Реклама / Ads
27| 33671 |04.09.2012 ГЛАСЪТ

Медийна игра на тронове

.
Любомир Павлов и Огнян Донев напускат България. Тази вест обикаля медийните среди от понеделник, когато стана ясно, че Венелина Гочева поема "Медийна група България Холдинг".
 

Това е част от сделката, твърдят запознати. Бизнесмените, които са разследвани за пране на пари и укриване на данъци, да се изнесат в чужбина и да продадат набързо „Труд”, „24 часа” и останалите свои издания. Въпросът е, как да стане това, та прокуратурата да може да се оправдае пред обществото и ЕС. И дали е съгласна да го направи.

Все още няма коментар и на Христо Грозев, бивш съдружник на Павлов и Донев, който заедно с другите бивши съдружници Карл фон Хабсбург и Даниел Руц подадоха сигнала, от който тръгна разследването срещу Донев и Павлов. Тяхната позиция би подсказала в каква посока се развива интригата.

 

През юни Грозев обяви пред журналисти, че Любомир Павлов му предложил сделка: връщат му парите, които е инвестирал, а той оттегли обвиненията срещу Павлов. Припомняме, че бившите съсобственици твърдят, че покупката на вацовите издания е станала с изпрани пари от престъпна дейност. Казус, достоен за специалното внимание на ЕС и в частност на г-жа Соня Алфано, председател на Специална комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари в ЕП. Тя е надлежно информирана за казуса „Павлов & Донев”.

 

От вторник редакционната политика на изданията ще бъде ръководена от журналистически борд начело с Венелина Гочева. Членове са главните редактори на вестниците "Труд" - Светлана Джамджиева, "24 часа" - Данка Василева, "168 часа" - Борислав Зюмбюлев, както и шефовете на останалите издания на групата.

Досега управител на "Медийна група България Холдинг" беше Любомир Павлов. Той и Гочева са разменили ролите си по време на двучасова среща извън сградата на Полиграфическия комбинат преди няколко дни.

 

Венелина Гочева е регистрирала фирма заедно с бившия изпълнителен директор на "Феста холдинг" Димитър Димитров. Справка в Търговския регистър показа, че на 20 август те са учредили дружеството "Нюз Про" ООД. Мажоритарен собственик и управител е Венелина Гочева. Предметът на дейност е рекламна, информационна, програмна, импресарска и маркетингова дейност, издателска, предпечатна и печатна дейност, сделки с интелектуална собственост, търговско представителство, посредничество и комисионерство, придобиване и разпореждане с дялове и акции в други дружества, както и всяка друга дейност, незабранена със закон. Дружеството е вписано в Търговския регистър на 29 август.

Съдружникът на Гочева - адвокат Димитър Маринов Димитров е бил и в надзорния съвет на ТБ Инвестбанк, като представител на холдинга на Петя Славова. Дружеството "Нюз Про" ООД е регистрирано на същия адрес, на който се намира и кантората на Димитров.

 

Въпросните стъпки предизвикват различни коментари и тълкования. Някои от тях моментално свързаха схемата с името на собственичката на Инвест банк Петя Славова. Тя имала известни проблеми през миналата година, когато БНБ поиска Инвестбанк да увеличи капитала си с 50 млн. лв. Дотогава акционерният капитал на кредитната институция бил 89.6 млн. лв. Особено активни в този процес били съветник на президента Георги Първанов и съпругата му – служител в Надзорния съвет на БНБ. Те предлагали в банката да влезе нов съсобственик и това да е инвестиционен фонд от Азербайджан. Славова устояла на натиска, говори се, с помощта на друга известна банка. Гочева и Славова демонстрират приятелски отношения от години.

 

На 15 август т.г. стана известно, че управляващото дружество на Инвестбанк е сменило собствеността си. От Търговския регистър научаваме, че новите акционери на "Инвест фонд мениджмънт" са Николай Майстер, съдружник на ексенергийния министър от НДСВ и създател на Новото време Мирослав Севлиевски и още няколко души. Същият ден се разбра и че омански инвеститор е купил 25% от Инвестбанк. Севлиевски и Майстер вече са и в управлението на "Инвест фонд мениджмънт" и са в близък контакт с Димитър Димитров, новият съдружник на Венелина Гочева.

 

В някои медии се появиха съобщения, че Николай Майстер бил заявил, че в скоро Петя Славова може да бъде освободена от Управителния съвет. Не е ясно дали това се е случило и дали е по нейно желание.

Промените в управата на Инвестбанк засегнаха и други дружества, свързани с нея. Например "Еврохолд България", от която са новите управляващи в "Актива асет мениджмънт", участник в управлението на Инвестбанк. Николай Василев, ексминистър от НДСВ подаде оставка от Надзорния съвет на Еврохолд, а неговото място зае Красимир Катев, Управляващ директор на VTB Capital АД и бивш зам.-финансов министър, пак от времето на НДСВ. Същият катастрофира на 21 август край Балчик, в инцидента загинаха двама младежи на 20 и 25 години.

 

До момента няма официално изявление на Огнян Донев и Любомир Павлов, че продават медийната си групировка. Преди две седмици Павлов се оттегли от председателското място в Съюза на издателите в България като посочи за свой заместник Венелина Гочева. Тя заема поста временно, но предвид новите промени в статута й, най-вероятно „временно”, ще бъде сменено с „постоянно”. Пред тесен кръг Гочева била споделила, че Съюзът ще провежда нова политика и тя ще е в посока на разбирателство. Това наблюдателите на медийните процеси нарекоха знак да се изпуши лулата на мира с алтернативната организация – Български медиен съюз. Засега противник на идеята бил единият от замовете на Гочева – Иво Прокопиев. Причините се криели в бизнес шамарите, които Прокопиев отнесе покрай разследване на ТВ7 и „Телеграф” за корупционни практики около фирмата му „Каолин” и купуването на имоти край морето за стотинки. Гочева обаче имала достатъчно влияние над него да го убеди, че мирът е по-полезен за него от войната.

 

Разцеплението в СИБ стана през февруари тази година, когато издателите на "Телеграф", "Монитор", "Стандарт", "Република", "Преса" и "Земя" учредиха нов съюз. Оглави го Валери Запрянов, главен редактор на сп. "Тема" и съсобственик на в. „Преса”.

 

В стария Съюз на издателите останаха освен издателите на "Труд" и "24 часа", на в. "Сега", групата "Икономедия" („Капитал”, „Капитал дейли”) и някои регионални издания.

 

Все още неясен остава начинът, по който Любомир Павлов и Огнян Донев биха могли да се измъкнат от прокурорската хватка. Разследването за пране на пари тече не само на наша територия, но и в други страни. Освен това ЕК наблюдава под лупа подобни разследвания и е много чувствителна ако забележи шикалкавене или вършене на работата през пръсти.

 

Още повече, че Любомир Павлов вече би обвиняван за далавери в Общинска банка, макар преди години тези обвинения да не получиха развитие.

 

Сега обаче Столичния общински съвет даде да се разбере, че ще стигне докрай в разкриване на ограбването на банката. Освен това прокуратурата поиска от съда да бъде наложен и запор върху дяловете на Любомир Павлов и Огнян Донев в дружеството "Медийна група България холдинг". Как биха могли да продават при това положение – не е съвсем ясно.

След като Донев и Павлов купиха изданията от ВАЦ, Венелина Гочева, която от години работи в "24 часа" и дълги години беше негов главен редактор беше сменена и стана вицепрезидент на издателския борд на групата. В началото на август, когато Павлов се оттегли като председател на Съюза на издателите, Венелина Гочева беше посочена като и.д. до избора на нов.

В  публикация "Концентрация на медиите: Плурализмът в България е под натиск" швейцарският вестник Neue Zürcher Zeitung също споменава за евентуална продажба на "Труд" и "24 часа", цитирайки сайта "Биволъ", "че премиерът Бойко Борисов е оказал натиск върху медийния магнат Любомир Павлов от "Медийна група България холдинг" да продаде високотиражираните вестници "Труд" и "24 часа" на "Нова българска медийна група". Тя се управлява от Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, който е депутат от ДПС. И двамата са личности, за които се предполага, че имат добри отношения с правителството." 

 

Абсолютни измислици. Това бил първият коментар на премиера Борисов, твърдят хора от неговото обкръжение, когато му докладвали за публикацията. Не се меся в подобни неща, не ме интересуват медийните интриги, нямам нищо общо с тях, - отсякъл той.

 

Очевидно в медийното пространство ще се развиват нови процеси. Играчите са познати, поне тези, които са на светло. Обичат и се вдъхновяват от играта на тронове...

 

В едноименния сериал действието се развива в Седемте кралства на Вестерос, където лятото продължава десетилетия, а зимата цяла - вечност. Какъв медиен сезон ни очаква на родна земя е трудно да се каже, но със сигурност няма да е скучен за участниците. За читателите обаче не е сигурно...

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 96| 35324 |26.08.2012 Игра на жмичка! . 24| 15126 |11.01.2010 Медийната 2009-а – конкурентна война и душевен стриптийз . 55| 21484 |21.09.2009 Меглена Кунева в игра на прескочикобила между Борисов и Барозо . 0| 13724 |24.04.2007 Не е имало баташко клане. Ако някой каже нещо подобно на САЩ, войната в Ирак ще му се стори игра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads