Реклама / Ads
16| 11881 |29.03.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 22 - 26 март
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 22 март

„Труд” пише, че Доган взел 1.5 млн. лева като консултант по хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и яз. “Тунджа”.
Това е същият вестник, който беше второто аз на Доган дълго време. Но понеже Доган почна да се лигави и не искаше да обядва редовно с главния редактор и да изслушва съображенията му за управлението на държавата, отношенията постепенно охладняха. Тошо го каза директно: „Г-н Сакскобургготски, а от известно време и г-н Доган отбягват “Труд”. Вече съм се отказал да ги търся за разговор, за съвет, ако щете, или просто да обменим мисли…”
На тях може би им е излизал скъп курсът на обмяната, но това не ги оправдава. Доган поне трябваше да помни как, преди да се сприятелят с Тошо, „Труд” дълго време не сваляше мръсните гащи (извинете) на втората му жена от първа страница. Турците казват: Ески дост, душман олмаз*. Ама не и у нас.
Ако си мислите, че този тип консултации не са по възможностите на философ, а на маркшайдер или друг минно-геоложки специалист, напълно сте прави. И Доган точно така постъпил. Намерил специалисти, платил им 50 хил. лв. и хем работата свършена професионално, хем агата с 1.450 млн. напред. По първоначалния замисъл той трябвало да вземе даже 1.950 млн., но по някакви причини не можал.

Само философ може да измисли такава съвършена схема. Според „Труд” агата сключва договор с “Минстрой холдинг”, подизпълнител на проектите. След това наема специалисти от “Минстрой холдинг”, които да свършат работата. Защо „Минстрой холдинг” не си е икономисал тези пари с един прост байпас на агата, не мога ви каза. Сигурно това имат предвид политолозите, като казват, че Доган е незаобиколим фактор в нашата политика.
С тая схема агата може да стане мениджър и на космическа програма. И всеки от вас, разбира се, може. Ако може, де…
Милен Велчев вика: “Ако това е вярно, аз съм шокиран. Недопустим конфликт на интереси.” Глупости на търкалета. Това не е конфликт на интереси. Това е война, ядрена война на интереси. Защото тези пари са дадени не само за геолого-енергийния гений на агата, а за неговите мулти-научни и практически приноси във времето назад чак до мандата на Беров.
Е, за да не си помислите, че само у нас стават тия работи, ще ви кажа, че пуделът на Буш Блеър за две години изкарал 22 млн. евро като консултант на южнокорейската петролна компания “Ул Енерджи корпорейшън”, която „неясно как се сдобила с апетитни контракти в кюрдските райони на Ирак”.
Неясно ли? За кого не е ясно? Даже и на нас, дето властта ни мисли за прости и бълбуци, ни беше ясно. Изследване през 2003 г. показа, че само 0.1% от българите смятаха, че войната се води за защита на човешки права, а 4% допускаха, че става дума за битка с тероризма. Останалите българи бяха от петролното лоби така да се каже…
А помните ли как ни лъжеха двете Монки: Ще ни върнат дълга, ще участваме във възстановяването на Ирак… Ще, ще…
Ей, помнете! На народите с къса памет, преходите са им много дълги!

Вторник, 23 март

Гледам опитите на правителството да бори кризата и работата почва да става малко както беше написал един кандидат-студент: “На брега една жена яздела кон, а в реката всичко се отразявало наопаки.” И ние така - гледаме, че уж Бойко е на бял кон, а във водата – обратно…
Знаете ли с какво ще остане правителството на Борисов в историята? Със Станишев. Слушам го по телевизора. Вика, че само тоя милиард, пръснат от Станишеви за „Цанков камък”, „Белене” и т.н. да ни бяха оставили, сега щеше да има буфер за кризата…
Да де, ама Цецко, дали щото е по-просто устроен, или без да иска, оня ден рече: „Просто ситуацията е изключително тежка и тя е много по-тежка, отколкото, когато влязохме в мандата”.
Ако 7 м. след влизането им в мандата, ситуацията продължава да се утежнява, значи може би не е било правилно изобщо да влизат във въпросния мандат, не ли?
Каква ирония само! Доминираното от социалистите правителство въведе плоския данък, а „дясното” правителство на Борисов ще въвежда „Данък лукс”!
От синдикатите пък научаваме, че Праз Пит бил решил да вдига ДДС на 22%, от което да събере 540 млн. Може да събере, па може да стане и като с акциза на цигарите…
Като гледам нивото на данъчния диспут си помислих, че и аз мога да дам некои идеи. Може да се въведе например данък на мъжете за правото да спят с жените си. Имало го е при император Калигула. Представяте ли си?! Жената иска секс, пък мъжът й вика: "Не можем да си го позволим, скъпа!” Женените българи ще застанат като един зад такъв данък. Щото той ще им даде възможност вече да живеят само за собствен кеф…
Пък колегата Волтер пише, че ако се въведе данък върху остроумието, всеки ще го плати. Никой няма да иска да мине за глупак. Аз съм много склонен да такъв данък. Знаете ли как ще ни олекне, като престанат някои хора да се правят на много остроумни? Например архонт Бинев, който днес в един вестник се напъва да цитира Конфуций. Просто си показва бележката за платен данък и кара по същество… Разбира се Дянков може да бъде освободен от този данък. За Бойко не съм единодушен.
Като се търсят данъчни идеи, може да се прегледа и турската фискална практика. И там може да има полезни идеи. Така де, десятъкът нали от там го взехме.
Като казах турската, та се сетих пак за Доган. Камен Костадинов обясняваше надълго по телевизора какъв специалист е агата в областта на физиката. Имал си даже лаборатория в „Доган сарай”, контактувал с учените от БАН, бил почетен председател на „Водородното общество”… И изобщо бил много напред с материала за възобновяемите източници на енергия (ВИЕ)…
Възможно е. Спомням си, че през 2007 г. „24 часа” писа: „Доган учи как се правят 200 000 евро от фекалии.” Това е откритие, за което средновековните алхимици биха дали цялото злато на света. Защото няма по-възобновяем източник от този, не ли?
Да не си помислите, че се подбъзиквам с агата? Като начетен човек, ние знаем, че има много физики. Например в „Пътеводител на галактическия стопаджия” се говори за „невероятностна физика”. Тази физика борави с числа като „едно към две на степен безброй минус едно”. И именно по нейните закони, ако се опитате да получите „векторна вероятност въз основа на невероятностни данни”, ще стигнете до числото 1.450 млн.
Ама ние обикновената не познаваме, та… И затова много неща не разбираме. Защото, както казва моят приятел Насим Талеб, „как ще кажете на някого, който не разбира от физика, че във Вселената съществуват места, в които времето не съществува.”
Няма как. Ние живеем на едно такова място, но я се опитайте да го обясните на обикновения българин! Ще излезете луд.
Мисля, че като физик Доган може да е добър. Щото като философ не е. Като философ на моменти се изразява направо като Иванчо Йотата. ("Вчера ми дадоха маслини от важна степен и с твърде способна цена.") Помня как каза за "мисловната парадигма на времето", което хвърли Философски факултет в дълбок потрес. Щото преведено на прост език мисловна парадигма значи мисловен начин на мислене... А то немисловен чогати** нема.
Други негови терминологични проблясъци са „темпоритъма на интеграцията на агросектора”, "вертикална асиметрия", "семантичното сканиране", „екзестенциален момент…” „социалният вектор”, „заедност”... И електоратът на агата ниже тютюн и цъка с език: „Бу адама чок челеби!”*** Но все пак в съкровищницата на философската мисъл агата ще остане с изказването си пред конгреса на НДСВ: “Когато има разминаване между виртуалния и реалния статус на една партия, на прага се появява една предкризисна красавица, която недвусмислено поставя въпроса “Или, или”. Ние трябва да избираме или примиряването с безгрижието на дадения момент или мъжкото начало при управлението. В определено място и време съзнателно съм се подавал на изкушението на въпросната красавица, но с ясното намерение да я преодолея в себе си, без да се приемам насериозно за хищник, а при други случаи почти нежно, но и радикално, съм култивирал неразорани целини, за да поникнат нови рози, на чийто аромат впоследствие съм се уповавал”.
Анландън мъ?
Обърнали ли сте внимание колко малки доктори се подвизават в политиката - и Костов е малък доктор, и Станишев, и Доган, и Бойко. Като изключим царя, който е среднист, и Сидеров, който сега учи за поп, политиците ни са все учени. И пак не ни вървят работите... А какво ли щеше да стане, ако ни управляваха некои простаци!
Понякога обаче си мисля дали пък проблемът ни не е, че са учили само до малък доктор и ни един не стигнал до голям?

Сряда, 24 март

Днес е Ден на водата. Тя, не знам дали знаете, но е не само навсякъде около нас, но и в нас. Мускулите съдържат 70% вода. Мозъкът - 80% (а понякога и повече) - само с малко по-малко от краставицата, която пък съдържа 98%. Даже в човешкия зъб има 5%. И изобщо не е вярно, че кръвта вода не става. Тя си е главно вода - 82%.
Ако водата не беше от изключителна важност, нямаше да лежи в основата на философията. (Това е връзката на Доган с „Цанков камък”, яз. „Тунджа” и т.н.) Още през VI-V в. пр. н.е. Талес смятал, че основната субстанция, от която е създаден светът, е водата. Хераклит обаче, хем от една страна казал „Панта рей, панта кеней, кай оден меней” (всичко тече и т.н.), хем от друга оспорил Талес и приел, че такава субстанция е огънят. Не се знае дали заради това, но за назидание се разболял от воднянка и умрял, според Диоген Лаерций.
От древността до днес водата се използва по две основни направления: за пиене и за миене. Ние българите наскоро открихме второто. Римският император Диоклециан разказва (в „Когато ми се плаче не плача”): „Какво беше Галерий? Един прост български говедар. Накарах го да се кисне шестдесет сутрини в баните ми, докато престане да вони на пръч; поизплакнат, ожених го за дъщеря си Валерия, направих го цезар, така да се каже мой наследник...”
Много векове по-късно чешкият учен Константин Иречек забележил: „Двамата Петковци (Славейков и Каравелов – бел. Т.Ф.) мразят водата. Единият за пиене, другият – за миене.”
За миенето - и днес йощ в автобуса... Но и за пиене не се ползва с всенароден авторитет… Доган например никога не я пие чиста. Винаги я разрежда с уиски и Редбул в пропорция 1:1:1.
Ама то човек ако почне да я пие чиста, не може да насмогне. Щото цената й е от най-високите и непрекъснато се увеличава. От „Софийска вода” викат, че се губели над 60% по трасето. Което, ако е верно, е много повече от това, което се е губело на инките и ацтеките, за римляните да не говорим.
Аз съм решил да си копам кладенец в мазето. Не била филтрирана водата! Тя па тая нали е много филтрирана... Руски учени доказаха експериментално, че кръстният знак убива микробите във водата, направо изтрепва златистия стафилокок. Едно «Отче наш», един кръстен знак и микробите изпокапват. Ще си черпим вода и ще си се кръстим... Дали ще се кръстиш като пиеш, или като плащаш, каква е разликата?!

Четвъртък, 25 март
Бойко рекъл в Доха: „Ако искат българите, за година и половина мисля, че ще успея да измъкна държавата от блатото. Ако не – другите са готови да си продължават далаверата".
Много, бе! Година и половина! И при това не е съвсем сигурен, а само мисли. Аз се бях настроил, че излизаме от кризата през април, както обеща Дянков. Или криза и блато са различни неща? Боже, кога ли ще ни измъкнат отвсякъде?!
Но пък от друга страна година и половина са 547.5 дена, 252.5 дена по-малко от на Царя. Което е един вид прогрес.
А иначе другите верно чакат. Румен Петков се размечтал в Червен бряг: „Задават се предсрочни парламентарни избори…” Просовидения на гладна кокошка.
Председателят на „Водородното общество” акад. Ал. Попов разказва пред „Стандарт”, че агата много разбирал от водородни технологии, главно от търговията с тях. И участвал в семинарите, та затова го избрали за почетен председател. Но и Бойко бил почетен председател, което ме кара да мисля, че не се искат познания. Щото човек, който смята, че Менделеевата таблица съдържа всички витамини, не би могъл да стане почетен, ако се искат познания.

Петък, 26 март

„Стандарт” съобщава, че след операция "Лапачите", МВР започнало и акция "Пиячите". Спипали над 60 000 бутилки с фалшиви бандероли. И сега, братя, каква акция следва? „Лапачите”, „Пиячите” и, логично е, „Е…” Щото, нали, тия трите работи вървят заедно. Хапнеш, пийнеш и на всичкото отгоре ти се прище и нещо отдолу…
Ало, пенсиите, не се оглеждайте, за вас става дума. Тая акция според мен ще удари вас и научните работници. В тая криза кой друг има време да се занимава със смешните движения?
Конфликтът „Труд”-Доган се задълбочава. Велева написа анализ, в който с ясни морални категории обясни на Доган, че вече е време да си ходи. На агата явно му доде в повече и написа отворено писмо до „Мадам В.”, в което най-общо й каза: „Ти ли, ма?! Ти ли ще ми говориш за морал?! Дето оня ден пак искаше да ни ставаш таен пиар…”
Лично аз не съм учуден. По-точно учуден съм, но само от това, че някои се правят на учудени.
31 октомври 2008 г., петък, в. „Експрес”, „Из делниците на един луд”: „Вчера цял ден четох интервюто на Малария В. със Сокол във в. "Работа". Точно в 13.39 по телефона: "Тук Сокол! Тук Сокол!" И след 40 мин. вече била там. Лично един час правила оглед на "всеки метър" от лобното място, което "няма и два квадратни метра"... Сокол нямал дясна ръка. "Той" всъщност бил "мъжка секретарка" и камикадзе. Оказва се, че нямал и висше образование... А Малария видяла много метал в очите на Сокол, толкова метал досега не била виждала, въпреки че много пъти била гледала..."
Тогава никой не се учуди, че Сокол избра точно Малария Велева, за да й говори ексклузивно. На всички това им се стори повече от нормално, предвид на отношенията на Сокол с в. „Работа”, допълнително скрепени и с лична уния с Малария…
Разбира се, че Доган е последният човек, който има право да говори за морал. Когато папата почне да говори за секс и Доган за морал, има нещо нередно. Редно е обратното. Казват, че и в конкретния случай един разговор за секс щял да е по на място от морализирането… Но аз не съм им светил и затова ще спра дотук.
Страхувам се, че омразата на българите към Доган ще им попречи да видят другата страна на медала. Ще изпреваря развитието на сюжета и още тук ще кажа, че „Мадам В.” е метафора на българската журналистика. Онзи тип журналистика, която направи съчетанието „честен журналист” да звучи като тъп оксиморон. Толкова тъп, колкото и „честен политик”. Защо така скочиха да бранят Велева? Щото се разпознаха! Като съдията Пенгезов се разпознаха…
Да, „Мадам В.” е курва. Съжалявам, но е така. Но „Мадам В.” представлява официалната българска журналистика. Нека си лаят «несистемните играчи» колкото си искат. „Мадам В.” си има „Съюз на издателите”, „морален кодекс”, раздава си награди „Черноризец Храбър”. Веднъж ще вземе „Стандарт” и Славка Бозукова за разследване, писано под диктовката на собственика Чорни, после ще вземе Велева, още по-после пък ще дойде ред на листа на Дилов и „Черноризец” ще отиде при Калин Руменов за умението му само в един текст да употребява думата "путка" 6 пъти и още толкова путкопроизводни думи... Между другото тая награда беше най-справедлива на фона на другите…
От Времето на аферата „Уотъргейт” остана фразата на „Дълбокото гърло” (Уйлям Фелт) към журналистите Боб Удуърд и Карл Бърнстийн, станала девиз на разследващата журналистика: „За да откриеш истината, следвай парите”. Но българската журналистика явно е запомнила тази фраза само наполовина. В смисъл, че запомни, че трябва да следва парите, но забрави за какво.
Помните ли как Тошев и Валери Найденов ходеха да обядват с Костов. А помните ли как през 2003 г. Венелина Гочева, Тошо Тошев, Радосвет Радев и други лица искаха от Софиянски да направи Бойко почетен гражданин на София? Щото Борисов бил всеотдаен в работата си. Е, той още е всеотдаен. Но то и Гюро Михайлов е бил всеотдаен…
Чета нескопосното контра писмо на Тошев и недоумявам: „Жалки подмятания за мъжки мераци, от които си е патила всяка жена при контактите си с неосъществени мъже. И какво? Може ли уважаваният Доган да докаже поне частица от всичко това? Ако може, да заповяда!”
Кое да докаже? Че то всичко се разиграваше пред очите ни. От гащите на Айсехел Руфи до предложението да се награди Доган с орден „Стара планина”. С непоследователност, която могат да обяснят само финикийците. Веднъж се пише „Доган като политически Мичурин” и се предупреждава Параванката, че заради 300 хил. турски гласа ще загуби 700 хил. български, после правим блестяща пиар акция като пишем сърцераздирателен репортаж от посещението на Доган в Централния софийски затвор и специално в килия 17 а, където е лежал навремето…. Блестяща като за Велева, де...
Но когато Малария Велева, преобразена като баничарка хукна с тавите към Банкя, стана ясно, че идва края на едно прекрасно приятелство. Впечатление, което се затвърди в изборната нощ, когато, разправят, Тошо причаквал победителя да слезе от сцената и да го разцелува по мъжки… Та дано забрави как го унижаваше като го караше да ходи на крака в „Труд” да му се извинява… И Бойко ходеше, какво ще прави…
Доган го е заболяло и заради това, че той много добре знае, че скандала с консултантската му дейност не е разследване на „Труд”, а заказуха!
Дълго време наша милост изповядваше възгледа, че няма и не може да има напълно обективна медия. Че медийната свобода е множествено понятие. Че докато има толкова вестници в България, които представят различните интереси, свободата на словото е защитена. Тошо ще брани Доган, Венелина ще услужва на Бойко, Блъсков ще пие с Архонта, «Стандарт» ще се чувства задължен на президента заради орденоносеца... И все още смятаме, че теорията е на наша страна, но практиката си доставя подлото удоволствие непрекъснато да ни опроверга. Медиите в България участват в един огромен «Сговор на глупци», за който ще плащаме скъпо. Всички виждат, че „кралят е гол”, бос по-точно, че ни води към пропастта, но си траят. Но когато паднем, те пак ще пишат гордо по първите си страници: «Както «Труд» пръв съобщи...», «Както «24 часа» пръв предупреди...» А «Монитор, и «Телеграф» така бързо ще се обърнат, че чак ще се цунат по задника… Е, няма да им е сефте…
Такива ми ти работи с „Мадам В.”

* Стар приятел враг не бива.
**Чогати – дума, която съм си донесъл от Пазарджик. Означава „като че ли”.
*** Този човек е много учен! Тур.

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10805 |22.03.2010 Четвърти километър . 13| 11492 |15.03.2010 Четвърти километър . 29| 12647 |08.03.2010 Четвърти километър . 12| 11941 |28.02.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads