Реклама / Ads
0| 8920 |29.08.2022 ГЛАСЪТ

Кофти понеделник от екрана: Пране на мръсни гащи, приспиване на кон в галоп и US-смешки

.
Горките зрители пак са прецакани. От екрана ни заливат простотии на квадрат. Но си го заслужаваме. Както си заслужаваме турбо чалгата, простащината, която се шири от политиката, през движението по пътищата до нелепа смърт на полицаи. И газ, Газпром, газ, Газпром до дупка... Сякаш сме прокълнати.
 

Телевизионното меню е безмилостно. Поканения Стефан Янев – неясно защо той! – мърмори нещо по носа си. Скучен до степен да приспи акула в акция. Или кон в галоп. Нямали програма на сайта на маломерната му партия. Защото били млада формация. Но иначе се наредил на опашката за изборите и чака да влезе в парламента. И съчетанието става страшно: скука с нахалство. Обаче имал приоритети – клише до клише. Но забележете: Той щял да създаде група, която да дава оценки на работата на депутатите и да следят за чистия морал. Ако нямате чехъл под ръка да замерите телевизора, сменете канала с дистанционното. И си наплискайте лицето със студена вода. Помага.

Тошко Йоданов от ИТН опитва да аргументира идеята на Слави Трифонов за референдум – да станем ли полупрезидентска република. Имаше нужда от разяснение, защото предложението на лидера му не срещна топъл прием и сее смях, а не аплодисменти. Нормално за подобна инициатива. Йорданов ни засипа с примери от САЩ и Франция. Там президентът това, там президентът онова. И двете държави били с доказана демокрация. И тук трябвало да се получи нещо такова, разбирате ли? Е, и ние сме чували какви са Франция и САЩ, много българи вече са били или още са там и май там ще останат. По известни причини.

 

От една страна, парламентът при полупрезидентска република има право да гласува вот на недоверие към правителството, съставено от президента. От друга страна, президентът има право да разпусне парламента и да свика предсрочни избори (новоизбран парламент не може да бъде разпуснат в конституционно определен срок). Ако партията на президента (той е номиниран и излъчен от нея) спечели мнозинство в новия парламент, тогава изпълнителната власт ще остане, когато президентът определя политиката на правителството, със сравнително слаба фигура на министър-председателя. Ако опонентите на президента спечелят, тогава по правило последният ще бъде принуден да приеме оставката на правителството и фактически да прехвърли правомощията за съставяне на ново правителство на лидера на партията, спечелила мнозинството от гласове на изборите. В последния случай президентът не може да повлияе значително на правителствената политика и министър-председателят става основна политическа фигура. Ако впоследствие бъде избран президент, който е противник на парламентарното мнозинство, той ще състави ново правителство, а ако то не получи одобрение в парламента, то може да бъде разпуснато. Има и още варианти. Споменавам тези, за да стане ясно, че Слави и Тошко не са Колумб…

 

Само дето Йорданов забрави, а и не беше попитан, за руския модел, където държавното управление също е определяно като полупрезидентска република. Владимир Путен вече 22-а година властва като едноличен господар, диктатор, сатрап. Води най-богатата на природни ресурси страна в света към икономическа гибел, води мръсна война срещу Украйна и заплашва човечеството с ядрена катастрофа. Трифонов и Йорданов би трябвало да са си дала сметка, че поради неслучайни особености на части от българското общество да си затваря очите за престъпленията на Путин, можем да си докараме точно този модел. Политико-олигархо-мафиотски. Борисовото управление бе плод точно на тази матрица. Много дълъг и стръмен път трябва да изминем, за да почнем да се мерим по САЩ и Франция. Засега по-вероятно е да излюпим нещо като руския полупрезидентски анахронизъм. Което би било катастрофа.

По-честно е Слави и Тошко да признаят, че опитват нестандартен популизъм, за да се докопат до заветната граница за влизане в парламента. Разбираема цел. Изпаднат ли – изпадат от всичко, свързано с политиката и властта. Силен мотив.

 

Но това не е всичко. Иво Сиромахов, който замести Трифонов във вечерното шоу на тв 7/8 и е автор на десетина книги написал във Фейсбук: "Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система". Водещата по Нова тв  Мира Иванова попита Тошко Йорданов за коментар. И чухме:  "Иво Сиромахов, това си е негово право да се прави на зевзек. Той нито е член на партия ИТН, нито участва в решенията. Иво Сиромахов си е от нашите и затова го цитирате. Право си е на Иво Сиромахов да се прави на забавен. Оттам нататък Иво Сиромахов не разбира нищо". Наистина ли?

 

За капак понеделникът ни сервира новина с вкус на таратор с горчива краставица. Данъчните обявили, че бившият финансов министър Владислав Горанов е чист като момина сълза. Няма задължения и всичко с парите, които харчи е наред.

Вече година и нещо НАП продължава и проверката на бившия вътрешен министър Младен Маринов. Същият е известен с топлите си връзки с висаджията Мето Илиенски, които слухове той така и не опроверга с аргументи.

 

"Изпиране на мръсни гащи“, казват някои. Представяте ли си какъв ще е резултатът от референдум с въпрос дали тези двамата са крали или са неподкупни, морални и некорумпирани?

 

Тежка новинарска сутрин с токсични елементи, ще се съгласите. И все пак нека да ви е спорна работата и успешна седмицата.

 

Но… Има "Но" все пак. Щастливи са онези, които ще видят и чуят Иво Папазов-Ибряма на „Аполония“ в Созопол. Луда гениална музика, после тостове до сутринта за 70-годишнината на страхотния музикант. Тази новина се промъкна по БНТ. Очевидно не е достойна за останалите…

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6930 |27.08.2022 Президентска република? А отровата убива . 0| 17435 |26.08.2022 Недоразумението в енергетиката да си ходи веднага. Руският газ не е хапче за препили . 0| 88217 |26.08.2022 Борисов се отказва от изборите. Денят Х - в края на септември . 0| 15830 |25.08.2022 Министри на Борисов използваха мъртвите полицаи за политическа пропаганда. А медиите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads