Реклама / Ads
154| 48231 |11.12.2013 ГЛАСЪТ

Деница Гаджева в мръсна хаванска история

.
Деница Гаджева, депутат от "Атака"
Заглавието е заимствано от шедьовъра на Хуан Педро Гутиерес "Мръсна хаванска трилогия". Книгата е преведена на 16 езика и е световен бестселър. Деница Гаджева засега е само български депутат, но фурорът, който сътвори само за 24 часа в публичното протранство, може да я изстреля на световната сцена. Съвсем сериозно. Подобен КПД са постигали само скандалите със Силвио Берлускони и мераклията Доменик Строс-Кан, бивш шеф на МВФ, нашумял повече като международен коцкар.
 
Ако някой продуцент на телевизионно реалити се сети да й звънне, Гаджева преспокойно може да поиска 500 000 лв за участие в какъвто й да е форма.

Гаджева е пример и за родните протестъри. Ако те притежаваха поне 10% от вътрешния й плам, правителството щеше да е паднало още на втория ден от началото на шествията. И нямаше да се налага Асен Генов да боядисва в потайна доба паметници, за да видим в негово лице някакъв new революционер.

Ако сме справедливи, трябва да признаем, че Деница Гаджева е истински талант, който досега незаслужено е бил пренебрегван. Би могла дори да претендира за процент от рекламните приходи на медиите, чийто рейтинг вдигна до небето, с напомнящата картечни откоси лексика.

Освен това Гаджева показа убедително, че освен от политическите и умствените, се интересува и от анатомичните данни на своите колеги. Тя няколкократно заяви: "Сидеров не е тюлен като Борисов и Фидосова и може да се показва по плажовете".

Няма как обаче да не напомним на г-ца Гаджева, че тюлените, обитавали някога черноморското крайбрежие и най-вече край Аркутино, са записани в "Червената книга" като изчезващ вид. Става въпро за средиземноморският тюлен монах или белокоремен тюлен, е считан за най-рядкото перконого и за един от най-застрашените бозайници в света. Будните природозащитници биха могли да й скочат с бутонките за това сравнение. Българския хелзински комиет пък ще я подгони за нарушаване правата на представителите на изчезващия вид. Трибуналът в Хага само това и чака... Но да не се отплесваме.

Гаджева е разгневена от нежеланието на родните медии да отразяват политическите резултати от пътуването на неколцина депутати от "Атака" в Куба, водени от своя лидер Волен Сидеров. Възмутена е от въпросите им за това кой е платил пътуването, защо то се случва по време на приемане на бюджета на страната, кой ги е поканил в Хавана, ходили ли са на плаж и пр. Тези питания за Деница са отвратителни и целящи да омаловажат резултатите от визитата в родината на Фидел Кастро. Тя не спести възторга си от модела на управление в Куба и Венецуела, както и омерзението си от лицемерните САЩ. Според нея България трябва да с стреми към модела на Куба и Венецуела, защото те били отхвърлили колониализма, а ние все още не. Аргументира се с това, че във Венецуела върнали петрола на народа, а в Куба здравеопазването е безплатно. В същото време ако искаш да се разходиш в Лос Анжелис, към тебе прикрепвали полицейски патрул, за да не бъдеш убит на улицата. Ето това били САЩ, дето все се хвалели с демокрацията си.

Както всички знаят, истинската картина винаги е малко по-различна.

Статистиката на ООН дава представа за някои неща по темата. Ето някои данни:

- 13 на сто от венецуелците живея с по-малко от 2 долара на ден. 7 на сто - с по-малко от 1 долар.

- 33 на сто от хората във Венецуела живеят под прага на бедността. У нас този процент е 12.

- Средната заплата в Куба е 16,5 долара, а средната пенсия - 9 долара.

- В САЩ хората живеят средно със 150 долара на ден.

- Средната залата в България е около 400 евро, а средната пенсия около 150 евро.

И още за Венецуела, която толкова привлича г-ца Гаджева и "Атака". Данните са взети от влиятелното руско електронно издание FINMARKET.RU.

През последните години БВП на Венецуела пада стремително - средно с 3,2% на година.

Проблемите на страната са абсолютно във всички отрасли: държавният дълг вече е 70 на сто от БВП, бюджетният дефицит - 13%, дълговете на най-голямата държавна нефтена компания "Петролът на Венецуела" са над 40 млрд долара, добивът на нефт спада постоянно, вноса на хранителни продукти достигна 75%, закрити са 4 000 предприятия, числото на работодателите е намаляло за 2 години с 200 000.

Само през 2013 година местната валута е девалвирала пет пъти, в опити да се стопира инфлацията. Без резултат. Реално страната е в състояние на хиперинфлация.

Вероятно Деница Гаджева не е имала време да се запознае с тези данни. Възможно е също така тя да разполага с друга статистика, предоставена й от управляващите в тези страни.

В същото време във Фейсбук се появи кометар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод скандала около "Атака".

"Преди малко се върнах от Израел след срещите ми с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес и прочетох за огромния скандал с лидера на една от управляващите партии Волен Сидеров. Докато неговите коалиционни партньори приемат бюджета, той се пече на плажа на мафията в Куба - “Варадеро”. А този човек е шеф на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Това е падението на този парламент".

Ще припомня и позицията на Деница Гаджева. Във всичките си изяви в медиите тя упорито настояваше журналистите да разпитат Борисов с какви пари е пътувал в Израел. Също и колко милиона са похарчени за полети не по предназначение с правителствения отряд 28 по времето, когато бе премиер. И е права. Българите имат право да знаят тези неща, защото ги плащат от джоба си.


ЧУЖДИЯТ ПРИМЕР

Само преди няколко месеца британският финансов министър Джордж Озбърн изпадна в конфузна ситуация, след като бе хванат да пътува в първа класа на влак с билет за икономична класа. Оказа се обаче, че случаят не е единичен -  една четвърт от британските депутати са пътували в първа класа, вместо в масовите вагони. Това предизвика огромен скандал а Острова, защото на управляващите във Великобритания е забранено да се возят в луксозните отделения на държавна издръжка, за да се пестят пари.


Направете като тях!

Всички подробности за разходите на британските депутати през последните четири години бяха публикувани в интернет след серията от скандали.
Шефовете на Камарата на общините съобщиха, че данните, които трябваше да бъдат публикувани през юли, вече са налични в мрежата.
Повече от десет членове на парламента бяха принудени да подадат оставка, след като избухна скандал за разходите им, а много други трябваше да изплатят редица суми, за които се смята, че са изразходени неправилно. Депутатите върнаха около 300 хил. паунда (660 хил. лева).
Говорител на Камарата на общините съобщи, че са взети специални мерки, за да не крашва интернет сайта на парламента, поради огромния интерес, който се очаква от страна на обществото към данните за разходите на депутати и министри.

Данните могат да бъдат намерени на адрес: https://mpsallowances.parliament.uk/

 

Българско нахалство!

Родните депутати масово не отчитат публично как харчат полагащите им се "представителни" разходи. Става дума за прословутите 2/3 от основната заплата на избраниците (2196 лв.), които получават за покриване на разходи за парламентарна дейност и сътрудници. Преди 6 месеца избраниците записаха в правилника за работата си, че всеки от тях може да публикува в своя профил в сайта на Народното събрание финансов отчет, както и свои позиции по закони и т.н. Качването на отчети на сайта не е задължително, но депутатите въобще не се възползват от опцията за прозрачност и харченето "представителните" им пари тъне в абсолютна мъгла.

Парламентът не публикува и данните за командировки и служебни разходи на депутатите и парламентарните групи. Два пъти в годината се обявяват страните, които депутатите са посетили по служебна линия, но не и колко струва това на данъкоплатците. България е единствената страна в ЕС, в която финансовите отчети на парламента не са публични. Което е срамно и позорно.

Гутиерес и неговата Хавана...

 

И за да не подминем Гутиерес само със споменаване на книгата му, ето един цитат от нея: "Бяха му инжектирали дълбоко в мозъка илюзията, че има власт. Това е единственият начин да превърнеш хората в наемници: да ги убедиш, че са част от структурата на властта. А в действителност изобщо не могат да се доближат до трона. Затова ги избират сред най-големите селяци. Или сред най-шантавите и проклетите. Накрая, когато ги прегазят годинките, осъмват с натрапчивото усещане за провал и поражение, с чувството, че са пропилели живота си. Наслаждавали са се на властта на оръжията, на властта на полицейската палка, на саморазправата с останалите граждани, на това да унижаваш, да биеш и да тикаш хората в килиите. Накрая някои осъзнават, вече с пречупен дух, че са едни нещастни говеда с палки в ръка. Но са вече толкова уплашени, че не могат да я захвърлят".

 

Който разбира - разбира.


P.S. Хемингуей също е харесвал Куба. Живял е там и там е написал някои от книгите си. След революцията поддържа известно време Фидел Кастро, но много бързо се разочарова от социализма на Ел Команданте и се завръща в САЩ. Никога повече не стъпва на Острова на свободата.


Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 189| 20422 |09.12.2013 Коя България загубихме? . 114| 29961 |08.12.2013 Смъртта на България - само факти! . 43| 17101 |05.12.2013 Обезбългаряват "тайно и полека" учениците ни! . 46| 17593 |04.12.2013 Новите евреи на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads