Реклама / Ads
10| 36246 |25.11.2016 ГЛАСЪТ

Кой ни купува и продава. Цацаров - новият Бог

.
Ердоган и Цацаров
Мамицата им на бежанците! Да мрат, да ги размажат, не сме ги канили! Тия изроди носят зарази и ни превземат държавата! Гневни реплики летят из въздуха в Харманли и в телевизионните студиа. Ловим се за кобура и рецитираме Ботев. Прощаваме даже на главния меверейски секретар, конкурент по умнотии дори на Цветанов...
 
Медиите са се разпенили, а коментатори и продуценти се разкъсват между „черния петък” в МОЛ-овете, мигрантите и падналите камион и кола от виадукт на магистрала „Тракия”. С това ни пълнят главите от години. Има обаче доста по-гадни неща, които властта и медийните подгъзници крият старателно.

 

Малцина си спомнят какво се случи на 18.09.2015 г. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров бе приет от президента на Турция Ердоган в Анкара. Официалната версия за салтаната, според Цацаров, бе, че двамата си хортували за проблема с бежанците. Евтин финт, защото всеки нормален човек знае, че подобен въпрос турският президент решава с други лица от българското управление. Появиха се, разбира се, предположения, че темата е била контрабандата на български цигари в Турция, както е свързаната с нея забрана на Ахмед Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски да посещават страната. Вече бяхме научили, че милиони от контрабандата отиват при терористите от „Ислямска държава” и други организации.

Днес, когато наблюдаваме театралните умения на прокуратурата да повдига обвинения на бивши министри от БСП и ГЕРБ, май трябва да прибавим нови предположения за „менюто” в срещата Ердоган - Цацаров. И ако тогава не сме си задали въпроса за ролята на главния обвинител в българската политика, днес това вече е задължително.

 

История с отрова

 

Ще ви припомня една позабравена история. На 2 октомври 2002 г. бе извършена ексхумация на трупа на турския президент Тургут Йозал. Новите изследвания на патолозите показали, че починалия през 1993 година Йозал, е бил наистина отровен, каквито слухове съществуват от дълго време. Става дума за наличие на следи от четири вида отрова, съобщават тогава турските медии. Открити са количества от инсектицида ДДТ - 10 пъти над нормалното ниво, следи от тежкия метал кадмий, както и радиоактивните елементи полоний и америций.

Америцият и полоният са отслабили организма на президента, за да може ДДТ в храната да го убие. Десетки публикации в местните медии от години твърдят, че президентът е бил отровен по време на прием в българското посолство на 16 април 1993 година. 24 часа по-късно той умира в болницата.

Тургут Йозал почина на 17 април 1993 година на 66 години, а заключението тогава е – инфаркт.

Йозал е бивш министър-председател на Турция и президент в периода 1989 - 1993 година.

През 1991 година на митинг пред свои привърженици президентът заявява: "Един ден България ще бъде отново наша, само че този път ще я купим“.

Оставям настрана криминалният сюжет, който така и не бе подкрепен от нито едно доказателство. Думите на Йозал от митинга обаче днес все по-често са повтаряни от Ердоган.

 

Година след онази среща се намираме в следната ситуация: ГЕРБ и неговият водач Борисов са в криза след разгромна загуба на президентските избори. Подадена е оставка на кабинета, а в самата партия тепърва назряват процеси, които вместо да отделят плявата от зърното, по-скоро ще подпалят сайвана. Цветан Цветанов търди, че е безгрешен, а около него се бетонира кръг, който в най-скоро време ще поиска партийната власт. Борисов, макар и все още безспорен лидер, е уморен, колеблив и прави грешка след грешка. Цветанов се готви за реванш на предсрочните избори и важно място за него самия в бъдещето коалиционно правителство. Защо не и премиерския пост. Нито образование, нито акъл, нито Веско Маринов му пречат за тази мечта...

БСП още пият шампанско за първата победа от 10 години насам. Сладко е. На „Позитано” 20 обаче знаят, че ако участието им във властта се диктува от същите хора, които правят това от години – пропастта ще ги погълне.

 

„Свободна” ли е властта?

 

А властта чака някой да я вземе. Евгени Дайнов предупреждава, че към нея посяга главният прокурор Сотир Цацаров. Така измести фокуса от Борисов към истинския проблем. Не само в това обаче е заслугата му, защото действията на Цацаров са очевадни. Дайнов е забелязъл онази тъмна, но здрава връзка между главния обвинител и ДПС. И това не е нито шпионски трилър, конспиративна теория или теория на вероятностите. Това е акт на „хуманно отношение” към претенциите на Йозал преди и на Ердоган днес. Това ни дава право да си мислим, че има мръсни сделки, които старателно се крият от българските граждани. Такава е опитът за връщане на благоразположението на Анкара към Доган и Пеевски срещу нещо. Какво е нещото – можем само да гадаем. Но и да се тревожим.  

 

Ако Цацаров искаше да спази някаква пропорционалност при повдигането на обвинения, поне от кумова срама, щеше да нареди някоя и друга проверка поне на един-два от десетките сигнали в прокуратурата за мафиотските действия на Пеевски (преки, косвени и пр.) по придобиване на активи от КТБ и други бизнеси. Няма такова нещо! Привикването на министри на групи в следствието е пунта мара. Обикновено „страхуване”, както обича да се изразява Пеевски, на ГЕРБ и БСП чрез прокуратурата. Същият отбор го направи веднъж чрез аферата „Костинброд”, сега ни пробутва втора серия. Ако Борисов и Корнелия Нинова (да не забравяме тандема Бареков – Манолова, излязъл доста по-богат от скандала) не си дават ясна сметка за играта на Цацаров, да не се сърдят после, че в огледалото виждат друг образ.

България от години се управлява от триумвирата Борисов, Цацаров, Пеевски. Това не е новина. Новина е, поне за някои, че Цацаров, а не Борисов е главният в тази тройка. В последното си интервю „злощастният банкер” Цветан Василев, както го наричат пеевските медии, извади пред Сашо Диков няколко доказателства за рекет, осъществяван от Борисов и неговия „специален пратеник” по финансовите въпроси Александър Сталийски. Няколко доказателства, които по цял свят биха предизвикали скандал и политически трусове, вкрлючително и граждански бунтове. Тук се стигна единствено до ленива закана на Борисов, че ще съди Василев за клевета. Ще го съди, ама друг път. Как ще обясни в съда, че негови другари от „Бистришките тигри” са се оказали „съсобственици” в предприятия като „Дунарит” и „Авионамс”? Цацаров и Пеевски са наясно в какво тресавище вкара Василев Борисов. И сега си представете колко независим ще е Борисов, ако спечели предсрочните избори и стане отново премиер. Помислете си също, каква е тежестта на клетвите му, че никога не е и няма да управлява с ДПС.

 

Ердоган и Цацаров са на друго мнение. Пеевски и Доган също.

 

Не знам как е при другите народи, но в нашата история едни и същи гадости се повтарят, сякаш сме абонирани за тях. Патриоти и националисти градяха кампанията си за последните избори върху два „слона”: бежанците и изказванията на Ердоган за принадлежността на Кърджали и Варна към империята. Да сте чули главния прокурор Цацаров да е защитил България от тези гаври? Не. Той дори не коментира скандалното връщане на Турция от нашите власти на нейни граждани (преподаватели и висши полицаи), опитали се да се спасят от репресиите след неуспешния опит за преврат там.

 

Купената държава

 

И докато пред очите ни Цацаров налага тотален контрол върху държавата,   германският Sueddeutsche Zeitung публикува статията „Купената държава”. Тази държава, според политическия наблюдател Флориан Хасел, е България. И е купена от Русия. Изброяват се доста аргументи: горивото за атомната централа в Козлодуй, изплащането на над милиард на „Атомекспортстрой”, скъпия руски газ, АЕЦ – Белене, руските имоти край морето и зимните курорти, ЛУКойл и пр. По сметки на Хасел, Русия притежава около една трета от икономиката ни, което е равно на „превзета държава”.

 

Спомнете си как се газира Лютви Местан през 2014 г., когато „Ню Йорк Таймс” написа, че ДПС е проруска партия. Година по-късно Местан вече не е в ДПС, а със своя партия, откровено протурска. Кумирът му Ердоган може и да го тупа по рамото, но е играч във висшата лига. Той може да се прегръща с Путин, да заплашва ЕС с бежанци и някъде в чекмеджето на тези сделки, да постави условията си към България. Защото държи под контрол три „турски” партии в у нас.  Така, че купувачите на български суверенитет са повече от един.  Опровержението на подобна теза е все по-трудно.

 

Ролята на Цацаров в подобна схема е по-сериозна, отколкото някои предполагат. Известният политически наблюдател Ехемен Чесчи твърди, че турските служби отдавна шарят из съседните държави, без да уведомяват за това НАТО. Вербуват хора, създават организации, провокират скандали, влияят на политически решения, застрашават националната им сигурност. Особено ефективни били в България. Защо ли? Защото тук ук много вървят парите, предателите и постовете, пише warontherocks.com. Високи позиции в най-секретните служби с политическото покровителство на ДПС, МВР и ДАНС са отдавна под такъв контрол, за което Борисов наистина трябва да отговаря пред закона. Цитират се разсекретени документи на партньорски служби, най-вече американски. Турските шпиони буквално си разиграват коня, докато малоумници у нас се обзалагат кои са дамите, минали през дивана в кабинета на премиера. До този разпад ни докара лидерът на ГЕРБ и два пъти премиер с модела на поведение и управление, наложени от него и кръгът му. Резонно е да попитате: Защо Цацаров да е толкова привързан към ДПС? Може би, защото Пеевски и движението му осигуряват контрол върху цели кръгове в магистратурата, твърдят едни. Други пък припомнят клюка, която от назначаването му за главен прокурор, обикаля публичното пространство. Става дума за едни 5 милиона, които уж тръгнали от КТБ, за да осигурят поста на Цацаров. Той трябвало да ги даде на Доган, за да си "купи" подкрепата за високия пост. Така и станало. С посредничеството на пловдивски олигарх и масон, към чията ложа принадлежал Цацаров. Да, това е само слух и може да е измислен от хора, целящи да компрометират главния прокурор. Може, но е наличен. Но, че Пеевски го заведе при Цветан Цветанов в МВР да го представи - е факт. Лидиращото присъствие на ДПС в прокуратурата, МВР, ДАНС, ВСС също е факт. Ще го разпознаете по действията и бездействието на тези институции по определени теми, скандали и проблеми.

Защо Борисов не се опълчи на политико-мафиотската матрица #Кой? Не само защото е зависим от нея, но и защото получава бонуси от зловещата корупция и разграбването на държавата. И ако има купувачи на български суверенитет, значи има и продавачи.

Старият Бог Борисов залязва в сянката на гилотината. Да живее Цацаров - новият Бог.

 

Каква е връзката на всичко това с бунтовете в Харманли? Ако все още се нуждаете от обяснение – по-добре да ни няма. Защото хора, които скачат срещу чужденците, но не скачат срещу корупцията и продавачите на суверенитета ни, не заслужават нищо.

 

Огнян Стефанов


П.П. През последните години Ердоган се е срещал само с още един главен прокрор – този на Азербайджан. Двамата са обсъдили великата мисия на вожда Гайдар Алиев за приятелството между двете страни и възможностите Турция и Азербайджан да изградят духовна и мюсюлманска ос, доминираща в целия регион.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7238 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10154 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6219 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари! . 14| 6468 |10.04.2024 Безценен съвет: Вече сте мъртви, но запазете самообладание. Да живее шефът!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads