Реклама / Ads
39| 25000 |14.08.2024 ГЛАСЪТ

Жега по върховете: Удариха имоти на Вълка, Доган връща ТЕЦ - Варна, сигнали срещу шефа на антикорупцията

.
Жега в прокуратурата: започнало е претърсване на имоти на бизнесмена Румен Гайтански – Вълка. Кои обекти са обект на обиските все още не е известно. Заедно с прокурорите действат и служители на Комисията за противодействие на корупцията. Те са подпомагани от полицаи. Акцията е свързана с разследването на необслужвания кредит за 148 млн. лв., отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие.
 

Междувременно стана ясно, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е поискал да върне обратно собствеността в ТЕЦ "Варна" на ексминистър.  Новината съобщава „24 часа“. Това става ясно от документ в Търговския регистър. На 12 август е внесено искане 100% от централата отново да станат собственост на фирма "Сигда". Във „Сигда инвестмънт" 30% дял имат Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски", а мажоритарен акционер е Ахмед Доган. През 2017 г. Папазов купи ТЕЦ "Варна" чрез "Сигда" от ЧЕЗ, а през август 2018 г. Ахмед Доган придоби 70% от централата срещу малко повече от 3 хил. лева.

Промяната в собствеността е заявена само три дни след като Комисията за борба с корупцията (КПК) обяви, че разследва как са похарчени парите от кредита за 148 млн. лв., който бизнесменът Румен-Гайтански-Вълка взе от ББР. Според данни на КПК 30 млн. лева от въпросния заем са платени към Търговска банка Д, за да се издължи заем на ТЕЦ "Варна" към финансовата институция. Парите минали през фирма "Кристална вода", която е контролирана от Румен Гайтански.

 

Случаят става още по-заплетен,  защото шеф на Антикорупционната комисия е Антон Славчев, срещу когото са изпратени сигнали в прокуратурата и ДАНС, че е злоупотребявал със служебното си положение като е разследвал посочени лица и фирми,  а над други е опъвал „чадър“. Това сподели пред Фрог нюз депутат от ГЕРБ, пожелал анонимност. Според него тепърва щели да се разкрият големи нередности в работата на старата мегаструктура КПКОНПИ, която уж трябваше да бори корупцията най-вече по високите етажи на властта.

 

През април пък придоби публичност обстоятелството, че сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена, а премахването им се извършваше със средства на Столичната община.

 

Тогава екипите по събарянето, осигурени от общината, си осигуриха сами достъп до сградите и събориха три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър".

 

Припомняме, че Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния ловен хотел, а причината е обезпечителна заповед по търговско дело, която обезсилва заповедта на главния архитект на София за премахване на незаконните постройки.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 16951 |12.08.2024 Краят на мръсните тайни: Чрез „Турски поток“, „Боташ“, Радев и Борисов, Путин зароби България? . 37| 14884 |11.08.2024 ББР и Вълка „скриха“ 150 млн, с които 300 селища щяха да имат вода. Кръв, затвор или замитане на следите ще видим?   . 21| 12268 |09.08.2024 Българин обадил в руското посолство: Нещо се готви при Курск. Близък до „Дондуков“ 2 или от ДАНС е "къртицата"? . 21| 43027 |06.08.2024 Александър Невзоров: Не пуснаха руския глупак на Олимпиадата, защото мирише и е махмурлия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads