Реклама / Ads
14| 13964 |07.12.2009 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд
 

Тони Филипов, д-р


Понеделник, 30 ноември
В община Роман издали талони на каруците и документи за самоличност на 400 магаретата. В компютъра на общината добичетата фигурирали със снимка, отпечатък на копитото и пълни биометрични данни - ръст, цвят, зъбен статус. (Зъбният статус е особено важен, щото единствено по зъбите можеш да познаеш дали индобългарите са изяли твоето магаре, или друго.)

Пишман ще станем с тоя ЕС, помнете ми думата. Това е само началото. После ще се поиска трудова книжка на магарето, осигурителен номер, класове, медицински осигуровки, пенсия за прослужено време... То ще стане по на сметка студент да издържаш, нежели магаре... На мъгливия Албион, по плажовете на Блекпул, магаренцата, които разхождат туристи, вече имат задължителна обедна почивка! И ще видите колко сложно ще стане с анимално коректния език. Тогава да викаш на депутатите магаре, ще се смята за обида на магарето…

От общината в Роман се хвалят, че паспортизацията на животните е безплатна, а издаването на талона и регистрационната табела излизали само 9 лв. Да, бе, да! Още като се чу през 2003 г., че ще променят ЗДП и каруците ще са с номера, кметът на родното село на доктора почна да продава щастливите номера. За №1 искаше 100 лв., за 11, 33, 66 – по 50 лв. и т.н. Така ще ти даде някой да си №1 за 9 лв.!
Сидеров пък си накарал магаретата, пардон, депутатите, да подпишат запис на заповед за 150 хил. евро без дата на падеж. И сега като рекат да не слушат, хоп заповедта за осребряване.
Един приятел вчера ми се кълнеше, че и Бойковите магарета били вързани по същия начин със запис на заповед, освен авансовите оставки. Но в което не съм сигурен, не мога да ви го потвърдя. Иначе не е нелогично, ако Сидеров измисли нещо прогресивно в партийното строителство, да го сподели с Бойко. В крайна сметка те двамата крепят мнозинството.
Оня ден депутатът Стоян Мавродиев каза: “В ГЕРБ има свобода на изразяване на мненията.” Получава се парадокс - свобода на мненията и пълна липса на мнения. Именно една такава запис на заповед може да обясни благоразумието да не се ползват от дадената им свобода…

„Стандарт” написали цяла страница за Огнян Куков, кмет на село Капатово, за дето кръсти ракия на Бойко. Недейте така бе, колеги, Ройтерс ни разнася по целия свят. И с основание, щото освен нас, само в Русия кръщават на президента – Путинка, Медведка… Кръстете му лимонада, локум. В Пазарджик през 2001 г. един пич пусна лимонада „Симеон II” и изби шараните. Не ми се вижда добър атестат за гражданското общество да се кръщава ракия на премиера. Макар че то пък каква работа има гражданското общество под казана!

Други некои обявили премиера за личност на XXI в., а той векът едва е почнал. Един Господ знае колко велики българи ще се родят до края му. Да не повярваш… Трети го обявили за най-красивия българин, независимо, че той откровено си призна, че има какво да се желае, особено в сферата на главата („крива и ръбеста”). В Добрич пък продали гащите на премиера на благотворителен търг за 1 500 лв. без даже да им минат една вода…
Не се прави така, бе! Така се стига до култ към личността. Когато има личност, де…
Абе знаете ли какво ми обърнаха внимание? Бойко нали каза, че ако бедствията не били важни, Доган нямало да ги даде на Етем. Но не е ли валидно и обратното - ако бяха толкова важни, Бойко нямаше да ги закрие като министерство! Както и да е. Да се молим госпожата да се подготви за изпита пред ЕП, че ако я скъсат, ще се вайкаме, че не стига, че й дадоха най-калпавия ресор, ами не й го и дадоха…

Царят окончателно напусна НДСВ. Не щя даже и почетен да им бъде. Христина Христова поема партията. Тя е специалист по профсъюзно строителство, което може да е много полезно. Даже е доктор, малък. Но то у нас в политиката няма голям доктор. Щото човек като стане голям доктор и си остава в науката. Дисертацията й беше посветена на работническата младеж. Последната успешно защита на тази тема беше през 1988 г., а тя успя да я защити през 2003 г. Всъщност тя опитала и през 1990 г., но тогава „консервативни и лишени от научен ентусиазъм хора” й отказали званието доктор. А през 2003 г. и ВАК и Христина бяха подчинени на Шулева.
Между другото тя е брилянтен случай да опровергая Селин: "Науката, от мен да го знаете, умее да се защитава." Щото с Христинка не можа. А ако науката не можа, какво остава за политиката.

Вторник, 1 декември

Желева рекла: „Новият външен министър ще е умен и красив мъж”. Браво! Тези качества до сега отсъстваха във външната ни политика. Пък ако си разбира и от работата… Щото за Румито може да се каже, че при подходящ вятър, от един километър можеш да подушиш, че нищо не разбира от външна политика. Колкото до красотата, ако перефразирам Уди Алън, тя в лице ми напомня малко гласа на Дянков… И това ме дразни. Като добавим и акцента, който не е изчистен окончателно… Но той никога не се изчиства до край… Миков за толкова години не забрави кулското си „л”.

Ако си мислите, че имам нещо лично срещу Желева, сте прави. Имам. Освен акъл, което се отнася за ГЕРБ по принцип. От 1996 до 1999 г. Желева е била член на НС „Труд и Капитал” АД, където потънаха боновете от масовата приватизация на д-р Филипов. Без стотинка дивидент. То моите ги оставете, ами подлъгах и тъщата. И сега нема-нема се присети и почне да ми пили, гаче ли съм й пропил боновата книжка. В такива моменти направо ставам не аз. Оня ден се наложи да си тръгне, без да си е допила кафето… С тъщите човек трябва да е строг.

Много нещо съм изписал срещу Кунева и Монките. Но истината е, че ако Бойко я беше оставил комисар, щяхме да имаме престижен ресор, ако не и зам.-председател на ЕК. Та не разбирам той защо толкова държи на Желева. Или може би не точно на Желева? Не знам. Кунева не е някоя непокорна. Царят й каза да жертва АЕЦ-а и тя не чака да й повтарят…
Станалото – станало. Дано Румито мине изпита. Щото депутатът от ЕП Андрю Дъф, докладчик по изслушванията, рекъл, че комисията ще ги разнищва за тяхното и на съпруга им финансово състояние, за произхода му и за връзките им с бизнеса. И Руми няма как да скрие, че мъж й е управител на банката на ТИМ в Бургас. Ще трябва да каже и за членството си в СД на „Езтур” на Мирчо Циганина, за общия си бизнес с Калин Рогачев… Евросоциалистите, явно подучени от нашите подлеци, вече поставиха въпроса, че имала"неприемливи лични контакти".

Сега се сещам, че когато от предаването на Бедров попитаха премиера дали ще преразгледа договора на ТИМ за Морската градина във Варна, той ядно се фръцна и си тръгна без да отговори. Та може би някои такива неща обясняват защо Бойко толкова държи Желева да е в неговия тим.

Сряда, 2 декември
Никито Младенов веднага се разпознал в думите на Желева и вика: „Няма да ставам външен министър.” Чакай бе, Ники! Не си само ти умен и красив! В ГЕРБ е пълно с убавци. За умници да не говорим. Не бързай като пърле пред майка си.
Като заговорихме за умни, красиви и за Желева, та се сещам какво казал Лъчезар Иванов-Мозъка по адрес на Станишев: „Да даваш оценки точно за човек като Румяна Желева, от която само можеш да се учиш, е неприемливо. А и първият трудов ден на г-жа Желева не е като министър-председател.”

Да, не е. Нейният трудов път започва от ПФ „Труд и капитал”, както ви писах вчера и като секретар на ОБТ на Кръстьо Петков, както не ви написах. После ще дойде работата й за фирмата на Мирчо Циганина. Но за да сме справедливи, трябва да допълним, че по времето, когато Желева работи там, Мирчо Циганина имал съвместен бизнес с Елена Костова. Само напомням, щото некои хора забравиха…

Но стига политика, да обърнем малко внимание на здравето на хората. „Труд” съобщава: „Спряха аутопсиите в Търново - няма лекари”. И сега вече няма начин да се установи кой пациент от каква болест е умрял. Щото има много случаи, когато пациентите, съвсем на своя глава, умират от болест, различна от лекуваната. И тогава патоанатомът слага истинската диагноза. А има и случаи, когато пациентът си отива напълно здрав, без нито един симптом. И ако случайно някой пациент оживее въпреки диагнозата, докторите са способни да напишат цял трактат защо не е трябвало да оздравее…

Пак в „Труд” съветват какви храни да ядем, за да не дебелеем. Ябълките, чесънът, доматите, морковите, спанакът, мангото и портокалите успешно разграждали мазнините. Като доктор хомеопат мога с чиста съвест, даже и със собствената си, да се подпиша под една такава диета. Само не съм съгласен с колегите, че ликопенът в доматите пази от рак. Наскоро в Америка група бахчеванджии поискаха да им се разреши да турят на доматите си етикети „Пази от рак”. И биолози направиха изследвания и казаха, че не пази. То верно, че американските домати не са точно домати, но пък нашите да не би да са? Селинджър ги бере зелени и ги налага в амониева селитра да втасват. С което можеш да си образуваш вече каквато си искаш болест. Но макар и да не пази от рак, ликопенът не е напълно безполезен. Британски учени 10 дни давали на доброволци само домати и установили, че сперматозоидите им се движели два пъти по-бързо, отколкото на контролната група, хранена с кълнове и мляко. И то е логично като се замислите. При десет дена на домати на сперматозоидите им става много кисело и се разбързват.

Пенсиите, да не почнете да ги разбързвате! Цените у нас не са подходящи да си правите експерименти!
Зам.-генералният на НК „Железопътна инфраструктура” съобщил радостната новина, че ще вземаме София-Бургас за 4 часа. Влакът щял да лети със 160 км. Но не по цялото трасе, а само между Пловдив и Първомай. И не веднага, а през 2019 г.
Японският шинкансен (Shinkansen - влакът стрела) на „Хитачи”, от 1964 г. се движи с 300 км. в час. Френският TGV от 1981 г. развива 320. Даже лани направи рекорд от 574.8 км. Италианците пускат AGV, който ще вдига 350 км. И т.н. А ние 160 км. в час! 2019 година! За да ви стане безпощадно ясно в кой исторически момент се намираме и накъде тече времето, ще спомена, че преди 20 г. експресът „Чайка” е вземал София-Бургас за 4 часа и 20 мин. 20 минути за 20 г. прави по минута на година ускорение. Което никак не е малко. Щото ние бърза работа нямаме.

А сега малко на литературни теми. Поетесата д-р Венета Бакалова възпяла премиера в стихотворение в стил рустикален наивизъм от ранния социализъм.

“О, достолепни генерале, поведи ни!
Ний вярваме във твоя свят обет!
От враговете – Де пе се (ДПС) пази ни!
Проправяй бъдния ни път напред…

По този начин тя изразила благодарността си към ГЕРБ-Русе, че помогнали финансово за офталмологична операция, която й върнала зрението. Няма да се подигравам на възрастната дама. Така могла, така се отблагодарила. Но какво да мислим за малоумниците в пресцентъра на ГЕРБ, които го качили в сайта!? Освен че Бареков е почнал там, друго не ми иде на акъла.
Рекох си, че щом ги качват на сайта, не е зле да драсна и аз една строфа.

Генерале, води ни напред!
И назад ни води, и в страни
Всеки път е добър за народ
Който не знае накъде да върви

И Богородичка да те Пази,
и тебе, и най-вече нази…
Ако ми го качат, ще го барна още. Ще позасиля присъствието на лиричния герой:
Пътища много, пътеки безброй
Когато те води народен герой…
А може и това да вкарам:
Като звезда в небосклона
И по силата на закона...
Те само да ми го одобрят.


Четвъртък, 3 декември

По повод това, че червените иронизират Дянков с пица-меню, Бойко коментира кратко и ясно: „Простаци!” Силно е простаци. Инфантили е по-точно. Макар че пък и Таня Дончева каза пред „Стандарт” нещо подобно: „Станишев не бива да ме подценява... Аз няма да направя нещо, което е просто - в категориите, в които се движат те.”
Тия дни се чудех тая що се стаи като сукнян молец, тя обикаляла да прави лява партия.

За простака имаше такъв случай. Лежал си един на плажа, обаче банският му издут като от кен бира. Една мацка забележила и се прехласнала. „Извинете, искате ли да прекараме вечерта заедно?” „Добре, рекъл оня, но ако ми донесете една ракия.” Донесла му тя, а той бръкнал в гащите, извадил една краставица и почнал да си мези. „Простак, как не ви е срам!”… „Абе простак, простак, ама трета ракия пия…”

Това малко просташко излезе, но е поучително. Простаците добре си живеят в нашата родина.
Цецко вика: „МВР е в критично финансово състояние. Никога не съм си представял, че наследството е толкова тежко.” Пък Младенов съобщи, че 100 млн. лв. от военния бюджет били усвоени авансово за предизборни цели.”
Колко бързо действат тия пичове, а!? Още не са минали четири месеца и те установиха какво им е наследството. Браво! Специално за военното, Никито казал на главнокомандващия Параванов и той се обезпокоил. Така казват от пресцентъра му, де. А дали не е обезпокоен, че помилваният от него Цветелин Кънчев е рецидивирал? А може би Станишев да е обезпокоен? Щото ако не бяха скочили местните организации, Кънчев и в тоя парламент щеше да е депутат от КБ.
Бойко рекъл на мобилните оператори: „Намалете цените, България не може да е държавата с най-високи тарифи на джиесема.” И операторите рекли: „Добре.”

Ще намалят цените, но друг път! Да го видя, няма да го повярвам. Ако видите такъв като Батков, че се дави и по някакъв неясен порив решите да му помогнете, никога не казвайте „Дай си ръката”, а „Вземи ми ръката”.
Ние само се заблуждаваме, че имаме пазарна икономика. Всичко е картели, монополи, олигополи… И едни ..поли в КЗК.
Понеже стана дума за подаване на ръка… Туристка паднала от „Кончето" в Пирин. Спътникът й не успял да й подаде ръка, но песле все пак я спасил. Не знам, как ли ще оцени в бъдеще тази си постъпка, ако е рекъл Господ да изкарат живота си заедно.

Аз, да ви кажа, само един път съм го минавал туй „Конче”. Страшно си е. Обаче истински осъзнах каква заплаха е в центъра на София. Един ден по „Съборна” си вървяха едно бабе 4х4 и един аргър дядка със зелени чорапи, вероятно пенсиониран полковник. Абе, на тия що им махнаха зелените чорапи? По какво ще ги познаваме? Лани бях на едно погребение. Покойникът, също бивш полковник, със зелени чорапи го изпратиха. Както и да е. Та бабето по едно време понечи да слезе от тротоара, ама й се видя високо и вика на детото: „Иване, няма ли да ми подадеш ръка?” Пък Иван и вика: „А връй, ма, ръка ша ти подавам! Аз ако тогава на Кончето не ти бях подал ръка, сега щях да празнувам 50 г…” И го каза с омраза, на която й личеше, че е отлежавала поне 50 г.

Петък, 4 декември

Лудото Яне набара фазата. Тагарински изненадващо „входирал” молба за напускане на групата и се изходирал в неизвестна посока.
Еми да, Янето почна да се отвива. Ще разследва Фидосова и 14 министри! Къде отиваш може би?! Сега ще престане да му върви. Просто момче! И изглежда е пропуснал да им вземе запис на заповед на депутатите си...
„Труд” направили графологична експертиза на почерка на премиера и цялата истина за него лъснала.
Почеркът показвал увереност, сигурност, стабилност. Притежателят умеел да разбира и ръководи хората; искрен, непринуден и лоялен; независим, упорит, твърд, праволинеен и точен в действията; хладнокръвен, но с преценка на ситуацията; вижда в бъдещето, но действа според условията.

Почерк на поети, артисти и изобретатели, т. е. на интуитивните хора, на тези, които обичат да създават, отгатват, предвиждат и т. н. Почерк на интелигентен човек, със специфично, свое разбиране за ценностите, на личност с много вътрешна динамика.

Извинявайте, че толкова подробно го предавам, но трябва добре да си познаваме премиера. Ще добавя само, че графологът, който със сигурност не е знаел чий почерк анализира, е пропуснал да отбележи, че притежателят умее да лети. Защото хора, с горните достойнства, неизменно притежават и крилца, не ли?


 На мен лично ми се струва, без да съм специалист, че почеркът е малко
 занемарен, личи, че не е ползван отдавна…
Снимка: в. "Труд"


Сега последната надежда да се открие някакъв недостатък на премиера е да се направи анализ на урината и белким оттам излезе нещо… Ако и там няма, ще се наложи да го обявим за светец приживе. Всъщност, ако спазваме канона, първо трябва да го обявим за “блажен”, да го беатифицираме, казано по-просто. След това, като направи още чудеса, вече ще може да го канонизираме и за светец – Свети Бойко Мераклийски. И първи в света ще си имаме жив светец. А вече като е действащ светец, все ще се намери някое списание, или неправителствена организация, или поне некой селски казан да го предложи за четвърта ипостаса – Отца и Сина и Св. Дух и Бойко Борисов. В крайна сметка, където трипостасен, там и четирипостасен. Пък не вярвам Сарко, Берлускони и Меркел да не съдействат. За Желева не съдействаха, но то е различно. Само ме притеснява, че Бойко няма да се примири да е четвърти. Той и с мястото на Сина едва ли ще се примири. Но да се оправят там горе, това излиза вече от рамките на нашите компетенции. Горе се намесват огромни геокосмически интереси, сблъскват се мощни лобита, за преодоляването на които ще трябва да се търси подкрепа отвсякъде, в това число и от Доган. И ще трябва да се изчакат резултатите от Големия адронен колайдер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 12210 |30.11.2009 Четвърти километър . 17| 11756 |23.11.2009 Четвърти километър . 6| 10517 |16.11.2009 Четвърти километър . 785| 106438 |08.11.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads