Реклама / Ads
5| 10754 |05.01.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 28 декември - 1 януари
 

Понеделник, 28 декември

„Стандарт” пише, че депутатите от РЗС се готвели да сменят Янето с Наско Семов, щото не им се седяло в опозиция. Май не са познали. Паричката от питката на Бъдни вечер се паднала на Яне. Бог си се грижи за лудите…
Пък дома, да ви кажа, паричката се падна на тъщата. Хем аз чупех погачата. И както се досещате, отчупих й малко, колко за комка. Ама булката турила една стотинка. И как да я видиш? Догодина лично ще туря по-голяма пара. Даже лев ще туря, не ми се свиди! Ако беше лев, при това залъче, дето й го отчупих, щеше да стърчи и аз щях да се коригирам. Хубаво ми разправяше един приятел, че първо проверява питата с металотърсач.

А дали ще е много невъзпитано, ако й пратя нейното парче направо по пощата? Не, бе, несъм някакво чудовище, това си са нормални неща между зет и тъща. Единственият паметник на тъща в света, ако не знаете, е в Бердянск, в Запорожието. Казва се „Паметник на добрата тъща”, въпреки че звучи като оксиморон. (Оксиморон, пък за който не знае, е да кажеш например кирпич недопечен.) Композицията изобразява възрастна жена, която посреща зетя с поднос!
Много съм мислил кое е по-вълнуващо: тя да те посреща, или ти да я изпращаш. И май го разбирам оня, дето целувал дълго локомотива… На сбогуване.

Пак казвам, не съм некое чудовище! Боже, какви зетьове има. Един приятел навсякъде разправя как неговата тъща при дишане изпускала газ гризу. Пък оня ден, сигурно сте чули, на некакво бабе в Перу зетят подарил делтапланер за Коледа. Представяте ли си как се е изнервил пича вече!
Както и да е. Предвид на проточилите се празници, ще трябва малко да претоплим новините. Ама нищо де, едно нещо става новина когато го научиш. А го научаваш като изтрезнееш, не ли?

Та се научавам, че съвсем скоро ще стартира университетът в Перник. Вече събрали академичното тяло.
Каквото и да си говорят некои, Граово си имаше нужда от университет. Само че си мислех, че Параванката ще се пребори да е в Сирищник - University of Sirishtnik! Скивайте как звучи само! Пък ако го кръстят и на Гошо, ще си стане направо като University of Georgia. И ходи разбери, че е в Перник…

Вълчев беше много против акредитацията на този университет. Ама Вълчев по принцип си е консервативен. Щото отказа акредитация и на ВУЗ-а в Бухово. Даже, ако си спомняте, проф. Герджиков тогава иронизираше, че само от Долно Уйно не били поискали ВУЗ. Което е вярно, защото от Долно Уйно наистина не искаха ВУЗ, искаха автобус…
В Китай открили високоскоростната железопътна отсечка, по която влаците развивали скорост над 350 км в час. Пък у нас, както ви съобщих наскоро, експресът София-Бургас ще развива 160 км през… 2019 г. (Разлика почти като тази между University of Georgia и University of Georgi…)

Пустите китайци! Икономическият им ръст бил 9.6% и стигнали Япония. И всичко това при ръководната роля на ККП и 85 млн. комунисти. Нашите са един файтон и пак ни правят на маймуни! Затова допускам, че всеки народ си заслужава комунистите…

Германският "Ди Велт” написал статия: „Румяна Желева – "гангстерска невеста за ЕК"? Съобщават, че мъж й имал вземане-даване с руската мафия по Черноморието… И уж споменават, че нямало доказателства, че се говорело… ама са я оклепали едно хубаво. За самата Желева пишат, че била некомпетентна и злобна.
Добре, некомпетентността може да са я забелязали немските журналисти. Но как само от един разговор разбраха, че е злобна? Тя толкова се старае и така се усмихва, както не би трябвало да се усмихва при нейните дадености… Затова допускам, че е имало жокер от родината… Комунистите, кой друг! В следствие на което като нищо може да я изпържат на препитването на 12 януари. Не стига, че ни дадоха най-шибаният ресор, ами накрая няма и да ни го дадат.
Ало, пенсиите! Искам да ви съобщя един факт, без изобщо да се опитвам да ви индоктринирам по някакъв начин. Губернаторът на индийския щат Андхра Прадеш Нараян Тивари подал оставка. Което не би имало нищо общо с вас, ако не беше от вашата квота - на 86 г. И ако поводът за оставката не беше секс с три мацки накуп! Повтарям – три! На 86 г.!
Лично за мен тази новина потвърждава за пореден път великата мисъл на Селин, че във вагината има открития за всяка възраст. А също и не по-малко великата мисъл на Бат’ Доньо, че един мъж не е напълно импотентен, докато не му отреже бандзиг пръстите и не си глътне езика.

Държах да ви го кажа, щото прочетох, че подновявате протестите си пред „Ал. Невски”. Та да знаете, че имате алтернатива.

Вторник, 29 декември

От немане к’во да правя се зачетох в здравната страница на „Труд”. Гражданинът Димитър Желев от Полски Тръмбеш хванал алопеция андрогеника и търси съвет от специалист. И от „Труд” се свързали с чл. кор. проф. Цанков от „Токуда”. Професорът почва отдалече: „Сред бозайниците оплешивяването се среща не само при човека, но и при някои маймуни (например при орангутана, шимпанзето, макака).”
Предполагам, че това е успокоило до известна степен г-н Желев. После още го успокоява, като му съобщава, че в нашата раса (кавказката) това заболяване се среща при 80% от мъжете след 70 г. Колкото до начините на лечение, професорът препоръчва да свикне с кубето. „Защото, вика той, легендарният римски император Цезар е бил с гола глава, но това ни най-малко му е създавало комплекси. Напротив - бил наричан мъж за всички жени и жена за всички мъже.”
Това, смятам, окончателно е успокоило г-н Желев и го е накарало да се чувства щастлив. Защото, както би казал Уди Алън, това чисто теоретически удвоява шансовете му за приятно изкарване в събота вечер. Честито г-н Желев! Винаги се обръщайте към специалист.

В друга дописка се съобщава пък, че новозеландски учени установили, че бракът е полезен за здравето. Семейният живот намалявал тревожността и риска от депресия. И обратно, разводът повишавал риска от психически проблеми.
Д-р Филипов, без да е упълномощен, ще заяви, че има щастлив брак. Е, на жена ми не е толкова щастлив, но какво да се прави. Всъщност, сега като се замисля, за тия двайсет и няколко години нито веднъж не сме имали толкова сериозен спор, че да мислим за развод. За убийство - да, но не и за развод.

Шегувам се. Тоя лаф го откраднах от един пич специално за вас. Щото е готин. И е много верен. Признайте си!
Исторически погледнато, при нашите далечни предци бракът не е съществувал. Учени изследваха индонезийските макаци и установиха, че сред тях се практикува секс срещу заплащане. Женските се навивали по-лесно, ако преди това мъжкият ги пощи. При това се оказало и още нещо много интересно. Ако наоколо имало по-малко женски, мъжкият пощел по 16 мин., а ако било бъкано от женски, претупвал пощенето за 6. Тоест, в зависимост от търсенето и предлагането.

Предполагам че по-нататък във времето някои макаци са си въобразили, че има разлика между една маймуна и друга маймуна и така се е появила любовта. После пък други макаци открили „безплатен” начин да правят любов, без да я пощят, и така се появил бракът… После се появили различни видове брак: по любов, по сметка, по глупост… И трябвало да минат хилядолетия, за да прозре Монтен”, че „Бракът е пазар, където нищо не е безплатно освен входа.” Едно е да я пощиш между 8 и 16 минути в зависимост от пазара, а съвсем друго е да й оставяш цялата заплата…

Изобщо цялата философска мисъл от Сократ през Лев Толстой та до Ницше не цени особено брачното съжителство. Киркегор например казва: «Бракът е плебейско забавление”. А Лев Николаевич е даже още по-краен: "Гледай на жените като на необходимо обществено зло и колкото можеш, бягай от тях."
Ама не винаги може...

И, като се замислиш, какво толкова иска един мъж от една жена, че трябва да му вгорчава живота...
Един хванал рибка, която много му заприличала на златната. И естествено й поискал три желания. Тя обаче казала, че не е златна и може да му направи само свирка. И му направила една, каквато не бил и сънувал. Турил я той в буркан, занесъл я в къщи и обявил на жена си: «Научи я да прави мусака и се омитай».
Та от тая гледна точка питам толкова много ли искат мъжете?!
Разбира се, бракът си има и много добри страни. Къщата е подредена, чиниите са измити. Понякога дори ти е сготвено. Даже и чорапите може да ти са изпрани. Макар че, дето беше рекъл некой, от една възраст нататък си по на далавера да си купиш нови чорапи...

Ако се сетя и за други предимства на брака, ще ви ги съобщя допълнително.

Сряда, 30 декември

Нали помните, че през октомври премиерът каза: „Моето разбиране е, че като идва гост - отиваш и плащаш едно кафе. Ако някой ми е много скъп и драг, го черпя. Ако не ми е - не го черпя.” Не било популизъм. В смисъл, че може и да е популизъм, ама си го изпълнил. „Стандарт” научили, че за последните 3 м. Бойко се е бръкнал 105,94 за кафета. (Колегите са дали разбивка и по месеци.) Божо Димитров, като министър без портфейл, се навътрил с 521,61 лева. Дянков с 91,73 лв. Но Цецко ги е ударил всичките в земята – 1.82 (словом – лев и осемдесет и две стотинки)!

Ебаси каква пинтия! Дето викат в крайните квартали, на такъв не можеш да му вкараш лазерен лъч в…
Ама той понеже има голям кредит да връща. Те нали с Бойко казаха, че ще теглят 400 хил. за изборите. Пък после Бойко не тегли. Цецо тегли, но си купи шести апартамент. Няма значение, важното е, че има да връща много пари.
Освен от кафета, премиерът е първенец и по икономии от пътувания. За пет месеца ни е струвал само 3 420 лв . Визитата при Саркози ни излязла 136,91 лв., а до Брюксел го взел за 68,45 лв. За тия пари не можеш стигна Брюксел ни с лоу кост, ни с пенсионерско намаление… Остава да се придвижва на собствена тяга, като Батман? Нищо чудно, те отдавна вървят слухове. Още от времето, когато като главен секретар винаги беше пръв на местопрестъплението. Ама толкова пръв, че чак подозрително…

И изобщо мисля, че трябва да се изучава икономичния опит на ГЕРБ. Щото освен гореизброените феноменални успехи, научавам, че в декларацията на партията до Сметната палата за 2008 г. не се споменават никакви приходи от дарения или членски внос. И въпреки това партията водеше пълноценен живот, развиваше се, плащала си е наемите! Парадоксално! Разходи има – приходи няма. Само този механизъм да усвои Дянков, ще ни оправят, та и отгоре…
Чета стенограмата от заседанието на МС на 23 декември. Много интересно е обсъждането на точка 21, за откриване на КПП Златоград - Ксанти.

Плевнелиев: „Това е исторически момент. Специално искам да благодаря на МВнР, на МВР, на МРРБ, които успяха да приоритизират този изключително важен ГКПП за целия регион. Разбира се, и президентът помогна изключително много...”
Бойко Борисов: „Прави лошо впечатление, че не ме хвалите мен!? (Напомня си заслугите – 4 пъти подканял Папандреу и накрая на византиеца му станало неудобно и кандисал.) Така че ще ви моля, първо да ме похвалвате мен и тогава да подреждате който и да било! Не бих допуснал изобщо да се коментира огромната ми заслуга. Не случайно направих тази изключително уместна забележка на министър Плевнелиев…”

Тоя Плевналиев е пътник, ако не направи бърза корекция в поведението си!

Четвъртък, 31 декември

1. …
2. …
3. …
(Сигурен съм че се сещате кои са тия трите работи, та да не хабим място да ги изреждаме.)

Петък, 1 януари 2010

Голям патаклама с кампанията на БНТ “Българските събития на ХХ в.”, особено за раздел „Революция в бита”. Дали било нородопохвално, или пък е дълбоко унизително чушкопекът да е българската битова революция.
Според мен можем да подходим с две хипотези. БНТ се ебава с населението, като предлага чушкопека. Населението си прави таш.., пардон, майтап с БНТ, като избра чушкопека. Според Иво Инджев, проблемът е във „вашия телевизор”. Но аз не съм единодушен. Допускам, че може да е и пред телевизора.

Като цяло имам много „за” и много „против”. Чушкопекът е еманация на градската култура. На село си печахме чушките на пътен знак. Най-често „Стоп”, че се срещаха най-често. А най-удобен беше „Път с предимство”, щото е квадратен. По същия начин стои въпросът и с балкона. За гражданите може да е било важно остъкляването, но за селяните беше важен асмалъкът. После някак неусетно селото се пренесе масово в града, където възможностите за печене на ламарина донякъде намаляха, та затова според мен чушкопекът излезе на първо място.

Сред събитията, които уж са преобразили бита ни, има и псевдосъбития. Например Указ 56 беше измислен (от Сашо Томов) чак през 1989 г. и не изигра никаква роля. Реалната революция беше постановлението на МС за самозадоволяването от 1977 г., с което се даде по половин декар на гражданите да си гледат зеленчук, главно чушки. Което пък доведе и до нуждата от откриването на чушкопека. Почивката на море също не може да е събитие. Преди 89-та тя не беше събитие, щото ходехме всенародно всяка година. След избухването на демокрацията за повечето хора верно стана събитие, но толкова рядко, че почти не се среща…

Гледано откъм днешна дата, можем да кажем, че чушкопекът се явява една метафора на това, че 45 г. го живеехме този живот откъм опаката страна… И все пак, ако трябва да сме честни, трябва да признаем, че социализмът роди чушкопека, но демокрацията нищо подобно не роди. Като изключим Бойко, разбира се… Като цяло не можем да отречем, че всички активни в момента поколения са расли край него. Не е нужна много фантазия, за да си представите Цецка Цачева по пеньоар, с ролки на главата, да пече чушки на остъклен балкон. Или Фидосова по анцуг край чушкопек тип „Мерцедес”. Всъщност, за анцуга може и да греша, трябва да проверя до кой номер се води анцуг…

Ние българите сме нихилисти, все се подценяваме. В коментарите из интернет срещнах много мнения, че светът бил на компютрите, пък ние още за чушкопеци мислим. И защо трябва да се противопоставят компютрите и чушкопеците?! На село един беше свързал чушкопека с компютър и с помощта на един много простичък софтуер обръщаше чушките дистанционно… Освен това четох, че чушкопекът бил споменат в "Третата вълна" на Алвин Тофлър. Аз не си спомням, но е възможно. Но със сигурност знам, че под името „Peppergrill” той проби и в някои западноевропейски икономики.
Трябва също да се има предвид, че чушкопекът далеч не беше само оръдие от бита. Той по същество представлява малка тиглова пещ, която, както правилно пише Попа, се използваше масово при направата на малки пластики. И им излизаше за без пари, щото туряха вътре три кила монети от един лев, които бяха от висококачествен месинг, а после продаваха за хиляди. Вежди веднъж, като беше изпуснал броя на малките водки, ми сподели, че има три чушкопека в ателието си. Между другото той пие малки водки само за да прави минавка на келнерите. А те, според мен, му отговарят като си топят… да кажем (в контекста) чушката във водката му… (Нали сте гледали „Хотел Вавилон”?) Както и да е… Може би точно тук е мястото да кажа нещо, което коренно променя дискурса и ни освобождава от чувството, че сме прости и бълбуци. Чувал съм, не се кълна, че Велизар Стоилов, откривателят на чушкопека, всъщност го е кръстил на Грегъри Пек, щото му бил любим актьор…

Освен приложението в бита и културата, може да се спомене също, че студентите в общежитията и някои по-прогресивни пенсии редовно се отопляваха през преходните сезони с чушкопеци... За какво ли не се използваше всъщност. Даже срещнах мнения, че в него може да се обогатява уран…
Но не мога да си обясня защо сред номинираните неща отсъстват телта и канапът. А също мачканият вестник, ракията „Акад. Неделчев”, Лили Иванова… Но след като народът посочи чушкопека, кой сме аз та да му отричаме правото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 11449 |28.12.2009 Четвърти километър . 4| 9599 |21.12.2009 Четвърти километър . 6| 10758 |14.12.2009 Четвърти километър . 14| 14004 |07.12.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads