Реклама / Ads
12| 12267 |08.02.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 01-06 февруари
 
Тони Филипов, д-р

Понеделник, 1 февруари
Министър Тотьо Младенов, се срещнал с емигрантите ни в Испания и им казал, да се върнат, щото до година-две у нас щели да се създадат по-добри условия за работа. Емигрантите му обещали да се върнат… след година-две, когато се създадат условията.
Между другото те се оплакали от бюрокрацията... Мълчете, ей, щото не знаете к’во е тука. Нямате идея как ме подметаха като прасе блажен вестник в НАП - „Слатина”, като отидох да си подам декларация за самоосигуряване! Ни един от поне сто лемура не може да ми каже какво да направя. И аз обикалям от гише на гише като цветарка. Накрая дойде един кисел… Ама като казвам кисел, си представете Волен Сидеров. Говори ми, гаче мен майка не ме е раждала, ами съм сечен от тополите... Цялото му поведение издаваше, че очаква да го гледам виновно и, честно да си кажа, получи му се. Почувствах се страшно недостоен да му говоря! Както и да е, поне беше информиран. Вика, че можело да се регистрирам като свободна професия, но да ида в Агенция по вписванията, да ми се извади Булстат. Отидох, къде ще ходя! Да, може, вика тамошният лемур. Но дай договор с медия, че работиш като журналист. Абе, аз ако имам договор, що ще се осигурявам сам? Побеснях! Викам що ви не е.. м….. лемурска!

Направо се почувствах като оная, дето в Пз я бяха изнасилил в трабантче. Съдията й вика: „А ти защо не се съпротивлява? Пък тя му отговори: „Вас, другарю съдия, е…. ли са ви в трабанче, да видите как се съпротивлява?!
Идиоти!
Мартин Еванджелиста вика че Кольо Парамов бил типичен ляв икономист: „Аз, вика, съм много притеснен”. Преди това Костов пък се притесни от идеите на Илиян Михов за валутния борд… Тия много притеснителни, бе, ще си образуват някоя язва, не дай, Боже, и нещо по-лошо! Щото те всички болести са от притеснение, само триперът е от спокойствие.

И от дългата скамейка на Бойко резервите изпадат един по един, преди още да са докоснали топката…
Между другото, Михов вика, че през 2001 г., като видял как всички плюват Костов, написал в „Капитал”: “Правителството на Костов извърши истински прелом в развитието на България. Никога в новата си история страната не е била по-стабилна икономически и по-независима политически...”
Казвам го та дано некои разберат защо отбягвам да хваля Костов. Във вековната си саморефлексия нашият мъдър народ е стигнал до извода: Направи добро – изяш лайно! Мога да го кажа и по-възвишено: „Направи малко добро, за да те накажат като за голямо”. (Калин Донков) Но не е така експресивно и не предава достатъчно точно усещането на добротвореца по нашите земи…

За Парамов знам само, че смята левът за силно надценен, реалното било 3,89 – 3,95 лв. за евро.
Надценен е, разбира се. Главно заради пенсиите. Щото искат с един лев да ядат три пъти на ден. Е не става! Но то и с едно евро няма да стане и те и еврото ще надценяват и не виждам що да ходим в еврозоната.
Ало, пенсиите, не се връзвайте на акъла (да ми прости Господ преувеличението!) на Станишев да се бунтувате. Таман Бойко малко позабрави яйцето, дето му хвърлихте в „Красно село” и ви е сънувал за увеличение от 1-ви юли. На Станишеви им е лесно. Събрали се в неделя в Хисаря и си направили едно дръм шоу. Дръм шоуто, за който не знае, е мероприятие, на което се бие барабан, може и много барабани. Повод им дал докладът на Сънчо и Лайчев, че партийният рейтинг е стигнал дъното и вече се е оттласнал с 4%.
Дано, макар че отстрани изглежда, че са стигнали дъното и то, след яростните им атаки, е отстъпило…
Изследване на германски учени показало, че женените мъже печелили с 30% повече от ергените. Женените били по-недоволни от доходите си и именно това ги карало да работят повече.
Недоволна е жена им, не те! И нейната мама! На жена им, дето все дудне: „Виж, майка, другите, а твоят мухльо…” Тя да има късмет, аз да я чуя!

Ей, и да се изгърбите от работа, файда йок. Още не се е родил мъж, който може да изкара толкова, колкото жена му може да похарчи. Именно това движи света напред. А мъжа назад, обръщайки го в прасе-касичка с вграден вибратор… Затова е казано, че глупаците се женят, а умните се омъжват… И затова нараства броят на мъжете, които искат да се омъжат

Вторник, 2 февруари

„24 часа”: „Топъл въздух, валеж, студена земя = поледица”.
„Математиката, казва един мой приятел, е средство за мислене, не за смятане”. Затова похвалявам колегите, че учат хората да мислят. Така трябва! Ние ги разглезихме читателите да им дробим като на малки прасенца. Я и те да си нагънат мозъците, стига са мислили само за ядене и пиене! Пък са и неблагодарни! Ти правиш всичко за читателя, да е информиран, да е предпазен от клопките на живота, а после като му идеш на тоя читател в канцеларията, в лекарския кабинет, в магазина, в банковото гише… той те прави на маймуна! А сега, ако искат да знаят ще има ли поледица, да се напънат и да си решат формулата сами.

В този подход има много евристичен потенциал. Например кадровите рокади на Бойко могат да се представят така: Бойко + Михов+ Парамов = Бойко-Михов-Парамов. Ако се реши вярно формулата, ще остане логичният резултат, че Бойко=Бойко. И се надявам, че никой няма да оспори, че пожарникарят Бойко = на премиера Бойко. Радко постоянен в същността си човек. По същия начин може да се представи и законодателната политика на кабинета - +ЗЕС, -ЗЕС; + ГМО, -ГМО и т.н. Политиката в здравеопазването може да се представи като вадене на корен квадратен. Подкрепата на Мартин и Костов може да се извлече като мартинус и костинус, пардон, синус и косинус и т.н.
Във „Всеки ден” се запитват кой клати властта: „Сини, червени или “Монтерей” искат да скроят шапката на кабинета?”

БСП? Не вярвам. Те са заети да се взаимопроникват. Например Овчаров и Станишев. Овчаров го изкарва некадърник, който съсипва партията в полза тесен кръг… Станишев пък вика тоя да не ми се прави на много морален… Изобщо казаха си много обидни неща, които явно смятат за остроумни… Не им е до това да клатят Бойко…
„Монтерей”? Ген. Гоцев обясни през 2005 г., като го питаха що Бойко няма добро отношение към него: „Преди изборите Борисов ме помоли да лобирам по един въпрос, нещо, което го интересуваше лично, но аз не успях. Може би това е охладило отношението му към мен…"

Това „лично” нещо, допускам, е било ген. Гоцев да лобира Бойко да стане вътрешен министър. Тая севда го люлееше по онова време, и той сам си призна как молил царя “със сълзи на очи, но те избраха Петков, а не мен.”
Под най-сериозно подозрение обаче са сините. Костов никога няма да преглътне Бойко: „Той не може да е кандидат на демократичните софиянци. Той е пожарникар!” Макар, че ако тръгнем по това кой какво казал… Капиталчетата тогава го иронизираха, че трябва да стане папа, защото това е единствената длъжност, дето началникът му няма да му пречи. Щото нали е ковнат с неколко пирона…

А може би той сам си се клати? Какво казваше Уилям Голдинг, в "Повелителят на мухите? "Може и да има звяр, може би самите ние..." Защото честно казано, аз не намирам това, дето сините подтикват Бойко да обърне малко повече внимание на Доган, за клатене. На Бойко явно му е неудобно, щото му дължи хич да не е дватрийсе депутати… Пък и медийната защита на пресгрупа „Доган хабер” е една от най-всеотдайните. Оня ден, когато се гласуваха промените в кабинета, колегите цитираха с мазохистичен плам думите на премиера: „Станишев да обясни защо е сменил министрите в своя кабинет?”
Написаха го това, въпреки, че ако Сергей тръгне да обяснява, неизбежно трябва да обясни и за Пеевски. И освен това, макар че ДПС не подкрепи промените (значи и Дилян Пеевски не ги подкрепя), вестниците му ги подкрепиха и написаха, че промените били направени при „непозната досега прозрачност”.
Ако колегите продължават така да се противопоставят на собственика си, няма да се изненадам, ако обявят въстание срещу турското медийно робство. През април най-вероятно.

В интервю пред австрийския "Ди Пресе" Иван Кръстев вика, че в уж слабата страна на Борисов - непостоянството му, всъщност се криела силата му, тъй като точно такова било и поведението на българските избиратели.
Според мен непостоянство, криволиченето на Бойко може да се дължи и на съветниците му. Например на ген. Румен Миланов. Той има десетки публикации, сред които особено изпъква “Влияние на криволиченето на пътя върху безопасността на движението”. В нея се казва, че ако си „Камаз”-бетоновоз, другите участници в движението неизменно ще се съобразяват с твоето криволичене…
Не настоявам, просто се опитвам да намеря обяснение.

Сряда, 3 февруари

В Карнобат некакъв вагабонтин отмъкнал от мазето на едни хора 80 буркана туршия и над 50 л. ракия.
Ами, да! Сложете и луканките, виното, кацата със зеле, та като влезе, всичко да му е на куп… Как ще държиш консерви в мазето! В мазето се държат само инертни материали – чакъл, пясък, вар (негасена), стари тенекии от сирене, кирки и лопати. Можете и книгите да си складирате, ако нема влага. Те също не се крадат. Аз си държа съчиненията на Маркс и Енгелс в 48 тома и досега един не ми е изчезнал. При това при нас мазетата се инвентаризират задължително поне по два пъти месечно.

Като стана дума за Маркс… Лукашенко наложил държавен контрол върху интернет. Беларуският сатрап се оправдал с „необходимостта да се бори с престъпността и да подобри сигурността в страната.”
Това звучи ли ви познато, или аз ставам много мнителен?
„Труд”: „Мадона произвежда кокосово мляко.”
Стига, бе, не е възможно! Какво яде, та да произвежда кокосово мляко? Един на село му умря кравата, щото цяла година я храни с ягоди. Много обичаше „Активия” с ягоди… Той, не кравата.
Както и да е.

Ей, как може да ми пишете такива гадни работи!
„Д-р Филипов, като чета написаното стигам до извода, че още дълго ще се самоосигурявате. V.R.”
О, ама вие само кажете, че така ще си говорим! Ей сега ще ви смръзна… Знаете ли какво е направил великият икономист Дянков като пратеник на СБ в Грузия? Накарал ги да си махнат Кодекса на труда! Та да не дойдете всички на моя! Да ви обяснявам как да се регистрирате по Булстат и т.н…
Всъщност, Дянков бил съкратен от СБ. Тези и още много интересни работи прочетох в една статия на Кръстьо Петков във Фрогнюз. Кръстьо, според мен, си отмъщава. Щото той беше заложил на един кон в това правителство, Желева, но той отпадна твърде рано от състезанието. Тя му е много близка, израснала му е в ръцете, дето се казва.
Големи ядове ще берем с Дянков. Казах ви аз, че е скрита лимонка.

„Стандарт” съобщава кои се натискали да консултират приватизацията на БТ. Една американска банка. „Мълвата свързва с нея името на вицепремиера Дянков”, твърдят колегите.
Вторият кандидат е консорциум около KBC. Тук аз ще вляза в ролята на мълвата и ще ви напомня, че KBC е собственик на СИБанк, където председател на НС е Цветелина Бориславова, която слухове свързват с премиера. Има и още двама кандидати, но те или ще се оттеглят, или няма да отговарят на условията, ако и да отговарят.
Класически случай на конфликт на интереси. Ако Дянков не се оттегли, интересите му влизат в сериозен конфликт с тези на премиера. За друго не знам, но за такова нещо ми се чини, че може да гризне дръвцето…

В таен документ НЗОК реже бюджетите на много болници, сред които и университетски, които уж трябваше да поемат клиентите на затворените – пловдивската „Св. Георги”, „Пирогов”, Александровска… А на 21 болници вместо бюджет било турена една кръгла „0”. И същевременно са набримчени бюджетите на частните болници, в което виждам пръста на „големия” либерален икономист Дянков. СБАЛК По кардиология ЕАД Варна през 2010 ще получи 5 032 700 лв., докато през 2009 г. е получила 910 158 лв.! „Тримонциум” ООД Пловдив увеличение от 728 743 лв. на 1 529 000 лв., „Здраве” ООД Пловдив от 3 908 145 лв. на 6 901 400 лв. И т.н. и т.н. и т.н.
Дали ще съм много далеч от истината, ако допусна, че някой прави гуша, пеликанска гуша?


Четвъртък, 4 февруари

Сидеров го арестували на летището във Франкфурт. Той по навик отрича, но от Външно потвърди, че верно е безобразничил на борда на самолета. Скандалът почнал, когато стюардесата го приканила да затегне колана. Сидеров приел това като политическа пропаганда и почнал да ги ругае на червени имбецили. Говорителят на "Луфтханза" също потвърди: "На борда на полет LH 3485 от София до Франкфурт наистина е имало неуправляем пътник".
„Неуправляем пътник”! Горкият Бойко! Неуправляемият му крепи… мандата.
Ето така, уважаеми читатели, изглежда една политическа кариера, загубила основанията си. Ако тази на Сидеров изобщо някога е имала сериозни основания, де…

Симеон Дянков: „Аз съм отличен финансов министър!”
Така пък изглежда една кариера, която скоро ще загуби основанията си.
Параванката вика пред „Труд”: „Не споделям икономическия подход на министър Дянков... Достатъчно е да се видят реалните резултати от тази политика в икономиката.”

Софиянски е още по-категоричен: „Икономиката ни работи на 60%. В такава ситуация бюджета трябва да стимулира потреблението и производството. Рестриктивният бюджет води до задълбочаване на кризата…”
Тези двамата не са сред любимците ми, но не мога да отрека, че са прави. Ще берем големи ядове!
Пък по телевизора питат Бойко как е с чуждите езици. Вика, че не усещал необходимост да знае чужд език. "Ако имаш какво да кажеш, както и Ердоган ме разбра, както и Меркел, и Саркози, и Берлускони, и Ромпуй ме разбра, и г-н Барозу ме разбра, става лесно."

Нали помните соцвица, дето един питал две ченгета на пет езика къде е тоалетната и накрая се нас… И ченгетата заключили, че нема файда от чуждите езици, след като тоя с пет езика не можал да намери тоалетната…
В случая на Бойко, незнаенето на език си има и добра страна. Минали през преводач, думите му се опитомяват и възпитават, прераждат се от хашлашки български на литературен английски. Което е добре и за неговия авторитет, и за този на държавата. Макар че предполагам, че на преводачката й се е разгонил речника, доде преведе „шменти капели”…
Каквото и да говори, монолингвизмът си му е комплекс. И като по-млад си признаваше: „Две неща много ми тежат. Първото е, че не знам език, с колегите от другите служби разговаряме винаги с преводач, доста по-трудно е общуването. Много е неприятно…”

И тъщата му, като всяка тъща, му задълбочила този комплекс: „В началото тя много ме потискаше… от време на време говори на английски, на испански с дъщеря си, защото в тяхното семейство всичките знаят езици, и аз не се чувствах на мястото си.”
Казано е, че зад всеки успял мъж седи една умна жена и една изненадана тъща. Ще ми се сега да й видя физиономията на Бойко на тъща му.
Ало, пенсиите, стискайте още 3-4 г.! И после ще живеете пак трудно, но за сметка на това дълго. "Дейли експрес" пише, че американски учени до 3 г. ще създадат хапче, с което ще живеете 100 г. Учените смятат, че новото хапче коренно ще промени качеството на живот на остаряващите хора и значително ще намали разходите за медицински грижи.

Съмнявам се, че може да намали разходите чак толкова. Доде има човек, има разходи. В този смисъл нашата здравна система е далеч по-съвършена, щото атакува проблема с разходите в корен.
„Труд” се опитали да напишат приятелски коментар „Кой резили пенсионерите?” Обаче го възложили на една невръстна мома. И тя, естествено, съвсем неправилно тълкува проблемите на пенсиите. Айнщайн беше казал, че разбираш един проблем, когато можеш да го обясниш на баба си. Но да обясниш проблемите на баба си на баба си, това надминава дори и възможностите на Айнщайн! Та момата обяснява, че за навлизането на некои пенсии в криминогена са виновни обществените условия: „Българските пенсионери издържат на минусови температури, понеже пестят от ток и парно. Загърнати с по 5-6 балтона, те утешават изтерзаните си души със сълзливи сапунки, парче кучешка радост и кофичка кисело мляко.”

„5-6 балтона”?! Щото те имат по един балтон за всеки ден от седмицата. И отделно шлифер за Великден…
Точно обратно, и без балтон, и само с мляко! И аз точно затова съм против генно модифицираните организми. Защото ние сега имаме една брилянтна порода пенсии: почти не ядат, даянят и на студ и на жега, не ползват никакви лекарства освен липов чай и компрес от лайкучка, с един балтон карат 30 сезона… Обаче има огромен риск да се изметне породата, ако вкараме модифицирани организми. Щото, както се изпусна премиерът, става въпрос и за генно модифицирани същества, не само организми...

Вижте, братя, не искам да ви плаша, но времената ще стават още по-добри… за некои. Но вие едва ли ще сте сред тях. Затова отидете на адрес bgkulinar.net. Там има калориен калкулатор, с който можете да си пресметнете с точност до 0.1 кал. енергийните нужди. Глупаво е да вкарвате в организма повече, отколкото е необходимо. На мен ми излезе, че вкарвам 200 кал. ексик, което в пари и на годишна база си е сериозно разхищение. Дето беше рекъл Сократ, ядем, за да живеем, не живеем, за да ядем.

Петък, 5 февруари
Днес, да ви призная, ме е подкарало от сабале на почивен ден или поне на петък. Не знам вие дали сте така, но на мен както ми тръгне от сутринта, така ми върви. Ето, оня ден например, изядох една краставичка сутринта и цял ден ме кара на ракия… Та айде, чао. И, както казал Стиви Уондър на репортерката на „Труд”, „радвам се, че се видяхме”.
Всъщност, това за Стиви ще ви направи скомина и трябва да ви го разкажа. Стиви влязъл в магазин на “Епъл-Макинтош” в Лос Анджелис. И репортерката на „Труд” Пепа Петрова го пресрещнала: „Здравей, Стиви, аз съм от България!” „О, България! Какво прави моят приятел Бойко? Вчера чета в “Ню Йорк таймс”, че мафията ви му отправила сериозно предизвикателство с убийството на някакъв журналист. Но той ще се справи, той е велик джаз-музикант - перфектен импровизатор …”

Не, обърках, това за джазовия музикант е от Иван Кръстев пред "Ди Пресе" …
Та Пепа и Стиви си поговорили, той й дал автограф и докато се подписвал, я гледал в краката, щото на него му е все едно накъде гледа, когато пише, и я комплиментирал, че са й много хубави обувките.
Колко е малък светът, а! В Казанлък пък една пенсия си купила палто секънд хенд за 8 лв. А на палтото – брошка! Бабето веднага я занесло на златар. Щото те, пенсиите, един лев да намерят, първо на златар го носят и после на дедо поп, да им го спее, та пак да намерят… 18-каратово злато, сарафинът й броил 1 000 лв. И знаете ли какво се оказало? Палтото било на Мадлин Олбрайт!

Стават такива работи. Просто светът стана едно глобално село. Само ме притеснява на туй село ний да не му се окажем любимия селски идиот. Мунчото така да се каже.

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11608 |01.02.2010 Четвърти километър . 18| 13251 |25.01.2010 Четвърти километър . 8| 13170 |18.01.2010 Четвърти километър . 9| 12454 |11.01.2010 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads