Реклама / Ads
46| 22159 |10.10.2011 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд (3-7 октомври)
 

 

Понеделник, 3 октомври


„Труд” съобщава: „Правителството слиза при народа”. По предложение на Цецко правителството ще прави изнесени заседания – хем да се решават държавните дела, хем да се общува с народонаселението.

Това ми е нещо много познато, чакайте да си видя бележките! Ами да! 15 март 2006 г, “Стандарт”: “Министрите слизат сред народа”.  Тогава бяха Станишевите. А преди тях и царистите слизаха. Забелязали сме, че винаги на втората година се слиза сред народа. Първата е още рано, третата е вече късно. А четвъртата е направо рисковано.

Цецо, Цецооо… Вземи измисли нещо ново, бе! Ма то си трябва мислило...

Тук без всякаква връзка се сещам, че бай Мирон Иванов имаше едно понятие – „обективно глупавият човек”, тоест, човек, чиято глупост е сертифицирана по някакъв начин, а не е въпрос на субективна оценка само.

Царят като почна слизането сред народа, па качи министрите на един рейс и ги закара чак в Кърджали. И по целия път народът ги гледаше и им се радваше. Или чудеше, не знам точно. Ама то човек кога нема фантазия. С такава тясна фантазия, ако бях на негово място, бих страдал от хронична клаустрофобия…

Между другото, може би не е тук мястото, но оня ден раздадоха антинобеловите награди. Голямата награда за медицина спечели интернационален екип учени, които доказали по научен път, че когато на човек му се се.., пардон, ходи по нужда, способността за вземане на решения намалява. И в зависимост от зора, може да стигне и до нула.

Пък антинобела за литература е присъден на създателя на теорията за отлагането Джон Пери от Станфордския университет. Според него хората, които обичат да отлагат нещата, могат да бъдат мотивирани да свършат нещо важно, ако го вършат със съзнанието, че по този начин отлагат вършенето на нещо още по-важно. Не знам дали съм прав, но ми се струва, че тази теория може да обясни защо премиерът се хвърли да строи магистрали. За да отложи управлението на държавата. Но може и да не може, щото едно такова отлагане включва имплицитно познание и съзнание за йерархията на управленските ценности…

Не разбирам що ги иронизират тия награди. Специално нашия живот те го обясняват отлично.

Валерия Велева каканиже в „Стандарт”: „Катуница подпали общия ни катун, за да блесне пред очите ни, че 20 г. живеем в огромна лъжа. Лъжа, че народът не се вълнува от циганския проблем. Да, циганския, а не ромския, както някои се опитват да ни внушат, че трябва да се пише.”

Жив да не бех! Двайсет години си кълчиха езика да наричат циганите роми, сега някой й внушавал! Ето точно заради такива ние по едно време залитнахме в другата крайност, да наричаме циганите мангали. Но след приемането ни в ЕС ние изковахме наименование, коректно по американски – индобългари.

Кой ма, како, ти внушаваше, когато написа: „Скандалът с изгонените от Франция роми повдига с още по-голяма острота темата за ромската интеграция…” (Труд, 24.08.2010) Кой ти внушаваше, когато в „Десен вот за десет лева” само преди три месеца (14.06.2011 г.) употреби сто пъти роми и ромски и ни веднъж цигани, цигански? Изобщо, кой ми сра в гащите?! Извинявам се, ако напускам тона на добрия джентълмен. Но ние си имаме принципи: Винаги се отнасяме към жената като към дама, докато тя не пожелае нещо друго. А гореспомената отдавна плаче за смяна на дискурса...

Е те тия ще са първите, дето ще освиркват Бойко, от тях няма да можем да се вредим… И хич няма да ги е срам, че са носили баници и букети в Банкя.
Бетер циганска работа.

Ей, ама както се заплеснахме по циганите, да не изпуснем някои важни работи? Доган почва да ни подготвя за изборите по неговия си начин. ДПС сме толкова добри, толкова сме изпреварили другите,  че просто няма с кого да се състезаваме. ГЕРБ ще получи, вика, голям шамар на изборите. И Местан му държи исото: "Ще си кажем тежката дума на втори тур.”

Надявам се, че народът вече изучи иширетите на агата – да ядоса българите, за да идат до урните. А това към момента работи за ГЕРБ.  Не за друго, а щото нема друго. Мислете логично, братя! Не оставяйте да ви хващат на бастуна с правото! Видял ли е Доган лошо от властта? Най-малкото Емел Етем и Дилян Пеевски трябваше да гледат небето карирано. Вместо това министерството беше закрито и далаверите заметени. Ами Кабил? Заменките на гори, за които сега ЕК ще ни осъди? Пък оня ден „Сега” писа, че от април 2009 г. досега НАП не успява да приключи ревизиите на 15 фирми, през които са прехвърляни петте имота, свързвани с Доган - Боянския сарай, "Каса Домини" в Рибарица и т.н. През това време успяха да проверят Цецо, на Цецо тъстовете, Доган не могат!

Айде, бе…

 

Вторник, 4 октомври


На форум по превенция на грипа, д-р Атанас Мангъров от столичната инфекциозна болница рекъл, че лекарите имали полза от това хората да не се ваксинират, да се разболяват от грип и да правят оборот на болниците, тъй като касата плаща на бройка.

Ало, докторите, верно ли?! А Хипократовата? „Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща…” Да напомням ли какво наказанието сте си пожелали, ако я нарушите? „Нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава”. Ей, опичайте си акъла, че на всеки се води тефтер горе!

Ба, той ако се водеше, средната възраст на българските доктори щеше да е 30, най-много 31 г… Както и да е, въпросът е в друго. Че каквото и да правим, винаги някой печели, но никога ние. Ние плащаме. Дето викаше Радио Ереван, който може с пари, който не може с пари, със здраве… Ако не се ваксинираме, печелят болниците. Ако се ваксинираме – фармацевтите. Но като разсъдим по-издълбоко, все пак е по-патриотично да пълним болниците, отколкото джобовете на фармацевтичните гиганти. Без да се ласкаем, че ще индуктираме престиж от това твърдение, ще споменем, че и Цецо така разсъждава. Оня ден в Полски Тръмбеш призова младите да не търсят реализация в чужбина, а да си седят по родните места. Щото, вика Цецо, в Испания живеят и работят 300 000 българи и те, вместо да генерират БВП за собствената си страна, работят за чужда.

Тук не мога да не възкликна, че никога в управлението ни не е имало толкова много представители на Айвъри Лийг.*

Но по темата. Така погледнато лекарите генерират БВП. И населението, ако е зряло в патриотизма си, само ще се откаже от Инфлувак, Тамифлу, Ремантадин, Коглавакс… Пардон, тая последната беше овча, да не хващат овците ентеротоксимия. Не ме питайте откъде я знам. Просто знам, нали ще ставам лидер на партия…

Пък здравният министър вика, че от Нова година ще се премахнат клиничните пътеки, щото пречели на работата на лекарите и били вредни за здравето на пациентите. Това е най-малкото! Живеем във времето на магистралите, к’ви са тия пътеки?! Клинични магистрали трябват! Така де, не е ли така?!

И докато сме тъй на медицинската тема… Учени от университета в Роухемптън установили, че хората, които стават рано, живеят по-дълго и по-щастливо. Логично е. Даже ще си позволя да допълня на база българския опит - тия, дето не спят изобщо, са още по-щастливи. И, обратно, всички, които проспаха последните 20 г., сега се хапят по гъза…

Понеже споменахме Айвъри Лийг… На пресконференция в Прага премиерът препоръчал на европейските държави, които имат голям бюджетен дефицит, да направят пенсиите като в България и до 1-2 години щели да си решат проблема. И искрено се възмутил: „Що за популизъм е това на европейските лидери?”

В първият момент тия думи силно ме респектираха. Респект, според Херман Хесе, е дума, която в своята дълбока същност означава гледам два пъти. А аз, честно казано, даже три пъти гледах, да не съм объркал нещо. Ама не съм.

Да... Когато българският премиер заговори за макроикономика, за икономическа стабилност, обикновено след това се пази минута мълчание.

Неловко.

Глупостта напусна националните предели и завоюва европейски територии. До края на мандата вероятно ще излезе и на световно ниво, а после и на вселенско. И тогава двете безкрайности на Айнщайн – Вселената и глупостта – ще се слеят…

Добрата страна на лошата новина е, че това вероятно ще е краят на изтичането на мозъци. Никой вече няма да си помисли да внася български мозъци.

Сиромашкият Барозу, сигурно е сънувал кошмари нея нощ - как е дошла 2018 г. и България поема председателство на Съвета на ЕС, а Бойко ръководи срещите на върха… Бас, че предвидената схема на съвместно председателство ще влезе в сила още от догодина… За всеки случай.

Пенсиите, стана ли ви ясно? Вземайте щастието си в собствените си ръце! Изборите дават възможност да се направи некой лев. Не ви призовавам да си продавате гласа. Макар че няма да ви упрекна, ако го направите... Щабовете набирали хора за лепене на плакати. За 100 броя плащали по 20 лв. на ден и храна за из път.  Другата опция е за разлепване (късане) на плакатите на конкуренцията. Но тя, неясно защо, била запазена за циганите. Поне „Стандарт” така пише. Щото е по-лесно сигурно. Човек може да скъса по 1000 плаката на ден, без да се изпоти...

Като казах циганите… Обаче тоя път ще си заработят парите от гласовете. Бюлетините са по метър – метър и петдесет, а в Пловдив даже и 1.80. Повечето цигани толкова не са прочели за целия си живот. И ако си мислите, че тая бюлетина може да им попречи да гласуват точно за предплатеното лице, бъркате. Политиците ще му намерят колая. На предишните общински избори в Сливен въведоха нещо като условното възлово писмо кипу, което инките ползвали още от времето на Манго Капак. Раздадоха на електората канап с възел на подходящо място, за да не объркат „нашия” кандидат. И решиха въпроса.

Ей, ако ни свършат канапът, телта и пироните, ще ни се разпадне държавата!

Не знам дали ви интересуват малко по-жълти новини. Като например „Христо Сираков с поредната уруспия”, „Жената на актьора от Юлиан Вергов го сменила за по-младо гадже”, „Мариана Векилска запивала без мъжа си”, „Трактора си боядисва косата”. Ако ви интересуват, само кажете, ще почна редовно да ви снабдявам. Между другото, като казах Трактора. Един негов подчинен от НСО разправя, как Петров му предлагал 170 хил. евро, за да гръмне Гриша Ганчев. Обаче той не го гръмнал, а отишъл и му казал. И Гришата отърчал при президента, който изиграл ролята на помирителна инстанция.

Моля ви, ако не бързате, ако не ви чакат някъде на маса, да помислите върху този казус. Пък и да ви чакат… Социалните психолози са установили, че когато масите са на масите, важните неща стават под масите. Та викам да помислите за това, че президентът разбира за готвено убийство, но не съобщава в полицията, не сезира следствието и прокуратурата. Събира поръчителя и поръчания и като старейшина на албански клан ги помирява в името на… Родината, да кажем с лека ирония.

 

Сряда, 5 октомври


По повод изказването на Бойко в Прага, Цветозар Томов вика: «От времената на император Бокаса не се сещам за по-тъп държавник.”

Доста остро го е казал колегата. Като се има предвид, че Бокаса Първи, император на "Централноафриканската империя", е смятан за един от най-свирепите сатрапи, че и канибал отгоре на всичко. Да, ял е дечица. Също като Иди Амин в Уганда. Като го свалили от власт, в хладилниците му намери десетки транжирани бебенца. (Вж. „История на канибализма”.) Много интересно, че Бокаса избягал в демократична Франция, където си живял на спокойствие 6-7 г. Дали си е носел консерви с човешко, не мога да твърдя, но съм срещал и такива мнения…

А нашият премиер никого не е изял. Имам предвид в буквалния смисъл. В преносния може и да се допусне. Мен все не ми излиза от акъла как само от контрабандата на цигари могат се нахрани половината гладни пенсии. А, да ви питам, прави ли ви впечатление, че напоследък нещо не се хващат големи пратки с наркотици? Ако на вас не ви прави, значи аз пак ставам мнителен.

Лично ние, ако се налага да сравним нашия премиер с африкански диктатор, бихме го сравнили по-скоро с Иди Амин. Например Иди също е свирел на акордеон. И също много е обичал да се шегува. Веднъж цял ден се шегувал с вътрешния си министър, а на другия ден се разбрало, че го е изял. Заедно с управителя на банката и ректора на университета. И освен това Иди има почти толкова титли, колкото Бойко: Негово превъзходителство пожизненият президент фелдмаршал Хаджи доктор Иди Амин Дада, властелин на всички земни животни и всички морски риби, професор по география, ректор на университета "Макерере"…

Сравнения могат да се правят всякакви, но смятаме, че не е хубаво така директно в лицето на човека да му кажеш, че е тъп.

Като видя Цветозар, ще му кажа, че не е прав. Винаги може да се намери по-деликатен начин. Сега се сещам за едно описание на Джон Кенеди Тул в „Сговор на глупци”:

„Той (Игнациус Райли – бел. Т. Ф.) докосна малката ерекция, задържа я в ръката си и се отпусна, опитвайки се да реши какво да прави. В това си положение… той някак с тъга си помисли, че след осемнадесетгодишно практикуване хобито му бе преминало в обикновен механичен акт, лишен от полета на въображението и фантазията, който някога бе успявал да въплъти в него. По едно време бе съумял да го издигне до артистични висоти, упражнявайки го с вещината на творец и философ, на учен и благородник. Все още някъде в стаята лежаха на скришно място пособията, които бе използвал – гумена ръкавица, парченце от копринена калъфка на чадъри кутийка вазелин…”

Виждате ли как почти поетично може да се опише нещо, което по принцип не е прието да се описва. Ако не беше калъфката за чадър, едва ли ще се сетите за какво става дума. И без нито веднъж да се употребят думи като мастурбира, онанира и, недай Боже, както казват простаците, прави чи… Когато човек иска – може. Ако по такъв начин се каже на Бойко, че е тъп, той може дори и да не разбере…

 

Четвъртък, 6 октомври


Медиапул съобщава, че ВСС избрал зам.-председателя на Софийския районен съд Георги Ушев за председател на Специализирания наказателен съд. Ушев? Браво! А нямаше ли някой Оков? Всъщност, ако имаше Гушев щеше да е най-добре. Не ли?

Ей, Дилма дойде. Честно да ви кажа, дип не вярвах, че първото й европейско турне ще е у нас. Ама на, дойде. Посрещна я Параванката.  Щото това е нивото. Което потвърждава, че зимъска, когато стана скандал кой точно е бил поканен на ина(в)гурацията на Дилма, от МС наистина са скрили поканата на Гоце, за да отиде Бойко. Е, важното е, че Дилма не го направи на въпрос и прие премиера много топло. Португалците се скъсаха да му завиждат…

Трайчо вика, че ще внасяме биогорива от Бразилия. Не било нужно да откриваме топлата и хладката вода, трябвало само да се пресметне дали вносът от Бразилия няма да е по-изгоден от производството.

Да, трябва да се пресметне. Чел съм, че Хенри Форд имал голям мерак да си произвежда гумите сам. И си насадил в Амазония плантация с къде 4 млн. каучукови дървета, които внесъл от владенията на „Гудиър” във Филипините. Накрая като турил калема, открил, че амазонският каучук му струвал по-скъпо суров, отколкото доставяните в заводите му гуми франко вратата… Та затова е хубаво първо да се посмята. Ако помните, напролет предложих да се сметне дали няма да се окаже, че внесен от Америка бензин би излязъл по-евтин от произведения от „ЛУКойл” у нас.  Обаче ги домързя да сметнат. Не мисля, че имаше друга причина.

Между другото, чета, че шефът на Петролната асоциацията Делчев рекъл, че потреблението на бензин било паднало с 10-15%. Прогнозирам, че тия дни „ЛУКойл” ще свали цените. Когато през лятото се вдигна търсенето, те обясниха, че е нормално като се вдигне търсенето, да се дигнат и цените. И сега понеже търсенето е спаднало, изглежда нормално да се свалят цените.

 

Петък, 7 октомври


«Новинар» защитава името си като съобщава, че учени от университета в Питсбърг доказали, че жените с по-дебели бедра са в пъти по-интелигентни от кльощавите и, освен това, раждали по-умни деца. Причината била в голямото количество мастни киселини омега-3, които се натрупвали в бутовете.

Може, обаче пък са и малко опасни. Един разправяше, действителен случай, че таман устните им се слели, и тя стиснала яките си бедра и той се освестил в Пирогов. И очилата му за четене били на сол… Какво е правил там с очила, не мога ви каза…

Както и да е, друго исках да кажа. Че това откритие, за което пишат в «Новинар», е открито в българската преса през 2007 г. Ей, новинарци, лятото свърши, бе! А стига пробутвате новини трета преснота! Гледат да си напълнят вестника, пък с какво ще е, нема значение.

Пак при тях чета, че тази неделя в „Търси се…” по bTV щял да гостува Данчо Караджов, „Сигналът на групата може би...” Щял да разкаже подробности от личния си живот, за радостите и болките си през годините... Мразя такива бравурни предавания. Те ни показват едни безчовечни хора – добри, смели, великодушни, благородни… Без нито един недостатък. Нема такива. Пресен пример е автопортретът на г-н Плевнелиев. Ангел направо... Такива герои имаше само при социалистическия реализъм. При никой друг реализъм. Та и Данчо си има недостатъци. Читателката  Мария Огнянова разказа по-лани пред "Новинар" каква случка имала на пътя. Нещо не подала правилен сигнал и Данчо Караджов побеснял: "А ма, да ти е.а майката, тъпачка... Искаш ли да ти бия два шамара, ма, мутра тъпа?" И госпожата вика: "Знаете ли какво видях аз? Един много прост човек, когото мислех за повече от велик заради невероятната музика, която прави!"

Та, ако се разкаже един такъв епизод, героят на предаването ще стане по-пълнокръвен, по-човечен така да се каже. И по-българин. Не ли? И нищо няма да загуби. Щото случващото се на пътя у нас не се брои... На пътя всички сме такива. Те затова децата, дори и от добрите семейства, чак като пораснат разбират, че педераст и овца не са синоними на шофьор.

Междувременно, докато пишех горните работи, червените побългарили и очовечили и Росен Плевнелиев. През 2008 г. направил замяна на едни 20 дка.  със Столична община, част от които  продал през 2009 г. на четири пъти по-висока цена и спечелил 3 млн. евро само от тая сделка. То не е сделка, а далавера, ако е вярно. Разказвам това, за да илюстрирам, че един такъв Плевнелиев ми изглежда много по-реален и истински.

 

* Българската Авъри лийг, за разлика от американската, включва ВИФ, Магнаурската школа в Симеоново, Югозападния университет в Благоевград, Библиотекарския институт, Ветеринарния институт в Ст. Загора и още 1-2 вуза.

 

To be continued next Monday

 

Важно съобщение! Благодарение на любезното съдействие на куриерска фирма BSP вече можете да получите втората книга на д-р Филипов навсякъде по родината без да давате стотинка за куриерски разходи. Само срещу 10 лв. книгата пристига в хола ви, или на друго указано от вас място. Заявки на: dr.tonyfilipov@abv.bg или на 0885 233 691

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 20717 |03.10.2011 Четвърти километър . 24| 20372 |25.09.2011 Четвърти километър . 21| 18624 |19.09.2011 Четвърти километър . 18| 18504 |12.09.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads