Реклама / Ads
16| 12166 |26.04.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 19 април - 23 април
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 19 април

Премиерът рекъл: „И аз искам да вдигнем детските надбавки и лекарствата да са безплатни! Искам и пенсиите у нас да са по 2000 евро, а заплатите по 6-7 хиляди!"
Братя, крадат ни икономическата платформа. Политическа партия „Четвърти километър” с лидер д-р Тони Филипов, демек аз, първа обеща 2000 евро пенсия и средна работна заплата 4000 евро, безплатно здравеопазване и образование, високи детски надбавки (за първо дете 500 евро, за второ 1000, от трето нагоре – к.., пардон, нула). И сега Бойко взема на готово нашите идеи! И не само това. Премиерът вика още: "Когато се изловят крадците, тогава могат да се вдигнат и надбавките". Което пряко кореспондира с нашата идея за Закон за изтребление на разбойниците. Не си мислете, че съм мнителен. Гражданите просто са ни опоскали цялата програма, до най-малките подробности. Бойко вика за Лечков: „Четвърто място в САЩ не означава доживотна индулгенция!" Което е залегнало в нашата програма като Закон за националния отбор по футбол…
И възниква логичният въпрос каква е тогава разликата между нас, партията на лудите и ГЕРБ? Никаква! Бойко води гражданите право към Четвърти километър.
Още на един момент да ви обърна внимание. В изказването си премиерът употребява изрази като „толерирам действията на прокуратурата”, „дал съм картбланш на прокуратурата за проверки…”, които показват, че той изцяло е попил „Духът на законите”, които ние смятаме да изковем. Защото ние не смятаме, че имаме нужда например от глупавото разделение на властите на Монтескьо. Една власт стига, както при Тато, да не давам за пример Кралят Слънце, щото абсолютизъм, н’ам к’во си, ама едни от най-ярките личности на Франция тогава са живели и творили – Молиер, Расин, Корней, Лафонтен, Боало, Колбер… Даже началото на социализъма тогава е турено от Сен Шаман… Дето вика моят приятел Сан Антонио, тогава именно „навред по земното кълбо се напъвали да говорят, да мислят, да ядат и да се чифтосват по френски”. И прашките тогава са измислени, само че са им викали фронда… Може би дори и задната фронда…
Та казвам, че и Бойко върви към събиране на разпилените власти. И никак не е случайно, че на празника на конституцията конституционният(!) съдия Владислав Славов нарече Цецко „министър на правосъдието”. И всички пляскаха. Но ако трябва да сме честни, до вредата от разделението на властите Бойко може и сам да е стигнал. Съдя по едно негово изказване пред в. „Седем” от 2003 г.: „Това разделение на властите не ни помага много.”
Но що да ходим чак във Франция. Васа Ганчева се възмущаваше в „Труд” от псевдоелита, от тоталното опростачване, от това, че медиите тикали напред некакви „обществени боклуци”… И като я питат нема ли все пак личности, вика: „Слава Богу, все още се радваме на творчеството на хора като Любомир Левчев, Стефан Цанев, Антон Дончев, Светлин Русев, Георги Чапкънов, Исак Паси, арх. Христо Генчев.”
Прави ли ви впечатление, че всички тези личности са се социализирали при Тато, когато немаше такива тинтири-минтири като разделение на властите. И ние, макар да ни е неудобно да се туряме до тия титани, сме плод на Априлския ветър. Властта беше една и затова беше силна. И най-важното дълга. И Людовик направил това-онова, ама 72 г. управлявал - от дете до… дете. Хубавите работи бавно стават. Още два-трийсе години ще ни трябват за един нов Левчев. Не съм сигурен, че ни трябва, просто казвам, че става бавно. Не може да се очаква некой, пък бил той и Бойко, да ни оправи за четири.
Докато съвременността, според Васа, може да противопостави в сферата на личностите „некадърни лица като Тома Марков, Мартин Карбовски и сие”.
Между другото, бях ви обещал, като разбера Тома Марков защо пише в „Новинар” и какво иска да каже, да ви съобщя. Но задачата се оказва непосилна за възможностите ни. Много умело го прикрива… Обаче като чета как се хвали, направо се е уредил като куче в каруца. Разправя, че не сяда на масата без хайвер и бира „Гинес”… Та се сещам. Абе, Ганчева, ти каква кола караш? Щото миналия месец светският лъв Евгени Минчев катастрофира с личното си „Мазерати”. Не той, де, личният му шофьор. Та чета, че оня ден дал коктейл по повод това, че си купил ново “Мазерати Куатропорте”. Та, Ганчева, ти беше ли поканена? Не, нали? Той такива, дето се движат пеша или с градския транспорт, не кани… Например и Стефан Цанев затова не го кани. Не знам защо, но туй хюмне приема липсата на кола едва ли не като личен недъг на интелектуалеца.
Но и колата не е гаранция. Аз имам кола, но пак не бях поканен. Какво нещо! И двамата сме от Пазарджик, горе-долу на едни години сме, той е почнал като ватман, наша милост мъчеше известно време монтьорлъка… Различава ни само сексуалната ориентация, но той кара „Мазерати”, а ний кога караме, кога бутаме… Излиза, че изборът на сексуална ориентация е по-важен от професионалната.
Както и да е.
„Стандарт” съобщава, че се изгубила най-възрастната жена у нас – 114-годишна баба от павликенското село Горна Липница. Никъде я нямало. В Горна Липница викат, че не знаели за такава жена. Обаче регистрите на статистиката показват, че тя е там и е на 114 г. И това не е изолиран случай. В съседното село Михалци липсвал 113-годишен дедко, който по данни на статистиката трябва да живее там.
Писах им на статистиката къде да ги търсят. Трябва първо да се провери във фризерите. По-лани вестниците съобщиха, че в Италия са установени 5 670 случая на столетници, които се пазят във фризер с цел да им се прибират пенсиите. Те у нас едни пенсии, де… Пък и токът все по-скъп… Все фактори, които много снижават нормата на печалба и правят тоя бизнес нерентабилен. Но е възможно отделни граждани да са се изкушили, къде за парите, къде по сантиментални причини…

Вторник, 20 април

„Труд” пише, че в Пловдив Иван Костов рекъл: "Чудим се с какъв акъл се отказват (гражданите – бел. Т.Ф.) от протегнатата им ръка за помощ с аргумента, че си имали своя политика и я следвали. Това тяхното не е политика, а колебания." „Костов, пишат колегите, изрази учудването си от самочувствието и самонадеяността на управляващите.”
Ама какво има да се учудва, бе! Сещам се как учениците на древногръцкия философ Зенон Елейски го запитали: „Учителю, защо ти, който знаеш много повече от нас, много повече се съмняваш?” Пък той им начертал един голям и един малък кръг на пясъка и им рекъл: „Големият кръг са моите знания, а малкият вашите. Но и двата кръга са ограничени, извън тях има много неизвестни. Обиколката на голямата окръжност, т.е. моите знания, е по-голяма - следователно и границата на моите знания с неизвестното е по-голяма от вашата. От тук идват и повечето ми съмнения.”
Та искам да кажа, че ако знанията ти клонят към точка, то те на практика не раждат съмнения. В случая с някои дейци на ГЕРБ хващаме природата направо на местопрестъплението така да се каже… Помислете си, с какво граничи една Тетка Цачева например?!
Но пък от друга страна Костов обвинява Бойко в нерешителност, в колебания. А ние сме забелязал, че именно многото четене прави човека нерешителен. Съмненията идват от знанието, не от невежеството. Невежият се съмнява много рядко, толкова рядко, че почти не се случва… Но доколкото е известно, Бойко не е чел чак толкова много, че да добие нерешителност по интелектуални причини.
Тъй че си остава загадка. Лично аз съм склонен да мисля, че големият проблем му е в бандата кадри. Щото реформата трябва да се направи през законодателството, в НС. А в НС какво имаме? Тетка, Фидоска, Лъчо Мозъка, Краси Велчев... Тоя последния, чета, ашладисал ябълка да ражда и круши… Е, това ли искаме?! Не, тези са ялов клон в дървото на познанието.
Като споменах Бойко, та се сещам, че излязла нова книга на Паулу Куелю. Сигурно ще се почудите каква е връзката между Бойко и Куелю. Сега ще ви кажа. През 2007 г. в „Експрес” бяхме колумнисти с Паулу Куелю и Бойко Борисов...” Може да не ви се вярва, но вашият д-р Филипов е писал страница до страница с такива личности като Куелю и Борисов! И покрай тях и на нас много ни се разшири аудиторията по посока на ония читатели, които като четат, си мърдат устните…

Сряда, 21 април

„24 часа” съобщава: „Ще ни топлят с бинтове и крайници”. Инсинераторът в Александровска болница щял да бъде закачен към топлопреносната мрежа и изгаряните в него консумативи и ненужни вече крайници ще отопляват столицата. Според мен трябва и крематориумите да се подключат към „Топлофикация” и да стане „изгори, за да топлиш”… В Манчестър точно така направиха по-лани, подкачиха църквата към крематориума и по този начин и в последния си път покойниците служат на обществото. Мислех си, че на нас никога няма да ни дойде на акъла за една такава човешка топлина, ама ето, почнали сме да мислим в тая посока…
Сигурно смятате, че едва ли толкова много крайници се режат в родината, че чак да се топлим с тях. Но бъркате. Още през далечната 2003 г., когато здравната реформата не беше набрала инерцията, която сега има, вестниците съобщиха, че само в Пловдив отрязали 700 крака за година. Само в Пловдив! Представяте ли си колко крака се режат годишно по цялата ни мила Родина?
Сега като дойде новата министърка нещата ще си дойват по местата. Чухте ли как я намерил Бойко? На един разклон край Търново. И там на място поговорил с нея половин час и я одобрил за поста… Какво ли не може да се намери по разклоните у нас, понякога дори и указателни табели се намират. Е, лично на мен не ми се струва редно да се събират кадрите по пътищата, но като няма друг начин…
Премиерът вика по телевизора, че било много трудно с кадрите. „В държавата, вика, има изключително малко неоцапани хора.” И той като един Диоген ходи с фенер (службите) в ръка и търси човека. И няма, и няма…
Навремето си знаменитият писател Карамзин казал: "Ако искаме с една дума да изразим това, което става в Русия, трябва да кажем: "Крадат".
С малко повече думи можем да кажем, че у нас не краде само този, който няма от къде. Кражбата вече е придобила размерите на природна сила. Аз например още имам заваксани кламери, нищо че съм напуснал СУ-то още 1996 г. Затова съм учуден, че премиерът е учуден, че цялата държава била в схеми. Еми аз пък не съм учуден. И затова, който и да доде на власт, го почвам от самото начало. Защото както и да почне, все така ще свърши.
Проблемът обаче е, че и за д-р Борисова некои твърдят, че била свързана с фармацевтични фирми… А Станишев се подсмихва като Мона Лиза: „Дано премиерът да я е проверил добре…” Щото той нали си проверяваше кадрите из основи…
Ей, тоя е голямо перде! Хем вчера му извадиха, че заммин Емил Райнов, известен като „Джипито на Станишев” и шефът на кабинета му Веладин Битолски рекетирали „Търговска лига” веднъж за 17 млн. и веднъж за 11 млн. Според Станишев обаче обвиненията били „напълно абсурдни”.
Така ли? Пък аз що си спомням, че през 2009 г. шефът на "Търговска лига" Тихомир Каменов, понеже се беше видял в чудо, та се вмъкна на световния икономически форум в Давос и връчи на комисаря по правосъдието Жак Баро писмо, в което описваше как Райнов го изнудвал: "Ще трябва да ни плащате, а ние да се отчитаме нагоре..." Даже "Интернешънъл Херълд Трибюн" писа.
И аз като вас, братя и сестри, много искам да ги накажат крадците, дето станаха толкова неприлично богати. Бой, мамка им разбойническа! До един искам да ги видя декорирани в райе! Но за разлика от премиера си мисля дали не може, докато се арестуват престъпниците, същевременно да вървят и мерките срещу кризата? Щото така ще излезе, че докато наказваме разбойниците за миналото им, наказваме и себе си за бъдещето…

Четвъртък, 22 април
Жълтюгавите весници съобщават, че връзката на Цветелина Бориславова и Бойко Борисов била приключила, и двамата си имали нови партньори. Премиерът от известно време движел с масажистката Биляна, която работела в популярен столичен хотел.
Мен не ме смущава това, че е масажистка. Това е една много по-равностойна връзка. Докато тази с Цветелина си е беше обречена изначално. Самият Бойко винаги е бил наясно със ситуацията:
„Много по-умна е от мен. Има 2 висши образования, владее 5 езика писмено, говоримо - повече. Навремето и майка й, и баща й две години и половина въобще не искаха да чуят за мен. Не ме харесваха… Виждах им се лош. Охранител, як, с два пищова... Тъщата ми е стара аристократка. Винаги върви с шапка и чадър. Чантата е едноцветна. В началото тя много ме потискаше, защото прави събирания - в 10 часа на ябълков кейк, следобед - пай с чай, и аз не се вписвах в средата. Освен това от време на време говори на английски, на испански с дъщеря си, защото в тяхното семейство всичките знаят езици, и аз не се чувствах на мястото си. Приеха ме много трудно…”
Приели са го… Примирили са се, к’во да правят. Не може онази дъртата аристократка да приеме некой, който освен дето говори български като втори език, си признава, че не се е научил още да яде с нож и вилица… И като отлети любовта, тия работи почват да се виждат и да дразнят… Щото те нещата са много прости. Първоначално си въобразяваш, че човекът е спешъл мен. После разбираш, че е просто кънтри бой. Все така става. А една масажистка ще има много повече търпимост към подобен род дефицити в базовата култура. Така си мисля.
Знаете ли какво ми идва на акъла сега? Че именно на тази тъща, която го е потискала, дължим това, че днес Бойко ни е премиер. Всичкото това подценяване го е амбицирало. Аз като се сетя колко работи съм направил само за да изненадам неприятно тъщата и да я изоблича в непрозорливост…
Човешката мотивация за успех понякога е толкова странна. Казвал съм ви Станишев. Ако Димитрана Александрова не му беше връщала статиите, друг щеше да е сега и нашият живот, па и неговият. Във всеки случай немаше да спи с готов багаж…

Петък, 23 април

Чета, че в Русия, която далеч не е цъфнала и също се управлява от милиционери, Путин обещал до 2015 г. да удължи средната продължителност на живота с 2 г. Мисля, че нищо не пречи на нашия премиер да поеме подобен ангажимент. Така де, тия 2 г. могат да се окажат решаващи за некои да дочакат края на кризата. Щото краят няма да настъпи тоя месец, както вика Дянков. Според „Уникредит груп” и КНСБ, по-добре да го чакаме къде края на 2011 г. Но и това не е сигурно, като се има предвид, че бюджетният дефицит вече гонел 3 млрд. и бил твърдо решен да ги стигне. Митниците събирали половината от планираното, което значи, че до края на годината ще са поне 2 млрд. назад… На данъчните също им се губели 1 – 1.5 млрд. за сега...
Шефът на митниците Танов реве като шотландско пони: „За да се освободя от корумпираните, например на Свиленградската митница, ще трябва да я закрия. Всички работещи там са роднини.″
Ама тоя наистина хал хабер си нема с какво се е захванал! Че кой не знае какво представлява Свиленградската митница, бе?
На общинските изборите през 2004 г. ДПС, ДСБ, ССД, ВМРО, НДСВ и т.н. се събраха зад един кандидат. Което мен много ме учуди. И звъннах на едно приятелче да го питам. "Ти си луд, бе, ми рече, нема толко партии по нас. Ние имаме само три: на първа смяна, на втора смяна и на нощна смяна..."
Обаче Танов сега ги открива тия работи…
Всички телевизии с удоволствие излъчиха пресконференцията на новата здравна министърка д-р Борисова. То беше по-скоро открит урок по журналистика.
Не знам…
„Голямо заглавие: „Кукумицин!”
Голямо заглавие: „Ще берем големи ядове!”
Некои викат да й дадем шанс, да поработи, да видим. Не, 20 г. давам шансове на тоя и на оня! Вече не давам! Може и да не сте съгласни, но госпожата просто не е в центъра. Как може да съм сигурен ли? Много просто. След нейната поява в публичното пространство Дянков почна да ми изглежда нормален.

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12410 |18.04.2010 Четвърти километър . 25| 12069 |12.04.2010 Четвърти километър . 14| 12497 |04.04.2010 Четвърти километър . 16| 11890 |29.03.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads