Реклама / Ads
0| 10885 |09.07.2015 ГЛАСЪТ

Докладът за банковата екзекуция - престъпление без наказание

.
Десислава Атанасова свърши, каквото й бе поръчано.
Ако има хора, доволни от кризата в Гърция, то това са членовете на Временната парламетарна комисия, която трябваше да открие причините за фалита на КТБ. Още по-доволни биха били, ако в Гърмен избухнеше кървава свада, а убиецът на легионера Николай Чивиев на АМ "Струма" нападнеше полицейския участък в Сандански с картечница в ръце.
 
И един хубав терористичен акт също би им свършил добра работа...  Не се възмущавайте на циничните сравнения, защото многократно по-цинично е поведението на политиците ни. А и логиката е прозрачна: подобни извънредни събития биха изместили вниманието от доклада на комисията. Защото дори най-преднамерените членове на същата тази комисия, съзнават, че сътвореното от тях е предизвестено мъртъв доклад.
Дори Пламен Орешарски, премиер и съучастник в бруталното сриване на КТБ, заяви в студиото на бТВ, че според него "докладът няма да е квалитетен". Казва го човекът, който със сигурност знае какво стана миналото лято, а и бе част от политико-мафиотския кръг #Кой, ударил четвъртата банка в страната. Много е вероятно констатацията на Орешарски да се базира на познанията му за капацитета и морала на някои от членовете на комисията - Петър Чобанов и Йордан Цонев, например. Ако тях е имал предвид, Орешарки е прав на 100%. Ако приложим към оценката му теорията на д-р Исидор Задгер за перверзността като модел на поведение, ще излезе, че докладът е повече медицински случай, отколкото финансово-експертен. Понякога крайните заключения и оценки са най-точните, учи ни изследователят на сексуалната девиация Задгер. Така че да си го кажем открито: докладът на комисията "Атанасова" е чиста перверзия на група политически фонМазоховци. Той повтаря мантрата, че КТБ е финансова пирамида и че Цветан Василев е източил над 3 млрд към свърани с него фирми. Това е толкова първобитно и абсурдно, че е редно да се замислим дали Дарвин е прав, че сме произлезли от маймуните, а не обратното...

Няма да навлизам в професионалните недъзи на доклада - тях експертите вече ги посочват и ще продължат да го правят. По-страшното е, че в него липсват морал, експертност и коректност към обществото.

 

Защо докладът не струва:


1. В комисията не бяха изслушани изпълнителните директори на КТБ. Липсва тяхната гледна точка към събитията от юни 2014 и целия период на квестурата. Обществото щеше да сравни и да прецени кой е прав и кой не.

Не бяха извикани и участниците в прокурорските и полицейски акции срещу офиси на фирми, близки до КТБ и собственика Цветан Василев, офиси на банката  (има документи, доказващи това). Те трябваше да кажат кой е разпоредил тези акции и на какво основание.

 

2. Липсва независима експертиза за участието на политици във взимането на решения за съдбата на банката. Остана в тайна позицията на партиите по време на срещата при президента Росен Плевналиев, за съдбата на КТБ. Това създава усещане, че нещо се прикрива. А щом се прикрива, значи е нещо много гадно.

 

3. Комисията отказа да изслуша Цветан Василев, сочен в доклада като главен виновник за срива на банката. Сатана, казано кратко. Аргументът, че се намирал в Белград, обаче е смешен. Има поне три начина, предвидени от закона, такъв разговор да се осъществи. Не му дадоха думата, което издава страх. Страх, че хората може да повярват на неговите аргументи. И са прави - никой не е толкова тъп, колкото му се иска на Пеевски и аркадашите му. Нали, г-н Доган.

 

4. Комисията така и не посмя да обсъди ролята на медиите на семейството на Пеевски в атаката срещу банката. Не бяха дори формално погледнати десетките публикации, които доведоха до паника сред вложителите и предизвикаха масово теглене на пари и депозити.

 

5. Участието в работата на комисията на Петър Чобанов и Йордан Цонев компрометира всяко решение и документ, излязъл от този орган. По простата причина, че и двамата са замесени в заговора срещу КТБ в качеството си на финансов министър - Чобанов и шеф на бюджетната комисия - Цонев. За услугата Чобанов бе уреден за депутат от ДПС. Висша награда за подли душички, както казват техни колеги от същата парламентарна група.

 

6. Комисията не осигури анализ на независими експерти - български и чужди. Ако бяха сигурни, че тази експертиза щеше потвърди мнението на комисията, сигурно щеше да я има. Но я няма, което значи много.

 

7. Липсва оценка на действията на прокуратурата, ДАНС, МВР и финансовото министерство. Ролята на БНБ трябва да се подразбира от волното и обилното мнение на Иван Искров. Думички като "мафия", "зависимости" и "корупция" се чувстват доста комфортно в тази точка...

 

8. Комисията не разполага с одитния доклад за КТБ.

 

9. Комисията игнорира изцяло многократните твърдения на премиера Бойко Борисов, че виновници за срива на КТБ са Пламен Орешарски, Иван Искров и Петър Чобанов. От което излиза, че Борисов е някакъв малоумник, който ръси глупости, на които сериозните хора в комисията не обръщат внимание. Посланието е: Мунчо си ги прикава, но не му обръщайте внимание, защото е селският идиот ("Под игото" - Иван Вазов).

 

10. В комисията не бе разпитан депутатът от ДПС Делян Пеевски за изтеглените над 500 млн кредити от КТБ от фирми, свързвани многократно с неговото име. Как са взети тези кредити, колко от тях не са обслужвани в навечерието на кризата и как са прехвърлени в друга банка за нула време? Ама Кой - Данчо Ментата или Петър Чабонов - "бялото пликче", както го наричат някои депутати да го питат?

 

11. Бе дадена възможност на Иван Искров да изложи пред комисията своята гледна точка за събитията. Сигурно човекът има своите аргументи, но без алтернативна позиция си остава чисто и просто прехвърляне на вината другаде.

 

Това са 11 причини докладът на Временната комисия да бъде приеман като "мокра поръчка". Най-големият проблем обаче е липсата на политическа воля да се признае, че кръгът #Кой не само съществува, но е в основата на умишления фалит на КТБ. Това непризнаване води до тежки последици за обществото и страната, защото мълчанието легитимира мафията. Десетки предприятия са изправени пред фалит. Хиляди българи ще загубят препитание, като последица от погрома срещу банката. Това е горчивата истина, която политиците премълчават. Както премълчават своята отговорност.

 

Прокуратурата направи изненадваща операция, като влезе със служители на МВР в офисите на КТБ, но се оказа, че са действали без да имат оперативна информация. Кой планира тази операция? Банката бе срината целенасочено с действия на държавни институции. Няма да има нищо изненадващо в доклада за КТБ”. това заяви преди дни ген. Атанас Атанасов, председател на Парламентарната комисия по сигурност.

Истината няма да излезе от временни и всякакви други комисии. Нито от чуждоземната фирма, натоварена да проследи "горещите следи" на изчезналите милиарди. Защото милиарди не са изчезвали, а са в активите на банката. Същите активи, които в момента тези, които осъществиха фалита, искат да придобият на безценица. Това е кръгът около Ахмед Доган. Малцина го назовават, но всички го знаят.

 

Защо обаче на политиците им бе нужна тази комисия и този доклад? За да си измият ръцете, разбира се. И да прикрият следите. Разчитат и на помощ - късата българска памет.

 

Достоевски твърди, че всяко престъпление стига до своето наказание. Винаги. Нашите политици със сигурност се смеят на това. Историята обаче е запомнила Достоевски, а за тях такова усилие няма да направи със сигурност.

 

Истината за КТБ ще излезе, рано или късно. Въпреки неистовите усилия на прокуратура, някои хора от службите и определени политици тя да бъде заметена под килима. Въпреки репресиите срещу тези, които се опълват на модела #Кой. Гражданите ще научат Кой и защо предизвика банковата криза и Кой наистина краде милиарди от държавата. Ще лъснат имената на лъжците и политическите мародери. Това време идва. Защото както казва същият Достоевски: Няма нищо тайно, което да не е станало явно.

 

Надежда Пенева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 29543 |27.06.2015 Убийците на легионера Николай да са спокойни - МВР е упоено . 0| 17231 |24.06.2015 Иван Искров и грухтенето, с което свикнахме . 0| 12912 |23.06.2015 МВР по Юнг: политическа мафия, нарцисизъм и бездарие . 0| 11519 |19.06.2015 За сълзите на един достоен български генерал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads