Реклама / Ads
8| 21113 |25.10.2009 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд
 
Тони Филипов, д-р

Понеделник, 21 октомври

Другарки и другари, да ви е честит новия стар лидер! Той ви доведе до ръба на пропастта. И вчера вие направихте още една крачка напред! Честито!

Абе, знаете ли как викали мамалигите на премиера си Бъсеску? Бисекску. Мъчих се някак да го пригодя, ама не можах.
Обаче Станишко е хитър като листна въшка. В каква процедурна бизизходица ги вкара! Идентичен случай с „Краткото царуване на Пипин IV”: „Групата на комунистите се събра в президентската баня. Там обаче възникна протоколна безизходица. В банята имаше всичко на всичко две места за сядане. Партиен секретар беше господин Дупие, но по общо мнение културномасовикът Дьоклош управляваше партията. При това положение възникна въпросът кой от двамата има право пръв да избере къде да седне – на тоалетната чиния, или на бидето…”
Между бидето и чинията не е голям избор. Не ли?

Доц. Дуранкев пише в „Стандарт”: „Тези совалки на Борисов (дето разцъка набързо лидерите на най-важните страни в ЕС) напомнят стила на един Кисинджър…”
Да, има много прилики в стила. Има и много биографични прилики. Кисинджър е завършил Харвард със summa cum laude. Бойко е завършил гимназията в Банкя със златен медал. Кисинджър е преподавал в Харвард, Бойко в Магнаурската школа (Симеоново). Кисинджър е Нобелов лауреат, Бойко е двукратен лауреат на „Мъж на годината”. Една от любимите мисли на Кисинджър е: „Или вдигаш прах, или гълташ прах.” Това пък е любимата практика на Бойко. И т.н. и т.н.

Вторник, 20 октомври

Министър Тотю Младенов рекъл: „Ще бъдат спрени социалните помощи на хората, които спират с мерцедесите си пред бюрата за социално подпомагане и носят златни ланци.”
Точно така! Ай сиктир! Стига сме хрантутили индобългарските барони!
Обаче, г-н Младенов, вижте там и сред моите приятели пенсиите! И там има лъжебедни! Джиткат с поршета, с няколко чифта очила „Trussardi” (за различините дистанции), апликират си диаманти на чейнета… Е, аз лично не съм виждал такава пенсия, но съм сигурен че има. Така де, дето викаше Остап Бендер, ако в една страна циркулират някакви парични знаци, то е нормално да има и хора, които притежават по много от тях.


Съюзът на фермерите в Бавария направили еротичен календар - Young Farm Girls Calendar 2010. Целта е да се направи тежкия селскостопански труд по-привлекателен за младежта.



Може иначе да сме изостанали спрямо баварците, но тая идея специално у нас се роди още лани. Не работи. Младите пак предпочитат публична администрация.
Снимки: „Новинар”, „Сега”


Затова появи ли се пенсия с 4х4, да й се спират парите! Но първо да се разграничат тия с джиповете и тия дето са само регистрирани като 4х4, щото са с две бастунки…

Ей, приятели, аз разбира се, се шегувам. Но да ви кажа и нещо сериозно. Знаете ли каква зависимост открих тия дни? Че колкото по-дълго е живял един човек, толкова по-голям е шансът да умре. Помислете и ще видите, че съм прав. Гледайте си кефа, ей. Пуснете си парното, купете си една вратна пържолка и едно каберненце… Нема да живеете с орлите. Колкото и да им оставите на опечалените, все ще са им малко.

Параванката вика, че кабинетът хвърлял идеи като петцолова помпа, а на другия ден се отказвал от тях. И вика още, „Слава Богу, защото имаше идеи не само неработещи, но и опасни".
Отмъщава си, щото Бойко оная вечер „На четири очи” набързо го прати в пенсия.

Според мен Бойко избързва. Преди известно време Валентин Вацев обясни пред Фрогнюз: „Партията винаги ще има нужда от хора, родени в Сирищник… Не забравям един впечатляващ факт - огромната биография на Първанов, публикувана във в. „Труд” в деня, когато той беше избран за председател на БСП. Там имаше и снимка на къщата на родителите му, с дъсчения кенеф в дъното на двора. Посланието беше: „Георги, взимаме те от там и ще те върнем там, ако не внимаваш”.
Малко ще се отплесна, ама се сещам нещо интересно. На предишните си читатели съм го казвал, ама да го кажа и на вас. Параванката като бил войник и правили „марш на скок”, 30 км. Старшината го попитал: „Редник Първанов, уморихте ли се?” „Съвсем не, гос’ин старшина. Там, откъдето съм, толкова усилия влагаме, за да идем до тоалетната.”
И аз не съм имал проблеми с марша на скок в казармата…

Сряда, 21 октомври

Чета: „Столичани не държат новият им кмет да е чаровен”. Това сочели данните от кампанията "Направи си кмет". Ми да, те софиянци се наситиха на чаровници. Софиянски колко беше чаровен! И как се усмихваше от ухо до ухо! Говоря за предпрокурорския му период. Щото после набързо си събра устата в по-прилична форма… А Бойко беше даже и по-чаровен. Но столичани явно им стана байгън от чаровници и им се иска нещо ново да опитат.

Главният чаровник на републиката поискал да се напише специален закон за отвличанията: "Той, вика, може да е само от една страничка, но в него да бъдат заложени изключително високи санкции."
Помня как разнасяше Закона за изтребление на разбойниците от времето на Стамболов, по силата на който са ги пушкали на място, без съд и присъда, и викаше: „Ние такъв закон искаме сега...”

Що да си играем на парче, ами направо не върнем Отоманския наказателен кодекс. Ние бая време след Освобождението по него сме работили, може и сега да е полезен. В него най-важното е подсъдимият да си признае. Пък ако не ще да си признае - бой, бой – и той ще… Но трябва да стане по-бързо, докато полицията не е отвикнала да бие.
Пък Петьо Блъсков изрази несъгласие по телевизора. Вика: „Утре Пешо ще открадне тиква от пазара, Бойко и за тиквата ли ще се пише закон!”
Има резон. Само не биваше да дава за пример тиква! Пъпеш, диня - може, но не и тиква. Като туриш до Бойко тиквата и става… „Монитор” с това Бойко Тиквата се докара до тук…

Мъртви сме, братя! Законът официално ни конституира като банкомат с вибратор. Тия мискини от кабинета решили да пращат на съд и съпрузи, които ограничават джобните, или слагат таван на шопинга на четвъртинката си! Това го е измислил оня с очилцата! Ей, една жена може винаги да похарчи повече пари отколкото един мъж може да изкара, бе! На това се основава развитието на капитализма. Жена с пари е като луд с картечница. Ще кажа и нещо още по-грубо: „Жена с пари е като мъж, на който нещо му липсва.” Нещо ментално… Човек, ако не се справи с пазарните инстинкти на жена си, ще ходи скъсан като карпатски вълк.

Четвъртък, 22 октомври

"24 часа": "Депутатите с палта в зала, спешно им пускат парното."
Пуснете им, пуснете! Да не измръзнат на некой какалашките. Човек, когато му е студено, се поразмърда малко, свърши некоя работа и се стопли. Това човекът, за депутата не знам. Щото човекът като стане депутат и минава в друго качество. Сменя счупената си вектра с парламентарен мерджан, абитуриентския костюм с "Ерменеджилдо Дзеня" (който му стои като поръчан по интернет, ама кой ти гледа!), боб чорбата и малебито със супа от броколи и крем брюле, мачкания вестник с гръцки тоалет папир… Изобщо настъпват цялостни промени в неговия бит и душевност. В душевността не толкова… Тя, както пише Хаджийски, изостава малко от бита. В смисъл че си сменяш бита, ставаш депутат, ама душевността ти на селски даскал още не може да го настигне. “Така е било винаги във времена на стопанска и политическа контрабанда.”
Ще добавя – и журналистическа.

В блога си големият аналлизатор Бареков написал статия: „Протагонистът Борисов”.
Не бих ви занимавал с тоя, но той всеки ден ни занимава по телевизора със себе си, та се налага.
Според мен, тази статия е маскирана сатира. Пише: „Бойко Борисов продължава да троши европейските рекорди в социологията. Неговият рейтинг отдавна надмина този на Берлускони и Обама и е сравним само с този на източните лидери като Путин и Туркменбаши.”

Сравнението с Тюркменбаши е особено евристично. Бащата на туркмените беше интересен мислител. Смени имената на месеците, като кръсти януари на себе си, направи зоопарк за пингвини и леден дворец в пустинята Каракум, обяви извън закона инфекциозните заболявания, закри балета, операта, цирка и т.н. и т.н.
Помня, че през 2003 г. обяви конкурс за телевизионни журналисти под наслов "Кой най-малко хвали Туркменбаши". "От хвалебни оди аз съм готов да потъна вдън земя от срам."

Не е лошо да се направи и у нас такова състезание. Ако Бойкобаши се засрами, де. Иначе не може да се направи.
И после в статуята си, щото това е статуя направо, не е обикновена статия, Николайчо обяснява на какво се дължи популярността на Бойкобаши: „Бойко е политически и научен феномен от световна величина. Тепърва предстои да бъде открит и изследван от сериозни умове по света.”

Как ще го изследват, бе? С челна лоботомия? Добре де, ами я си представи, че му отворят черепухата и не намерят нищо? То е невъзможно, но само си го представи! Как ще обясним на електората?
Ей, като си е прост човек, то е за цял живот! „Научен феномен”! Абе, ливадо, на коректния език така викат на аутистите, бе!
Затова казвам, че 90-те процента аналлизатори съсипват реномето на 10-те процента анализатори!

Но да проследим по-нататък мисълта (да ми прости Господ преувеличението) на Бареков: „Бойко не е популист, той е протагонист на социалната пиеса, която играем всеки ден в живота. С две думи играе главната роля…”
Хубаво. Но аз си мисля, че ако се разберем в тоя театър да викаме на Бойко Протагониста, тогава трябва да викаме на Цецко Деутерагониста, на Дянков - Тритагониста, на Станишев - Антагониста и т.н. Ама няма ли да стане малко сложно, в смисъл гербаджиите да помислят, че ги псуваме на влашки? Вижте как ще изглежда на практика: Антагонистът поздрави Протагониста, че се е отказал от идеята на Тритагониста да депозира външния дълг в търговски банки. Всъщност, не е зле.
По-нататък с присъщото си тънко чувство за глупост Бареков вика: „Може би само Бай Тошо можеше така майсторски да управлява масите…”

Нали ви казвам, че му се подиграва?!
И изобщо трябва да я прочетете тая статуя. И тогава ще разберете вече напълно това, което ви казах оня ден: за истинската свирка се иска мурафет! Бареков само мърля занаята! Дето викаше една професионалистка, „Навъдиха съ идни, тя ни знай как да го фани, шъ духа… Аз като го опним, после три дена не може да си извади слипа от задника…”
Това малко просташко се получи, но така разсъждават професионалистите.
То само Бареков да е... Вестниците цитират с нескрито удоволствие данните на НЦИОМ за рейтинга на Бойко. Между другото, от НЦИОМ твърдят, че 3/4 от българите стояли зад Борисов. Значи само 2/4 са срещу него. Станаха много четвъртите ли? А, моите са си верни, питайте НЦИОМ за техните.

Замисляли ли сте се, граждани, какво ще стане, когато рейтингът на Бойкобаши стигне 100%? Според мен има три варианта.

1. Стига 100% и си остава там, заклещва се между нулите.

2. Превърта се като километраж и почва отначало - пак от 0 до 100.

3. Стига до 100% и продължава нататък – 110%, 120%... 200%, 400%.

 Социолозите минават в промили, като при боклука. Хем ще е много по-точно, хем ще се даде възможност рейтингът на Бойко да се отчита поне още година. Пък след година, той може и да се укроти. Рейтингът.
Ето, на Уго Чавес се е укротил, даже паднал от 61% на 52.8%. Нормално. Дето ще каже Костов след малко, популисткият вот „не е зрял”. Вчера знаете ли Уго какво направил? На заседание на МС, предавано по телевизора, призовал венецуелците да се къпят по 3 мин.: "Някои хора пеят под душа и стоят по половин час. Няма майтап, три минути са достатъчно. Пресметнах, три минути и не мириша."

(Ох, то и у нас тия дето пеят в банята са повече от тия, дето са чели Теофраст. Това ви го давам като загадка. С награда – втората книга на доктора.)
Наша милост отдавна пледира, че не е важно как ще се изкъпеш, а как ще се избършеш. Ще пиша на Бойко да ни призове вместо душ веднъж в седмицата, да си правим фрикция с влажна кърпа. Абсолютно същото е, а разходите на вода и други консумативи са несравними.

Ало, пенсиите, като заговорихме за душове, та да ви дам един съвет, който почерпих от „фармакопеята” на „Стандарт”. Докторите съветвали да си правите контрастни душове: леден – врял, леден-врял… Оргазмът се калявал. Пардон, организмът. Обърках се, щото се сетих за един приятел, д-р Буренаков от Троян. Той беше измислил секс поза – „Батерия-душ”. Слагате бабата пред вас под струята и почвате да й правите контрастен душ. И тя се вие и усуква като 18-годишна. Опитайте, пък по-нататък ще ви открехна и за „Студена алпийска”.

Между другото, наистина трябва да се пести водата. Някои пестят. Например чета за бай Петър Стоянов от Ст. Загора. Направил някакво приспособление на тоалетното казанче и вместо по 5-6 л вода, казанчето работело само с 2 л. Щото те с бабата ходели по 10-15 пъти и по 6 л на сесия, де е Киро на кирия!
Бай Петре, що не опиташ с пипетка? Пишкаш, капваш три капки и готово. Водомерът нема и да го усети. Даже може да се направи една автоматична инсталация, подобна на тези, дето докторите турят системи. Всъщност, знаеш ли какво? Я изобщо не си играй с пипетките, ами сложи един буркан в тоалетната и като се напълни го носете за изследване. Така грам вода няма да се хаби!

Като споменах „Стандарт”… След интервюто ми в „Афера.бг” някой написал: „Вестникът, за който не настояваме да го кажеш, е „Стандарт”. На планьорка Славка ни изуми, като каза: „За Дилян Пеевски или хубаво, или нищо.”
Ама наистина ли бе, колега? Странно, защото няма реципрочност. На планьорка в „Монитор” съм чувал ръководството да поръчва собственика на „Стандарт” с думите: „Скъсайте му задника на Батков!”

„Шоу”: „Бащата на Кристина Патрашкова – доайенът на българската урология, проф. Тодор Патрашков е единственият човек, у нас, а и в света, който е имал честта да бърка в задника на Тодор Живков.”
Да, и на най-великите се налага някой да им б.. в г… Но у нас тия работи се крият. Помня, когато през 2002 г. за пръв път бвг на Буш като президент, колко се притесняваха американските колеги. Слава Богу, нищо не намериха. Аз и не разбрах какво точно търсеха…

Мисля си дали някога, като мине време, ще четем: „Доктор нам кой си е единственият човек имал честта да бвг на Б.?
Ама дори и да изтече класифицирана информация, че са бвг на Б., то вече няма да е интересно. Щото дотогава ще сме научили, че Иван Костов, Лудото Яне и Болен Лидеров вече са били там…

Костов определи ГЕРБ като популистка партия. Нещо повече, каза: „Да ви кажа откровено аз не се виждам в отбора на Борисов… Популисткият вот не е мощен и силен, той не е зрял.” Само ще вметна, че в „Скритият смисъл на думите” Алън Гарднър пише: „Честно", „откровено" показва, че този, който ги употребява, май е доста по-малко честен и откровен, отколкото твърди.” Но то не е нужно да прибягваме до метадумите на Гарднър, за да си изясним Костов… Ей, сега се сещам да ви кажа един малко известен факт за Ванчо. През 1982 г. завършва вечерно "Математическо моделиране на икономическите процеси" в СУ-то с общ успех 5.11. Обаче по "Теория на игрите" изкарва пълно шест. Та искам да кажа, че е професионалист в игрите.

Янето също подбъзиква Бойко – от консервативни позиции. Болен е в момента в ремисия, но тя колкото и да трае, не може да е вечна. „Вечного нет ничего, да и долговечно тоже немногое.”
Янетата в момента са в Израел. Обсъдили с Перес „приложенията на стволовите клетки, нанотехнологиите” и други тънки работи. От РЗС съобщават, че освен това обяснили на Перес какво представлява правителството на Бойко.
Как ще обяснят правителството, бе! Бареков разказва как в САЩ се опитали с политолога Митко Аврамов да обяснят на някаква журналистка „феномена” Борисов. Но се провалили: „Това наше, ако щете, интелектуално безсилие само показва колко сложно е да опишеш нещо толкова просто и работещо като стилът „Борисов“.
Нещо толкова просто… Не ви ли звучи като соцвица за къпания милиционер?
Подиграва му се, нямам съмнение.

Петък, 23 октомври

Агов вика, че Гоце нямало що да ходи в Австралия и Зеландия, щото търговията ни с тях се ограничавала само до няколко кила сирене и малко извара. И го призовава да намали екскурзиите. Верно, че прездентът през ден пътува някъде. Оня ден беше в Перник, сега отива в Зеландия, но преди това в Корея.
Агов вика още: „Озадачава ни и обстоятелството, че държавният глава на Австралия и Нова Зеландия - английската кралица, живее в Лондон…” Прав е! Американският президент като има някакъв проблем да решава с Канада и ходи до Лондон да се види с бабето.

Костов държи исото на Агов по телевизора. Сега в кризата държавната глава трябвало да даде пример как се правят икономии.
И той е прав! От опит знае какви икономии могат да се направят от командировки. В декларацията си за 1999 г. Ванчо записа, че от заплати е взел 14 737.87 лв., а от командировки е икономисал 11 000 лв. и 15 280 долара! И после, през 2003 г., с тия пари и с още некой лев, пак от командировки, си купи български и турски държавни ценни книжа за $150 594. И затова сега, като гледа как прездента през ден е в командировка, му е скомина. Тя тая работа е като да гледаш как някой рупа джанки.

От прездентството контрират, че са намалили разходите с 31.76%. „Щатът е 170 места, но от тях са заети 153”. Щеха да са 152-ма, ама нали Иво Атанасов изпадна от вагона с оркестъра... Те шопите от Мраката, Граово, Знеполе… се поддържат. Колкото и да изкарва от Еврофутбол, все пак някъде трябва да му текат осигуровките.
Абе, хубаво е да си президент, даже и с орязан бюджет. Какъв ли шок ще изпита като се върне пак към дестинацията София-Перник-Сирищник?

Някъде четох, не помня къде, че когато един политик се удавил, враговете му написали епитафия на гроба му: „Независимо, че като зодия беше риба, а като човек беше лайно, той потъна в езерото…”
Това няма общо с Параванов, той е зодия рак. Макар че пък той и ракът е водно животно.
„Новинар” посветили цяла страница на тиквата. Ужка, че дошло есен и затова се сетили за тиквата! Ама лани на есен не писаха за тиквата!

Вестникарите са много подли! Навремето в един вестник, даже да не беше и същия, по Виденово, не ми позволяваха много-много да пцувам властта. Чорбаджията четеше наред, даже и карето. И аз к’во? Викнах Лещански и му казах: „Искам така да наредиш звездите, че на Виденов само карък да му излиза.” И Лещански мръдна там нещо си с няколко градуса и Виденов попадна в сферата на трайните неблагополучия… Не че си приписвам заслуги, само давам пример колко подли могат да бъдат вестникарите, когато се налага.
Господин премиерът, доколкото знам, вярва само на Лещански в „Стандарт”. Та да има едно наум.
To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 18602 |18.10.2009 Четвърти километър . 26| 50558 |11.10.2009 Четвърти километър . 32| 38089 |04.10.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads