Реклама / Ads
5| 8684 |10.08.2015 ГЛАСЪТ

Игра с огъня! "Терористите" се оказаха ченгеджийско-медиен ПР

.
Докато някои тук си играят с огъня, може да стане напечено...
Издирваните "терористи" на "Ислямска държава" се оказаха обикновени бандити. Грохотът по тяхното търсене из държавата пък излезе нескопосан ПР с медийно участие. Ръководството на МВР през цялото време знаело каква е шашмата, но решило да запише малко "червени" точки в актива си.
 
Главният секретар Георги Костов дори сравнил "операцията" с тази в съседна Македония преди седмица. Моментално със "сензацията" били "въоръжени" две от медиите от кръга "Пеевски", които от своя страна решили, че "бомбата", ще супер за рейтинга им. Печели МВР (на Пеевски) , печели управлението (в сянката на Пеевски), печелят и медиите (на Пеевски). Супер.

Това разказаха пред Фрог нюз служители на вътрешното ведомство. Те били шокирани от лекотата, с която се подава изкривена информация, от която населението би могло да се шокира и изпадне в паника.

Уведомени били дори някои от партньорските служби. Те обаче много бързо се ориентирали в ситуацията и разбрали, че става дума за рекламен трик.

Ето как любимият на прокуратурата, премиера и Пеевски сайт пласира "новината" в публичното пространство:

"ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Двамата терористи от "Ислямска държава" засечени в бус! Елхам и Попеску са изключително опасни, службите са по следите им! (заглавие)

Цялата полиция е вдигната на крак. Ченгетата издирват двама терористи от ИД, които са влезли у нас. На територията на страната са влезли двама души, за които има информация, че са свързани с Ислямска държава. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров е уведомен за случая и тече постоянен обмен на информация. Непотвърдена информация показва, че са в София.

Чужденците са с френско и румънско гражданство.

Жената е френска гражданка от ирански произход и се казва Езида Елхам. Тя е на 29 години, а мъжът се казва Мимо Попеску и е на 24 години.

Според секретни източници има данни, че двамата са проникнали незаконно в страната ни през Турция в петък с автомобил. Най-елитните части на държавата претърсват десетки адреси, квартири и хотели, където се предполага, че се крият двамата.

Двамата предполагаеми терористи от "Ислямска държава" са били засечени от службите за сигурност в бус на територията на България, научи ПИК.

Както медията ни съобщи първа, родното ФБР и полицията издирват френската гражданка от ирански произход  Езида Елхам и румънският гражданин Мимо Попеску във връзка с международна полицейска операция.

Към момента е ясно, че опасните чужденци са проникнали в нашата страна с автомобил от Турция.

Десетки елитни полицаи и разследващи са по следите на Езида и Мимо. Претърсват се множество адреси, хотели и развлекателни комплекси. Късно снощи по този повод е имало засилено полицейско присъствие около концерта на суперзвездата Роби Уилямс в Бургас.

Държавата в лицето на изпълнителната власт, прокуратурата, ДАНС и полицията правят всичко възможно за бързото залавяне на опасните терористи, които по последни данни са в София.

За тях има данни, че са изключително изобретателни. Предполага се, че могат да си послужат и с фалшиви документи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!"

Направо ужас! Бягайте и се крийте в мазетата, защото става страшно! Това е посланието. Публикуваме този текст, за да се убедите за каква манипулация става въпрос. Автор на "зашеметяващата новина" е главният редактор на ПИК Ивайло Крачунов. Лично той вероятно е получавал "секретна информация" от когото трябва. Включително и факсимилетата от лични карти на двамата "терористи". И я е разпространявал по подходящия начин. Е, наистина се вдигна голям шум. Неуважените лично от прокуратурата, МВР и ДАНС медии публикуваха информацията със закъснение, но пък смятайки, че тя наистина е важна.

Часове по-късно, когато авторите на цирка усещат, че играта с огъня може да ги опари, "новината" е опровергана. "Някои" медии били интерпретирали неправилно действията на полицията по охраната на концертите от "Spirit of Burgas", пише гузно МВР. Бре, как така? А кой каза на Пеевските медии "зашеметяващата новина", кой им даде факсимилетата от личните карти?

Няма съмнание, че проведената ПР акция постигна целта по вдигане на шум и всяване на паника. По-важно е дали прокуратурата, която "прави всичко възможно по залавяне на терористите", както пише близкият на сърцето й ПИК, ще разследва ченгесарско-медийния гаф и неговите автори. Явно от мръсната поръчка "Костинброд" никой не си е взел поуки. Дори "властта, в лицето на изпълнителната власт"...

Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъпо и неуместно. Докато тук някои висши служители от сектор Сигурност и медийни чорбаджии се гаврят с безопасността на страната и хората, в Турция имаше истински взрив, с истински жертви. Дано някоя празна управленска кратуна не реши и такъв сюжет да разиграе, само и само да покаже властта на ЕС и партньорите, колко адекватно действа в екстремни ситуации... По простотии сме ненадминати.

 

Ахмед Ясер Саид

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 112| 27861 |17.05.2015 Играта на олигарси и олигофрени ще завърши както обикновено - зле . 26| 16007 |02.12.2013 Емигранти, имигранти и бъдещето на нацията . 27| 33660 |04.09.2012 Медийна игра на тронове . 96| 35308 |26.08.2012 Игра на жмичка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads