Реклама / Ads
18| 13223 |25.01.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 18-22 януари
 
Тони Филипов, д-р

Понеделник, 18 януари

Чета, че в Саудитска Арабия 17 400 камили се състезават в конкурс за красота. Ето едно състезание, което Желева може да спечели. Не за друго, а щото така я изгърбиха, че спокойно може да мине за двугърба, че даже и тригърба камила. Отдавна български политик не беше гърбен така. Цяла Европа се упражни връз нея. Някои български медии продължават. „Медиапул” съобщава, че Желева била управител на фирма "Етко – Шнайдерс" ООД.
Тая верно ще излезе проактивна!
Гарелов написал в „Новинар”: „Желева като Хубавата Елена”.
Точно Елена, без малко.

Тая работа с Хубавата Елена изобщо не е така. Още Херодот, таткото на историята, пише: “Да не са луди гърците да воюват заради жена”. Те не са си падали по жени. Работата е, че Омир е описал Троянската война по слухове. Елена е била на възрастта на Желева и почти толкова хубава. При това вече два пъти е била отвличана... Но на Омир не му се искало да остане в историята, че гърците са стерео. Помислете, Ахил защо убива Хектор? Щото Хектор уби Патрокъл. Пък Ахил и Патрокъл са си били особено близки...

При ГЕРБ нещата не стоят така. Един Дим Дуков смекчава мачисткото излъчване на партията. По-точно на Бойко, щото при Цецо няма какво толкова да се смекчава. Може би при Фидосова малко…
Тетка Цачева упорства: „Аз съм убедена, че българският еврокомисар ще бъде Румяна Желева.” Тая Тетка „изглежда като човек, който се занимава с политика по невнимание.”(Илия Петров)
„Един ляв политолог написа, вика Гарелов, че най-верните стъпки на Борисов са тези назад. И в това има много истина.”
Оставам да тежи на съвестта на Гарелов, че прикрива този ляв политолог. Иначе левият е прав. Усетиха, че Бойко е отстъпчив и почнаха отвсякъде да го натискат. И непрекъснато се измислят нови форми на натиск. Нали Бойко призна преди време, че под влиянието на Царя е станал много набожен и литераторите от БАН решили да го атакуват по тая линия. Направили молебен да не им закриват института. И сега Бойко като чуе, че са палили свещички на Богородичка, няма да посмее.
Янето рекъл, че “ГЕРБ са политическият изрод на прехода!” От една страна има доказателства, че ГЕРБ е продукт на дълга редица рецесивни политически гени. Но пък, от друга страна, има подозрения, че е съвсем нов, синтетичен продукт на едни хора… Та не съм единодушен.

Пък малоумниците от ФБР пуснали в интернет предполагаем портрет на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен. Но за по-лесно взели от Гуглето първата снимка, която им попаднала. А тя се оказала на испански депутат от левицата, яростен критик на американците.
Не са от вчера такива те! През 2002 г. разпространиха снимката на молла Омар. Обаче после се оказа, че на снимката не бил моллата. Щото моллата беше с едно око, а тоя от снимката се кокореше и с двете. Идиоти!
Съобщение: Във връзка с това, че някакво магаре пише постинги в Медиапул и „Дневник” от името на Тони Филипов, д-р, съм упълномощен да заявя: Д-р Филипов никога не пише из форумите. Чете ги, за да усети пулса на пишещата част от нацията. За малко да кажа мислещата, но се сетих, че писане и мислене не винаги са едно и също…
Та моля ви, като срещнете такъв Лъже Тони, да го гоните от средите си.

Вторник, 19 януари

„Стандарт”: „Общинари гонят стреса с йога.” Общинските търтеи в Търново били ужасно стресирани от работата си и поканили индиец да им преподава йога.
А що не опитахте с тойога първо? За дебелата тойога съм чувал, че гони стреса веднъж и завинаги…
И тънка тойога помага. Руски учени откриха, че при бой с тънка пръчка по голо дупе се освобождават ендорфини (хормоните на щастието). Те предизвиквали чувство на еуфория, намаляване на апетита, повишаване на либидото и общо укрепване на имунната система. (Г-н кмете, вижте колко много неща могат да добият подведомствените ви лемури накуп за без пари!)
Ще допълня руските учени, че това лечение, раздвижва кръвоносните съдове на малкия таз и помага и за хроничното плоскогъзие, което чиновниците неизбежно хващат.

Желева изтеглила кандидатурата си. В с. Стоил войвода, Новозагорско, камбаните били на умряло. В Брюксел и в централата на ЕНП въздъхнали с облекчение… По форумите всички одобряват. Изобщо смесени чувства...
Ние обаче съжаляваме. Губим един благодатен сюжет… Щото през ден можехме да си вадим по една нейна фирма.
Ама и тия нейните съветници! Как може, бе! На официалния й сайт, след като се съобщава кога, къде и какво е учила госпожата, пише: „През годините на научната си кариера има професионален опит в управлението на редица търговски дружества, заемайки ръководни длъжности.” Редица! А до сега се извадиха само 2-3…
Както и да е. Фактът е факт и като такъв заслужава нашето уважение. Похвалявам и премиера, макар че той в този случай прояви несвойствено за него упорство. За което си заслужава да се запитаме, но друг път, сега бързаме.
До известна степен разбираме, че той не е в състояние да оцени тази некомпетентност в нейната пълна необятност. Самият той рекъл по повод протестите на гръцките фермери: "Такова нещо няма и в Сомалийския залив".
То и такъв залив няма, де! Което ме подсеща, колко прави са били древните римляни да викат, че гърнето само си избира мерудията…

Сега Бойко предлага за еврокомисар Кристалина Георгиева, вицепрезидент на СБ. Като човек, който гледа на една жена като на дама, до момента, в който тя не пожелае нещо друго, ние приветстваме тази кандидатура. На нас тя ни направи добро впечатление с това, че от едно виждане прецени качествата на премиера ни и отказа да се включи в неговия Тим.
Тази номинация е и малък реванш за социологията. Щото г-жа Георгиева е завършила УНСС профил „Социология”…
Анонимниците почнаха веднага с доносите: била член на БКП. Гаче ли членовете на БКП не бяха 800 хил. в държавата. Отделно колко кандидатстваха безуспешно. За Костов съм чел, че три пъти не го приели. Пък други доносничат, че била човек от кръга Капитал. Всеки е от некой кръг, бе! Никой не излязъл от квадрат. Така де, не е ли така?!
Но стига с тая политика.

ЕБВР отпуска 60 млн. евро за изграждането на вятърен парк край Варна. Лично ние като един заставаме зад решението на правителството за мораториум върху изграждането на възобновяеми енергийни източници. Всичките тия вятърни и слънчеви тарикатлъци, ще ни излязат през… да кажем, носа. Щото от другаде няма да могат да излязат, по причина, че ще се наложи да ядем по-малко, по причина, че токът ще поскъпне в пъти и по тия причини ще хванем паяжина на неспоменатото място… А едни тарикати ще си имат осигурен пазар на антикварни цени за десетилетия … Чудя му се на Мартин Димитров защо така скача срещу това правилно решение на правителството. „Инвеститорите ще си вземат шапката и ще отидат в други страни.” Ами да си я вземат. Или сега ще си вземат тяхната, или после ще вземат нашата…

Принуден съм да взема отношение и по още един въпрос, поставен от варненските лекари доста остро – ГМО. Пенсиите, приканвам ви да ги подкрепите. Щото те твърдят, че в Япония създали свиня, която не трупа свинска мас, а спаначени мазнини… После ще измислят с мазнини от лапад, коприва… И ще плащате свинско, а ще си доставете удоволствие и питателност, както преди – от копривата.
Страшно става с ГМО-то - ягоди с рибни гени, ориз с човешки гени… И съм принуден да взема отношение. Сигурно се питате защо пък да съм принуден. Ами щото дома аз вземам всички най-важни решения. На булката съм оставил по-дребните. Като например какво да ядем, на море ли да идем, или на селски туризъм, каква кола да си купим, къде да инвестираме, ако и когато некой лев ни артиса... Такива битови работи. Но стане ли дума за глобалните въпроси, извинявам се, но ги решавам аз и само аз. Например глобалното затопляне, влизането ни в НАТО и ЕС, войната в Ирак. Подкрепата за Обама също е мое решение. Тя се произнесе само за Бойко. И така трябва да е.

Защо управлението на Костов беше най-успешното?! Защото той управляваше макроикономиката, а Елена управляваше него. Желю Желев разправяше, че като предложил на Костов да стане депутат, той поискал три дена, да се консултира с жена си, щото тоя дребен въпрос бил от нейните компетенции...

Сряда, 20 януари

Верно му е дълга на Бойко резервната скамейка. Но прави впечатление, че на нея са наредени социолог- милиционер, социолог-милиционер... Толкова социолози на куп, колкото около Бойко, няма вече и в Социологическата асоциация. Ако я има още, де... Вървят след него на тумба, направо като кучета след луд...
Много станаха. Не само социолози, ами и социологии. Един наш преподавател рекъл оня ден: «Има научна социология. Има и народна социология. А Мира Янова доказа, че има и простонародна социология.»
Прав е професорът, но не съвсем. Щото основател на школата на простонародната социология е Бойко. През 2007 г. той обясни подробно методологията си: «Сядам на едно кафе и питам който се падне: „Какво мислиш за кмета?” И респондентът, който няма откъде да го познава, откровено му изрежда всички постижения на кмета.

Е, не отричам и приноса на Мира. Помня как я бяха поканили да коментира едно изследване, а тя повтаряше: „Според моята братовчедка…” И направи извода, че просперираме, по една прясно поставена осева линия по пътя Самоков-София...
Не може да се отрече, че методиката на Бойко работи. Пуска една идея, например вдигане на акциза на алкохола, прави изследване и я отхвърля. Предлага промени в ЗЕС, прави изследване, отхвърля. И в случая със Желева простонародната му социология не го подведе. Желева го подведе, социологията не!
Желева се обиди и напусна и Външно.
Абе, как мислите, дали ще трябва да се връщат едни пари сега?
В цялата тая история се прокара един народопсихологически извод, с който не съм съгласен. Че едва ли не „взаимопроникването” (Селин) е ексклузивен български патент. А не е така. „Сложи един ирландец на шиш и веднага ще се намери друг ирландец, който да го върти.” (Б. Шоу).

Мони Паси вика по телевизора, че нямало случай турчин или грък да работи срещу сънародник. Да, да! Казандзакис разказва една притча: „Всичко добре наредил Аллах, ама един ден му щукнало, взел огън и лайна и направил гърка; но щом го видял, станал пишман… И веднага решил да направи турчина, който да заколи гърка, та да миряса светът. Взел мед и барут и направил турчина. И турил на една тепсия турчина и гърка да се борят. Борили се до вечерта, но щом мръкнало, лукавият грък турил една марка на турчина, и го пльоснал! Още повече се притеснил Аллах. Пак взел огън и лайна и направил още един грък, и ги сложил да се борят: туря марка единият, туря и другият; ръга единият, ръга и другият; мръсен удар единият, мръсен удар и другият… Борели се, борели се… И още се борят! И така мирясал светът.
Та според домораслите народопсихолози, излиза че тази притча става и за българина. Аз обаче не съм съгласен. Убеден съм, че за направата на българин на Аллах ще му трябват поне две лайна…

Да не помислите, че адвокатствам на Първанова и червените подлеци?! Не! Лоши работи са това. Но така е устроен светът. «С добром се ходи най-много до манастир… За да прави човек нещо в света, трябва му зло – да го ръга.” (Мирон Иванов)
Пък, ако сме честни, и Желева си е виновна. Личи й, че е ”агресивна и амбициозна като сперматозоид.” (В. Пасков) А на вид не оставя съмнение, че е от онези хора, на които „не им отива да изглеждат замислени”. (М. Иванов).
Е, тя има различно обяснение. Което удивително прилича на обяснението на възрастната дама, ударена от гръм: „Причината е в моята атрактивност”. (Джером)

Четвъртък, 21 януари

"Еър Франс" решили дебелите, да плащат за две места. Говорителката Моник Мац уверила: „Като плащат за две места, те може да са сигурни, че ще са едно до друго.”
Браво, защото ако не са едно до друго, ще е малко неудобно.
Ще пиша на Тетка Цачева, че съм против да се ползва тази компания. В НС има хора, чието пътуване с "Еър Франс" ще ни излезе двойно. Имах предвид една човек, но сега чета, че депутатът от ДПС Дилян Пеевски, известен в някои среди като малкия кашалот, вчера е избран за член на правната комисия на Фидосова. С което относителното (а и абсолютното) й тегло в парламента рязко се повишава. На комисията, не на Фидосова. Което е още един аргумент на тази комисия да й се
забрани да ползва "Еър Франс".

Пък Баретата поискал да бъде освободен, за да си оперира стеснението на долните пикочни пътища.
Не е ли млад още за такива проблеми?
Ало, пенсиите, отдавна се каня да ви питам, но все ми е деликатно. Абе, кога човек разбира, че почва да остарява? Според мен, когато почне да пишка на глътки, както пие. Отказал се е от пероралния прием на алкохолните напитки и вместо това ги приема епидермално, като компрес. Яденето му се услажда повече от секса. Крие си портфейла в гащите, щото там никой не се сеща да провери. Спи отделно от зъбите си. А ставните му въртели са в състояние да конкурират бае Минчо Празников.

За секса специално съм чувал, че нещата започват с това, че за първи път не можеш втори път, после за втори път не можеш първи път и накрая един път установяваш, че лани ти е било за последен път. И почваш да пиеш гинко билоба с цел да не забравиш къде си сложил виаграта, която не че помага, ама поне не си пикаеш в обувките...
Прав ли съм?

Пък Меркел знаете ли какво рекла: „Кризата свършва през 2013 г.” Ако в Германия ще свърши тогава, представяте ли си у нас кога?! Та живейте, не се икономисвайте, няма вероятност да си потрябвате.
След тази мрачна картина, ето и едно жизнеутвърждаващо заглавие от в. „Труд”: „Мъжът, пречукал дете заради рев, остава в ареста.” Свикнал съм да мисля, че от всички убийствени глаголи, „пречуквам” е най-малко натоварен с негативни конотации. Действителен случай. Иванчо не отишъл на училище. И другарката звъннала на баща му: Иванчо днес не дойде на училище. Па той й вика: И утре няма да дойде, и други ден няма… Ама защо? Пречуках го, гада! Та казвам, че глаголът „пречуквам” носи известна симетрия между деянието и възмездието.

Пък в Кюстендил един пич отишъл да тегли пари от банката, но лемурите му отказали под претекст, че им свършило работното време. И той за отмъщение нахлул в кабинета на главния лемур и му забил един токат в мордата. Сега ще го съдят. (Токат, за който не знае, е юмрук, но от Пазарджик.)
Ало, Кюстендил, не се отмъщава така, бе! Що не четете! Стайнбек в „Улица Консервна” е обяснил как се отмъщава на банка: „Наемаш в банката сейф, депозираш в него цяла прясна лакерда (и със скумрия може, но да не е чистена – Т.Ф.) и шест месеца те няма никакъв.”
А може и с яйца. Нали помните какви магии правеше Башмайстора с яйца?

Пък един чужденец бил при Бойко. Питал за вътрешната ни политика. Бойко рекъл: Ц Ц. Питал за законодателната. Бойко пак: Ц Ц. Питал за банките. Боко - Ц. На всички други въпроси отговарял с: Б Б.
Само на въпроса за промените в Закона за хазарта отговорил с: В Б. Но първо да ви въведа в контекста. Може да решите да протестирате, да не поверваш...
МФ готви промени за хазарта, според които организаторите ще плащат данък от 25%, но върху печалбата. Така данъците им на практика ще паднат около два пъти.
Нещо да ви прави впечатление? Не? Ами щото не внимавате. Помните ли кой беше конкурент на Цветелина за винетките? А помните ли, че той сезира КЗК за нарушения в търга, а после си оттегли протеста? А помните ли, че лани Бойко се би в гърдите като Фред Флинстоун как дига данъка на хазарта от 10 на 15%?
Ми да помните! Затова казвам, че на народите с къса памет, преходите им са много дълги!

Петък, 22 януари

Бриго Аспарухов съобщава: „Първанов най-вероятно ще създаде някаква структура след края на мандата си.” Колегите от Фрогнюз твърдят, че се говорело, че Слави ще му е партньор в това начинание. Пък на мен даже ми казаха името на партията - "Ку-ку и Пипе".
Пък други твърдят, че щели да правят общо шоу, не партия. И в това има резон. Веднага се сещам за един нов персонаж – Гоце Маца, граовец и левскар (да не беше чорбар?),който да партнира на Гацо Бацов.
Бриго вика още: „Първанов има голям шанс да успее, тъй като управлението в момента се намира в много комфортна среда и трябва някой да раздруса клона…”

Голям, голям… Според нас успехът на Гоце ще е подобен на успеха на Морморенси в битката му с чайника. Ако си спомняте, Морморенси взе едва второто място. Щото Гоце, дори и сам да излезе на терена, пак ще е втори. При двуличниците има такава опция. Навремето в един четириместен асансьор се беха качили Костов, Пешето и Надка. И той отказа да тръгне.
За друсането на клона обаче не съм единодушен. Преди да се друса, трябва хубаво да се помисли дали няма да се бутне маймуната. Щото знаете ли как се вика на една 150 кг. маймуна с тояга? Вика й се сър!
Тоягата е само метафора на властта. Едно време си мислехме, че Тато е всемогъщ, че решава всичко еднолично. Ама при Тато имаше Политбюро, което тайно му кроеше кюляфа и той трябваше да се съобразява. Да не говорим, че имаше и КПСС, КГБ… А сега? Край Бойко са се събрали едни мушмороци, които, поради постоянното коленичене, ще развият болестта на прислужниците - „възпаление на колянната торбична”.

Между другото, колениченето никак не е безопасно. Оня ден плеймейтката Златка Райкова разправяше как веднъж правила секс на стадиона, и яко си ожулила коленете. Таз’ Златка е от Пз. Там имаме много такива специалистки. Сигурно съм ви разказвал за Мона Лиже, за Лайза Минети, за Хирошима… Не, Хирошима беше в Ст. Загора… Както и да е.
Гледах от зарана по Битивито какво нагъзаки му направиха на кмета на Пазарджик. Тоя ще излезе голямо корумпе! Добре, че не съм от Пазарджик, а от селата...
Бриго вика още: „Изключително важно е да се промени представата за лидер и да се появи този, след когото ще тръгнат хората.”
Този, след когото ще тръгнат хората, всеки момент ще се появи. Това е добрата новина. Но лошата е, че е направо бесен.
Намеквам за Ицето… Макар че Шилер твърди, че пред глупостта и Господ е безсилен.
Илиян Михов си зарезал хубавата работа да дойде да спасява родината, а тукашните веднага му туриха прякор – Баровеца. Та се наложило, във форума на „Дневник” прочетох, правителствената информационна служба да направи уточнение. В смисъл, че този Баровец, не е оня Баровец. Тоя Баровец е от Боровец, от Самоков по-точно. Пък Костов му се зъби за лабавия борд и плаши с 96-97 г. Глупости, Бойко ще допусне лабаво. „Нема лабаво!”. Той това ако не е запомнил, доде му е разтривал ушите, какво ще запомни!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13130 |18.01.2010 Четвърти километър . 9| 12425 |11.01.2010 Четвърти километър . 5| 10725 |05.01.2010 Четвърти километър . 10| 11436 |28.12.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads