Реклама / Ads
6| 10559 |16.11.2009 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд
 
Тони Филипов, д-р

Понеделник, 9 ноември

Параванката настъпи мотиката. Вика, че определени среди били на път да осъдят бившия премиер за това, че „някой някъде е преместил една папка”, а никой не закачал престъпните босове. И сега ще му правят импийчмънт. Повечето вестници ликуват. Само „Стандарт” е малко кахърен. Те са в деликатна ситуация. Защото любовта им към Бойко е безспорна и безкористна. Но от друга Гоце даде „Стара планина” на Батков. И те с “чиста съвест, а дори и със собствената си съвест” могат да кажат: „Първанов остана един от малкото неоспорими авторитети в очите на червените симпатизанти. И единственият, който не е бита карта.”

Да, бе, направо е вале каро! Само играта да не беше на без коз!
И понеже се навършват 20 г. откакто комунизмът си затръгва, та се сещам нещо. „Какво трябва да се мисли за народ и държава, където президентът е агент на ДС, скъсал си е 36 стр. от досието и е обграден от 12 колеги ченгета? Че комунизмът в България не си е отивал”. (Дойче веле) И, че всичките 13 са от една колода и някой е раздавал без да разбърка…

Но, ако трябва да сме честни, не само Параванов го задържа. Ройтерс пише, че „в България управлението на диктатора Живков започва да изглежда златна ера за някои хора…” Тези някои, по данни на социолозите, са къде 40%. Аз ги знам и кои са, ама после ще се занимавам с тях.

Най се учудих, че лани, при управлението на БСП 37% тъгуваха по миналото. Което значи, че социалистите са оставили ниша за автентичния комунизъм. Дали пък Бойко няма да я запълни? Има в него нещо автентично, не мислите ли?! Говори просто като Тато, даже мисли като него, че дори и костюмът му седи по същия начин... В смисъл че не му седи.
Въпросът е, че сърповете и чуковете са в главите ни. Затова казвам, комунизмът ще си иде, когато си иде и последният свидетел на Априлския пленум. Преди това не може. А през това време от нас се иска да бием децата си, когато забележим, че започват да приличат на нас.

Истината е, че да се живее лесно стана много трудно. А нашият народ работи защото и докато е беден. И не се отказва да му търси дамара. Джакпотът мина 3 млн. и той се хвърли като вдовец на хоро да пуска фишове. Забелязал съм, че мине ли милион, участниците рязко нарастват. И то е нормално, нема българин, дето да му се губят 100-200 хил. На кой милион му трябва, на кой два…

Братя, имате ли инвестиционен план? Или сте от онези глупави хора, които разсъждават: „Те нека да ми се паднат, па тогава ще му мисля.” Така не е правилно. Аз предишния път отделих малко време и такива проекти измислих, че сега каквито и пари да ми паднат, на момента ще ги наместя. Пък ако аз не мога, булката ще се справи…

Тези 3 млн. са онези пари, които в Америка наричат малко вулгарно „е..л съм ви”. Те дават възможност на човек да живее достойно, да се занимава с наука, с художества… И да не клати каук на Сульо и Пульо. Изобщо един милионер може да си прави каквото си иска. Дето беше казал един пич, „ако бях милионер, можех да си се чеша по яйцата на публични места и никой нямаше да има нищо против”. А я го направете с два лева в джоба, да видите какъв простак ще ви изкарат…
Ало, пенсиите, за вас не се отнася! Не чесането, това го правете колкото си искате… То вие аслъ само това правите. Ако Господ е искал да сте богати, щеше да го направи, докато бяхте още в греховна възраст! Вижте, бе, шансът гръм да удари пенсия е 17 пъти по-голям от този пенсия да удари джакпот. Не си харчете хомеопатичните пенсии за глупости!

Да не забравя да ви кажа. Фолкпевицата Преслава вика, че се предпазвала от свинския грип със секс, вдигал й имунитета. Според мен имунитетът, акълът и още няколко неща не се вкарват от там. Но, дет’ се вика, неведоми са пътищата…
Актрисата Джейн Фонда пък се хвали, че сексуалният й живот на 71 години бил по-добър от всякога. Щяла да се омъжва отново догодина.

Ей, братя от последната възраст, некои си отеб…, а вие си отгледахте… Не, че нещо ви упреквам. Само искам да ви кажа, че има и други поводи човек да пъшка!
Всъщност, знам, че пъшкате не по Тато, а по ония години, когато бабата имаше плисирана пола и гладко лице, а не обратно, като сега… Но времето каквото отнесе, назад не го връща. Понякога си мисля, да може животът да се обърне на обратно! Готов съм да чакам още 20 г., за да видя как другарите припкат и връщат куфарчетата. Ама на, в живота нема наобратно.
В случай, че речете да смените социалното със сексуално пъшкане, да ви предупреда. Ако човек между 50 и 59 г. повтори, разходва 1972 кал., а ако е над 60 г. разходът скача на 7916. И то е нормално, щото повторното вдигане на тая възраст изисква напрягане на всички мускули - бицепси, трицепси... Не ли?

Вторник, 10 ноември

Берлин. Музика, молитви, ретроспекции от 1989 г., когато източните се накачулиха по дувара… И си помислих: Ами ако ние бяхме победили? В смисъл, че западняците се бяха отвратили от консуматорското си общество, щото, нали, животът не е само ядене и пиене, тия трите работи… И погнусени от безидейното си съществуване бяха щурмували стената накъде нас? И като си го помислих, знаете ли какво измислих? За нас нищо нямаше да се промени. Пак същите щяха да управляват. Да ви го кажа простичко, обществената пермутация ни донесе поредната политическа анафора…
Докато пиша, хвърлям едно око на бТВ. Бареков е поканил бащата на българската демокрация Митьо Гестапото, последният шеф на Шесто, преследвало дисидентите, доколкото ги имаше, за да отбележи 20 г. от премяната! Вика: „Демокрацията е нещо много хубаво!”
Чак ми се приблюва…
Хубаво е, бе! 214 българи били явни милионери в евро и 117 в лева. За тях е екстра даже. От юли досега, въпреки кризата, нови 12 минали психологическата граница, след която прокуратурата не задава въпроси. „Кризата, коментират вестниците, явно е увеличила спестовността на българина.”
Именно! Само със спестовност се става милионер. И друг път съм ви препоръчвал да прочетете „Протестантската етика и духът на капитализма на Макс Вебер.

Според мен (и не само според мен), "ако някой ти каже, че е забогатял с честен труд, попитай го: "Чий?" Щото, както казваше Бертран Ръсел, работата се дели на два вида: при първия местиш едни камъни, а при втория казваш на някой друг да ги мести.

Около 15% от българите живеят под прага на бедността. Амо още никой властник не е ходил да види дали под този праг има някаква форма на живот, дори и най-елементарна. Па и в цялото около прагово пространство, чак докъде 500 лв. на човек. (Пенсиите, извинявам се, че поставям под съмнение съществуването ви, но то е теоретично невалидно.)
Сигурно се питате, няма как да не се питате, защо ни се случи всичко това. Щото ние като народ може друго да не сме, ама сме любознателни. Една госпожа съдела един, че я изчукал насила. И като я пита съдията кога станало това, рекла: "През цялото лято." Та искам да кажа, че не беше акт, а процес. През всичките 20 г. И искам да кажа също, че когато си го начукаш сам, никой не може да ти го отчука... Не ли?

„175 000 вече пипнаха болестта”, пише Стандарт с бодрост, която би била оправдана, ако въпросните 175 хил. бяха пипнали джакпота, а не грипа…
Казах ли ви, че не можете да му избягате?! Проф. Връбка Орбецова вика, че вече се предавал и по телепатичен път.
Забранявам ви да гледате премиера! Като се покаже и гасите телевизора! Така нито вие ще прихванете от него, нито той от вас. Макар че той и да го хване, те ще го пуснат…
На един прокурор му викали на галено Пешо Бандита. Кандидатства за окръжен на Стара Загора. Да, след Красьо Черничкия нито един героизъм в съдебната система не е за учудване.
Пък на Дянков в МФ му викали на галено хер Флик. Знаете ли какво направил? Наредил да се свалят портретите на всички финансови министри преди него. Там Буров, Муров… Това значи да почнеш абсолютно на чисто! И ти да си началото. А може би и края…

Пък в Руси правят изложба на табели от соца - „Да не оставим слива неодрусана!” и други такива. Браво! Ей, да не забравите миньорския девиз: „Всички комунисти под земята!” Особено е актуален!
По молба на Лудото Яне хер Флик взема 1 млн. лв. от бюджета на Гоце и ще го даде на комисията „Кушлев”. Янето вика: „Така ще удовлетворим президента в желанието му за борба с мафиотите.”
Така се прави. Имаше такъв случай в ЦСКА. Стратегът от Мировяне събрал футболистите преди един мач и им рекъл: "Момчета, днес ще играем по схемата 4:4:3". И един отворко се обадил: "Ама, Пена, станаха 12, бе!" "Айде тогава, ти като много знаеш, няма да играеш."

Ей, подвел съм ви оня ден. Не е прав Мирон Иванов, като казва че Демокрит бил казал, че ако воловете имат богове, боговете им ще бъдат волове. Казал го е Ксенофан от Колофон. Поправете си го.

Сряда, 11 ноември

Като се замисля, имаше идеален шанс да се направи на Гоце класически импийчмънт, като на Клинтън. Но се изпусна моментът. И днес вече кой ти помни Мариана. Тя се била омъжила, дете чакала… Е, разбира се, ако детето се яви с обърнат алаброс и пернишки акцент, тогава може пак да се помисли…
„Труд” изровили вицето Марин да го питат за българското гражданство. Подозирам, че имат информация, че готвеният импийчмънт може да мине и правят овреме топла връзка с бъдещия президент. Та като раздават догодина „Черноризец Храбър” Тошо пак да седи на първия ред до него. Обаче Марин трябва да е луд, да си зареже хубавия пост и да стане президент. Сега „единствената му работа е да стане сутринта и да попита „Как е президентът?" И после целият ден му е свободен. Ако иска, може да даде гражданство на един-двама македонци. Но ако го мързи, може и да не даде… Досега само веднъж имаше шанс за ни потрябва вицепрезидент – когато аеропланът на Параванката се повреди на път за Мексико. Сиромашкият Марин! Какви ли смесени чувства е изпитал, докато Гоце висеше във въздуха?!
Държавната глава е много обидена, че Бойко не я взел в Берлин. И премиерът много правилно му го рекна, че е бил поканен - "сред приятели, но и сред хора дисиденти, а не бивши агенти от тайните служби".
Нема работа Гоце сред дисидентите!

Но пък от друга страна ще бъде малко пресилено и Бойко да се изкара дисидент. Щото той и да е бил дисидент, това е било по-късно. Гледах едно интервю на руската компания "Совершенно секретно" с Бойко от 2008 г. Вика: "Живков направи максимума за да се развива добре България и в същото време да няма такива тежки инциденти както в Чехия, в Унгария, да загинат хора..."
От което недвусмислено следва, че ако е добил дисидентско мислене, то това е станало след 2008 г.
Исторически погледнато антикомунист можеше да се направи само от комунист. Нямаше от какво друго, с малки изключения. Моят професор ми е разправял, че през 60-те Желю Желев например е бил не просто комунист, а върл сталинист. Даже след ХХ к-с на КПСС станал маоист. Костов да не го споменавам, както и големите демократи, които излязоха от института по история на БКП… Бих сложил и себе си тук, щото и социологията не беше съвсем девствена откъде партийна идеология преди Десети… Но наша милост не можа да се издигне до голям демократ.
Кам да бех!

Не, че не може Унгарските събития и Чешката пролет да се нарекат тежък инцидент. Зависи от коя страна ги гледаш. Щото дет’ викаше един пич, той и раят е адът, гледан от другата страна.
Някои прогресивни мислители са склонни да ни приписват като национален недостатък отсъствието точно на такива инциденти.

А нямахме инциденти, щото нямахме дисиденти. Може би един Волен Сидеров да е бил дисидент... Той още преди 10-ти пише: "Срамувам се от майка си и от баща си… редници на Партията - голямата ядачка на души."
Много интересно. Наскоро четох книгата на Зотов „Еликсир в ада”. Та там се казва, че в ада деца под 10 г. не попадат. С едно изключение – Павлик Морозов. Не знам що пак се сетих за това…

Четвъртък, 12 ноември

Вчера цял ден следих синкопите на премиера за импийчмънта. Ще го маха, няма да го маха... Така и не се спря на нещо определено. Според мен накрая ще хвърля стотинка. Ако се падне ези, няма да се прави импийчмънт. Ако се падне тура, пак няма да му се прави, но ще трябва да се извини и да целуне ръка на Бойко. А ако стотинката остане във въздуха, това ще е сигурен знак, че Гоце ще глътне водичка.

Като анализирах ставащото в държавата, стигнах до извода, че Станишев е бил прав – икономическата криза у нас няма! Та нали ако има, ако расте безработицата, ако се режат парите за здраве и образование, премиерът по цял ден щеше да говори за антикризисни мерки? Така де, не е ли така? Щото както и да го гледаме, натирването на Гоце няма да се отрази същностно на икономиката. Някои казват, че хич нямало да се отрази, но не са прави. Щото ако се отбият спонсорите му от нянката, ще се почувства подобрение.

Но моментът е неподходящ. Гоце е главнокомандващ. А чета, че и в армията има сътресения. Ген. Добрев, шефа на инфантерията, иска да гони жените. Щото един мъж можел да изкара две седмици без сапун, пък жената не. До там ли я докарахме бе, г-н генерал? Да не можем да си изкъпем армията? В Афганистан пратихме батальон теляци, изкъпа 45 406 каски. А сега собствената ни армия ходи некъпана! Какво падение! Ама знаех си аз, че е лоша поличба точно Свинаров да ни вкара в НАТО!

Само преди двайсетина години в Пазарджик, например в Чиксалън, където д-р Филипов без да иска е израсъл, казваха: „От пикиклек акъл не ща!” И никога не взимаха. А сега Цецето начело на НС, зад нея Фидосова, която, ако са верни слуховете, тия дни ще я обявяват за континент. Желева вънмин, с хоризонт да поеме „Разширяване” на континента…
За Фидосова да не ви излъжа, щото го чух в едно предаване и не съм сигурен, че ставаше дума за нея. Но нема за кой друг да е било...

И цели 22% от армията ни била с крилца, пардон, с пола. Което също е добре, защото, ако трябва да сме честни, не можем да не признаем, че жена с вдигната пола бяга по-бързо от мъж със смъкнат панталон. Не ли? А то от нашата армия това се и очаква – да бяга бързо. В противен случай, ще дадем много жертви.
Но пък от друга страна ситуацията е подходяща за импийчмънт. Щото има готов човек за поста. Болен Лидеров рекъл: "Нищо не ми пречи да участвам в изборите за нов държавен глава”. Че какво да му пречи? Ни акъл, ни образование, дет’ се вика. Макар че образованието ще го навакса. До няколко години ще завърши вишо за поп в Шумен. А акъл я му потрябва, я не. Гьоте го е рекъл: „ Там, където глупостта е норма, разумът е безумие.”
И друго предимство има Лидеров. Партията му се разпада, та до изборите ще е напълно деполитизиран.
Ама то дотогава и Гоцевата може да се разпадне...

Петък, 13 ноември

Понеже почнах с ордена на Батков. Това стана на 17.10. 2008 г. Но беше предхождано от тежка артилерийска подготовка. Например на 9.10.2008 г. Бареков излезе в „Стандарт” със статията (да ми прости Господ това преувеличение!) „Презареждане за Първанов”, с която опита да направи пълна ревитализация на Гоце. Вещаеше му „добри дни”, „чудесно политическо бъдеще." Наричаше го „остров на спокойствието”, „носител на толерантността”, „баща на нацията." (Последното принуди наша милост доброволно да поиска статут на копеле.) "Първанов бил изчерпан. Дрън-дрън! Ако това е изчерпване, скоро ще го видим, че е презаредил батериите."

Точно така и стана. Параванов презареди батериите и сега припка като зайчето на "Дуралекс"...
Някъде тогава реших да пиша думата анализатор с две "л" - аналлизатор. И сега мога нескромно да кажа, че тази дума изненада и мен с огромния си евристичен потенциал. С новите думи човек никога не знае… Пък и със старите. Например «барек» е стара персийска дума, която означава «благороден»...
Днес Бареков е намерил страхотен случай да изпадне във възторг от Бойко. Пак. И да разсее собствените си заблуди за Първанов. „Борисов директно постави Първанов при лошите от ДС, които вече трябва да си ходят и подкрепи десните, които поискаха импийчмънт... Браво на премиера!... Първанов бе главен архитект на предишното правителство и основен кадровик сред магистратите. Кирливите ризи на бял свят правят все по-слаб Първанов и той все повече се превръща в средство за промяна на политическото статукво. Как? Много просто…”

ВНС и президентска република. И тогава стой, та гледай. Първи медийните партньори ще усетят предимствата й. Щото Бойко е дипломат. Без да се отплесвам само ще отбележа, че дипломацията е да викаш добро куче, добро куче, докато докопаш тоягата. Ще има само две телевизии. По първата Бареков ще интервюира Бойко, а по втората Цецо ще пресреща недоволните и строго да предупреждава: „Превключи на първа!” От край време се знае, че такъв е милиционерският медиен идеал.

Та Бареков, де… На блога си това майна написало скромно: „Най-влиятелният блог за анализи и политика”. Според мен не е далече денят, когато ще напише едно "Ecce Homo", в което ще даде израз на отдавна мъчещите го въпроси: Защо съм толкова умен? Защо пиша толкова прекрасно?…

И ще дойдат онези с белите престилки… Те винаги идват, когато в ума и личността на някого настъпят необратими нематериални промени. При Бареков и материални настъпиха, но то е отделно…
От братска Америка ми донесоха един термометър. В упътването пише: “След ректална употреба да не се ползва орално”. Прости, прости американците, ама и те знаят, че не бива от г… в устата…
Това малко просташко се получи като за край…
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 785| 106489 |08.11.2009 Четвърти километър . 16| 16128 |02.11.2009 Четвърти километър . 8| 21109 |25.10.2009 Четвърти километър . 13| 18593 |18.10.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads