Реклама / Ads
0| 13870 |24.04.2007 ГЛАСЪТ

Не е имало баташко клане. Ако някой каже нещо подобно на САЩ, войната в Ирак ще му се стори игра

.
Няма и никога не е имало баташко клане! Това твърдят германец и българка. В Европа и по света никой няма да им обърне внимание, но в България двамата станаха известни за броени часове. Еле пък нашенката Мартина Балева, изкуствоведката! Прочу се това момиче. Във ВИП Брадър да бе пръднала гола, нямаше така да се прочуе и размирише...
 

Спокойно, сънародници, това е само тест да ни пробват колко ни е акъла и колко - търпението. Турците веднъж ни пробваха на гостоприемство и останаха тук 500 години... Живеем в демократично време и всякакви експерименти са позволени. Може Галски петел да изръби една Берлинска мечка, от което да се родят научни проекти оттук до Чекотка – да живее Роман Аркадиевич Абрамович, Господ здраве да му дава. Пари вече му даде достатъчно....
Но да не се отплесвам. Нямало баташко клане. В Българската история има грозни дати и участници. Един от тях е Ахмед ага Барутанлията от с. Барутин, до Доспат. Именно с неговото име е свързано изколването на над 2000 българи в Батак през 1876 г., по време на Априлското въстание. Допреди няколко години правнук му живееше в Доспат и никой не го закачаше за нищо. А и той, казват, бил кротък човек. Само дето бил малко чалнат, защото страдал от бремето на семейната си история. А може и да се е правил на чалнат и да е чакал да дойде този ден, когато правдата ще възтържествува и той ще може да поиска реабилитация та прададо си, както и компенсация за понесените морални и материални щети.
В самото село Барутин неведнъж са ми казвали, че дълги години са живяли затворено, защото в душите им тегнела прокобата, че техен човек е съсякъл толкова християни, само защото са пожелали свободата. Питал съм ги и са ми казвали същите хора от Барутин, че никога по-късно българи не са ходили да отмъщават за някогашните кланета. Сега се чудя, дали пък не са ме лъгали?...
Когато пламна войната в съседна Югославия една от основните причини бе създаването на нова мюсюлманска държава. С кръв и сълзи това бе постигнато. Хиляди измряха, за да се случи османската ос на Балканите, за която пишеше в един уж секретен план на ЦРУ, кръстен „Зелен диамант”.
У нас не се случи нищо подобно, макар че по същото време във Велинградското село Сърница мюсюлмани пребиха с камъни до смърт християнски свещеник. Пак от Сърница бе и онзи зам.-областен управител, който призова гяурите да си обираме крушите от турската земя, визирайки територията на България.
В Родопите вече 17 години тече ревъзродителен процес – потурчване на помаците в цели райони. Всичко това пред дружно затворените ни очи. Но ние си траем, в името на толерантността и разбирателството. Сакън да не ни заподозрат в етническа нетолерантност.
До днес вярвах на Макс Вебер и неговата теория за компромиса. От тук насетне ще съм лайтс скептик спрямо нея. Защото предизвикателствата ми идват в повече. А и нали за да има компромис, в това трябва да вярват и двете страни. Или нещо не съм разбрал.
Някой упорито ни тика към грешен ход. Ние сме си били измислили турското робство?! Тжова ли можа да роди едно от клончетата на европейската наука, каквото сигурно се явява Берлинския свободен университет? За толкова ли му стигнаха силите? Що не се напъна и не роди доказателства, че Хитлер всъщност е бил мизантроп, който е искал да нахрани целия свят с хляб и шоколад. Но понеже еврейчетата не знаели добре немски се дърпали и се наложило да ги прибират на топло през зимата в някакви газови камери... Пак се отплеснах...
Преди двайсетина години преживяхме срама и позора на възродителния процес. Автори му бяха няколко чугунени глави в политбюро на ЦК на БКП, но грозното петно падна върху всички ни. И до днес повечето българи се чувстват некомфортно заради сторената несправедливост. Заради това или от други съоибражения, не толкова величави и национални, не един и двама наши държавни мъже се извиняваха в Анкара за извършеното от други, при друг режим, при други обстоятелства. Обективната истина сочи, че от своя страна, турските властници нито веднъж не отвърнаха на жеста и не обелиха дума за 500-годишното робство. Сега някакви псевдо учени ни изкарват подлеци, които са подкупили американския журналист Макгахан, да накървави писанията си за Априското въстание. Нещо повече, сега разбирам, че вероятно нашите прадядовци са изклали в потайна доба челядта си, палили са села и са убивали съседи и приятели, за да се хвърли върху турците вината за робството. Т.е. Кочо Честименски е бил един провокатор, подвел много свои събратя да хванат калъчката и да колят като агнета рожбите си. Мартина, това ли искаш да ни кажете с твоя германски приятел? Може да не съм те разбрал правилно. Ние тук сме малко прости и недодялани, ако си спомняш. Вие двамата обаче ми отворихте очите за титаничното българско лицемерие. Вече проумявам, че всичките ни въстания през онзи период са били бутафорни сценки, за да разчувстваме фукливата и напарфюмирана Европа да ни приеме в ЕС. Колко само сме вероломни: хем избиваме своите, набучваме главите им на кол, хем хвърляме вината върху кроткия башибозук, кърджалий и даалий. Те, дето се вика, са се грижели за нашето благополучие, образование и просперитет, а ние безпросветно сме ги накиснали и очернили името им пред света. Християнското ни вероломтво стига дотам, да накараме Иван Вазов и Захарий Стоянов да си измислят някакви истории за върколаци, стрелби и резня на човешки глави: демек „вижте колко сме страдающи”. Ботев и той, освен терорист излиза е бил и голям лъжец. Поне колкото Били Лъжеца... Левски пък е обикалял страната зиме и лете да си търси булка, защото си е нямал либе, милия, в манастира, който му бил тесен, а историците ни му приписаха някакви комитети, някаква идея за чиста и свята република. Същински душмани.
Можем да ги редим подобни лафове три дни и три нощи. Ясно е едно: българите сме неблагодарни и подли, като в същото време подучваме останалия свят да не долябва ислямската религия и култура.
Подобни простотии сме чували и друг път, сигурно занапред ни очакват още изненади. Чужденци и български бастуни винаги ще се намерят да напишат нещо толкова научно и скандално, че да му се доповръща на човек. Може това да им е бизнеса. Може пък турски източници да са развързали кесията, за да се пипне тук-там историята и мракобесното им нашествие из Европа да се окаже културно-географски поход с научна цел. Какво като не са имали писменост и културни паметници. Важното е, че са придобили такива от народите, през които е минала научната им експедиция... Не това ме учудва. Нещо друго ме кара да бъда нащрек.
Преди месец и половина американското издание "Кънгрешънъл куортърли" написа нелицеприятни неща за кмета на София Бойко Борисов. В публикацията имаше очевидни истини, но въпреки това президентът Георги Първанов се изказа, че подобна статия обижда България. Дали бе нужно или не, изказването е факт. Така е преценил той и екипът му. Днес обаче институцията мълчи. Откакто публикацията за скандалните „научни” твърдания на германско-българското дуо се появи и задръсти медии, интернет сайтовете и читателските форуми, от президентсвото ни вопъл, ни стон. Вероятно държавният глава обмисля задълбочено своята позиция. Позволявам си един съвет: този път тя трябва да национална, българска позиция, а не партийно-управленско-интернационално-глобална. Да влезе в интернет и да прочете сънародниците му какви редове са изрекли! Или го е страх от ДПС?
Има изход и от това положение. Нека звънне на американският посланик Джон Байърли и му каже, че Американската война за независимост ( American Revolutionary War или American War of Independence) през 1775–1783 г., е фалшифицирана, че американците са боклуци, избили няколко стотин хиляди свои събратя, за да имат основание да вдигат паметници след това. Да му каже също, че за картината „Джордж Вашингтон прекосява река Делауеър на 25 декември 1776 г.” са позирали пътуващи артисти от Каспичанската театрална трупа, озовали се погрешка в Новите земи, вместо в Нови пазар... Каквато е реакцията на американския дипломат, такава да е и неговата. Преди това обаче светкавично да се махне от телефона, и даже от президентството, за да не го улучат ракетите на Шести американски флот – най-силното доказателство, че в чужди истории не се пипа. Уважаващите себе си народи бият през пръстите за такова нещо.
Ако Първанов постъпи както трябва да постъпи един истински Първанов, ще го уважат дори в Анкара. Най-малкото ще разредят опитите си да пренаписват българската история. Макетата ни стигат. Първанов би трябвало да ги разбира тия неща...В помощ на държавните институции и партийни централи поместваме един позабравен текст.

Les massacres de Batak
Il devient necessaire d’appeler l’attantion des gouvernements europeens sur un fait telement petit, a ce qu’il parait, que les gouvernements semblent ne point l’appercevoir. Ce fait, le voici: on assassigne un peuple. Ou? En Europe. Ce fait a-t-il des temoins? Un temoin, le monde entier. Les gouvernements le voient-ils? Non...
Nous allons etonner les gouvernements europeens en leur apprenant une chose, c’est que les crimes sont des crimes. C’est que n’est pas plus permis a un gouvernement qu’a un individu d’etre un assassin, c’est que l’Europe est solidaire, c’est que tout ce qui se fait en Europe est fait par l’Europe, c’est que s’il existe un gouvernement bete fauve, il doit etre traite en bete fauve; c’est a l’heure qu’il est tout pres de nous, la sous nos yeux, on massacre, on incendie, on pille, on extermine, on egorge les peres et les meres, on vend les petites fille et les petits garcons: c’est que, les enfants trop petits pour etre vendus, on les fend en deux coups de sabre; c’est comme brule les familles dans les maisons; c’est que telle ville, Batak, par exemple, est reduite en quelques heures de 9 mille habitants a 300; c’est que les cimetieres sont encombres de plus de cadavres qu’on ne peut enterrer, de sorte qu’aux vivants qui leur ont envoye le carnage, les morts renvoient la peste, ce qui est bien fait; nous apprenons aux gouvernements d’Europe ce ci, c’est qu’on uuvre les femmes grosses pour leur tuer les enfants dans les entrailles, c’est qu’il y a dans les places publiques des tas de squelettes de femmes ayant la trace de l’evenement, c’est que les chiens rongent dans les rues le crane des jeunes filles viollees, c’est que tous la est horrible, c’est qu’il suffirait d’un geste des gouvernements d’Europe pour l’empecher, et que les sauvages qui commettent ces forfaits sont effrayants, et que les civilises qu’il est laisse commettre sont epouvantables.
Le moment est venu d’elever la voix. L’indignation universelle se souleve. Il y a des heures ou la conscience humaine prend la parole et donne aux gouvernements l’ordre de l’ecouter.
Victor Hugo, Paris
Le 29 aout 1876


Баташкото клане
Става необходимост да привлечеш вниманието на европейските правителства върху един, както изглежда, толкова незначителен факт, че правителствата въобще не го забелязват. А фактът е, че един народ бива избит. Къде? В Европа. Този факт има ли свидетели? Един свидетел, целият свят. Правителствата виждат ли го? Не…
Ние ще учудим европейските правителства, напомняйки им едно нещо, а именно, че престъпленията са си престъпления. Именно това не е по-позволено за едно правителство отколкото един индивид да бъде жертва, именно Европа е солидарна, именно всичко това, което се прави в Европа е направено от Европа, именно ако съществува едно глупаво и свирепо правителство, то трябва да бъде третирано като диво животно; именно сега всичко това е до нас, там под очите ни избиват, опожаряват, разграбват, изтребват, обезглавяват бащите и майките, продават малките момиченца и момченца: именно децата, които са прекалено малки, за да бъдат продадени, ги разкъсват с два удара на сабята; така изгарят семействата в къщите им, именно този град, Батак, например е намален за няколко часа от 9 хиляди жители на 300; именно гробищата са затрупани от повече трупове, отколкото могат да бъдат погребани; по такъв начин, че на живите убийци мъртвите им отвърнаха с чума, което е справедливо; ние показваме на европейското правителство това тук; именно тук отварят бременните жени за да убият децата в утробите им; именно тук публичните места са затрупани с купчини женски скелети, следа от случилото се; именно тук кучетата гризят по улиците черепите на млади изнасилени момичета, именно тук всичко е ужасно, именно тук е достатъчен един жест на европейските правителства за да го прекратят; и диваците, които извършват тези договори са ужасни, и цивилизованите, които са ги оставили да го направят са ужасяващи.
Дошъл е моментът да издигнем глас. Всеобщото възмущение се навдига. Има часове, в които човешкото съзнание взима думата и дава на правителството заповед да слуша.
Виктор Юго, Париж
29 август 1876
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9194 |15.06.2024 И ний сме дали нещо на сюрреализма: Сънуваш плеймейтка, а на сутринта Бойко те гледа лошо. Марков или Макаров? . 22| 10393 |13.06.2024 Абсурдът като реалност: България между ЧРД, Хайд Парк и шумкари-кукери. А ни трябва кабинет . 20| 9990 |11.06.2024 Челен опит: Чрез ордени и приятели-олигарси към президентска власт и твърда ръка . 32| 12384 |10.06.2024 По следите на вота: А сега всички гледаме тъпо. Присъди и затвор е спасението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads