Реклама / Ads
27| 11141 |27.09.2015 ГЛАСЪТ

"Interia": "Ислямска държава" + атомно оръжие = ад

.
"Ислямска държава" не е спирала нито за миг опитите да се сдобие с ядрено оръжие. Това пише в своя статия полското издание "Interia". Търсят се и оръжия за масово поразяване, пише още медията.
 
Журналистът Юрген Тоденхьофер, който е бил в сирийския град Мосул по време на превземането му от войски на ИД счита подобен сценарий за малко вероятен. Според него терористите воюват с обичайните оръжия и нямат достъп до ядрени бомби.

Има три варианта, по които ИД може да придобие ядрено оръжие: купуване на заряд в чужбина; подкупване на персонала на атомен обект или атака на АЕЦ, в това число и хакерска.

Директорът на Междунароната агенция по атомна енергетика Юкио Амано на свой ред смята, че макар терористите досега да не са успели да придобият ядрено оръжие, това не е повод за успокоение. Според него терористичните организации не спират опитите да достигнат до такова оръжие.

За 10 години МАГАТЕ е регистрирало 2800 различни инцидента, свързани с недостатъчния контрол и сигурността на радиоактивните материали. Дори с малко количество ядрени материали специалисти могат да сглобят убийствен заряд, който да унищожи хиляди хора, предимно мирно население.

Експертът по сигурността в Руската дума Алексей Арбатов потвърждава, че терористите правят всичко възможно, да се снабдят с ядрено оръжие. По различни пътища и начини. Според Арбатов няма черен пазар за готови бомби, но има реална възможност да купуване на ядрени материали, които се използват в медицината и промишлеността. Не трябва да се пренебрегва и възможността да се придобие подобно оръжие от Северна Кореа или Пакистан, допълва експертът.

Успокояващо засега е, че спецслужбите на различните страни действат заедно, когато стане дума за посегателства към радиоактивни материали. Контролът е сериозен и правилата се спазват.

Между другото, в историята вече има случай, когато терористична организация почти успява да се сдобие с ядрено оръжие. Това е японската секта "Аум синрике". Настина нейният лидер Секе Асахара не успява да получи ядрени материали, но все пак се снабди с бойното отровно вещество зарин.

Усама бен Ладен също е замислял ядрен терористичен акт. Дори се е опитвал да създаде примитивна ядрена програма в Афганистан. Бен Ладен отива още по-далеч и през 2003 г. издава директива, с която разрешава използването на оръжия за масово поразяване срещу мирно население. Пет години по-късно неговият заместник Айман аз Зауахари поднови преговорите с потенциални снабдители.

По признаие на Алексей Арбатов гарант за недопускане на терористите да ядрени програми е бил доскоро руско-американския проект "Нанна - Лугара", но след неговото прекратяване опаснстта се е повишила многократно.

Странно е, но към ядрени оръжия се стремят не само терористите от "Ислямска държава". Американският милиардер и политик Доналд Тръмп съвсем сериозно обяви идеята си да се изстреля ядрен заряд срещу сирийския град Ер Рака, където управлява ИД. Не казва обаче, че има голяма вероятност заедно с терористите да загинат и хиляди деца, жени, мъже, старци...

В същото време командири от армията на ИД не спират да заплашват, че ще използват оръжия за масово поразяване - включително химическо, биологическо и радиационно. Химическо вече беше употребено срещу части на армията на Башар Асад, но пострада предимно мирно население.

Експертите са категорични, че ако ИД успее да се снабди с ядрено оръжие, ще настъпи ад. Терористите нямат задръжки да го използват. Европа в момента трудно се справя с бежанците и едва ли еготова за още по-големи и страшни предизвикателства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 9563 |26.09.2015 Извънредно обръщение на Св. Синод на БПЦ за кризата с бeжанците . 26| 11159 |25.09.2015 Медии бухалки и медии близалки. Кой ги притежава . 17| 37805 |23.09.2015 Говориха ли Ердоган и Цацаров за тероризъм и "Булгартабак" или да? . 11| 7304 |22.09.2015 Независимостта - нещо много, много лично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads