Реклама / Ads
785| 106487 |08.11.2009 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд
 

Тони Филипов, д-р

„Трябва да бъдете много внимателни, ако не знаете къде отивате, защото може и да не стигнете там.”
Йоги Бера


Понеделник, 2 ноември
Като турих калема - Ден на будителите - Хелоуин, установих, че народът повече го влече тиквата.
И с основание. Какъв е тоя смешен празник?! Гаче ли ние като народ спим и трябва някой да ни буди! Пък и ако имаме нужда от будене, което не е така, що само един ден ще ни будят, пък ще ни оставят 364 да спим? Не е логично.
Абе, братя, да ви питам, какво ще си помислите, ако се качите на рейса и забележите, че шофьорът е забил нос в огледалото за задно виждане, ретровизьор по народному? Че ще катастрофира, не ли? Питам ви, щото се чудя, защо при същите обстоятелства, рейтингът на шофьора на републиката се качва. За рейса се интересувате, а на държавата гледате като ябанджии. Не бива така!

Шофьорът си дал оценка Мн. Добър (5). Ама то колкото си дадеш, толкова ще имаш! Помните ли как през 2002 г. Паскалев се оцени за три с два минуса и хората казаха: “Е, чак пък с два минуса!” А Пасито се оцени за шест плюс и хората казаха: “Е, чак пък плюс!” В тоя живот струваш плюс-минус колкото ти се оцениш.
В София се откраднал рейс. „Новинар” пише, че вероятно крадецът е бил вдъхновен от самооценката на кабинета. Не е невъзможно. Но пък, дето колегите викат, че досега автобус на ГТ не се бил крал и сме щели да влезем в Гинес, е пълно невежество. Четете, бре! По-лани две индобългарчета (на 11 и 13 г.) задигнаха автобус от гараж „Земляне” и си го откараха във Факултето. Та с тях можем в Гинес. Щото ако на тия години крадат рейс, в пълнолетието си ще откраднат совалка на НАСА.

Излезе книгата на Григор Лилов „Тайният проект Бойко Борисов”. Оказва се, че доста работи около героя са измислени, да не кажа, че героят като цяло е измислен. Например, отсъства всякаква фактология, че Бойко е репресиран като внук на враг на народа. Но докато Лилов смята, че целта е Бойко да се направи антикомунист, аз мисля, че той си пренаписва биографията и по друга причина. Бойко често се хвали, че е завършил с отличие и златен медал гимназия. И изведнъж този блестящ млад ум става пожарникар. Та дядото „враг на народа” добавя логика в тази нелогичност - като „враг на народа” „на мен ми разрешиха само за пожарникар...” Нещо повече. Дядото е онова „въпреки”, което доизгражда образа на кадърния млад човек, който „въпреки” системата успява. От интервю за „Плейбой” става ясно, че той изобщо не е кандидатствал в друг факултет, освен в пожарния. Тъй че не са го спрели, той се е спрял…

Вторник, 3 ноември

През януари ще се проведе първият конгрес на ГЕРБ, на който Бойко и Цецко ще си сменят местата. Крайно време беше. Дори и журналистите често бъркат кой какъв е в ГЕРБ. Оня ден, не помня кой вестник, пак беше написал „формалния лидер Бойко Борисов”. Сто пъти обясних, но явно се налага пак. Бойко не е формален лидер. Формално погледнато Цецко е формален лидер, т.е. председател. Но погледнато реално, Цецко само формално е лидер. Реално лидер е Бойко, който формално се явява неформален. На практика неформалният лидер решава реалните проблеми, а формалният лидер реално решава само формални проблеми. С идването на ГЕРБ на власт, нещата още се усложниха. Цецко е началник на Бойко по партийна линия, а Бойко му е началник по държавна.

Това положение, ако помните, беше направено максус от триадата с промени в Закона за местните избори, за да не може Бойко да е хем лидер на ГЕРБ, хем кмет на столицата. И той беше много горд: „Измислиха закон срещу мен”. Почувства се уважен един вид. Тогава ни хрумна, че ако мине епидемия от някой страшен грип и Бойко остане незасегнат, много ще се обиди.

По времето на Костов Бого Бого събра застрахователни и охранителни босове със съмнителен имидж да ги помоли да го карат по-кротко. И Бойко разказа по-късно: „Мен не ме викна. И аз се чудех дали да се потисна, или да се гордея.”
Свинският грип ще даде възможност да проверим фасфицируемостта (Попър) на нашата теория.

Голяма истерия с тоя грип, бе! По рейса гражданите се носят омотани като талибаните. Кой с шал, кой с кърпа, кой с каквото имал… Нема мъж, нема жена. Полът се установява само с напипване… Една си беше турила дамска превръзка, от тия с крилца. Честно! Боже, тия с крилцата стават за всичко. Лани като хвана поледица, масово си ги слагаха на обувките да не се хлъзгат… Пък във Видин ги слагат вътре в обувките – хем топло, хем капка не пропуска…

Забелязах, че хората, които ги е страх от грипа, са силно сгъстяеми. Това, което шоферът не може да постигне с три резки набивания на спирачките, се постига с една кихавица. Вчера в автобус 72 влезе един гражданин, който кашляше лошо и помоли за място да седне, че му се мае свят. И стана като във вица: „Моля, направете място на спинозния… Ей, ама аз помолих за едно място, не за целия рейс…”

Вестниците съобщават, че ваксините се изчерпали по аптеките. Това е целта на всяка сериозна епидемия. Тя се замисля и провежда точно, за да се свършат ваксините. Производителите на лекарства са бизнесмени, не са майка Тереза. Не съм по „Световната конспирация”, но ще ви цитирам един сериозен учен – Мануел Кастелс. На тоя пич само „Възходът на мрежовото общество” му е три тома, всеки по 500 стр., голям формат и петит. Избодох си очите… Та той го казва директно: „Бизнес стратегиите на мултинационалните фармацевтични компании многократно блокираха опитите за евтино производство на някои лекарства за СПИН или намиране на алтернативни медикаменти, тъй като тези фирми контролират патентите…”

Между другото, като прочетох Кастелс, установих, че и нашето общество е мрежово, ама не знаем и му викаме „зетьо-шуро-баджанашко”. Без да се отплесвам, само ще спомена, че в книгата си „Тайният проект ББ” Лилов разказва, че Бойко е роднина на дългогодишния шеф на пожарната ген. Войнов, който пък е братовчед на Иван Славков. И че е близък приятел със Златев, на който пък баща му беше довереният човек на Тато в Правец. Което обяснява някои необясними на пръв поглед неща…

Китайците измислили лекарство за свинския. Лекувало за три дни и струвало под долар. От СЗО викат, че нямат информация за такова лекарство и препоръчват тамифлу и реленца. Бас, че те никога няма да получат информация за това лекарство.
Ако не ви мързи, прочетете "Хомеопатия за всеки" на д-р Гълъбов, изумени ще останете какви разбойници са фармацевтичните концерни.

Вижте какво бе, братя! Грипът се движи със 167 км. в час. Не можете да избягате. И изобщо, никога не можете да развиете тази скорост, с която животът ви разгонва фамилията…
Не бойте се, ей! Ние сме като ония магистрални труженички, които си говорели: Теб не те ли е страх от свинския грип? Мен ли, ма, аз СПИН на крак карам, та грип... Ние демокрацията караме на крак вече 20 г., та един грип ще ни плаши!
Кака й на червената евродепутатка Иляна Йотова заплаши, че ще подаде оставка. Вика, че „в последните дни върху нея е бил оказан политически натиск.”

Нема място за сръдня. Моралният реконвалесцент на политическото назначение е политическото уволнение. Бойко има партия да храни. А както е казал още Наполеон, ако ти не си храниш партията, друг ще я нахрани… СДС колко комунисти изхрани, царят колко седесари…
Пък Цецко ще се състезава с Бербатов и боксьора Детелин Далакчиев за мъж на годината. Мъж е, мъж е Цецко. Нищо, че много умело го прикрива.

Правителството на Непал ще проведе заседание на връх Еверест, за да привлече вниманието на обществеността към климатичните промени в Хималаите. Боже, а нашето е стъпило така здраво на земята… Или бъркам?

Сряда, 4 ноември

Един господин ми пише: „Докторе, много са ми интересни писанията Ви, но и във Вашия блог да чета за ББ ми иде в повече.”
Вижте господине, в частен разговор бих ви казал, че вие придобивате синдрома на копърката. Един приятел трета година не смее да отвори една копърка, та да не се покаже Бойко от там. Но понеже сме на обществено място, ще ви отговоря по друг начин: „Вие може да не се занимавате с Бойко, но той така или иначе, се занимава с вас.” (ала-бала Монталамбер) И с мен де, нищо, че не съм гласувал за него. Та затова няма как да престана и аз да се занимавам с него.

Пък и не го правя за кеф! Ще ми се тоя народ да разбере какъв премиер си е избрал. Пак! Ще ви го кажа така, че той да не разбере: премиерът е жертва на „епистемологичната арогантност”. (Насим Талеб.) Епистемологична арогантност означава да надценяваме това, което знаем и да подценяваме, това, което не знаем.

Аз, разбира се, в качеството си в момента на журналист на свободна практика, мога да си позволя да не го усуквам и да кажа направо, че Бойко е бълбук. Но няма да е възпитано, пък и няма да ми повярвате. Човек не е скептик по природа, невярването изисква сериозен разход на умствени усилия. Да вземем например вярата в Бога. Колко е просто да се прекръстиш и да кажеш: Помози Бог. Или Бойко. И колко интелектуални усилия са нужни, за да докажеш, че няма Бог. И какво печелиш, като го докажеш? Нищо! „Залогът на Паскал”: „Не знам дали Бог съществува, но знам, че нищо не печеля в случай, че той не съществува, ако съм атеист, а ще загубя много, ако е обратно.”

Е, в случая обратното на моето няма как да е, но човек никога не знае…
Може да ви изглежда, че пресилвам, щото Бойко не е бог. Но знаете ли колко богове са почнали точно по тоя начин!?
Премиерът споделил: „Ако баща ми беше жив, щеше да каже: „Сине, ти си будала, щом поемаш такава държава.”
Хитро! Като чуе думите „Сине, ти си будала”, българинът подсъзнателно почва да си тананика: „За крадец не ставаш, сине…” Така само с няколко думи Бойко се дистанцира от клептоманския рефлекс на българския политически истаблишмънт. Абе, не е случайно, че е писал дисертация и е доктор по психология. Между другото, хубава дисертация станала. Още я изучавали в школата в Симеоново. Той го казва, но, както знаете, не е човек, дето се хвали за щяло и нещяло. И я написал само за две години! Като си помисля, че аз я влачих мойта седем-осем…

Скромен е, нема що да се убеждаваме. Веднъж, като се върна от Щатите, каза: „Шефът на ДЕА Майкъл Виджел лично заяви пред медиите какво мисли за нас. Няма да препредавам думите му, защото не съм самохвалко, но вие можете да ги цитирате.”

И ние ги цитирахме, щом той няма против…
Обаче мисля, че със скромността не бива да се прекалява. Щото, дето вика Хашек, „Скромността краси мъжа, но истинският мъж не носи украшения”. Да сте видели Бойко с украшения? Той даже ланец няма, макар че има подходящ врат. Мисля, че скромността е подла добродетел. Тя може да създаде превратното впечатление, че глупакът е разумен човек. Като си мълчи, как ще го разбереш? А глупав и нескромен се познава веднага.

Разбира се и много да се говори не бива. Бойко пропусна някои много добри шансове да помълчи – за възродителния процес, за матряла, за шубата на Достоевски…

Колкото до наследството на Станишев, премиерът е прав. Джон Кенеди беше рекъл: „След като поехме властта, най-много ме изненада фактът, че нещата са точно толкова зле, колкото твърдяхме.”
Даже и още по-зле. Но, което ме впечатлява повече, стават все по-зле. И ако нещата, които са им оставили, продължават така да се влошават, няма да се учудя, ако накрая стане така, че нещата, които те ще оставят, да са по-зле от нещата, които са им оставили.

Болен Лидеров предложил да се комасира дясната политическа нива. „Колкото по-бързо се случи окрупняването, толкова по-добре.” Отваряли се пукнатини, синури демек… И по синура, по синура, току БСП пак се окаже на власт. Явно на Сидеров са му подали нянката и той спря да реве като шотландско пони. Вика, че голямо достойнство на правителството било, че взема бързо решения.” Тук вече съм съгласен. Ние лично сме възпитан да мислим, че “бързата кучка планина повдига.” Не, май беше: “Сговорна дружина слепи ги ражда.” Както и да е, сещате се…
Имам пресантиман, че на следващите избори Сидерови ще идат семейно – той, тя и То.

Четвъртък, 5 ноември

Бареков пак се подмокрил в блога си: „За първи път една нова власт започва да разследва далаверите на предишните на най-високо ниво -премиерско. В резултат двамата последни бивши премиери Станишев и Симеон отиват на съд за своите провинения.”

Чакай, чакай малко! Само следствие има, за съд ще чакаме, ега дочакаме. А на Симо му съдят горите, не него! Пък Станишев ще го разследват не за изпразнената и окрадена хазна - Бойко вика, че не можело да се докаже – а за някакъв доклад, който не става да си избришеш задника с него!
„Каква новина само!... Забележете, на Бойко не му мигна окото, че беше бодигард на Царя и че тъкмо този му даде път в голямата игра…”

Нека му на царя! Но, всъщност, той си бил разбрал грешката. И в поздравителния си адрес до новия премиер, разправят, написал: „Притиснат от прекалената отговорност и дълбокия контрол по упражняването на властта, аз ви подцених!”
Еми…

А Костов? А Доган? Не може да разследваме корупцията и да прескачаме оня с Разбойническата приватизация, нито другия, дето е раздавал порциите! Или бъркам?!
„Точно в това е новото, каканиже Бареков. - Падна съмнението в нас за задкулисните договорки в българската политика… Това означава, че поне тази власт не се готви да краде така яко, както предишните…”
Обърнете внимание, „да краде така яко”. Което ме кара да мисля, че ще краде умерено, в рамките на закона.

„Промяната е видима, макар и само на ниво думи и говорене.”
Бъзикаш ли го бе, Бареков?!
Що го търпи Бойко тоя ли?
Всъщност, ясно що. „Ако ни похвали глупак, той вече не ни изглежда толкова глупав.”
Но чудесата Бойкови не свършват до тук. Щото има и международни чудеса: „Само за два дни нашият човек постави на място чешкия президент Вацлав Клаус и изказа на глас това, което възпитаните европейски лидери не смееха да кажат.”
Тука е прав! Бойко направо му го премести в другия крачол на Клаус. Е, судетските немци ще си видят имотите на мук, ама какво от това?

Бареков е един от тези хора, „които трябва да прекарват повече време в четене и по-малко в писане… Ако случайно го срещнете, моля, опитайте се да го накарате да осъзнае тази своя грешка.”
Ако трябва да съм сериозен, бих могъл да кажа, че падението на българската журналистика вече си има ново име.
Затова ми прозвучаха малко странно думите на члена на УС на СБЖ Любомир Пеевски на церемонията по връчване на годишните награди на СБЖ: „Целият свят е в криза, но българската журналистика не е.”
Не, не е в криза. Кризата е временно състояние!

Пък в сайта на СБЖ чета, че Петьо Блъсков щял да се кандидатира за поста председател на СБЖ. Ще му го продадат, няма проблем. Но и това няма да е криза. Кризата ще настъпи, когато Дилян Пеевски смени Любомир Пеевски в СБЖ. Майка й на българската журналистика!

Дилянозавърът купил сайта „Всеки ден”. Боршош получил предложение, „на което не могъл да устои”. Той, забелязал съм, трудно устоява на предложенията на Пеевски. Те и затова го натириха от „Новинар”. Щото не беше устоял на едно предложение на Пеевски да купи „Новинар” зад гърба на Антоан и Дилов.
Пеевски вече се разперил в сайта, качвал, свалял… Всъщност, само свалял. Журналята квичат: „Занимаваме се само със свинския грип!” И се притеснявали дали ще си получат заплатите за октомври. Не се притеснявайте! Няма да си ги получите! Но пък ще си получите заповедите.

Няма криза в журналистиката, няма! Има бедствие, но то е друго!
Пък в „Галерия” Бареков рекъл, че различията му с Кеворкян били „поколенчески”. Той бил представител на новото поколение! А Кеворк имал вече деменция и бил изкукал. Речи му, че има и старчески сатириазис и седи чакай във вторник „Труд”…

За превенция срещу такова поколение като Бареков, македонците препоръчват „свършуванье на двор”…
Като споменах в. „Галерия”. Написали едни работи за Люба Кулезич… Наричат я Клозетич, Курвалезич.
Курлеги, Криси, не е хубаво така да се бъзикате с името на жената. Всяко име дава възможност де се подбъзикнеш. Ами, ако тя рече да ти отвърне по същия начин и ти каже Путкарашкова или Паткотрошкова, хубаво ли ще ти е?
Не бива така! Кажете нещо за нея. Използвайте аrgumentum ad hominem, като немате научни аргументи. Както казваше Уили Старк от „Цялото кралско…”, „Ако избереш подходящ argumentum , винаги можеш да натопиш hominem така, както най-малко е очаквал.” Кажете, например, че се чука с Кеворкян. Тя това изобщо не го очаква. А и Кево ще бъде изненадан. Но с аrgumentum in nomine е несериозно!

Дачков, интелектуалецо! Как допусна тази грозна статия?! Ей, ако тя е Курва-лезич, не мислиш ли, че и над теб ляга съмнение, че си от леките мъже?
Няма, няма криза в българската журналистика! Не може да има криза в нещо, което го няма!

Петък, 6 ноември
Чух, че главната редакторка Зоя Димитрова напуснала „Галерия”. И вероятно ще си изтегли капиталите. Няма ли да фалира вестника, като остане само на парите на Патрашкова?

Във връзка с 20 г. от премяната, Желю Желев вика: „Революционерите станаха излишни.”
Прав е! От една страна, българската нация е разделена на 1% богати и 99% плебс на различна степен на маргинализация. Което се е утепало за революция, щото няма дребна и средна буржоазия, тези исторически доказани опортюнисти. Дай например на даскалите 1000 евро заплата и после ходи ги чакай на барикадите. Но, от друга страна, за да има революция е необходимо класите да се организират в партии. А у нас стана обратно - партиите се организираха в класи…
Мисълта на д-р Желев всъщност е перифраза на истината, родена от Великата Френската: „Революцията изяжда децата си”. Проблемът е, че нашата изяде и внуците си, па и бащите си…

Затова викам на промяната премяна. Щото работата стана променил се Илия, погледнал се пак той сайбия. А ние очаквахме последните да станат първи, бедните да забогатеят… Объркали сме се. В Евангелие от Матея е казано: „Всекиму, който има, ще се даде и преумножи, а от оногова, който няма, ще се отнеме и това, що има”. (глава 25, стих 29). Ама кой да чете! Това се нарича „ефекта на Матей”, известен в социологията като ефект на „нарастващите преимущества”. Другата страна на „ефекта на Матей” е, че немането има същото качество като имането – да нараства.

Правителството отложи добавките за пенсиите над 75 г. за 6 месеца. Не мисля, че е фатално. Който е устискал 75 г., ще устиска още 6 м. Кекавите вече са от обратната страна на тревата. Мисля си, че на мястото на Бойко, щях да вложа целия интелектуален потенциал на нацията, за да се разчете генома на българската пенсия. Представяте ли си какви поколения могат да се възпроизведат! Почти не ядат, издържат и на студ, и на жега, не ползват лекарства освен липов чай и компрес от лайкучка, с един балтон карат 30 сезона… Обаче ще я загубим таз порода.

Ей, пенсиите, не се потискайте! Науката доказа, че колкото повече вие гладувате, толкова по-дълго ще живеят внуците ви. Пък ако животът остане същият, ще им се види още по-дълго…
Но може и да не съм прав. Бойко вика: „Ефектът от това, което правим, ще се види след 2-3 г. Тогава ще карате по магистрали и ще се возите на метро.”

Който доживее, де. Но иначе е така. Когато човек стои до нещо голямо, той вижда само малка част от него. За да го види цялото, трябва да се отдалечи. Кога разбрахме, че работническата приватизация, всъщност е разбойническа? Като мина време! Кога видяхме истината за 800-те дни? Когато се отдалечихме. А като Станишев викаше „Имам план!”, кога установихме, че нас ни нема в този план? След 4 г. Достоевски го е казал, бе! Истината е достъпна само ретроспективно.
Пък има и нещо друго. Ако се изправиш близо до нещо голямо, и си затвориш очите, става още по-трудно да го обозреш. Тогава става като притчата за слепите описатели на слона. Един опипва опашката и казва, че слонът е нещо космато, друг опипва хобота и казва, че слонът е голяма тръба, трети го побарва отдолу и констатира, че слонът е само един голям…
Абе, последния май е най-прав, да знаете…
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 16126 |02.11.2009 Четвърти километър . 8| 21108 |25.10.2009 Четвърти километър . 13| 18592 |18.10.2009 Четвърти километър . 26| 50554 |11.10.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads