Реклама / Ads
44| 35366 |15.11.2012 ГЛАСЪТ

Демократичен мазохизъм. Морал

.
68 години сме в неравностойно положение...
От разговори за беднотия, избори и власт, забравихме морала. Всъщност отдавна сме го забравили. Моралът не е това, което беше. Поне у нас. А може и никога да не е бил. Просто сме се самонавивали, че го притежаваме. Искало ни се е да изглеждаме в своите и в чуждите очи почтени и морални. Готино е.
 
Не че съм толкова морална, ами нищо не ми пада.Така казваше една моя позната. Този израз сякаш запълва българската дефиниция за тази категория от българската душевност. Морален съм, защото нямам възможност да съм неморален. Нещо като неподкупен, защото никой не ме подкупва. Имам желание, но обстоятелствата са против мен, така да се каже. Историческа несправедливост.

Дейвид Петреъс вече не е шеф на ЦРУ. Заради извънбрачна връзка. Срена се блестяща кариера заради една любовница. Сам подаде оставка. „След 37 години брак, допуснах много сериозна грешка, като си позволих извънбрачна връзка”. Това каза генералът легенда от мисията в Афганистан на своите доскорошни подчинени. Ако беше българин, щеше да каже, че това е компромат, лъжа, пасквил на политическите му противници и на скапаните медии. Комплот, заговор срещу държавата. Политическа жертва. Дело на световния тероризъм, на руските, китайските или израелските тайни служби. Само че такава мисъл не му мина през ума. Сигурно защото родителите му са го водил от малък на църква. Де да знам. Вие знаете ли, защо го направи. Защо някъде постъпват така?

Като споменах църква и се сетих за Дядо Кирил и Дядо Николай. Колко професионално се хванаха да си скубят брадите, а? Сякаш са тренирали цял живот за скандалджии. А може и да са. Срамна работа на пръв поглед, но и много българска. Едва дочакали да спуснат Дядо Максим в гроба и се почнаха. Само че нещата не опират само до лични амбиции и сметки, както си мислят обикновените кибици, за които „ВИП Брадър” и случващото се в Синода е едно и също. Приликите наистина са смущаващо много, но ако зад „брадъра” вторият план е свързан само с пари и рейтинг, то зад скандалите с владиците надничат доста повече дяволи. Като например интригата за влияние от страна на Руската и Гръцката православни църкви. Техните посягания към БПЦ са отколешни. Владиците ни също са разделени в любовта си към Москва и Атина. Вселенският партиарх Вартоломей не е безразличен и не е тайна слабостта му към гръцката позиция. Москва пък е с огромно влияние в православния свят – Русия, Украйна, Сърбия... са в нейната сянка. Редно е да се знае също, че олигархични кръгове в България също имат интерес към поста на патриарха. Близостта на Кирил с такива е известна отдавна. Той е бил близък още с Мултигруп и Илия Павлов, с когото са кроили планове за общ бизнес – преместването на издателския и печатен център на Световния съвет на църквите от бивша Югославия в България. Дядо Николай пък е смущаващо близък с фамилията на бизнесмена Георги Гергов, който е и лидер на БСП под тепетата. Но това очевидно влиза в дефиницията за морал, според православния канон... Къде да заведат децата си българите, в кой храм, та да чуят искрени проповеди за морал, честност и достойнство?

И де да беше само това. Ангел Найденов от БСП в четвъртък сутринта напада ГЕРБ, че били неморални. Той ги напада. В студиото на БНТ обаче цари тишина и розово спокойствие. Няма кой да го попита какъв е неговият коментар за извънбрачния скандал в САЩ, например. Да каже как се е зародила връзката му с колежката му Мая Манолова и как се е чувствала съпругата му, например. Но той е говорител, стожер в парламентарната група на БСП и цялата партия и на него му е позволено да учи на морал другите. Слушайте ме какво говоря, а не какво правя, гласеше един поостарял урок на партийните секретари. Важи и днес. За Ангелнайденовци.

А помните ли любовните и извънбрачните скандали около лидера на ДПС Ахмед Доган? Но и него никой не го пита за морала и за това какво казва Корана по тези въпроси. Угодничене. Лицемерие. Страх.

Ами Георги Първанов? Колко бяха слуховете за неговите любовни истории? Също и за тези на вицето му Ангел Марин. Но дори на самите нас ни се струва абсурдно да попитаме лидерите за тези неща. Засягало личния живот на въпросните персони, изживяващи се от години като народни водачи, трибуни, държавни мъже и прочие кухи титли. Две лица на живота. Показват ни само бялото. Мръсно бяло.

Олигарсите ни и те са от същия дол дренки. Любомир Павлов и Огнян Донев са с повдигнати обвинения за укрити данъци и злоупотреби за стотици милиони. Но притежават медии, от които морализаторстват, манипулират, информират, дезинформират, контрадезинформират, атакуват, контраатакуват и пр. Опитват се да влияят на политически, икономически и бизнес процеси. Защитават своите и нечии други интереси. Нямат присъди, но имат повдигнати обвинения. Срещу Иво Прокопиев пък има множество разкрития за най-малкото смущаващи бизнес практики. Изумителни бизнес практики, които са повлияли негативно на цели прослойки от населението. Срещу него няма дори повдигнати обвинения, освен журналистическите разкрития. Добре де, но шефът на ББС Джордж Ентуисъл подаде оставка само при съмнения за сексуални скандали, сътворени от други служители на държавната медийна империя. Само за съмнения. За извършени от други лица гадости. Не от него. Но той си тръгна, защото така диктувал неговият морал. Какво диктува моралът на Доган, Първанов, Дядо Кирил, Павлов, Донев, Прокопиев и други като тях?   

Ще кажете: кой си ти, че съдиш другите. Много просто – аз съм един от вас. Грешен съм колкото много други българи. Но не съм заемал и не заемам висши държавни постове, не съм част от голямата политика, не претендирам да съм пример за младите. Всеки редови гражданин попада в семейни проблеми, изневери, спохождат го и други греховни мисли. Но той си понася последствията: кара се с половинката си, страда или изоставя децата си, плаща издръжка, наранява близките си, разочарова родителите си, съжалява, моли се прошка, обижда или бива обиждан... Така върви животът на обиконовените. Докато необикновените претендират да са за пример от десетилетия. Те. Техните деяния са пред очите ни. Постъпките им развращават, сриват ценностите, пробиват имунната система на нацията. Те са длъжни да носят отговорност за постъпките си. Защото те, именно те създадоха най-гадния и противен Биг Брадър в тази държава. Прокудиха хиляди българи, накараха ни да се съмняваме дали обичаме родината си. И знаете ли кое е най-гадното? Продължават да го правят. Брутално и нагло. Стряскат ни техните челюсти и си затваряме очите. Широко затворени очи. 68 години вече. 23 от тях – по собствен избор. Чист мазохизъм. Демократичен мазохизъм – българският принос.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 144| 37391 |08.02.2012 Наводнен морал . 33| 16953 |17.10.2009 Полицаи ебачи, Красьо с ланците и Роман Полански в морален казус . 33| 11252 |20.05.2009 Несъвместими ли са правото и моралът в българската Темида?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads