Реклама / Ads
12| 12199 |23.05.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 17 май - 21 май.
 

Понеделник, 17 май
Готвите ли се, братя и сестри, за отпуската? Гответе се, щото, както каза премиерът, няма не искам. Даже и на министрите заповяда да си направят график и да почиват по 20 дни през август и 10 през зимата, за да няма не ползвани отпуски. Щото некои „тарикати” натрупали по 100, че и по 200 дни.

Всъщност, като главен секретар, и Бойко не бил излизал в отпуск 5 г., но щото нямало кой да го замени. То, вероятно, и другите затова не са излизали! Аз заменим българин не съм виждал. Всички сме незаменими… Мисля, че Бойко като е напускал МВР, са му изплатили отпуските. И той не е възразил. Защото още не е осъзнавал цялата значимост на проблема. Забелязали ли сте, че всеки проблем изглежда по един начин за гражданина, и по съвсем друг за държавника?

Между другото „Стандарт” съобщи оня ден, че в навечерието на откриването на сезона по морето цените били изненадващо достъпни. На Златните имало кебапчета и кюфтета по лев. Още малко като видят зор и ще ги направят и по две за лев и едно бакшиш. И ще бият, ако не вземеш… Тоя бетон трябва да се изплаща.

Ало, пенсиите, предвид на това, че Масларова вече я няма, а Бойко, меко казано, не ви е фен, ще трябва сами да си набавите пари за морето. Имам една идея. Сега е сезонът да се бере испанската муха. Тя е афродизиак и я изкупуват скъпо и прескъпо. Лани беше 90 лв/кг. На Запад ги лапат мухите като топъл хляб. И се бере лесно, не е като да гониш охлювите по хендеците. Не дремете, ей, края на май и началото на юни й е сезонът на таз муха.

Дянков се вбеси на критиките на Параванката: „Кой за каквото е учил, с това да се занимава! Аз имам докторат по икономика в един от най-добрите университети в света. А Първанов какво е учил? История на комунизма."

Дянков, кой у нас се занимава с това, дето е учил, бе! Премиерът ли работи пожарникар, Цецко ли като даскал по физическо… И изобщо дай да не отваряме тая тема кой къде е завършил, щото ще стигнем до Магнаурската школа в Симеоново и ще стане малко сложно… За теб, де.

Нема значение къде и какво си учил. „Характерът, учи премиерът Борисов, е по-важен от образованието”.
Пък и кой не знае, че Параванов е специалист единствено по история на комунизма? Още като студент имал пълни шестици по „История на БКП”, „История на КПСС” и „Научен комунизъм”. Само по „История на България” имал четворка, обаче животът показа, че правилно не го е интересувала историята на България, докато познаването на историята на БКП се оказа много полезно. И не само за него. Да напомням ли и колко още историци на БКП станаха после превъзходни демократи?!
Ако трябва да сме честни, Параванов е един от малкото, които се занимават с това, което е учил. Така де, не е ли така?! Или някой смята, че БСП е различно от БКП? Напразно смята така.

Между другото, спомням си, че в учебника по история на БКП, след като се описваше жестоката експлоатация на пролетариата, се даваше пример какво може да си купи един пролетарий с надницата си в предвоенната 1939 г.: кило сирене, кило кашкавал, 1 хляб, кило агнешко, пакет “Джебел" и още едно-две неща, ама съм ги забравил.
Сетих се затова, защото според експертите на Уникредит Булбанк потребителските разходи на домакинствата ще достигнат предкризисните нива през 2015 г. А през 2008 г. бяхме почти стигнали нивото от 1939 г.

Затова изобщо подминах без внимание съобщението на големия физик и нобелов лауреат Стивън Хокинг, че човек може да пътува във времето, но само в бъдещето, миналото било затворено за нас. А аз, като гледам, ние само из миналото си пътуваме… Някак си все не успяваме да се случим на едно място с бъдещето. Все ни казват, че бъдещето е настъпило, но все се оказва партенка. На мен вече чак не ми е и любопитно какво представлява това бъдеще…

Имам един приятел гинеколог. Вика, че бъдещето ни било преебано. Фетосът на бъдещето бил жертва на хромозомна аберация, настъпила по време мейотичното деление демократичната яйцеклетка в началото на 90-те.
Машина на времето… Глупости на търкалета. Представете си, че летите назад в миналото. И някъде над 1956 г. срещате един пролетарий, който пътува от 1939 г. към 2010. Ще имате ли мъжеството да го погледнете в очите?
Не мисля!

Като цяло на мен ми се струва, че в икономическите възгледи на възпитаника на престижните университети цари известен волунтаризъм. И се чудя как да го направим известен и за него.

Вторник, 18 май
Г-жа Лиляна Филипова ми пише, че в сайта на Външно информацията за това как се получава българска виза била само на български. „Повечето желаещи да получат такава информация едва ли владеят нашия език.”

Ами да го научат бе, госпожа! За къде без български? Още преди много години неизвестен милиционер беше забелязал, че колкото и езици да знаеш, не можеш да се оправиш у нас, ако сред тях не е българският. А сега времената са малко милиционерски, т.е. монолингвистични.

Всъщност, премиерът е осъзнал неудобствата на монолингвизма и учи усилено английски. Наскоро в интервю по телевизора даде доказателства, че напредва. Освен „конгратюлейшънс”, показа, че е научил и една цяла реплика: „хи шуд аполоджайз”. Бих могъл да поразсъждавам защо, в стила на англосаксонската куртоазност, не е научил първо той да се извинява на английски, но ще отнеме много място…

Обаче на „Хи” ще му се наложи да се извинява. От едно интервю на ген. Румен Миланов, съветник на Бойко, оставам с впечатление, че рейтингът започва да си отмъщава. Щото ген. Миланов не е толко прост, да си бута пръста между две добре зацепени зъбни колела, не ли? Та той вика: „Смущава ме начинът, по който беше задържан бившият министър Цонев… Задържаният трябва да носи своята отговорност - да, но той е и гражданин и има права.”

Закон №1: „Никога не засенчвай вишестоящите!”

Какво нещо е политическата култура на една нация! Пък и цялата култура, не само политическата. Чета, че 6 м. от живота на англичаните минавали в разговори за времето. И те се питат “How are you”, но само от куртоазия и веднага минават на времето. А у нас, като не му отговориш, почва да настоява: “ К’во правиш? А жена ти? Децата?” И ти влиза дълбоко в личното пространство. Не, че толкова го интересува ти как си, а иска да ти каже той как е. Изпробвал съм всякакви отговори с цел предотвратяване на тези ненужни излияния и само един върши работа: Не ме интересува. Ама то верно и не ме интересува особено. Почна ли да се питам как съм и пак трябва да ходя при д-р Иванов.

Пък и дето викат моите приятели пенсиите, няма значение как си, важното е да си. Щото някои бяха много добре, но вече не са хич.

Специално за английската политическа култура. Главният секретар на МФ на UK Дейвид Лоус разказал на журналисти, че намерил на бюрото си писмо от предшественика си Лиъм Бърн: “Скъпи главен секретарю, трябва да ти кажа, че се опасявам, че парите свършиха. Приятна работа!”

Приятна ще е, как не! Лейбъристите (английските социалисти) оставили бюджетен дефицит от ₤167 млрд. (€195,5 млрд.) Можеше Орешарски да тури една бележчица на Дянков: „Пари нема, действай!”

Ама аз друго се чудя? Как така изведнъж ги откриха всичките? У нас Бойко вече 9 месеца прави вълнуващи открития и има надежда за още, а те с влизането са наясно? Това не е нормално, не ли?

Пък малко преди парламентарните избори "Гардиън" и "Таймс" обявиха, че оттеглят подкрепата си за Гордън Браун и минават на страната на консерваторите и либералите. Точно както направиха вестниците на Делян Пеевски на парламентарните избори лани. Или не беше така?

Май не беше. Премиерът ни убеждава по телевизора от Виена, където е срещата на българските вестници, че „медиите в България са 100% частни и независими от държавата.” И на книга, демек по конституция, е точно така. В живота обаче става малко по-иначе. Какво мислите ще стане, ако тъй както „Монитор”, „Телеграф” и другите вестници на Пеевски са независими от държавата, тази държава изведнъж реши и извади от Корпоративна търговска банката на Цветан Василев 408 млн., които големите български предприятия държат там? Ами ще стане това, което стана. Пеевски ще се завърти толкова бързо, че ще си целуне задника. И за една нощ ще се превърне от вдъхновен поддръжник на тройната коалиция, в яростен прозелит на „Боко Тиквата”. Защото за един премиер е много лесно да обясни на един банкер как може да престане да му върви. И, по моя информация, това обяснение се е състояло. Разправяше ми човек как Бойко пред него се е заканвал в изборната нощ: „Е сега ще им е.. майката”. Но това свещенодействие някак остана неизпълнено. Нещо повече, от декември 2009 г. до края на март 2010 г. държавните пари в КТБ са се увеличили с 20 млн.

Понеже стана дума за банкери… "Дейли Телеграф" цитира изследване на д-р Лий от университета на Торонто, което твърди, че децата, които лъжат убедително от малки, по-късно ставали банкери.

Възможно е. Забелязал съм, че лъжците са по-умни от честните. И то е донякъде естествено. Лъжите карат мозъка да работи на пълни обороти. При честните се наблюдавала атрофия на центъра за самоконтрол. Честният си говори каквото си мисли, без да мисли. А лъжецът трябва да мисли какво говори, да мисли и какво е говорил, за да не си противоречи, да внимава лъжите му да са правдоподобни…

Та мисля, че е истина изследването на проф. Лий, но малко хора смеят да го изрекат. Защото така стана, че всяко изказване срещу банкерите се тълкува като антисемитизъм, а у нас понякога и като отричане на арменския геноцид.
Казвал ли съм ви за един главен редактор, който по пътя на самонаблюдението стана завършен мизантроп? Същото е и при банкерите. Обърнете внимание, че продължават да връзват химикалките на гишетата с ленен конец. И освен това, обърнете внимание, че банкерите и рибарите празнуват на един ден – Никулден? Пресилено ли ще е, ако допусна, че общото между тях са шараните?

Братя от последната и следващите възрасти, „Стандарт” предупреждава: „Не е време за купуване на долари”. Сега е време да продавате доларите и да минете на дълга позиция в евра. Е, дълга, дълга, колкото позволява клиничната ви пътека.
Ей, ама дори и да се надцените, нема страшно! Ще остане за унуките. Ще ви благославят. Да не повярваш…

Сряда, 19 май
Във връзка с наближаващия Ден на книгата, в Белослав се провело рали с картончета, пардон, трабантчета. Но по-интересното е, че в едно трабантче се качили 19 човека. В трабантче, представяте ли си?! Спомням си едно дело навремето в Пазарджишкия окръжен съд. Една мома съдеше един, че я изнасилил. И съдията пита момата: „Добре де, а вие не се ли съпротивлявахте?” Пък тя му вика: „Другарю съдия, вас е…. ли са ви в трабантче, да видите как се съпротивлява?!” И съдията разбра, че въпросът му е твърде неуместен.

А тия 19 души!

Опа… И ген. Танов го подава на Цецко. „Не било работа на митниците, а на МВР да се борят с контрабандата.
„Хи шуд аполоджайз”! Но дали ще е достатъчно вече?

Четвъртък, 20 май
Веднъж написах: „Могат да те принудят да направиш свирка, но гълтането си е личен избор.” И сега изведнъж пак ми се прищя да го кажа. Сп. „Мери” раздаде награди за… лично щастие: Цветан Цветанов е “най-щастлив министър на вътрешните работи”, Тетка Цачева - “най-щастлив председател на НС” Фандъкова - “най-щастлива кметица” , Лъчо Мозъка – „най-щастлив лекар”, Пайнера (също ГЕРБ) „най-щастлив продуцент”… Толкова много безпричинно щастливи хора накуп съм виждал само на Четвърти километър…

Бертран Ръсел казваше: „Всеки път, когато беседвам с учен човек, установявам, че щастието е непостижимо. Но когато разговарям с градинаря си, съм убеден точно в обратното.” Демек, колкото по-прост е човек, толкова по-достъпно му е щастието. Което обяснява защо са щастливи управниците ни. Но не обяснява нищо за нас. Всички изследвания сочат, че ние се изживяваме като най-нещастния народ. Което би трябвало да значи, че не сме най-простите. Защо тогава избираме да ни управляват такива, каквито избираме? Този въпрос, признавам, далеч надминава собствената ми образованост… Вероятно умните ги мързи.

Ама то щастието е много относително. Русо например си представял, че върхът на щастието е да имаш овощна градина, обичлива жена и крава. И наистина, овощна градина имал, но жената не била обичлива, освен това довела й майка си, а кравата така и не се е появила…

Което ме подсеща за написаното днес в „Стандарт”: „Глобиха мъж за пепелянка”. В Добрич екоиспектори намерили пепелянка в къщата на един пич и го глобили, защото нямал документ за произход. Въпреки, че змията живеела при много добри условия и била в отлично състояние. Има си хас! Сега вече ще вържат бюджета. Щото то няма българска къща без пепелянка, а често и по две. И откъде документ за произход? Аз например не съм й искал. Едно време законът не ни задължаваше да представяме такъв документ. Само васерман искаха.

Петък, 21 май
Учител по математика в щата Алабама обяснявал на учениците си ъгли и вектори и за по-нагледно им дал следния пример: "Ако се намирате в еди-коя си сграда и искате да гръмнете президента, трябва да стреляте от еди-какъв си ъгъл". И се дигнал вой до небесата. Щото щатът Алабама е известен с расистките си традиции. Наборчетата вероятно помнят една песничка, която пеехме по времето, когато не живеехме толкова добре.

„Искам да съм негър в щата Алабама...”
В тази песен неизвестният автор искаше да каже, че най-кофти е да си негър в Алабама. Но главно искаше да каже, че колкото и зле да живеят негрите в Алабама, все пак я карат по-добре от социалистическия труженик.

Като стана дума за песнички, помните ли една друга, много я пеехме по бригадите:
„Товарищ Сталин - Вы большой ученый…”

Сетих се за нея във връзка с протеста на учените от БАН, които викали на Дянков да си ходи на два езика. Щото той, за разлика от премиера, е билингвист. Което обаче е без значение, щото обликът на един кабинет го дава премиерът. В кабинета на Станишев имаше всякакви, но той остана в историята като „кабинет на „хомосоциалистите”.

Обаче Дянков контрирал учените: „Знам как се прави наука и как се организират научни институти. В икономиката аз съм учен от световна величина.”

Аз лично много не разбирам от икономика, но мога смело да ви кажа, че всеки, който успее да купи Дянков на цената, която заслужава и го продаде на цената, която той си дава, ще стане милионер. За големия учен се разказват легенди в Грузия и по-специално в тяхната БАН, която по неговите съвети постигна такива резултати, от които вероятно няма да успее да се съвземе в близките 50 г.

Насим Талеб, авторът, от когото научих, че нищо не може да се научи от икономистите и от икономическата наука, нарича самомнение, като това на Дянков, „епистемиологична арогантност”. Демек, неосъзнато невежество. И казва, че прогнозите на икономистите са нанесли на обществото много повече вреда, отколкото престъпниците… Изказване, което тепърва ще печели привърженици на българска почва. И вероятно ще ни помогне да разберем какво точно е имал предвид моят приятел, гинекологът, с „хромозомната аберация”…

Пък друг мой приятел, анестезиолог, вика така: „При мен, вика, приспиването е безплатно, но събуждането е скъпо.”
Прав е, не ли?!

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11145 |17.05.2010 Четвърти километър . 14| 10434 |09.05.2010 Четвърти километър . 4| 10183 |03.05.2010 Четвърти километър . 16| 12168 |26.04.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads