Реклама / Ads
8| 13128 |18.01.2010 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд - 11-15 януари
 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 11 януари

Както ви предупредих, конгресът на ГЕРБ протече при изключителен ентусиазъм, Борисов и Цветанов бяха посрещнати с „бурни аплодисменти, преминаващи на места в овации”. Цецко предложи Бойко, а Фидоска постави избора на гласуване с думите: “Предлагам за лидер да бъде избран нашият лидер.” И беше! 1237 души като един гласуваха „За”. И Цецко го избраха със 100% и всичко със 100%. Като че ли ГЕРБ е от един човек. То всъщност си е от един човек, де… Щото, ако ми позволите да се изразя в стила на поетическите метафори, Бойко пори тълпата като ядрен миноносец, а всичко останало се губи в пяната на килватера…
Целият конгрес мина в рамките на едно по-дълго кино. Премиерът каза нещо много мъдро: “Единственият противник на ГЕРБ в момента е самият ГЕРБ.” Наистина, при такъв противник, друг не ти трябва… Тепърва ще разберете какво имаме предвид с Бойко.

В отчетния си доклад Цецко рече: ”Цветанов нямаше да бъде Цветанов, ако не беше Борисов…” И горещо му благодари с думи, които ми се сториха познати: „Не можете да ми забраните да Ви обичам!”
Шегувам се, това го е казал Левчев (шеф на СП) на Живков. Макар че що пък да се шегувам… Цецко казал: „Благодаря ви, че ви има!” После тихичко добавил: „Другарю Борисов!”
И се просълзил…

В светлината на конгреса на ГЕРБ изобщо не се учудих на новината, че във Враца обявили свободни места за пожарникари и се явили повече кандидати, отколкото в СУ-то – 470 човека за едва 37 места. Бойко издигна неимоверно престижа на професията. Преди никой не можеше да си представи пожарникар-премиер. Даже много хора още отказват да го вярват.
По света обаче тази професия е уважавана. Вчера например „Дейли Телеграф” пише, че на някакъв пич му се заклещил члена в метална тръба. Защо го е турял в тръбата, не се казва. Предполагам, че си е мерил „Ф”-то, но е забравил да намаже с грес. Докторите не могли да му помогнат. И кого мислите извикали? Пожарникарите. Отрязали тръбата с флекс и извадили члена на човека. Почти целия… И изобщо там при всеки проблем, първо към пожарникарите се обръщат.
„Труд” съобщава: "Работници пият вода с бактерии". Според мен това е едно дълбоко погрешно твърдение. Не може да пият вода с бактерии, ако не пият вода. Не ли? В една чаша вода верно има над 1000 бацила, но те го знаят. В работническата класа се вляха доста учени –асистенти, доценти. И специално по физиката и химията българската ватенка е доста подготвена. Затова пият само ракия, в която (научен факт) няма кьорава бактерия...

Веднъж бях наел едни да ми правят дувар. Викат им „Доцентите”. Всъщност, само шефът им е доцент. Натаралянкали се и зазидали на Доцента джесемето. После бутаха пет метра дувар… Побеснях. Разкрещях им се: „Пияници!”, „Алкохолици!” А Доцента ми вика: „Бъркаш, докторе, не сме алкохолици. Алкохоликът е човек, който продължава да пие след работно време, а ние в 6 ще спрем. Аз например довечера съм на театър…”
Та тогава се замислих каква пропаст вече се е изкопала между работници и интелигенция. При режима, който поддържа интелигенцията, моя например, тя няма възможност да посещава опера и театър. Щото те почват по същото време, както и пиенето. А работниците са го измислили.

Изобщо новата работническа класа е от по-висока класа. Като беше Путин тука, слушах в рейса две ватенки. Едната викаше:”Я съм за „Набуко”. Па другата вика: „На буко – на дъбо, на нас все ни е в „Гъзпром”… И тегли една от най-добрите… Не срещу някого конкретно, ей така, на когото му е на късмет. Искам да кажа, че се интересуват от такива абстрактни проблеми, като енергийната стратегия. И от глобалните проблеми се интересуват. И може да не ви се вярва, но познават в детайли протокола от Киото и търгуват по между си с мръсни емисии във фургона, но това не е за пред дами… Дано кризата прати още учени в средите на работническа класа. Така ще се дигне цялостното интелектуално ниво на нацията ни. Щото при социализма системата беше сбъркана. Пращаха работниците да учат в Рабфак, като г-жа Цецка, и така се сваляше нивото на интелигенцията…

Разбира се, когато знанието се предава по този директен и малко механичен начин, има известни рискове. Гледам Фандъкова по телевизора. Нека да говори, ама да мисли първо. Достоевски й бил любим, главно „Братя Карамазови”. Ами като ти е любим, що каза на Бойко онази глупост за шубата? И той, понеже ти има пълно доверие, веднага се изфука пред Бенатова: „В Братя Карамазови, тази моя любима книга, е казано: "Неговата шуба ли бяха откраднали или той беше откраднал шуба?! Имаше нещо около този човек!". („Плейбой”, брой 46, януари 2006 г.) За да не изпаднете в подобна погрешка, държа да ви уведомя, че това е руски виц и Достоевски не подозира, че го е казал.
Така и не разбрах кой глупак подучи Бойко да се прави на интелектуалец. От наблюдения съм установил, че понятията политик и интелектуалец са в допълнително отношение – колкото в по-голяма степен си политик, толкова в по-малка степен си интелектуалец и обратно…

Вторник, 12 януари

„Стандарт” съобщава, че ЦРУ наредило страната ни на 88-мо място по БВП с $11 300. За да се ориентирате къде горе-долу се пада това 88-мо място, първенецът Лихтенщайн е с $85 600. А първи отзад напред е Зимбабве с $200 на човек.
ЦРУ! Милиционерска им работа! Бог знае как са го смятали! Следете ми мисълта, ако не ви е трудно. БВП мери всички активности, а не само полезните. Ако престъпността расте, това повишава и разходите за полиция, съд, затвори, за охрана на собствеността и т.н., които влизат в БВП. Ако индобългарите отрежат 5 км. високоволтов проводник, повторното му поставяне също влиза в БВП. Потрошените с камъни стъкла на влаците и откраднатите капаци на шахтите също. Когато си помелите колата в уличните кратери, ремонтът също вдига БВП. И колкото повече асфалт откраднат общинските търтеи, толкова повече БВП. И изобщо цялата корупция вдига БВП. Когато от ЧЕЗ ви пуснат 380 V и ви гръмне целата техника бела, че и черна, това дига БВП. Падналият сняг, през травматологията на „Пирогов”, също формира продукт…
Така погледнато, ние даже трябва да сме радостни, че е толкова нисък. Представяте ли си в какъв ад щяхме да живеем, ако БВП ни беше примерно $22 600?!

Пък във Варна ги нападнали бълхи посред зима. Понеже нали винаги искам да съм полезен, та да ви кажа. Лисицата, като я налегнат бълхи, отива в реката и бавно се потапя, като оставя само опашката си да стърчи. Бълхите, изплашени от нарушаването на тяхната ойкумена, бягат и се събират в края на опашката. Лисицата отскубва козината и я пуска във водата заедно с бълхите. Та ви съветвам, специално мъжете, да опитате бавно потапяне във ваната, като оставите само… „опашката” ви да стърчи над водата. Бълхите ще се съберат там и тогава…
Не, няма да стане, оттеглям съвета. Няма как да му откъснете само края…
Всъщност, я най-добре извикайте специалисти да напръскат. Скъпичко е, но нали и това ще формира БВП.
Научавам от много независими източници, че поради факта, че Фидосова и Цачева управлявали НС като ООД, подписвали всички заповеди заедно, вече им били измислили общо име с цел икономия на изразни средства. Викали им Мечка Цацева.

Сряда, 13 януари
Не трябваше да го съобщавам това Мечка Цачева. Дъщеря ми вика, че от мен няма да стане модерен човек, щом упреквам хората за външния им вид. И изобщо не искаше да чуе какво казва Камю в моя защита… Затова много се зарадвах на написаното от Кеворкян в „Труд”: „Ако е заради килограмите, Фидосова наистина има право да получи пет пъти повече екранно време от Огнян Стефанов (в “На 4 очи”).” Тоест, и на него му е направил лошо впечатление външния й вид.
Но дъщеря ми е права – тия номера минават на местна почва, но в Америка съм обречен на гражданска смърт още на втората реплика. Там на такива като мен им викат „изгледист”, с негативни конотации. Обаче пък в Америка работата е отишла твърде далече. Вече не казват за некой, че е грозен, ако ще мухите да не го кацат. А казват, че човекът „има изразен дефицит на външен вид”. Да де, ама как да употребиш дума като дефицит редом с Фидосова, когато става дума за изобилие на външен вид? И изобщо като се сетя какви съм ги писал през годините... С основание Дилян Пеевски ми обяви джихад. Така де, и аз не бих простил на някой, който твърди, че съм правен по неконвенционален начин.
Нямам оправдание. Може би само, че съм чист българин. По вида посрещам. Па ако има и друго, готов съм да се поправя. Ама не винаги има.
Даже почвам веднага да се поправям.

Румяна Желева, за която също съм намеквал за известен дефицит на външен вид, е на тежък изпит в ЕП, в който трябва да покаже, че има знания да работи в избрания/дадения й ресор. Стискайте палци, братя, че иначе голям срам за България! И Тетка Цачева била там да стиска палци… Ето пак се изпуснах… Щото макар и това „Тетка” да се отнася главно към някои манталитетни особености, има и изгледистки уклон. Още ще трябва да се старая.
В този труден за родината и за Желева момент, червените подлеци пак се проявиха. Сега извадили, съобщава Фрогнюз, че като депутат в ЕП през 2007 г. Желева била и управител в „Глобал консулт“, което е несъвместимо със статута на евродепутат.

Сега ли го научихте, бе, мискини с мискините!?
И на изслушването я скъсаха от въпроси. На които тя успя да не отговори. И изобщо се омаза. С решаващата помощ на жената-свлачище Антония Първанова. И тя постъпи много долно! Много! Желева не трябваше да я дразни.
На червените обаче ме е яд, че имат сурат да говорят за другите, а мълчат за това, дето казва пред „Струма” дупнишкият им лидер, че през 2007 г. бил заставен от „Позитано” да се срещне с братя Галеви в присъствието на кмета Дангов и да обещае, че ще ги консултира за всичко. Мълчат и за „Тайната вечеря на Първанов в Гоцеманската градина” през 2003 г., за която писа колегата Иво Инджев. На която вечеря, бил Големия Марген. И понеже вечерята била в чест на “банкера на Маджо”, Евгени Узунов, естествено и самият Маджо бил там. Премянов го видял. А както знаете и Маджо без Петков не бива…
Като сте се осрали до плешките, поне не чуруликайте, бе!
Но проблемът не е само в българските доносници. Госпожата изобщо не се справи. Общи лафове и конкретни невежества… Бойко си е виновен. Много е несвойствено за мен, но ще кажа, че е прав Костов, „има остър недостиг на компетентност в настоящите министри.” Много остър. Разбира се, малко беше подло, докато Бойко е зает да „говори" с Господ на Стената на плача”, както писа Фрогнюз, Иван да го атакува в гръб. Но той немаше да е Иван иначе…
Па добре, че българските медии са толерантни. Иначе щеха да разнасят Желева като прасе блажен вестник. Не е прав Бойко, дето каза на конгреса, че „правителството не се ползва с медиен комфорт”. Медийният дискомфорт е съвсем друго и можем да го очакваме догодина. Линдън Джонсън го беше определил така: „Ако някоя сутрин тръгна по вълните на река Потомак, следобед вест¬ниците ще разгласят: „Президентът не може да плува." А ние сме още на етап, на който казваме, че премиерът ходи по водата… Даже в момента е в Израел, където този спорт се е зародил… Между другото, като го гледам на снимките, страшно му върви кипата на кубето. Същински еврей. Повече за евреите няма да кажа. Не за друго, а може да престане да ми върви. Както ми е тръгнало…



Ало, пенсиите! Завиждам ви! При вас упреци за дефицит на външен вид са несъстоятелни. За вас е достатъчно да изглеждате както и да е. Дето питали един: „Сър, щастлив ли сте, че сте тук?” „На моята възраст човек е щастлив да е където и да е.” Щото някои престанаха изобщо да изглеждат…


Четвъртък, 14 януари

Sic transit gloria Jeleva. Срамно! Срамно и обидно е някак си за нас, които се опитваме да говорим с цели изречения. Направо потънах в земята и сега от там ви пиша.
Желева не успя да опровергае съмненията за конфликт на интереси. Може да е чиста като сълза, но остави впечатление за добре познатите балкански тарикатлъци.
Ама май не е сълза. В залата каза, че фирмата „Глобал консулт” нямала дейност, пък и тя никога не била собственик на тая фирма… А на въпрос на чужд журналист (българските бяха като попарени и един не посмя нищо да пита!) продала ли я е и за колко, отговори: "Не помня, но сумата не беше голяма".

Справка в Търговския регистър показва, че госпожата е продала „Глобал…” на 9.04.2009 г.! Недоумявам как можеш да лъжеш за нещо, дето го има черно на бяло в публичен регистър! Па ти си в Европа, бе, ало, не в Бедрок!
И ония перфидни копелдаци, като я видяха каква е гъдулка, естествено я разпънаха на кръст. Даже не на кръст, ами на петолъчка, както казваше покойният Милко Калев Балев.

Но истинската трагедия настъпи, когато почнаха да й задават въпроси по същество за бъдещата й работа. Проактивност (каквото и да означава) и отиване на терен – това повтаряше на всеки въпрос. Без да искаш се сещаш за Мирча Кришан и краставицата. Каквото и да го питат, той го извърта и почва за краставицата, която е от семейството на тиквата и съдържа 98% вода… Ама не от семейството на Тиквата! За Конго, Афганистан, Судан, Зимбабве, Аденския залив… „Ще ида на терен…” Отиването до Аденския залив е малко проблематично, щото той не е там, дето госпожата смята. Добре, дето вика Станимир, че не я питаха за Нубия, па да каже, че и там ще иде на терен, та хептен да се разкаля теренът…
Само да вметна като стана дума за краставицата. Тя наистина съдържа 98% вода. Обаче знаете ли колко вода има в мозъка? 80%! Колегите от „Труд” веднъж написаха, че били 99%. И от вчера съм склонен да им вярвам. В смисъл, че има мозъци, които са гола вода. И 1% желатин за желевиране.

Колкото до езика, на който се изнасяше представлението, едни го определят като „бъгав”, други казват, че не станало ясно дали малкото английски й пречи да каже каквото знае, или обратно.
Не мога да съдя колко й е английският, но видях, че по едно време й свърши и тя мина на български.
Като крайно комисията по изслушването прехвърли горещия картоф на Барозу. Той обаче не е от вчера и картофът сигурно вече е на Калотина. Какво ще правим, не знам. Напреде пропаст, назаде вълци. Бойко вика, че имало и "по-трагични" кандидатури за еврокомисари от другите държави. По-трагични може и да е имало. Но ако питате за по-комични, ще трябва да ви разочаровам. Комичното почва там, където един обикновен човек почне да се прави на особен. На проактивен…
Сега комисията е изправена пред тежка дилема: Дали да ни върне Румито и по тоя начин да ни издигне до европейските критерии, или да я приеме и да слезе до балканския тарикатлък.

Да, „тъжен ден, камбани бият…” Да беше жив дедо Вазов, па да се съберем под балкона му заедно да поревем! Отиде си Румяна Желава, отиде си преди още да даде пълни доказателства за политическия си и дипломатически гений. Най ми е жал за Бургас и неговите трудови хора. Не трябваше Бойко да им причинява това. Толкова ли нема в бандата кадри некой по-кадърен?!
И сега какво ще правим, като ни я върнат. Зер може, след като цял свят разбра каква куха лейка е, че и лъжлива, пак да седне в креслото на дипломат №1?
Исках да кажа, че не бива, а то, че може, скоро ще се убедим.

Петък, 15 януари
„Монитор” пише: „Безсмъртно е прозрението на Алеко, обобщил народопсихологията ни в образа на Бай Ганьо… Евродепутатите от БСП и НДСВ дадоха поредното доказателство, че "тъмният балкански субект" с дисагите не е останал в миналото.”
Какво съвпадение! И аз се сетих за Бай Ганьо, който с празни дисаги е тръгнал към Европа. Но за Бай Ганьо после. Първо да ви съобщя, че аз пък бях при Гиньо Ганев. Връчиха ми награда в раздел „Интернет” за блога ми. Налага се аз да ви го съобщя, защото явно такива са изискванията на регламента – всеки да съобщава само за собствената си награда в собствената си медия. Много строг регламент.
Та да ви кажа и как премина награждаването.

След като благодари на журито за ювелирния избор, д-р Филипов каза: „Давам си сметка какво значи да се даде награда за медия на сам човек. Това означава, че сме оценен като „човек-медия”. Такива сме само няколко в държавата: Човекът-парламент, Човекът-паяк, Човекът-глас и аз. (Глас от залата: „И Човекът-партия.)”
В типичен холивудски стил, д-р Филипов благодари на съпругата си за търпението и изказа горещите си благодарности на своите бивши работодатели, които са изковали характера му. Особено отличи г-н Дилян Пеевски, издател на „Монитор”: „Без неговата решаваща помощ щях да си седя на топло в редакцията и никога нямаше да израсна до човек-медия.”
Мило тържество.
Веднага след него д-р Филипов седна пред телевизора, да не би да го покажат. Ама не го показаха. Но пък показаха Румен Петков. Който също много и мило хвали своя наследник в МВР Цецко. Ама толкова много, че чак съмнително. МВР единствено се справяло. Умее Румен да бъде благодарен. Цецко не изнесе никаква далавера в МВР. Може и да е имало, може и да е нямало. Но той не изнесе. Но изнесе бутилките от кабинета на Петков много тайно.
Като си гледам бележките, на 3 юни 2007 г. съм си записал: „Мисля си колко ли пари ще направи на Петканов наследника само, ако върне амбалажа.” Тогава още не знаех, че Петканов ще бъде сменен от още по-голям професионалист. Щото Петканов се появяваше понякога на публични места с походката на недостатъчно еволюирал неандерталец, но Румен направо го изнасяха на тарга. Та той не ги върна, а добави и свои. Подозирам, че именно от тук са дошли парите за шестия апартамент, който Цецко купи лани.

Да се върнем на Бай Ганьо. Шефът на германските консерватори Вернер Ланген, също заиграва на Балкански струни. Според него обвиненията, отправени срещу Желева от Тони Фарма, "са пример как вътрешни за България въпроси се прехвърлят в Европейския парламент".
О, консерваторе, ти почакай да се приемат Сърбия и Македония, пък тогава да видиш какви сценки ще ви направим! Сараево ще ви се стори детска игра…
А в тила, както винаги, духът е много по-висок. Въпреки, че оценката на изпитната комисия е, че „Румяна Желева не отговори достатъчно задоволително на нито един въпрос и изглежда не знае географски къде се намират някои конфликтни зони", Бойко продължава да се надява, че кандидатурата й ще мине. Но за всеки случай е пуснал Ники Младенов да загрява.
Както ви казах, аз като чист българин, по вида посрещам. И мисля, че достойно посрещнах г-жа Желева. Защото още от пръв поглед оцених, че вида и е на „нетърпелив да се издигне човек”. Предполагам, че именно някой подобен протагонист е имал пред очите си моят приятел Селин, когато е написал: „Под стряхата на забележителната си словоохотливост и на незабравимия си темперамент тя бе приютила няколко прости, хищни и благочестиво меркантилни намерения… Във вътрешния й мир нямаше никакво място за съмнението и още по-малко за истината.”

Но както е казано във Великата книга, има време за посрещане, и време за изпращане. Вече е времето за изпращане. Защото на г-жа Желева й се налага да си тръгне и спешно да потърси онова място, където реставрират съсипани репутации и лекуват загубена доблест…
Айде стига за днес, че отивам на митинга пред Народното събрание да викам „У-у-у-у” на ченгетата. Ако набият някого, своевременно ще ви съобщя. Ако не съм аз, де…

Важно съобщение: Във връзка с това, че некакво магаре пише постинги в Медиапул и „Дневник” от името на Тони Филипов, д-р, съм упълномощен да заявя: Д-р Филипов никога не пише из форумите. Чете ги, за да види пулса на пишещата част от нацията. За малко да кажа мислещата, но се сетих, че писане и мислене не винаги са едно и също. Аз например много пъти, като почна да пиша така се увличам, че забравям да мисля. И като се сетя, ако се сетя, то вече съм го написал…

To be continued next Monday
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 12424 |11.01.2010 Четвърти километър . 5| 10725 |05.01.2010 Четвърти километър . 10| 11435 |28.12.2009 Четвърти километър . 4| 9557 |21.12.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads