Реклама / Ads
13| 11141 |21.02.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 15 - 19 февруари
 

Тони Филипов, д-р


Понеделник, 15 февруари

Радост Иванова, ученичка на 17 г. от Калифорния, взела второ място на конкурс за есе на тема “Да бъдеш американец” сред 50 000 участници. Браво!
А ако есето беше на тема „Да бъдеш българин”, дали Радост щеше да се справи така добре? Само си помислете колко поводи получаваме ежедневно да напишем „българин да се наричам, първа радост е за мене…” Добре, че вече стана втора радост, поне за мен, де. Нали първата е да сме европейци… Да са таковаме в европейците…
Снощи бях на рожден ден в една софийска кръчма. Та там празнуваше и малката Симона, на 7 г. Аз си тръгнах към 12 и я оставих да купонясва. В кръчма, в която още в 11 часа масите бяха върху масите и друсаха бели денс… И диджеят поздрави на няколко пъти Симонка с едни песни, които… Та искам да кажа… Сещате се какво искам да кажа.

Пък Люба Кулезич вика по телевизора: “Призовавам прокуратурата да се самосезира за похищението на оригиналния Явор Дачков. Човекът, когото аз познавах, преди се представяше за служител на Господ, сега е служител на Алексей Петров”.
Намеква, че Дачков се е продал за пари. Кулезич, тия работи не хващат дикиш дома! Тук всички пишем за некой лев. Затова кажи, че Дачков трудно е вдигал самолета, даже хич не го е вдигал! Хем ще си в стила на „Галерия”, хем и народът ще се изкефи.
Всъщност, недей, щото за самолета може да обвинят теб. Логично е, не ли?
Един от познавачите на Ал. Дюма твърди, че “Тримата мускетари” и "Граф Монте Кристо” не били писани от него, а от Агюст Жюл Маке, негов помощник. Дюма само малко ги понакъдрил.
Нищо чудно. На мен са ми казвали, че Андрей Лайчев и Сънчо Стойчев са писали книгата на Станишев „Защото сме социалисти”. Брошурка де, чак пък книга… Пък оня ден един пич ми разправяше, че Вежди Рашидов му се похвалил, че от 18 г. не бил хващал длетото, наел си двама калфи и само се подписвал.

Веждито, да ви кажа, е по-голяма пудра и от Бойко. „Има вид на човек, който държи да бъде заговорен” на тема мен си… Веднъж беше дошъл в кръчмата на „Монитор” - аз така, аз иначе, аз, аз… По едно време се усети. Хайде, вика, стига сме говорили за мен, какво мислите за новия ми проект?
И изобщо много неща могат да се кажат за Вежди, но другите са по-интересни.
Абе, чета, че Станишев взел 18 000 лв. от книгата. Брошурата, де… Обаче не ги декларирал. Еми да! Той явно не е очаквал чак такъв хонорар и се изхвърли, че парите ще отидат за предизборната кампания на БСП… Отидоха, колкото на Цецко кредитът отиде за кампанията… А може да си е мислил, че пак ще е на власт и тия пари няма да му трябват. Ама на, потрябваха му…

Лудото Яне интригантства: “На практика истинският министър-председател в момента е Цветанов, който управлява депутатите от ГЕРБ”.
Цецо е просто момче (в хубавия смисъл), рано или късно ще си повярва, че е велик, че той е създал ГЕРБ, докато Бойко само е тичал по телевизиите… Но още е рано. Ако работата излезе успешна, тогава ще почнат да делят успеха. Щото успехът има много бащи, за разлика от неуспеха, който винаги е копеле… Но за сега успехът е под тежко подозрение, поне от наша страна…

Ало, пенсиите, австрийският милионер Карл Рабедер рекъл: “Израснал съм в бедно семейство и бях щастлив. Богатството ме направи нещастен.” И щял да си разпродаде имотите и да даде парите на бедните.
Блазе му на тоя пич. Доказал си е, че щастието не е в парите. А ние тепърва трябва да забогатяваме и да си доказваме, че като бедни сме били по-щастливи… Дано ни стигне времето.
Казвал ли съм ви, че и Бойко е израснал в бедно семейство? Толкова бедно, че, ако не е бил момченце, не щял да има изобщо с какво да си играе. Не може да не съм ви казвал.

Уди Алън, който смята, че да си богат е хубаво единствено по финансови причини, казва: „Една от добрите страни на това да си беден е, че като станеш на седемдесет, децата ти няма да те обявят за невменяем, за да ти отнемат имотите.”
Уди едва ли би повярвал, но по нас всичко това може да сполети и собственика на кимизарник от 35 квадрата оттатък тунела за „Люлин”… На тунела, ако не сте чули, му викали ускорител за елементарни частици?
Ало, Пенсиите, от КС към социалното министерство обещали, че ще продължат да мислят за увеличаването на пенсиите. Това, че ще мислят, е много добре. Защото човек като помисли веднъж, току виж му харесало и вземе, че помисли втори път и после нищо чудно да му стане и навик. А както казваше колегата Волтер, „Никой проблем не може да устои на атаките на постоянното мислене.” Та викам да сте оптимисти.

Като стана дума за елементарни частици… Станишев не изключвал възможността да се кандидатира за президент! Как да му обясниш, че възможността го изключва?! Поне според мен, в близките сто години няма сценарий, по който Станишев да е нещо повече от домоуправител…

Вторник, 16 февруари

Ген. Наско вика, че бившият главен прокурор, а сега преподавател в УНСС Филчев трябва да бъде арестуван щото Алексей Петров е бил "инсталиран" като секретен сътрудник по негово предложение.
Филчев отговаря в стилистиката и с финеса на университетски преподавател: “Аз не съм в такива отношения с тоя гном смрадлив Атанасов, нито пък с оперетната фигура Емануил Йорданов, че да ходя да ги моля.”

Още през 2006 г. в „Монитор” писахме: „Изпускаме Филчев!” Но никой не ни чу, въпреки че Филчев имаше пълната симптоматика на психична ентропия в реално време. Казано простичко, беше си вече Кукуридзе…
Помня от това време едно интервю, в което Филчев каза на репортер от БТА: “Какво ще проверяват – к.ра ми Янко ще проверяват. И повече, лайно мръсно, не ми звъни, щото ще ти е.а п….та майчина.”
Същата тегли Филчев и на депутата Димитър Игнатов. Той наложи в прокуратурата стил да си говорят официално на майка. Дано не е пренесъл табиетите си и в УНСС.
Може би да поясня за младите, че тоя израз “к..а ми Янко” води потеклото си от партизанското име на Тодор Живков. При пасивната съпротива на народа срещу режима, всеки втори си го кръщаваше Янко и си прекарваше всичките житейски проблеми оттам.

Ей, ама моята стана като на Жул Верн. Направо! Почнаха да ми се сбъдват идеите. Оня ден изразих съмнение дали не бъркам, като отричам генно модифицираните същества: „Представяте ли си да произведат ходеща царевица?! Като хване жегата и сама ходи да пие вода… Или пък се измислят дървета, които растат толкова бързо, че дори и царят да не смогва да ги осече всичките…”

И ето днес чета, че учени от Сибирския институт по растенията в Иркутск присадили ген от царевица на трепетликата и тя почнала да расте 7-8 пъти по-бързо. Е, царят предпочита бяла мура, но като свърши, ще кандиса и на трепетлика.
Пък Мадона щяла да дава съвети за брака в шоу по Ен Би Си. Много е подходяща. По повод на нея един американски комик беше казал, че ако се забрани пушенето на обществени места, тая няма да може да си пиши в леглото…
Обаче пък колегата Волтер, понеже го споменахме, казваше: „Знайте, че онези жени, които понякога хората наричат безчестни, почти винаги имат достойнствата на най-честните мъже.”

Такава жена е зажадняла за дом, за деца… Ние имахме такъв случай на село. Една булка в първата брачна нощ рипнала в 5 часа и почнала да мете двора. Свекърът се опитал да й обясни, че първата брачна нощ е за милувки, за прегръдки, за секс. А тя му рекла: “Ох, тате, от секс до гуша ми е дошло. Къщна работа ми дай, къщна…”
По-лани изследване на английското списание “Good Housekeeping” показа, че всяка четвърта домакиня предпочитала къщната работа пред секса. Смятам, че у нас всяка трета, да не кажа и втора, я предпочита. Щото и в секса пак основното нея чака… Нали ви казах за българина и земетресенията… Ей, пак имало, тоя път в Благоевград. Некои си отеб…, други си отгледахме…
Отдавна не съм обръщал внимание на моя любим работодател – лицето (дано не пресилвам) Пеевски. Таня Дончева твърди, че изкупил половината от разпространителските фирми и другите вестници скоро щели да гризнат дръвцето.
Дончева съветва: „Уважаеми дами и господа от Съюза на издателите, вземете малко билбордове в София и по магистралите и на тях сложете лицата и телата на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Защото те биха говорили повече, отколкото всякакви писания.”

Категорично съм против! Хората ще се опитват да ги заобикалят от далече и ще влизат в насрещното движение… То е като да ти изскочи внезапно глиган на пътя…
Пък в сайта „Афера” четох, че наскоро Трактора пратил хабер на Пеевски по един банкер, че ако ще и с осем бодигарда да се движи, лесно ще бъде напъхан заедно с тях в един багажник.”
С което не съм съгласен. Който е виждал Пеевски знае, че само за него трябва един багажник, да не кажа два.

Сряда, 17 февруари

Моят приятел Сан Антонио казваше, че колкото и да е изсъхнало едно лайно, разровиш ли го, все ще мирише… Пък може и аз да съм го казал и да съм забравил.
Изобщо „дерзайте пичове”!
Соломон Паси вика, че Филчев бил „свързан с резидентурата на КГБ, замесен е в мокри поръчки”...
В „Новинар” питат Едвин Сугарев мисли ли, че Филчев има пръст в убийството на прокурора Колев. Не мисли, убеден е.
Само по допустимостта на тоя въпрос трябва да се сетите, че сме дълбоко в киреча! Подозират главния прокурор в убийство! А някои даже в две!

Страшно съм учуден, че въпреки, че опитът показа, че един… нека от куртоазия го наречем неуравновесен човек, може 7 г. да разиграва държавата, никой не прави въпрос да се промени статута на главния прокурор… Да напомням ли как Татарчев пееше хайдушки песни с Иво Карамански (Бог да ги прости, ако може…) и не му дремеше от нищо и за нищо: „Над мен е само Господ!” А като слушах оня ден Велчев да разправя как добре работили с Алексей, няма да се учудя, ако цялата акция на чифте акълиите корабокрушира в прокуратурата…
Но все пак Филчев е недостижим. До степен, че един дипломат, американският посланик, си позволи да каже: “Филчев е спорна личност.” Всъщност, той не беше баш дипломат, истински солдафон. И затова сигурно си го позволи…
Но беше прав и ми се ще да предупредя новия посланик. Да има предвид, че тук голяма част сме спорни личности, друга немалка част сме двуличности, освен това вече къде 25% са с две самоличности, а за безличности да не говорим. Изобщо така, както изглеждаме много прости, всъщност сме много сложни…

Мисля си, че и за Велчев не бива да си правим илюзии - и биографично, и кариерно той е продукт на БСП… И доколкото следите на Октопода водят нататък, едва ли ще е много кооперативен…
Илия Божинов, бивш член на ВС на БСП разправя как навремето бил шеф на таксиметрова фирма… И Васил Калинов, тогава гл. секретар на БСП, го заплашил и му казал да се откаже от тая работа „защото Алексей Петров лично се бил договорил с председателя Първанов.”
Това е било горе-долу по времето, когато Параванката се упражняваше на тема „Иван Костов – кръстник на мафията”.
Бактъм вече от тоя „Октопод”! И за ядене ще го намразя…

„Стандарт” в любимите ми „Мистерии” съобщава: „Майка на две деца извади тумор с молитва”. Дано.
За това колко помага молитвата се спори от хилядолетия. Цицерон разказва следната история. Показали на някой си Диагор, неверник, рисувани дъсчици, изобразяващи сцени с богомолци, които благодарение на молитвите си оцеляват в корабокрушение. Демек, че молитвите предпазват от удавяне. Диагор попитал: „Къде са се дянали рисунките на тия, които са се молили, ала са се удавили?”
Ами тези, които са се удавили, въпреки, че са се молили, по обективни причини не могат да разкажат колко помага молитвата…
И пак стигаме до делото на давещите се… Разбирате ме, не ли?

Четвъртък, 18 февруари

Баш по Великите пости дедо Йоаникий Сливенски и дедо Неофит Русенски се изпокарали за свещи. И ние чакаме църквата да ни напътства! Вече не чакаме, де…
Дедо Йоникий обвинил дедо Неофит, че не използва продукцията на синодалната свещоливница и така ощетява касата на църквата. Това, оказва се, е едно от най-големите престъпления и чл. 241 ал. 3 от устава на църквата предвижда отнемане на сана, ако некой дедо поп не купува „само легитимни свещи”.

Мислите ли, че свещите могат да се делят на легитимни и нелегитимни? Или, че на Господ му пука кой е лял свещите?! Според мен на Господ не му пука дори дали вярваме в него, стига да му спазваме заповедите. Да не убиваме, да не крадем, да не лъжем… Главно тия трите, не вярвам много да държи на това за жената на ближния…
На митница Варна разкрили голяма контрабанда на цигари. Лично Дянков отишъл да види. И като му казали, че контейнерът е разтоварен от кораб на швейцарската компания МSC, регистрирана в Женева, той се пошегувал - „Там има голямо море”.
Нов е Дянков по тия места, не знае как стават работите. Едно време Косьо Самоковеца си пишеше на фактурите: „По море франко митница Самоков” и винаги му стигаха. Така де, митничарите да не са длъжни да знаят, че в Самоков няма море. Пък от ЦИД обясняват къде отиват парите от контрабандата: „5 млрд. изпрани в политици”. Мафията вече не инвестирала в хотели и бутици, а в политици. Това било най-лесният начин да се избелят парите от наркотици, проституция, контрабанда.
Нека да мислим сега логично. Мутрите прости ли са? Те залагат ли на куц кон? Например на Станишев? На царя? На Мартин Еванджелиста? Или пък на банкрутирали политици като Костов и Лидеров? Значи? Само от уважение към вашата досетливост няма да назова реципиента на основната част от тия пари.

Американският амбасадор пак ни информирал днес. Рекъл, че „на тоя етап в България няма да бъдат разполагани елементи от ПРО”. Тоя се държи като генерал-губернатор… Да не би без да съм разбрал нашата външна политика да е станала вътрешна за САЩ?
И бялата мечка носталгично изръмжа. Руският посланик в НАТО Рогозин напомнил, че през Първата и Втората световни войни сме тръгвали срещу Русия и, естествено, сме се оказвали от страната… на булката. И рекъл, че се надява българите да не са толкова тъпи, че да настъпят за трети път една и съща мотика…

По повод на тия два важни демарша Бойко отговори в стила на най-висшата дипломация: „Правя се, че не съм ги чул…”
Дано не преувеличавам, но мисля, че дипломатическата школа на Банкя ще задмине Пазарджишката, основана от Стоян Ганев.
Пък аз днес бях на зъболекар. Ще ви разкажа, щото може да ви влезе в работа. Случи се мъж да ми пили зъбите. Тествах една обезболяваща методика, която даде изумителни резултати. Преди докторът да ме напъне с машинката, му разказах оня виц, дето един отишъл на зъболекар. Докторът го турил на стола, нагласил си го и тъкмо да го почне с голямата бургия, оня се протегнал, хванал дентиста за тестисите и учтиво попитал: “Нали няма да ни боли, докторе?”
Та моят доктор, освен дето през цялото време внимаваше да е извън обсега ми, също така и извънмерно се стараеше да не ме заболи. Верно, не ви лъжа.

Петък, 19 февруари

„Стандарт” съобщава с неподозирана симпатия: „Волен с Капка в Милано”.
„Без да шумят излишно, двамата заминали за Италия.”
Правилно, щото последният път Волен като се разшумя излишно и германците му спретнаха дело, което не искат да прекратят, въпреки, че той се извини, макар че не беше извършил нищо лошо…
После колегите накратко ни съобщават как може да се прекара в Милано – забележителности и шопинг. „Със сигурност обаче семейство Сидерови е наблегнало на историята и романтиката, а не на шопинга, твърдят тези, които ги познават по-отблизо.”

Лъжете! Като дърти индобългари лъжете! Тези, които ги познават по-отблизо, твърдят, че Капка харчи като стара волга!
Що забравяте какво сте писали самите вие, например „Капка и Волен като Бони и Клайд”. „Двамата много си приличат. Обожават лукса, басейните и баровете. Обичат компанията на успелите и богати хора…”
А по повод романтиката писахте: „Легенди се разказват за умението на Капка да флиртува под носа на любимия, да си отмъщава по женски, да задоволява прищевките си…”
И понеже сега са Велики пости, пък тия двамата наляво и надясно се правят на много набожни, фукат се, че карат пълен пост. Та се сетих, „е този набожен, ако некога си завърши вишото за поп, ще е първият дипломиран поп, който се е снимал гол, само по една шумка отпред. Една малка шумка. Тогава бъдещият дедо поп обясни: „Човек се ражда гол и няма нищо по-естествено от това да се съблечеш...”
Е, сега може да си е променил възгледите и да проповядва, че няма нищо по-естествено от това човек да се облече… в Милано…

„Труд” със зле прикрито злорадство съобщава в заглавие: „Тодор Батков бил агент на ДС, обявиха от комисията.” Усещам как авторът е искал да напише „И Тодор Батков…”, но не е посмял. Както не е посмял да съобщи, че и Тодор Коруев, дългогодишен първи зам. главен на „Дума”, е бил агент. Вероятно защото и неговото партизанско име е било „Бор”, като на техния Бор и те, за да не събуждат заспали чувства… Което е глупаво. Защото Бор до Бор става гора. А зад гората не вижда Бора…

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11595 |15.02.2010 Четвърти километър . 12| 12270 |08.02.2010 Четвърти километър . 6| 11611 |01.02.2010 Четвърти километър . 18| 13261 |25.01.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads