоса излетя саудитският принц Султан бин Салман, в Малайзия издадоха специален наръчник със съвети как да се държи мюсюлманинът по време на космически полет. Щото те трябва да се молят по пет пъти след изгрев. В орбита обаче Слънцето изгрява 16 пъти, т.е. 80 молитви. Но по-големият проблем е с това, че станцията постоянно си променя посоката и космонавтът трябва да се върти като пумпал, при това в безтегловност.
Ей, знаете ли какво се сещам. Когато „Нова медийна група” на Пеевски купи „Експрес”, а заедно с него и наша милост, при преназначаването си там минахме през специален инструктаж в личен състав, уж по охрана на труда. Всъщност той се състоеше единствено в напътствия накъде да бъде обърнато бюрото. Честно, не се шегувам.
За малко да забравя най-важното. Годишният доклад на ЕК за България отбелязва, че у нас се забелязвал усилен напън за реформи. Засега съществени резултати още нямало, но напънът бил видим. Ще дойдат и резултатите. Който се напъва, рано или късно… Така де, не е ли така…

Петък, 23 юли
Мартин Карбовски написал в „Стандарт”: „Докато всички спасяват пловдивската опера, без да са влизали никога в нея, се случва нещо изключително важно... За първи път МО подхваща инициатива, която може да се приравни към най-големите реформи в държавата. Децата да тръгват на училище на 5 г. Мярка, от която ситуацията в образованието се нуждае отдавна. В Испания ходят на целодневно училище от 3 г.”
3 г. е късно, бе! Ти го изпусни в ембрионална възраст, да поеме то от пъпната връв и да привикне към алкохола, цигарите, тлъстите меса, да развие вкус към турбофолка и белиденса, па после ходи го възпитавай. То да има как още от сперматозоиди да ги хванем, ама пусто нема как… Щото още от там се изкривяват нещата. Най-агресивният, най-пробивният (най-простият!) успява в живота… Виктор Пасков затова казваше „агресивен като сперматозоид”…
Колкото до операта, не съм единодушен. В „Новинар” коментират: „Днес, когато кризата джасна по крехката ни и многократно онодена от всевъзможни управленски таланти икономика, най-накрая му намериха цаката - решиха да закрият пловдивската опера и русенската филхармония. Да праснат и няколко театъра. И да оправят нещата набързо.”
Малко е необичайно да се коментират културни институции с изрази като „джасна” и „онодена”, но по същество е вярно. И е логично. Бай Радой викаше: „Не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министъра.”
И оно си е за страх.
Питат го що ще закрива театри, а той вика: "Негодуват тези, които се притесняват за качеството на продукцията си. И аз протестирам, че Наоми Кембъл не ми е секретарка, но какво да правим!"
Що не цитираш поне бе, маскара! Това е реплика на проф. Пантев: “И аз искам да си общувам с Наоми Кембъл, но какво да правя като срещу мен е Анастасия Мозер.”
И какво ревеш, ти поне от Мозер си пощаден!
Чудя им се какво се хващат все за Наоми Кембъл. Тази е голяма палавница. (Нали сте забелязали, че вестниците викат на курвите палавници и им отделят по половин страница…) Вършее като комбайна. Бриаторе, Де Ниро, Сталоун, за Клинтън се говореше, олигарси… Всичко под ножа! Пък веднъж падна от Бриаторе ли беше, от друг ли, вече съм забравил, та се потроши и лежа в болницата…
Не знам, може пък тоя път да тръгне реформата в културата. Камю казваше, че „глупостта има способността да постига каквото си поиска”. Така погледнато и над Веждито има голям потенциал. Не ли?
Та за театрите, де… Батето Славков рече оня ден: „Хъшовете в Браила правят театър, туберкулозно болни половината, правят театър! Тия ще ми закриват театрите!”
Според мен, властта не ходи на театър и затова не може да прецени ползата от него. Винаги така става. Японците затова казват, че който пие, не знае вредата от виното, който не пие, не знае ползата от него. А не ходи властта на театър, защото няма време. Те да не са като Параванката, да се чудят на лов ли да идат или на театър! Премиерът работи гаче ли е решил да отметне мандата за две години. Къде ти време за театър и опера?! Работа, работа… Той така Айнщайн, като си минавал една вечер покрай офиса и заварил асистента си да работи по нощите. Та му рекъл: “Като работиш толкова до късно, кога мислиш?”
Да, бе, Бойко кога мисли?
А колкото до хъшовете, те много са надценявали ролята на театъра:
Бръчков: Наистина грандиозна е целта на това представление. И ако се сполучи всичко докрай, историята донякога праведно ще може да каже, че изгубена Станка е убила султан Азиза. Не е ли тъй?
Владиков: Може и да го каже това историята. Тя толкова чудесни работи ни разказва, щото нищо няма за невярване. Големите работи често са ставали от малки причини и тая изба може да разтрепери цяла империя и да тласне към крайното му решение възточния въпрос...”
Обаче, ако властта имаше малко повече време да мисли, па и да попрочете, можеше много лесно да затвори устата на отворковци като Батето. Достатъчно е да им се цитира диалогът, който следва след разговора за ролята на театъра:
Попчето: Македонски, я дай и нам от саламата, че ни потекоха лигите.
Македонски: На девет вълка пачи крак! (Лапва всичкото.) Странджа, я напълни една голяма чаша, да залея саламата.
Странджата: Няма ни капка. Всичко изцукахте!
Македонски: Сега без вино какво ще правим? Без вино и без свобода няма живот на тоя свят.
Саламата, виното, свободата!
Не е ли така?

P.S. Като казах по-горе, че само шведският социализъм ме е изкушавал, малко послъгах. И социализмът, който се е запазил непокътнат в БНТ, има известно очарование. Снощи се шляех из каналите и попадам на „Елит” и не вярвам на ушите си: „Честит празник на всички християни. Христос воскресе!” Дали щото ГЕРБ е на власт, ама тая година за втори път възкриса.
Идиоти!
Това дори не е мързел! Това е тежка патология! Като сте решили да си повтаряте тъпите предавания, поне ги прегледайте бе, михлюзи с михлюзите!

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12772 |19.07.2010 Четвърти километър . 13| 11307 |12.07.2010 Четвърти километър . 11| 11707 |05.07.2010 Четвърти километър . 15| 10386 |28.06.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads