Реклама / Ads
10| 11212 |28.12.2009 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 21 - 25 декември

Тони Филипов, д-р


Понеделник, 21 декември

Тая работа със затворника от Гуантанамо не била хич проста. „Стандарт” пише, че пращаме „делегация” от агенти на ДАНС, придружавана от екип на външно министерство в US базата. Там те ще проведат интервюта със затворниците и ще подберат най-подходящия за нашия климат. Димитър Лазаров от ГЕРБ вика: „Предполагам, ще се проведе събеседване със заподозрените, трябва да се прегледа документацията им и всичко, свързано със състоянието им".
Изобщо ще го изберем по начин, по който не избираме дори и началника на затворите - документи, събеседване, здравен картон… Лазаров вика: „Няма нищо необичайно в това, ДАНС да се отнесе с отговорност към такъв въпрос, все пак тук става въпрос за националната сигурност на страната ни."

Вероятно съм много прост, та не разбирам как един затворник ще е заплаха за националната сигурност на страната ни. Освен да сме хвърлили око на Осамата. Но той не е хванат още. Последното, което чух е, че американците давали 50 млн. долара за него, но той не давал пукната пара за американците.

А ако се чудите откъде знам как се избира шеф на затворите, не се чудете. Не знам. Съдя по косвени белези. Например оня ден ген. Петър Василев, шеф на ГД "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство, каза: „Сегашният затвор е на 2 км от парламента и ние не смятаме, че това е нормално. Ако направим новия на 20 км от центъра, защо трябва да мислим, че на някого овцете може да пострадат. Когато Централният софийски затвор е правен, не е бил в града. Хората са ходели на излет до мястото, където е обесен Васил Левски "край град София". Едва ли някой ще тръгне на излет в новия затвор, но аз с удоволствие бих го посетил и му се наслаждавал, ако има шанса да бъде построен в скоро време."
Би му се наслаждавал! Разбирате ли?! Такъв самороден талант и с конкурс не може да се избере. Голям мислител. Отдавна съм му обърнал внимание. Записал съм си отделни негови мисли и при сгода ги ползвам. Например: „Няма законово определение за добър човек. Не искаме да защитаваме идеални хора, такива, които да са въоръжени, въодушевени и да служат за пример на обществото. Не очаквайте от нас такова нещо. Доброто поведение е тогава, когато лишеният от свобода може да не уважава правната норма, но е достатъчно да я съблюдава."
Въоръжени и въодушевени! Ша умра!

В „Труд” чета, че по радио PRO FM измислили игра "Съблечи блондинка". И събличат една красавица направо в радиоефира. Момата задава въпрос и, ако слушателят отговори по телефона вярно, тя сваля една дрешка, до епидермис.
Пак ша умра! Радиострийптиз! Дето рекъл слепият, когато намерил парче шкурка, по-голяма простотия не бях чел. Слушателят с едната ръка държи слушалката, с другата мисли за красавицата… Ами ако загуби образ? Ужас! То е като да заведеш слепи на пийпшоу. Какво ще разберат? Само с две пъпки брайл не става. Или бъркам?!

“Наглите” заковани с кръв от носа на Краус”, гадае „Труд”. „24 часа” е на друго мнение: „По отрязаните пръсти хванали бандата”. Не четох дописката, но предполагам, че по пръстите е имало пръстови отпечатъци… Иначе няма как по пръстите да ги открият…

„Монитор” открили, че братът на Сергей Станишев Георгий бил пряко свързан с фирма, избрана през 2006 г. да извърши реконструкция за 8 млн. лв. на държавната болница в Русе. Уредили го Здравното министерство и червеният кмет Божидар Йотов. Колегите в „Монитор”, както са се заели да откриват далаверите на бившата власт, всеки момент очаквам някъде да налетят на собственика си Дилян Пеевски и, естествено, да настъпят мотиката. Варчев, внимавай, щото на свободния пазар нема търсене на ръководни журналистически кадри!

Пък Сидеров изненадващо открил, че Хамстера от бандата на "Наглите" работел за РС по изборите. Сега дали тая банда е оная банда, не съм единодушен. Слушах президента. И той не ми се видя единодушен. И други се колебаят.
Наско Семов от РЗС обявил, че те тръгват към предсрочни парламентарни избори. В тоя смисъл тяхното откритие, че по-добре да не са група, но да са НС, отколкото да са група извън НС, предстои.

Бойко пък изненадващо открил: „Европейският съюз е изключително остро настроен към идеята в България да се проведе референдум за новините на турски език по БНТ.” Което наистина е много вълнуващо откритие. За който не е очаквал. За мен лично не, защото отдавна ми е известно, че „ако хванеш една котка за опашката, ще научиш неща, които не би могъл да научиш по никой друг начин”. Но аз избягвам. Тука ни в клин, ни в ръкав се сещам какво каза Памбос като го питаха какъв танц би подхождал на премиера: „Танго. Той е страстен, водач.”
Има логика. Една напред, две назад…

И за да издигнем малко наратива, в смисъл да го направим по-изискан, ще пусна един паралел между Бойко и „Портретът на Дориан Грей”. С всяка идея, подобна на следенето в нета, новините на турски и т.н. в политическия портрет на Бойко се появява по една старческа бръчка… Защото нищо не състарява така един политик, както споделените на глас глупави идеи. Мъдростта, както и друг път съм споменавал, е да измислиш нещо глупаво и да не го казваш. Кажеш ли го…

Берлускони пък открил, че рейтингът му е скочил от 48.6% на 55.9% след като му избиха два зъба. 7.3% за два зъба, никак не е малко, не ли? Такава е спецификата на народната любов. „Царицата беше посрещната във Вавилон с възторга, който винаги пламва в народа при вида на красива принцеса, която е била нещастна.” (Волтер) И точно затова го съобщавам. Да има предвид премиерът, че при неговите дадености, ако положението с рейтинга стане неспасяемо, а то все някога ще стане, има вариант да се излезе от положението. Аз мисля, че до тогава ще се появят и много доброволци, които да му услужат. Кольо Медианата сподели, че на Бойко от септември досега му спаднал с 10%. (Няма и два зъба и половина!) „Разбира се, успокоява Кольо, за срив на общественото доверие е много рано да се говори. Все още премиерът е най-популярният политик в страната. Но идва зимата, идват и първите шест месеца на 2010 г., които според всички ще са тежките.”

Да, зимата! Ама зима да видиш! (Пенсиите, зима и не връща! Пазете се, ей!) Ако се задържи по-дълго и шест зъба няма да помогнат. Тая нощ мачка и поганец са спали заедно. И както констатира още през далечната 2002 г. Даниел Вълчев, “Нито едно правителство не е имало висок рейтинг през отоплителния сезон”. Но ако е верно, че ще е тежко до юни, правителството на Бойко ще има проблем и през част от охладителния…

Вторник, 22 декември
Лидерът на червените в Пловдив д-р Илия Баташки рекъл: “БСП трябва да вземе властта в Пловдив, ако трябва, и с лъжи. Кой е спечелил изборите без да лъже?! Затова ще лъжем! И ще спечелим изборите!”
Не може бе, господин Баташки! Щото доколкото знам, за лъжата са нужни две страни: едната да лъже, а другата да вярва. Ние нашата част от сделката добросъвестно си я изпълнявахме 20 г., през които ви позволихме няколко пъти да ни излъжете. Но, мисля, че вече се чувстваме налъгани достатъчно. Дето беше рекъл един пич, “Можете постоянно да лъжете част от хората, можете известно време да лъжете всички, но не можете постоянно да лъжете всички.”
В смисъл, че не може да го прави един лъжец. Но ако периодично се сменя лъжецът, тогава може.

Има и още един начин, но той е малко по-бавен – да се сменят излъганите. През 2008 г. у нас са умрели 110 523 души. От едни до други избори умират близо половин милион българи, повечето от които са активни избиратели (пенсии), които отнасят със себе си електоралния си опит. И на тяхно място в електоралния корпус влизат нови, необременени от обещания хора. От Виденов до Станишев се е подменил почти целия електорат на БСП. Та моята прогноза е, че БСП имат шанс пак да ни излъжат някъде към 2017 г.
Тоя Баташки е опасен! Още помня как като депутат през 1999 г. викаше на председателстващия НС Иван Куртев: “Аз ще изляза, но после ще счупя мобифона в главата ти!”

Лъжат, като сръбски циганин лъжат! Пардон, индосърбин. Но ако е вярно, че на лъжата краката са къси, няма обяснение що в БСП няма ни едно джудже. Овчаров поне, Петков… И науката доказва, че трябва да има. Телефонно допитване на „Алфа Рисърч” през 2007 г. установи, че българите смятат, че БСП като партия и Иван Костов като политик лъжат най-много. 68,6% отказаха да посочат някой дето хич не лъже, или поне лъже умерено. Параванката тогава събра малко фенове - 9.3%, но не бих се заклел, че към днес не са се увеличили. И Бойко имаше малко - 7.9%. Възможно е и неговите да са се увеличили. Макар че той лъже по друг начин, някак по-български. Де да знам как да го обясня, има нещо възрожденско в неговия подход. "Не искаме да кажем, че Хаджи Смион не обичаше да лъже, напротив. Но и лъжата му беше чистосърдечна и като честен човек той пръв си повярваше." ("Чичовци")
Всички го виждате за колко много неща си вярва! Не може чак пък всичките да са истина…

Лошото на лъгането знаете ли какво е? Че който лъже и краде, и други лоши работи върши. Затова един древен мъдрец разрешил на учениците си да извършват всички грехове, без един – да не лъжат. Защото лъжата е майката и таткото на всички грехове. Я да го питаме Станишев: Ти верно ли си дал ремонт за 8 млн. на болницата в Русе на фирма, свързана с брат ти? И той като не може да излъже, няма да даде, или бъркам?

Да, увеличили са се феновете на Бойко в горепосочения смисъл. Изследване на АССА-М показало, че ГЕРБ са превалили вече хребета и сега бавно се спускали надолу. Ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 350-400 хил. души по-малко. „Но, уточняват социолозите, онези, които очакват ГЕРБ да се срути след 6-7 месеца, ще бъдат разочаровани.” Не разбирам защо. Като шофьор мога да ви кажа, че на каквато предавка качваш хребета, на такава и слизаш. Така погледнато не би трябвало да останат разочаровани… Но има една тънкост, която трябва да имаме предвид: кога Бойко е тръгнал да качва политическия баир. Щото почти до 2005 г. той отричаше, че ще се занимава с политика. Сто пъти отрече… Но леля му, Павлина Скобелева, се изпусна, че още през ноември 1998 г. й е споделил, че е решил да влезе в политиката. Значи през цялото време се е правил на умряла лисица, както правилно го заподозря министър Петканов...

Изследването на АССА-М сочи също, че само 8% от българите искали да работят за мутри”. Мнозинството граждани обаче - цели 87%, изобщо не желаели да си изкарват хляба по подобен начин. И защо тия 87% изобщо не желаят? Предразсъдъци някакви! Аз поработих известно време за Дилян Пеевски и да ви кажа няма нищо страшно. Не бие. Поне докато бях там, де. Всъщност, той Пеевски просто така си изглежда… Иначе е мил човек.
Нямам обяснение що така не се разбрахме с него. Аз бях много добронамерен. Когато купи „Експрес” и ни преместиха в ИПК, помня, че си взех компаса и обърнах бюрата на всички колеги така, че да гледат към Мека. Така де, не можеш да работиш в пресгрупа „Доган хабер” и най-демонстративно да седиш с гъза към Мека. Обаче някой подлец отиде и ме натопи, че ги иронизирам. А аз бях напълно добронамерен, честно ви казвам. Ех, да ми беше тогава сегашният ум… Нека си седят с гъза към Мека, мен какво ме интересува…

Както и да е, те ще ме търсят. Рано или късно ще усетят признателността на Бойко. Нали ви казвах как като го питал Гергов дали да уволнява Бареков, Бойко рекъл: „Махай го, бе, дреме ми…” Между другото май бях прав, че сутрешният блок не е същият без Бареков. В смисъл, че е по-хубав. Люба Ризова сподели, че силно му се дигнала гледаемостта. Е, силно е силно казано, но сигурно се е дигнала поне слабо…

Благодарността на Бойко се видя. След като тури мораториум върху царските имоти, какво повече да очакваме. И сега Монката реве като шотландско пони. Щял да сезира европейския омбудсман. Нека го сезира, но междувременно ще походи няколко години из горите като турист и ще брои колко бор и мура е можел да отсече, ама не може…
Това, ако трябва да сме откровени, е направо отцеубийсто, парицид казано по народному! Бойко удари политическия си татко право в сърцето. Щото царското сърце е в Рила…
„За мене той е велик. Голям капитал за нас... Той е уникален и за света… Всичко, което прави, е достойно да го записва човек и да се опитва да му подражава…”

А червените люцемери се вайкат, че НС се превърнало в съд! Те щото ни мислят за по-късопаметни отколкото сме. В смисъл, че сме забравили как периодично стискаха царя за… имотите? Сигурно помните когато се провали първият кабинет на Станишев, още същия ден депутатът Георги Божинов внесе предложение за мораториум върху имотите. И дедо клекна. И после кляка много пъти през мандата… Направо си му правеха фитнес при всеки опит да мръдне от коалицията…
Пък Христинка, новата лидерка на НДСВ вика, че била обезпокоена от начина на управление на държавата чрез метода на пробата и грешката. „Управлението на една държава, вика, не е място за изучаване на управлението.”

Е, наистина не е, ама на Гюро Михайлов все така му се случва… Станишев се учи, царят се учи, Виденов. Само Костов си доде научен, та видяхме голям хаир… Но за Бойко не е права. Щото той каквото можа, направи, за да е подготвен. Той защо стана кмет на София? „Защото всеки човек има нужда да се учи. ... Аз не искам да се уча на гърба на хората. Тук трупам опит и събирам екипи...”
Но то и самото научаване е предопределено от предишното знание…
Чак не мога да повярвам, че е почнал да му пада рейтингът на Бойко. Затова човек не трябва много да се пъчи с рейтинга си. Щото рано или късно клима. Като идват на власт политиците, им се ще едва ли не рейтингът да им е на челото. Като оня, дето Господ му бил дал, дал, та се забравил. И той докато бил млад все се тюхкал що Господ не му е дал каквото му е дал на челото. Но като остарял, схванал Божията премъдрост… Пенсиите, мисля, че вие най-добре ме разбирате.


Сряда, 23 декември
Във връзка с написаното вчера, че Костов лъгал най-много, получих доста упреци в блога си. Ангел Грънчаров ми пише: „Докторе, колко плащат за да плюне човек връз Костов, а? Костов бил лъжел почти като БСП, това пък откъде ти хрумна, не можа ли нещо по-свястно да измислиш?!”
Стига бе, г-н Грънчаров, това пари ли са?! Това си е направо безплатно...
Да ви кажа честно и аз не ви разбирам. Защо вие, десебарите, се държите така, сякаш Костов е четвъртата ипостаса и думите „И да нямаш друг бог освен Мен...” са казани от Иван, а не от Исус... (Първата Божа заповед.)
Много странно, само костовистите така ми реагират. Симпатизантите на другите партии като че ли са по-самокритични, никога не се обиждат като им пиша истините…
Не ми плащат г-н Грънчаров! Никой от никъде не ми плаща. Както навярно сте научили, докторът се подвизава в момента като freelancer в журналистиката…

Проблемът ми е, че не можах някак си да се примиря с теорията за моралния неутралитет на историята. „Ходът на историята като ход – обясняваше Уили Старк в „Цялото кралско…” - не може да бъде нито нравствен, нито безнравствен. Ние преценяваме резултатите, а не самия ход. Един безнравствен фактор може да извърши добри дела. И обратно… Може би човек трябва да продаде душата си, за да добие властта да върши добро…”
Мога да поспоря дали Костов, който несъмнено си продаде душата, е вършил добро. Но ме мързи. Пък и по тези светли празници не ми се ще да си смърсявам мислите с мизантроп като него.
Мечките на Бриджит Бардо от парка в Белица заспали зимен сън, съобщават всички вестници без изключение. Само палавата Лейди М все още не искала да си легне. Ама ще си легне.

Пенсиите, представяте ли си? Лягате си преди Коледа, с което икономисвате всякакви подаръци и масрафи за тържествени вечери – това хайвер, трюфели, вина… И се събуждате април - копривата е напъпила, лападът в разцвета си, охлювчетата будни... А сега к’во? Да имаше как да се маскирате на мечки… То не трябва много, де… Безплатна квартира, храна, медицинска помощ… И културно-масов живот е осигурен. Помня как по-лани на Стефановден, имен ден на мечока Стефан, се даде празнично меню: банани, портокали, мандарини и ябълки. Предполагам, че скоро ще прекарат и интернет. В резервата Уолонг в Китай още лани вкараха на пандите. И им пускат мечешко порно. Верно! Да не мислите, че Бриджид знае колко мечки имаме? Ако й се каже, че са 2.5 млн., като нищо ще повярва.
Ей, ама аз забравих, бе! Ако заспите зимен сън, ще изпуснете 25-тях лева от премиера! Но пък, от друга страна ще скатаете увеличението на парното… Не знам, вие си решете.

Като заговорихме за мечки, а е ловен сезон, та за ловджиите специално искам да кажа. Ако по невнимание събудите некоя Баба Меца и се озовете tet-a-tet с нея, не губете присъствие на духа. От стари ловци знам, че трябва да вземете едно лайно и да го хвърлите срещу нея. От къде да го вземете точно в тоя момент ли? Не се притеснявайте, то тогава ще има.
Изглежда, че се оправяме, макар, че не изглежда така. Изследване на НЦИОМ показва, че рязко се е увеличил процентът на хората, които имат балтон. Лани са били 96%, сега са станали 97%. Отделно от 67% на 76% се е увеличил делът на хората, които имат втори чифт здрави обувки. Обърнете внимание - хем втори, хем здрави! През 2006 г. нещата изглеждаха коренно различно. Тогава всеки трети беше без втори чифт.
С по един чифт и тогава и сега са били предимно пенсиите. Предполагам, че става дума за последната колекция на „Петър Ченгелов”. Ей, какви обувки правехме едно време!

Чудя се дали да дам на моите приятели пенсиите един съвет. Що па не?! Пенсиите, лекарите препоръчват по четвъртинка виагра дневно. Не че оправя еректилната дисфункция, но поне няма да си пикаете в обувките. Надали ще си купите нови...
И още нещо. Познавах една госпожа, която имаше три чифта здрави обувки. Обаче не си уважаваше зетя. Той приучи котката, посредством парченца луканка, да ходи да й пикае в обувките. И вече няма три чифта...
Айде, стига толкова. Отивам да се готвя за Коледа.

Четвъртък, 24 декември
Подготовка за Коледа.

Петък, 25 декември
Коледа. С всички последствия. Просто много добре се бях подготвил. Дали ще събера сили да се подготвя така и за Нова година?

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9340 |21.12.2009 Четвърти километър . 6| 10519 |14.12.2009 Четвърти километър . 14| 13663 |07.12.2009 Четвърти километър . 9| 12046 |30.11.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads