Реклама / Ads
12| 10834 |22.03.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 15 - 19 март
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 15 март

Отидох днес да си купя цигари. Непушачите могат прескочат тоя пасаж. Все едно няма да разберат мъката ми. Викам на продавачката: „Булгартабак” единичка. Заповядайте, 4.70. Колко? От днес, вика, са с новата цена. Не, благодаря, отговорих възпитано. Но мислено теглих една такава на оня с очилцата, че ако ме беше чул, чак „пра-правнуците му ще подмокрят гащите на годишнината от този ден и няма да знаят защо. Такъв шок ще бъде за гените.” Честно!
Пуша откакто се помня. Не ми казвайте какъв съм, аз си знам. Вонегът викаше за цигарите – огънче на единия край, глупак на другия. За много работи съм имал воля, за ината пазарджишки да не ви говоря, но за цигарите немам. Така ще си идем с тях, или от тях… Оня ден четох за един, който умял на 80 г. и в завещанието си записал да му направят тур из града, като на катафалката напишат: „Цигарите ме убиха!” Аз от сега съм се разпоредил да ми направят републикански тур и на катафалката да напишат: „Демокрацията не позволи на цигарите да ме убият!” Преди 3 г. минах на „БТ” единичка – с минимум никотини и катрани. Не беше лесно. Дърпаш, дърпаш - нищо…Направо като дядо Ненко опълченеца. Дето всяка нощ сънувал, че на Шипка някакви гаджали му теглят знамето и после се събуждал с чаршафа в задника… Имайте предвид, че съм се учил на „Стюардеса” (докторите я препоръчваха на циганките за помятане). И си представете какъв шок е било за съществото ми да му пробутвам „БТ” единичка… Но бях много горд, че макар и малко, все пак съм направил нещо за здравето си...
Обаче 4.70 по 30 - 141 лв… Мош фан мен за… До сега не съм запалил контрабандна. Но, както казваше колегата Волтер, „О, добродетел, за какво си ми послужила досега?! Ако бях лош като толкова други, щях да бъда щастлив като тях.” Или поне щях да си икономисам некой лев…

Между другото, нали прочетохте какъв е фискалният ефект? От акцизи януари и февруари събрали 92 млн. (13,8%) по-малко спрямо лани. Сега гледайте какво ще стане след въвеждането на новите цени в пълния им блясък!
Изобщо Дянков се оказа един от онези министри, които обикновено наричаме глупави.
Извинявайте, че ви занимах. Ама си помислих, че сред толкова читатели не може да нема и некой контрабандист. Три стека месечно ще ме оправят…
Гражданите продължават да упорстват за импийчмънт на Гоце. Тая дума не ми харесва. Биографично погледнато, седи му на Гоце малко като на свинче звънче. Помислете само: Цецка от Драгана прави импийчмънт на Гоце от Сирищник! Тъпо е! А и Бог знае какво ще си помислят по селата, че му прави… Затова предлагам нова дума – капичмънт. Тя, освен, че е с автентичен български корен, не носи орални конотации.

Иначе, според изследване на МБМД, въпреки, че недоверието в Гоце се е увеличило от 48,5% на 50.8%, хората не щат капичмънт. 51.1% са против да се занимаваме с глупости сега, когато жегата е зад ъгъла.
Като специалист в политическата сексология мога да кажа, че гражданите не разбират елементарни неща. Като например, че и в политиката, както и в секса, е важно кога ще почнеш, но по-важно е да знаеш кога да свършиш. Щото може много да се стараеш, ама като не свършиш когато трябва, кел файда… От „посторгазменото клатене” произтича само досада. Дамите ме разбират…

„Стандарт” съобщава: „Мартенс у нас с новата си книга”. Шефът на ЕНП ще покаже в Археологическия музей писанието си "Европа: Боря се и превъзмогвам". Автори на предговора към българското издание са Ангела Меркел и… Бойко Борисов! Не сте очаквали, признайте си! Мен най-много от това ме беше страх, че ще пропише. Като добър ученик на Тато няма как да не е осъзнал огромната роля на политическата литература за съзряването на масите. А пропише ли Бойко, с мен е свършено. Ще си загубя аудиторията… Той е много по-смешен от мен.
„Стандарт” пише: „След Жан Моне и Робер Шуман Мартенс е част от второто поколение "бащи на Европа", смята Борисов”.
Не, Борисов не може да смята така! Това за него е направо диференциално смятане. Ще дам пример. Бойко каза в интервю пред Бареков: „Баба, бог да я прости, като направеше домат, краставица, чушка, морков, направи вечер една такава купа със салата, ми всички витамини от Менделеевата таблица ги има там." И сега ние да предполагаме, че Бойко познава в детайли историята на ЕС чак до първите бащи, до създаването на Общността на въглищата и стоманата, не е разумно!
Но стига тия сериозни работи! Айде малко по-лежерно.
„Новинар” съобщава, че германски доктори достигнали до „неочаквания извод”, че мъжете, които гледат по 10 мин. на ден големи женски гърди, са значително по-малко податливи на инфаркт. А ако човек отделя по половин час на ден, можел да свали риска от инфаркт с 50% и да си удължи живота с 4-5 г.
Искам да ви обърна внимание, че едно и също научно откритие във вестниците, за разлика от действителността, може да се прави всяка година, даже и по-често. Например това за гледането на женски гърди, откакто д -р Карен Уедърби от Хамбург го откри през 2002 г., е най-често откриваното откритие. В различно време го откриваха „Труд”, „Дума”, самият „Новинар” го открива вече няколко пъти… „Атака” го откри през 2006. А също и през 2009, заедно с „Дневник”…
Ало, пенсиите! Не правете това в къщи! Като се казва големи женски гърди, не се разбира дълги! Не и такива, дето се виждат и при ортопедичен преглед...
Абе, братя от последната възраст, ами ако ви кажа, че целувките също влияят благоприятно върху кръвното, вентилират белите дробове, борят стрес и повишават имунитета, профилактират кариес и пародонтоза? Ще почнете по цял ден ще си правите вендузи…
Глупости бъбрям. Парадонтозата и кариесите ходят по зъбите, не по ченетата…

Вторник, 16 март
Дали под влияние на многото социолози около премиера, но правителството се превърна в демоскопски институт. Сега даде заден и за увеличението на здравната вноска. Даже верният „Стандарт” се изнерви: „Народът избира власт, за да взема тя трудните решения и да носи отговорност за тях. Което няма нищо общо с рейтинга и народната любов, а с държавническото мислене…”
Още в Библията е казано: Прекаленият социолог и народу не е драг. Оня ден и „Труд” го написа почти със същите думи като „Стандарт”: „Флиртът с общественото мнение е тънка работа, с която не трябва да се прекалява. Най-малкото, защото не може да се разчита, че “хората” знаят винаги какво е най-добро за тях.”
Че не знаят хората, няма какво да се убеждаваме. Народът е непостоянен, начасничав. Сега му се яде баница, след един час му се яде тутманик… И си загубен, ако тръгнеш да му подгъзваш… Казано по-интелигентно, „Докато си спасяваш имиджа, ще си загубиш задника.”
В Мериленд едно псе глътнало диамант за $20 000 на едни хора. Извиканият по спешност ветеринар рекъл, че ситуацията е безизходна, може само да се чака кучето да го изходи. И ония пичове три дена клечали на кучето на изхода. За тия пари ще клечат не, ами…
Имаше подобен случай в Индия. Една крава изяде 1722 диаманта на един пич, който ги скрил в купа сено. И нали свещено животното, та се наложи оня да чака да се отделят по естествен път и да ходи след кравата да рови в лайната.
Да не си помислите, че в пристъп на копролалия ви ги разказвам тези работи? Не, просто си мисля, че и нашата ситуация е сходна по безизходността си. И ние вече 20 г. ходим след нашите свещени крави и чакаме да изсерат някой диамант. И ровим с надежда, ама нищо… Но пак чакаме, щото добре знаем какво са излапали.
Еми ще чакаме, какво да правим…

Сряда, 17 март

М-р Даниела Благоева от мисията ни в Афганистан подготвила презентация за съюзническите войски във връзка с 3-ти март. И вероятно подведена от факта, че ДПС е извън властта и че Бойко люто ги кълнеше, м-р Благоева употребила в презентацията си израза „турско робство”, вместо политически коректния израз „османско присъствие”. Презентацията била спряна, а м-р Благоева заплашена с наказание заради национализъм.
Излиза, че независимо от турското отсъствие във властта, турското присъствие се запазва.
Ако продължаваме да се кълчим по американски с тая коректност, знаете ли до къде ще стигнем? Оня ден четох някъде, че в Америка вече нямало да използват думата "жена", понеже съдържа оскърбителен намек за полова принадлежност. Щели да казват "вагиноамериканец".
За турското робство не съм единодушен. Срещал съм мнения от рода на това колко национални катастрофи ни е икономисало то. Освен това, верно робство, имало това-онова, но не може сега ние пък 500 г. да си връщаме. Както се научавам, че станало на международен път E79. Спрял катаджия един турчин и без тая-оная, дай 20 евро! Ама защо?! Как защо бе, пет века робство! Ама това е било отдавна! А-а-а, не знам, аз вчера разбрах…
Утре друг ще разбере, други ден трети… Все изтича от някъде информация, че не е било баш присъствие… Не може да си гоним карез още няколко века… Ами вземете французите и италианците. Цезар е изтрепал къде един милион гали, пленил Венсенжеторикс и подло го удушил в затвора, а днес двата народа живеят в разбирателство. Даже италианка е първа дама на Франция. Ами французи и германци с техните вековни битки за Елзас и Лотарингия?! Ето какво пише французинът Бегбеде: „Попаднах на Ана-Мария, млада германка, братовчедка на Хабсбургите… Последвах я във френския парк, а когато се върнахме, за моята родина беше отмъстено.” Така си отмъщават културните народи. Мисля, че и Франция така си отмъщава на Италия в момента. А у нас какво? Един Румен Петков, такъв-онакъв, ама само той се сети да отмъсти по тоя цивилизован начин. Ако е верно това, дето те с Етем… Сигурно, иначе що в ДПС и до днес ще му викат зетя.

Четвъртък, 18 март
„Труд” съобщава, че шефът на ИПИ Красен Станчев искал да се приватизират БНР и БНТ. Може, но трябва първо да се смени Пръмова. Техните си тръгнаха, тя к’во чака? И оня „слуга на президентаВалерий Тодоров” (Иво Инджев). Чудя се Бойко толко ли нема в бандата кадри поне един-двама подготвени?
Ако се тръгне на приватизация, трябва много да се внимава и на кого ще се даде. Щото например Пловдивският панаир се даде на Георги Гергов и сега нито общината, нито държавата могат да си вземат дивидента. Гергов им рекъл: "Бих се съгласил да се дават дивиденти само ако общото събрание вземе такова решение." И понеже той е общото събрание, та изказването му придобива следният омагьосан вид: „Бих се съгласил, ако бих се съгласил, но понеже не бих се съгласил, затова няма да се съглася.”
По-лани една моя позната ми разправяше, че една нейна позната била много близка с госпожа Георги Гергова. Та един ден като се срещнали, г-жа Георги Гергова й се извинила, че много бърза, щяла да прави баница: „Защото ще идват Зорка и Гецата пак да кадруваме.” Това го напомням само като възможен коректив на искреността на Параванката да се отворят икономическите досиета.
В сегашният си вид БНТ, с тия предавания тип „шарпей”, демек скъпи и тъпи (Хачо), ако не е бюджета, ще фалира за нула време… Докато една частна телевизия ще се съобразява и с вкусовете на хората. Ето вчера например 63 домакини ми се обадиха бесни, щото БНТ прекъсна „Дързост и красота” на най-интересното, точно когато стана ясно, че Бриджит е имплантирала яйцеклетките от майка си Брук в Тейлър, която е омъжена за Ник, в когото пък е влюбена Брук… И защо прекъснаха? За да предават парламентарната дискусия за генно модифицираните същества. Това частна телевизия никога няма да го направи. Да не говорим, че частната (вижте БТВ и Нова) ще излъчва този сериал в праймтайма, а нема да го завре на кучето… Защото това е сериал с перспектива. В САЩ върви от 23 март 1987 г. и е стигнал до 5 771 епизод. А ние сме още на 2 641, което значи, че ще ги стигнем американците най-рано след 10 г.
Ало, пенсиите, дано е рекъл Господ да му дочакате края. Но се страхувам, че за целта трябва да живеете колкото Адам (930 г.) или Ной (900). Да де, ама по времето на Ной не е имало НОИ! Така ще ви оставят от НОИ да смучете средства 900 г.
Затова, братя, моят съвет е да разказвате на унуките. Някой ден ще си идете без да искате и те така и няма да разберат, че например Стефани се е женила за Ерик няколко пъти...
Само едно не разбирам. В този филм са го ударили направо на промискуитет (всеки с всеки). Веднъж чух (случайно) как Стефани вика на Ерик:"Но скъпи, Брук е спала вече с всички мъже в семейството..." Ако една десета от това се случи в съседния апартамент, ще се скъсате да пишете до всички инстанции! Ужасни лицемери сте, да знаете...
Музикантът Ицо Петрофф издал втората част на книгата си “Тайните на гей елита”. Съобщавал новината, че Яне Янев и Кристиан Вигенин са хомо. И други такива новини от задния двор… И се похвалил, че новата му творба щяла да бъде в тираж 10 000. Не съм учуден. Даже е малко.
В „Трогателна история” колегата Джером казва: „Работи за тълпата и тя веднага ще ти плати.” Никой и никога не се е разорил, за това, че е подценил вкуса на тълпата. Пиши как Лили Иванова е правила свирка на Емил Димитров и 10 хил. тираж ти е гарантиран…
И същевременно чета, че песента „Губя контрол” на Миро донесла на авторите си 292 лв. (Словом: двеста деветдесет и два лева).
И Патрашкова спретнала набързо една книжка - „Бойко и Алексей. Моята истина”. Според тази истина отношението на Трактора към Бойко, леко да се не съпнете, било „фанатично предано”.
Всяка книга казва някаква истина – една казва истината за героя, друга – за автора…
И изобщо в медиите – Брук до Брук… И до тях онази седи направо като аматьорка.
Афера.бг пише, че допреди няколко месеца Сашо Диков публично нападал Дудука за това, че е взимал пари под масата. А сега изведнъж му станал първа дружка, дори редовно давал интервюта за сайта му. В понеделник вечерта Диков получил информация, че в един ресторант един съдия бил на една маса с един брат Галев. И понеже трябвало спешно да се реагира, Сашо се обадил на Дудука да прати екип.
И „Афера” пита: „Защо, Сашо?!”
Томова, ти наивна ли си, или се праиш? (Томова е собственичката на сайта.) Защото моментът е изключително важен, сюблимен! Трябва да се удари съдът и да се услужи на Бойко и Цецко! А защо и Диков се включва, това цяла София го знае. Щото много е задължен на Бойко. Диков се беше набутал с апартамент в една кооперация, дето не се предвиждаше да има канализации, тоци… Изобщо беше се изпържил, та кметът Бойко даде едно рамо… Бойко услужи и на други отговорни журналисти, които и до днес му се отплащат. На кой пътя асфалтира в Симеоново, на кой съседно общинско парцелче присъедини на далавера… И хората са благодарни.
„Афера” обаче продължава да наивничи. Призовава Дудука „да излезе и да каже откъде има пари да направи „верига от сайтове“ и да наеме офис под опашката на коня.
Ще каже, бе! Той още отначалото щеше да каже, ама никой не попита…
Голяма помия стана в медиите, да знаете. „Хигиена нулева…”
Напълни се с духовни педерасти. Позволявам си този израз, защото СГС отказа да го определи като обиден. Расате рекъл лани на Сидеров "духовен педераст" и оня го дал на съд. Но съдът решил, че „въпросното словосъчетание е ново в българския разговорен език и е много трудно да се каже дали е обидно”.
Та за помията в медиите. Пак гледам данните от изследването на НЦИОМ. Едно, че те (по причина на бюджетния характер на изследователската институция и прякото й подчинение на Тетка Цачева) веднъж вече са „кръщавани”, но и вестниците ги кръщават повторно. От НЦИОМ твърдят, че доверието в кабинета било паднало само с 6%. Но това читателите на „Стандарт”, „Монитор”, „Телеграф”, „Експрес”, „Политика” и т.н. няма да го научат никога. „Стандарт” е потърсил любезно изместен ракурс – че Бойко не излъгал очакванията на хората. Лани 58% очаквали, че няма да могат да си плащат сметките за ток, вода, парно и не останали излъгани в очакванията си. 56% настина не могли. „Монитор” пък изобщо не си играе на „Цуни ме по гърба”… В смисъл да започва отдалече. „Две трети вярват на Бойко”! А на Цецко вярвали дори половината от симпатизантите на БСП. За Дянков, понеже е много трудно да се намери някой да му вярва, та „Монитор” пише, че след сблъсъка му с Първанов зад него са застанали 60% от ГЕРБ. От което, за внимателният читател излиза, че и в партията 40% не го харесват…
И за ибрикчийството се иска майсторлък, бе!
Между другото да ви кажа, според мен Дянков не е ученик на Бернанке, както неправилно се смята, а на Рейгън: „Не се тревожа за дефицита. Той е достатъчно голям, че сам да се по¬грижи за себе си.” И мисля, че Дянков точно това прави.
И май доста проблеми пораснаха до степен да се грижат за себе си.
И „изобщо не трябва да очакваме, че правителството ще реши нашите проблеми. Нашият проблем е самото правителството.”
Просто си го запишете и след известно, но не дълго, време, пак ще си говорим.

Петък, 19 март
Сбърка Бойко дето ще кара армията и полицията сами да си плащат осигуровките. Или Тато е пропуснал да му предаде този най-важен урок (“Народната милиция – единствената опора на социалистическата власт.”), или Бойко го е проспал. Като тръгнат миньорите да стачкуват, кой ще ги бие?! А то тоя път няма да са само миньри… Аз Тетка Цачева малко я подценявах, ама тя по-правилно го разбира. Рекла на полицаите: "В кризата разчитаме много на вас. Ще предам посланието ви на правителството и ще съдействам нещата да се случват по-добре".
А както знаете, на милицията не се разчита да интервенира на Фондова борса, или бъркам?
Бойко рекъл на полицаите: „Мили полицаи, защо не ги арестувахте още тогава, там - на "Цанков камък", на "Белене"?! Защо не арестувахте и не спасихте парите на данъкоплатците, а сега протестирате, че няма пари? Отговорете ми на този въпрос!”
Не могат, г-н премиер, това е сакралният проблем на демокрацията. Не е логично след като Лок, Монтескьо, Токвил и т.н. не са могли, нашата милиция да отговори.
Още ли мислите, че той е писал онова за бащите на Европейския съюз?

А личностното раздвоение на Цецко, което го накара да отиде да протестира срещу себе си, няма да го коментирам. Д-р Иванов съветва в такива случаи да събереш двете си „аз” на чаша уиски и да им разпределиш пълномощията. Аз така постъпих и ми олекна.
И за философа-маркшайдер Доган ага няма място. Следващия път.

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11507 |15.03.2010 Четвърти километър . 29| 12661 |08.03.2010 Четвърти километър . 12| 11977 |28.02.2010 Четвърти километър . 13| 11141 |21.02.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads