Реклама / Ads
12| 11326 |07.06.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 01 юни - 05 юни.
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 1 юни

Днес е Ден на детето. Иска ми се да пожелая нещо на дечицата. Знаете ли какво, мийте си ръчичките, деца! Чисти ръчички – това е най-важното. Ние някак си не успяхме да се приучим. То за нас не беше и толкова важно, щото на нас ръцете ни бяха все под масата. Но под масата не остана. Общо взето, всичко е взето. А на вас ще ви трябва друг номер в живота.
Само искам, мили дечица, да ви предупредя нещо: ние се заблуждавахме, че всеки може да стане всичко – и богат и беден. На вас е съдено да разберете, че и бедността и богатството се предават по наследство. Съжалявам, но е така… Още в Библията, в Евангелие от Матея, е казано: „Всекиму, който има, ще се даде и преумножи, а от оногова, който няма, ще се отнеме и това, що има” (25: 29)

И то така си и става. От БНБ съобщават, че само за първите 3 м. на 2010 г. спестяванията на гражданите нараснали с 1 млрд. лв. И се появили нови 35 милионери. Същевременно 320 хил. българи си ликвидирали депозитите.
Според мен тия 320 хил., дето си теглят парите "за черни дни", не бива да бързат, това още не са „черните дни”. Нищо, че Дянков разправя по радиото, че кризата свършила. Даже посочва данни за икономиката, за безработицата… Не го слушайте, Дянков ползва цифрите като пияницата уличния стълб – за да се подпира… Смятам, че кризата ще си тръгва още няколко пъти, мерките на кабинета ще я викат на бис…
Понякога си мисля, че за всичко е виновен Васко Кръпката. Той ни пееше по митингите: „Комунизмът си отива, спете спокойно деца.” И ние спахме. А те не спаха…

Още за две думи само искам да се върна на дечицата. Не тъжете много-много, мили деца, като ни изпращате. Защото както съм отбелязвал и друг път, тая държава ще се оправи, когато си иде и последният свидетел на Априлския пленум. Щото социализъма не е в Чл. 1, сърповете и чуковете са ни в главите…
Но няма да е лесно! В Сливен, при строга конспиративност и изключителна организация, пенсиите обрали за една нощ зелените джанки по бул. „Панайот Хитов”. От тях варели прочутата „гола чорба” – сливи, боб от консерва и копър… Нема друга популация, която да даяни на боб и джанки!

Волтер казва на едно място: „Никога не съм виждал същества, които да нямат повече желания, отколкото истински нужди, и повече нужди, отколкото възможности да ги удовлетворят.”
По принцип е прав, такава е човешката природа. Но тя и природата скача според тоягата. Ние познаваме хора, много хора, на които желанията са точно колкото нуждите им, а нуждите точно колкото възможностите, а възможностите им са точно колкото 150 лв.

Пък в „Новинар” авторката Седларска, която живее и твори в Сливен, пише, че според последните научни изследвания, само 10% от щастието ни зависело от обстоятелствата. 50% ни било генетично заложено. И едва 40% зависело от нашите лични усилия. Казвам го, братя, защото така погледнато, излиза, че вие не сте виновни, че ядете джанки. Просто ви е лош генетичният материал.

Софийският съд постанови наскоро, в делото на Сидеров срещу Боян Расате, че изразът „духовен педераст” не е обиден. Сега за необиден е обявен и, ако мога така да се изразя, чистият педераст. Кметът на Рудозем Николай Бояджиев нарекъл шефа на общинския съвет Семир Дурев „педераст”. И както си му е редът, Дурев го дал на съд. Всъщност, то редът е да му мацне една, ама нали ще ставаме правова държава… Магистратите в Мадан отсъдили, че Бояджиев е невинен. Ако правото ни беше прецедентно, като англосаксонското, след тези отсъждания на софийските и маданските магистрати, човек би могъл спокойно да нарича „педераст” когото си иска, включително и премиера, и президента… Не че сега не го правим, но е незаконно. Но нашето право е безпрецедентно. И в този, и във всички останали смисли…

Обаче, знаете ли какво, да си педераст си има някои предимства… Даже много предимства има, но сега ще ви кажа едно, за което не подозирате. 87% от ударените от мълнии са мъже. Само 13% са жени, но, според мен, и те са в напреднала фаза на маскулинизация, казано по народному… Оказва се, че колкото повече тестостерон има в организма на даден човек, толкова по-голям е шансът да получи мълния. Та, излиза, че педалите не ги тряскат мълнии!
Извинявам се, братя от последната възраст, че минавайки през педерастите, пак се присетих за вас, но и вие сте изключени от целевата група на мълниите. То вие откъде ли не сте изключени... Понякога си мисля, че трябва да направим „Десетилетие на пенсионерското включване”. Както и да е, исках да кажа, че след 40-те тестостеронът пада с по 1% годишно. На 65 г. шансът да треснеш нещо, или теб да те тресне нещо, почва да клима към нулата…
Понеже споменахме Сидеров. Изхвърлил се оня ден в НС като … такова на сух песък… Държавата трябвало да се намеси по-здраво в икономиката. Време е, вика, за New Deal. Ама този New Deal си го представя чисто по комунистически. Поради което единствено Янаки Стоилов го подкрепил.

Рузвелт от Ямбол! Жив да не бех!
Вижте, бе, не може да се роди Рузвелт в Ямбол. И в Пазарджик не може, за Перник, Брезник и Кюстендил да не говорим… Тия поселища могат да родят Сидеров, Янето, Гоце... То Банкя, дето си е направо в София, па като се напъна и какво роди? Не, не! Английската ливада чак след триста години косене и поливане става английска. Преди това си е просто ливада…

Вторник, 2 юни

Свещена глупост! Векове цели
Разум и совест се с нея борат.
134 години след смъртта на поета битката продължава с променлив успех.
Казвам „променлив успех” от куртоазия и за да не подтикна някоя лабилна пенсионирана учителка по литература към прибързан инфаркт, а истината е, че на наша почва глупостта редовно печели битките с разума. Еле пък напоследък…
Абе, да ви питам нещо. Щото сред вас има доста пенсионирани учителки по литература. Мислили ли сте си какво ще стане, ако в стихотворението "В механата" първото изречение вместо "Тежко, тежко! Вино дайте!”, се обърне на: "Тежко, тежко вино дайте!" Няма ли тогава цялата ситуация в стихотворението да се преподреди и то да се превърне в лирически наративен перформатив на тема "пиянство"? Няма ли тема-ремната верига да се обърне и вместо да функционализира паресиастичните потенции на пиянството, стихотворението да полага всичките си чувства, мисли и думи в контекста на предначертаващо ги пиянство?

Ама и аз какво ви питам. Естествено, че сте си го мислили!
В държавата почнаха да стават некои работи, дето ме карат да мисля, че премиерът не е съвсем без приятели. Първо ТИМ получиха разрешение от министерството на Плевнелиев да строят в Морската градина във Варна. Което не може да стане, ако е напреки волята на премиера. И понеже е станало, та може да се обясни много просто: „Никой не е толкова богат, че да откупи миналото си”.

Второто симптоматично нещо е, че във връзка с 10-годишнината на бТВ Краси Гергов излезе от нелегалност. Тя неговата нелегалност беше малко като на Бай Тошо. Гергов си призна, че през цялото време е бил реалният собственик на бТВ, но поради забраната в закона собствениците на рекламни фирми да притежават и медии, бил принуден да се крие. Но тая забрана падна и той излезе от нелегалност. Което може да обяснява и самото падане на забраната, не ли?
Красимир Райдовски, който по личните му признания бил голям приятел с Краси Гергов, вика, че лично от него знае, че Тодор Живков е бил кум на майка му и баща му. Чудно ли ви се вижда, че кръщелникът и охранителят на Живков са си станали близки?

Пък в Медиапул, под текста за Гергов, един гражданин написал, че живеем в „ерата на слугите, на Планше! Боко-слугата на Тодор Живков, Гергов-пазвантинът от УБО.”
Има нещо вярно. Макар, че има и доста разлики. Планше, ако си спомняте, беше слуга на Д’Артанян от „Тримата мускетари”. И е доста пресилено да се оприличава Тато на мускетар. Пък и Планше не си спомням да му е масажирал ушите… Но си спомням една мисъл от него, която може да се сложи на МС: „Човек мисли за каквото може, а не за каквото иска, господине!”

„24 часа”: „Мъж падна от втория етаж в Банкя”. Нарочно така са направили заглавието, та да си помислим… Но не е тоя мъж. Друг мъж е. Макар че то след тоя мъж е много трудно някой друг да е мъж… Не, наистина! По повод въпроса на премиера до медиите, дали ги натиска, от „Новинар” пишат: „Господин Борисов, женската част от екипа на "Новинар" не би възразила да стане обект на Вашия натиск, но за всеобщо съжаление Вие до този момент не сте предприели никакви стъпки в тази посока.” Няма друг български премиер, който да е бил приканен от първа страница на вестника да такова цял един колектив… Но защо така анонимно? Ако е Фани Чоджумова, да си каже, или която и да е друга…
Вчера в автобус 72 се случи една дребна битова случка. Една мутра настъпи един доцент. Знам, че е доцент, щото ми е комшия, но и да не знаех, пак щях да позная. Доцентите са едни такива… Та мутрата вика: „Ивиняай, брато, настъпих ли те?” „А, не, не, отговори доцентът - аз си бях протегнал много краката…” И взе да става да му отстъпва мястото си…
И си рекох да ви го разкажа, щото много ми заприлича на въпроса на премиера до медиите. И още повече ми заприлича на отговора им. Всички категорически отричат да са натискани.

Ама реално погледнато, те и не са. Даже напротив, те се натискат. Кой по причина на финансиращата го банка, кой за да му пуснат държавна реклама, кой за лични услуги… Вервайте ни, така стават тия работи!
За малко да забравя. Днес освен Ден на Ботев е и Ден на свобода от правителството. Според изчисленията на ИПИ, до 16.23 ч. вчера сме работили за държавата. Вече работим за себе си. Съобщавам ви го, защото знам, че когато работи за себе си, българинът работи за трима. Тъй че стегнете се вече!
Не съм дребнав, но ще напомня, че за кабинета „Станишев” сме работили до 27 март, тоест 3 дни по-малко.

Сряда, 3 юни
ЕК препоръчва увеличаване на пенсионната възраст на 70 г. Сега в ЕС тя била малко над 60 г. и трябвало да се повиши, „така че гражданите на съюза да не прекарват повече от 1/3 от живота си в пенсия”. По тоя повод бившият социален министър Нейков вика: „Уравнението: ниска пенсионна възраст + ниска осигуровка = висока пенсия, е нерешимо уравнение… Ако обществото ни приеме, че за него е по-добре да има ниска пенсионна възраст, това означава, че то трябва да приеме и ниската пенсия.”

Общество, послушай д-р Филипов и приеми ниската пенсия! Защото, ако западняците се пенсионират на 60 и прекарват около една трета от живота си в пенсия, това означава, че живеят до къде 90. Но ние не живеем толкова, нито пък така. Нашето уравнение е съвсем друго. Средната продължителност на живота у нас за мъжете е 69 г. Състоянието на здравната реформа не дава надежда тя да се увеличи, даже напротив. И се получава така: 69 - 70= -1 Което показва, че е по-добре няколко години да живееш с ниска пенсия, отколкото минус една година с висока, не ли?
Отделен въпрос е дали това е живот. Щото животът е друго. Живеят например немските пенсии, които пак са напълнили Албена.

Но нещата са малко курт-капан. Едно американско погребално бюро беше пуснало реклама: „Защо ви е да живеете, когато можете да бъдете погребани само за 10 долара?!” Обаче ако и тук съставим българско уравнение (колко струва да живееш и колко да се копаш), ще излезе, че в момента си по на далавера да живееш, ако и да не живееш.
Ей, дано не ви доскучах с тия пенсии. Но вижте, както е казал Кейнс, в по-далечна перспектива, всички сме пенсии. Всъщност, той е казал „всички сме мъртви”, но то е същото.
От „Труд” научавам, че при срещата на шефа на ЦРУ Леон Панета с Бойко, “директорът на службата по събиране на тайна информация Майкъл Сълик директно заявил на Борисов прогнозата на ЦРУ: “Ти си бъдещето, кажи как да ти помагаме.”
Забелязал съм, че прогнозите на ЦРУ винаги се сбъдват. Може би защото лично имат грижа за това. Дето викал Чърчил, „Това ще влезе в историята. Сигурен съм, защото лично ще го впиша”…

Обаче в бъдещето има известни пукнатини. Колкото и да отричат, все пак между Бойко и Цецко има конфликт. И ще се аргументирам. В английската версия на сайта на МВР е публикувана брошурата “Travelling in Bulgaria” – пътеводител за чужденци. Първата такава брошура се издаде по времето, когато Бойко беше главен секретар. В нея, освен другите неща, пишеше: “The traffic policemen wear reflektive vests with his photo” (Пътните полицаи носят отразителна жилетка с неговата снимка…”) Тогава някои отворковци спореха, че било грешка в превода, но според мен хич даже и не беше грешка. Та сега Цецко е махнал снимката на Бойко и е оставил само бадж с името им: „They wear yellow high visibility vests and a name badge.”
Лошо, Цветанов, лошо…

Четвъртък, 4 юни

„Стандарт” съобщава, как Цецко рецитирал със сълзи на очи „Тоз, който падне…” Колегите са преценили, че е много важно да уточнят, че Цецко не е чел: „Без да чете текст, Цветанов подчерта, че трябва да се гордеем с българи като Ботев и Левски, които са ни оставили една чиста и свята република. Нека България да бъде по-силна, каквато всички ние желаем за бъдещето на нашите деца"…
Искрено се надявам, че това „без да чете текст”, като се има предвид баналността на казаното, не е опит да се подиграват с вицепремиера. Защото, когато на един политик му се разклатят краката, вестниците са първите, дето почват да се подпич… подбъзикват с него. А облаците около Цецко се сгъстяват. Изследване на НЦИОМ потвърди, че той води по рейтинг на Бойко с цели 4%! И при това на Бойко му пада, а на Цецко му се дига…

Изследването на НЦИОМ показва също, че за два месеца оптимистите се увеличили с 10% и станали 44%. Ако обаче се опитате да примирите нарастването на оптимистите с онези 63%, които отчитат, че през последната година са по-зле материално, ще ви бъде доста трудно. Може да ви помогне само това, че 50% не познавали антикризисните мерки на правителството. Демек, стигаме до отдавна направения извод, че оптимистите са зле информирани песимисти.
Но, според мен, парадигмата е друга. Ако има съмнения за натиск върху частните медии, какво пък да си помислим за НЦИОМ, който е на ведомост при Тетка Цачева? Ще произвежда оптимизъм, щото иначе ще произвежда безработица… Пък самата Тетка я гледам на снимка в „Стандарт” - плете дантела в Калофер. Страшно й отива, сякаш е родена да плете дантела. Във всеки случай много повече, отколкото в президиума на НС.

В интервю за „24 часа” Румен Петков вика, че обществото „днес се нуждае от силна левица, а ние не удовлетворяваме тази потребност.” Така си е. БСП прилича на преяла боа. На боата на Екзюпери, глътнала слон. Лежи и не мърда, докато не храносмели. Но възрастните не разбират. „Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват.” Не разбират колко огромна разлика има между една шапка и боа, глътнала слон. „Живял съм много при възрастните. Виждал съм ги съвсем отблизо. Това не подобри особено мнението ми за тях.”
Съжалявам, братя, но Екзюпери е прав. Време е вече да погледнете боата, пардон, истината в очите.
А за Гоце Петков вика: „…силен човек, който е показал, че в най-трудните мигове може да изведе партията от окопа… Убеден съм, че той е най-успешният политик в новата история и е нужен днес и утре на България.”
Ако направя една съвсем произволна връзка между големият ловец Гоце, (който може и да не е убил архар, но е стрелял по него) и шапката от „Малкия принц”, мога да стигна до Тартарен от малкия градец Тараскон, където любимият спорт е стрелбата по каскети… Но това е една друга история, която ще ви разкажа друг път…

Петък, 5 юни

Изп. директор на „Бул Инс” Петрозар Петков вика, че скоро в „България може да фалира застраховател”. Ами да фалира, бе! Некои от тях са си го заслужили. На мен например петъкът ми мина в разправии със застрахователния ми агент. Кажете бе, братя, сред вас има юристи, пък и житейски тарикати. Какво да правя с „Лев инс”? Декември пред блока някой ми одра задния калник, помля лайсните, счупи стопа… Дойде мобилна група, направи протокол, после аз им отидох на крака, писах половин ден, чаках на едни опашки… (А парите от дома идват да ми ги вземат! В удобно за мен време!) Накрая ми казаха: „Идете си, ние ще ви се обадим тия дни”. Това беше на 28.12.2009 г. Някъде през март предложиха да платят само стопа, другото не щат. Досега съм им издавал към 5 000 лв. и това е първата щета, за която претендирам. По телевизора непрекъснато ме съветват да си търся правата, бил съм европеец. И тоя път съм решил да съм! Та кажете как се процедира с хора, които някой по-нервен от мен би нарекъл мошеници, но аз засега ще се въздържа?

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12968 |30.05.2010 Четвърти километър . 12| 12202 |23.05.2010 Четвърти километър . 9| 11154 |17.05.2010 Четвърти километър . 14| 10442 |09.05.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads