Реклама / Ads
17| 11802 |23.11.2009 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 16 ноември

Сега, братя и сестри, понеже минаха месните избори, можем спокойно да се отдадем на постите. Ако ви интересува, ще ви кажа, че властта не пости. До един били месоядни. Само Костов традиционно пасе. Фидосова била по диетата на Дюкан – мръвка без хляб. Поръчвала си по 6 пържоли и 2 кюфтета. Отделно правела и друга диета, щото само с една не се наяждала. Но на мен ми съобщиха доверително, че депутатите масово ходели в една клиника, да не й правя реклама, където им правели хидроколонотерапия, любимата процедура на Холивуд. То по същността си е клизма, но по-скъпа, 80 лв. След 3 такива процедури настъпвало пълното очистване от токсините и нямало нужда да се пости.
Ало, пенсиите, може и надомно, не ли?

А за изборите, к’во… Бойко вика, че народът пратил отделни свои представители, само толкова, колкото били нужни ГЕРБ да спечели. Другите седели в резерв.
„Толкова е лесно да бъдеш мъдър. Просто измисляш нещо глупаво и след това не го казваш.” Ама той го каза…
Както и да е. Дано не доде време да се хапем по гъза каква я мислехме, когато не мислехме… Щото тоя път няма оправдание.

- Уотсън, някъде сте настъпили случайно кучешко лайно.

- Тоя път вашата интуиция ви подвежда, драги Холмс. Настъпих го съвсем съзнателно...

Ама мен друго мe е яд. Как не се отказаха от тия тъпи наамети да забраняват алкохола! Не щат да разберат, че изборите са като секса! Кой ще ти гласува трезвен?!
Отидохме с госпожата да хапнем по една люто-кисела супа. И бирата забранили! И какъв беше ефектът? Че пих бира от порцеланов супник, пък госпожата пи бяло вино от китайски чайник. И келнерът, поради „огромния риск който поема”, ни ги удари по две!

Как можа Дянков да направи тая простотия с БАНския старец! Отблъсна поне 10 000 избиратели, всичките пенсионери, демек сигурни избиратели, не някои келеши...
И Андрей Райчев му държи исото в „Труд” – Нямало фундаментални изследвания! Глупости на търкалета! Лани шефът на БАН Съботинов информира, че ще произведат красиви домати, щото сегашните били вкусни, но не били "разчупени визуално". Това във време, когато даже ЕС се отказа да инкриминира кривите краставици!

Това е необятна област за експериментиране. Аз понеже съм расъл из доматите, та съм правел естетически експерименти. Ако на един зелен домат се сложи ластик през средата, по-късно се получават два червени слепени. И като ги сложиш на поднос в гостната, с една краставица до тях, всички хълцат...
И к’во, хорските учени да не се занимават с по-смислени неща? Едни от Минесота открили, че на шведска маса хората изяждали с 10% повече. Открили са на гаргите очите! Изяжда се всичко! На първия бал, който Батенберг дал през 1879 г., превзели бюфета с щурм. И оттогава, та и до сега…

Пък швейцарски учени открили, че парче шоколад пази от стрес. Още през 2002 г. проф. Надка Бояджиева от БАН съобщи, че четенето на вестник плюс 2-3 шоколадови бонбона на ден предпазват от старческо оглупяване. Но ние, нали сме прости и бълбуци, взехме предвид само вестниците и затова рецептата не сработи.

Понеже стана дума за вестници… Китайски учени пък открили, че не само хората почват със свирка, а и късоносият плодов прилеп. (Боже, ако видите прилепката какви зъби има, никога нема да й гласувате доверие!) Освен тези две същества, орални ласки практикували и шимпанзетата бонобо. Те затова не ги вземат в зоопарковете, да не им гледат децата перверзиите. Бонобото е на изчезване. Което не е за учудване при тия сексуални навици. С което не искам да кажа, че вестниците и журналистите изобщо ще изчезнат… Възможно е да мутират във вид, който не практикува свирките…
Как се изкушавам да ви разкажа за две от Пз, те не са точно ученки, но могат да напишат дисертация за голям доктор в тази област – Мона Лиже и Лайза Минети. Но ще се въздържа, щото може и деца да четат…
Пък аз знаете ли какво открих в сайта на в-к «Труд»? Гледам на отправките статия: „Не си от нашите”. Как гербаджиите във Варна сменяли ненашите чиновници с наши.
Заинтересувах се. Не всеки ден се появяват такива статии? Като кликнах да прочета цялия текст, излезе червен надпис: „Статията не съществува.”
Значи нечия палава ръчичка я е свалила!

Наскоро «Дневник» написа, че европейските либерали и социалисти не искали за комисар Желева, поради "недостатъчни професионални качества" и "неприемливи лични контакти". Но след час неприемливите контаки изчезнаха, та стана скандал, даже и мен ме сезираха недоволни читатели. Не разбирам какво й намират махна на качествата. Тя е социолог, като д-р Филипов. Да сте забелязали д-р Филипов да е некомпетентен по некоя тема? Пък като се поинтересувах за неприемливите контакти, се оказа, че е била шеф на фирмата на Мирчо Циганина, дето купи резиденцията на Тато в Правец и после я продаде на бащата на петролния бос Златев. Ако се заинтересувам още малко, сигурно ще разбера и защо БСП не издигна кандидат за кмет на Правец. Но сега ме мързи.

Вторник, 17 ноември

Политологът Огнян Минчев пита в риторичен дискурс: „Какво значи да изкараш кирливите ризи на Станишев и да не изкараш кирливите ризи на Доган?”
Значи, че когато Доган се хвалеше „неудържимо в селска обстановка”, че той раздава порциите, то това си е имало цел. Тогава д-р Михайлов каза: „Напоследък се изпуска по нарцистична нужда, прави едри гафове от дребна суета. Старее милият, а и алкохолът, както казват, не прощава.”
Това за алкохола е истина. Както обича да казва д-р Филипов, алкохолът и социализмът не са простили на никого. Но не е цялата истина.

Доган накара толкова българи да идат до урните, колкото Бойко с бой не можеше да закара. И сега му е малко нещо длъжник. Не съм единственият, дето е стигнал до тоя извод! Просто съм институционално неангажиран и мога да си позволя да го кажа. Без фактора „Доган” ГЕРБ, барабар със СК и „Атака”, успя да вземе в София гласовете на 12% от избирателите. Не бях изненадан. Чудесата не стават. „От една муха може да се направи само един слон.” А той вече се направи.
По същия начин на предишните избори Доган мобилизираше електората на „Атака”. Мислете, братя! Мислете с главите си, не с телевизорите си!

Уморен бил народът! Айде ега не е пил морен вода народът от разходки до урните! Българинът гласува само воден от социален или национален ресантиман (Ressentiment). Много рядко го водят подобаващи чувства.
„Ще ви разкрия истината за политиката... Ето как стоят нещата: „Мисля, че куклата вдясно споделя моите виждания." „Струва ми се, че куклата вляво по ми харесва." „Хей, чакай малко, там има някакъв тип, който държи и двете кукли."
Пък Йорданка Христова вика за Бойко: „Той вече от 10 г. е в медийното пространство и си е създал образ. Ние сме го приели такъв и му вярваме. Защото той ще отиде и ще набие някого, ако сбърка.”
Вярно е, бие! Така се запознал с Антоан Николов. Бил му два шамара, но после станали приятели. И със Сашо Сталийски така станали приятели. Първо го ударил с кочан царевица по главата. Бойко си пресичал на зебра, ядейки варена царевица. И оня а да го сгази. Кога ще видите префърцунения Станишев да ходи по зебрата и да рупа царевичак? Никога. Затова народът си харесва Бойко.

Лечков вика: „Креативност им липсва на новите управляващи.”
Лече, говори му като футболист на футболист, бе! Мани тия купешки думи, може да останеш неразбран. Виж Венци Стефанов как простичко е казал на Мъри, че трябва да освободи място за треньор от чужбина: „Има една поговорка, която е валидна не само за футбола, но и за живота: и тате може, и бате може, но козата си сака пръч!”
Дано е прав, дано и Бате да може, да не се учи на нашия...

Сряда, 18 ноември

Днес се навършват 8 г. от възшествието, от иногурацията, казано по народному, на Гоце. 8 години Гоце! Всъщност, не съм прав. Ние през по-голямата част от това време не знаехме, че е Гоце. Само Костов знаеше, но си траеше.
Пък утре е Световен ден на тоалетната. Няма връзка между двете неща. Всъщност, пак не съм прав. Има косвена връзка. Медицински е доказано, че хората, които го правят клекнали, не страдат от хемороиди. Например в Сирищник нямало нито един регистриран хемороид...
Както и да е. Има си светът тоалетни, чества си ги. Ние като немаме… Боже, какви тоалетни имат хората … В лондонските вече е инсталиран и интернет. Седиш и си преглеждаш пощата... Отвън също имало за чакащите. Разбира се, има опасност от много чакане някой да си изпусне… мейла, но това са рисковете на прогреса.

А в София до едното място се ходи на едно място, най-много две. Майничките и те имат саде две. Ами по курортите?! В Несебър има само една. И като се дава под аренда, направо се изтрипат. По 30 000 лв. броят! Щото който я вземе, става монополист над зора на 50 000 туристи. И човек като е на зор и левче дава.
И изобщо, ако за културата на един народ се съди по тоалетните му, ние направо нямаме култура. Позволявам си да го кажа като социолог. Един социолог и в тоалетната да го затвориш, ще направи важни социални и национални изводи.
Проф. Преображенски, герой на Булгаков, многократно цитиран от бившия премиер, твърдеше: "Разрухата не е в клозетите, а в главите...”

Видяхте как свърши Станишев, воден от тази погрешна теза. Разрухата е навсякъде!
Мисля, че новата власт го съзнава. Съдя по това, че, като кмет, Бойко си държеше на бюрото пепелник с формата на тоалетна чиния. Ако тя случайно не е от китайски порцелан от времето на династията Сун, дори и един начинаещ семиотик ще ви каже, че поставянето й на бюрото подсказва, че проблемът е осъзнат поне на несъзнателно равнище.
Глупав беше Станишев, поне историята да беше чел.

Кралят Слънце например превърнал тази естествена човешка нужда в ритуал. Водещите в неговия сутрешен блок лично провеждали церемонията. Защото той акал с извинение on line, както бихме казали днес. И ахкали с умиление пред резултата и по него гадаели разруха или светло бъдеще чака кралството.
По този повод френският журналист и писател Фредерик Бегбеде изразява съжаление: „Защо ли тази традиция не се е съхранила до наши дни? Ако президентът на републиката сере всяка вечер директно по телевизията, без всякакво съмнение щеше да спечели повече уважение.”

Те понеже са президентска република. У нас ще трябва премиерът да печели уважението. Един такъв подход ще постигне прозрачност без граници. И вероятно това ще се отрази и на корупционния ни индекс.
Разбира се, ролята на тоалетната не бива да се преувеличава. Хората прекарват средно едва по 3 г. от живота си там. Американците обаче прекарват по пет. Тия хвърлят годишно храна за $75 млрд. Представете си колко изяждат! И съвсем логично, както пише Джереми Рифкин в книгата си „Европейската мечта”: „Американската мечта се превръща все повече в посмешище.” Щото тя не е била замислена само като„яде - се..”, да ме прощавате.
Ало, пенсиите, какво мислите за американската мечта? Или на вас ви стига седмична липосукция на пилешки кокал?
Исках още много работи да ви споделя в този празничен ден. Например за зараждащата се национална традиция да си мием ръцете след тоалет. Която според мен е дълбоко неправилна. Забелязал съм, че ватенките си мият ръцете преди това. Щото се самоуважават. А интелигенцията не се самоуважава. Мие си ръцете след това, щото може да й се наложи да се ръкува…

За вестника, нарязан на дописки и грижливо намачкан - многократно съм ви казвал, че ще станем европейци, когато се откажем от него.
Като цяло има такава тенденцията. И щеше още по-ясно да се види, ако не се крадеше толкова. Да ви призовавам да не крадете папира, ми се струва безсмислено. Но поне не я разхищавайте. За народите вече се съди и по екологичното им мислене. Което не значи да минете на конфети, а да икономисвате в рамките на разумното.
Ама тя и в парламента се краде. Някъде до шестия месец. В тоя срок новите се ориентират и се заемат с по-сериозни неща.
И по света се краде. В Англия например на някои научни институти им раздадоха лаптопи да си работят дома и да не крадат папира. Казвам го на вниманието на Хер Флик. Да им даде на тия от БАН по един лаптоп и да си таковат в къщи, поне консумативите ще се икономисат.

За БАНдата старчета специално, ако зависеше от мен, бих ги оставил на мира! Ако не се назначават нови хора, след 2-3 г. академията ще си отмре от само себе си. И академиците не могат да живеят с орлите!

Четвъртък, 19 ноември

Желева отива в САЩ, ще се среща с Хилари Клинтън да я запознае с борбата срещу високата корупция у нас и успехите на кабинета от първите сто дни, които хич не били малки.
Според мен ситуацията е много подходяща и Желева трябва да се възползва. Хилари била влюбена в британския си колега Дейвид Милибанд. Добре, че не стана президент, че два секс импийчмънта щяха да са много за едно семейство. Да пази Господ, жена на тия години да хлътне. Предшественичката й Мадлин Олбрайт беше на 60 навършени, когато се залюбиха с косовареца Хашим Тачи. Тя го залюби, де, пък той се възползва. (И онази хитруша Надето Михайлова доста се възползва от размекнатото й състояние!)

Боже, тоя Тачи е машина! Ако си въобразите Мадлин, ще ме разберете. Мъжът й един ден излязъл уж за цигари и повече не се върнал. Каква беше тая воля, какво беше това либидо, което не се прекърши пред облечената Мадлин, да не говорим за съблечената! Албанците трябва да ходят и да му целуват на Тачи… Щото Велика Албания, дето те с оръжие не можаха да я постигнат, той я постигна с един гол…!

Затова французите казват: „Chercher la femme”. Или каквото там е останало от нея… Но от Клинтъница е останало повече. Дето викаше Зорбас, „има още сосец в старата кокошчица”.Той според мен Бил не я е ползвал много.
Та какво исках да ви кажа? А, да… Да не се връзвате на глупости като свобода, демокрация, човешки права… Дето е рекъл Лорд Дизраели, „Не четете история, четете биографии, защото това е животът без теории.”
Сетих се за лорда, щото пък в София се открива изложба за Гладстон. Тоя е бил голям приятел на българите. Главно щото е бил голям враг на Дизраели. Дизраели залагал на Изток на Турция. А Гладстон му правел на инат. И непрекъснато се карали… Ама не така като Станишев и Бойко, а изискано. Веднъж Гладстон казал на Дизраели: „Предполагам, сър, че вие ще умрете на бесилката или от някоя срамна болест." Дизраели отвърнал: „Сър, всичко това ще бъде предопределено от решението ми да прегърна вашите принципи или вашата любовница."

Виждате разликата! Не като нашите рогачи, да си викат педераст и мутра…
Ало, пенсиите, като се разговорихме за Англия… „Дейли телеграф” съобщава, че 40% от бабите на Албиона редовно ходели на педикюр, а не като вас да циклят паркета с петите! А също и на коламаска на триъгълника. И вече не викали: "An apple a day keeps the doctor away", а ън оргазъм на ден… А вие? Слушам една по телевизията: „Ние, вика, от старата дегенерация…” Що се вдавате, бе! От мен да знаете, старостта е само разногласие между душата и съзнанието. Следвайте душата! Накъдето и да тръгне, вие след нея!

Петък, 20 ноември

Оксфордски речник обяви to unfriend (разприятелявам се) за дума на 2009 г. Тя идва от интернет и означава да се махне някой от списъка с приятели в дадена социална мрежа.
На тази дума и предстои шеметна кариера у нас. Лудото Яне вече е почнало разприятеляването. После Костов, после Сидеров… Може и да не е в този ред…

Бареков глътнал водичка. Издухали го под претекст, че „не спазвал финансовата дисциплина” и цуцал от две нянки. Пеевски му финансирал сайта.
Такива важни личности се уволняват след множество консултации. Краси Гергов звъннал на ББ, а той рекъл: „Махай го, бе, дреме ми…”

Пък в ekskluzivno.blogspot.com чета, че Бареков купил два луксозни апартамента в София и редица имоти в Пловдив. А наскоро броил 200 хил. евро за триетажна къща, с огромен двор и басейн в Банкя, в локацията на ББ. Като научил, ББ рекъл: "Ей, от тоя Мазния отърване няма!"
Наистина ще излезе неблагодарен. Момчето така си засра суратя заради него, а той да му каже мазник!
Но не го мислете Бареков, той е тарикат момче, ще се оправи. Поискал 100 бонки, за да напусне с мир и да не ходи да разказва каквото знае за телевизията на Гергов.
Оня ден колегите от „Капитал” писаха за медийния империалист Дилян Пеевски. Освен вестниците „Монитор”, „Телеграф”, „Експрес”, „Борба”, „Уикенд” и „Мередиан мач” и две телевизии, тоя притежавал и сайтовете „Всеки ден” и bnews.bg (сайта на Бареков). И колегите с притеснение отбелязват: „Само си представете: ако шест вестника, две телевизии, два сайта и Николай Бареков едновременно започнат да твърдят, че земята е плоска, ще се объркате, нали?”

Смятам обаче, че са взети мерки и в случай, че не се объркате. На социологическата нива се появи нова агенция – „Скан”. Поразпитах колегите социолози. Не я знаят. В сайта на „Скан” има само една реклама - на сайта на Боршош, тоест на Пеевски. Та си мисля, че ако вие се окажете такива копуци, че не се объркате, „Скан” ще ви изследва и ще докаже, че 35% от българите смятат, че земята е плоска. Точно толкова искали Бойко за президент.
В „Сеизмограф” Бойко пак излъга. Нямал общо Доган с генералските му лампази. Но Светла, нали е деликатна, пропусна да го закове. „...Лично аз считам, че с Ахмед Доган не само че не сме конкуренти, а може да се каже, че той беше единственият човек в коалицията НДСВ-ДПС, който настояваше да бъда произведен в генерал-лейтенант и в същото време се съгласяваше с много от идеите, които предлагах. (09.06.2005, "Новинар")
И сега пак ще ни изиграят един етюд на разприятеляване…
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10571 |16.11.2009 Четвърти километър . 785| 106505 |08.11.2009 Четвърти километър . 16| 16132 |02.11.2009 Четвърти километър . 8| 21112 |25.10.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads