Реклама / Ads
22| 14759 |20.01.2023 ГЛАСЪТ

Колекция от долнопробни факти: Защо Иван и Сийка затъват в Nexo?

.
Това беше миналия петък... Източник: БГНЕС
Отново е петък. И отново от сутринта има гореща новина около скандала с Nexo. Научаваме, че криптоплатформата (не е криптобанка и никога не е била) и регулаторите в Съединените щати са постигнали окончателно споразумение. Става ясно също, че не са налице твърдения или обвинения от страна на федералните регулаторни служби, както и че че Nexo е участвало в измама на клиенти.
 

Това е накратко.

 

Какво става в България? На 13 януари, петък, Сийка Милева - говорител, Иван Гешев – ГП, Борислав Сарафов, зам. на ГП и шеф на Следствието дадоха епична прес-конференция, по време на която хвърлиха няколко информационни бомби с ядрен заряд. Едната бе, че Nexo е финансирала терористи от „Хамас“. Другата: в Nexo са прани руски пари. И третата: Nexo финансира „Демократична България“ и е свързана с „Продължаваме промяната“.

 

Съответно и съгласувано ГЕРБ и присъдружните медии изляха Ниагарски водопад от кал върху двете политически формации.

 

Последва любимият герберски номер - „създаване на временна комисия“, която да разследва скандала на века, сравним единствено с фалирането на КТБ, според трикратния носител на някаква благоевградска награда Гешев…

 

От тричленката на брифинга научихме също, че от офиси на Nexo са иззети „скъпи картини“ на Пикасо, Матис и Дали. Апропо, на Салвадор Дали принадлежи изразът: „За някои е важно да са известни, не е важно с какво“.

 

Днес е петък, седмица след онази „историческа“ пресконференция. Става известно, че в САЩ има постигнато споразумение. Също за глоба на Nexo и случаят е приключен. Но няма съобщение за брифинг на Сийка, Иван и Сарафа. Къде са героите, които цяла седмица громяха лошите и с голи гърди (казано символично, Сийка да не се засегне...) защитаваха нацията, че и света (според Гешев) от заплахата Nexo.

 

Михаил Булгаков има сборник с разкази и фейлетони със заглавие „Колекция от долнопробни факти“. Текстовете в книгата описват сблъсъка на абсурдната болшевишка система с реалния живот на хората. Болшевишката прокуратура на Гешев повтаря тези опити днес в България.

 

Да видим колекцията от факти на родното обвинение. Така ще сме справедливи към положения труд и умствени напъни от страна на изброените висши магистрати, към които смело можем да прибавим и Ясен Тодоров, зам. на Сарафа.

 

- Факт е, че прокуратурата произнесе още в началото правилно името на фирмата – Nexo.

- Факт е също, че обвинението даде моментално прес-конференция.

- На нея присъстваха висши представители на прокуратурата - факт.

- Неоспорим факт е също, че тези хора направиха политически внушения по адрес на партии и отделни политици.

- Факт с висока „резолюция“ е и обяснението, че са иззети „скъпи картини“. Както е факт, че тази проява на едноцифрено IQ, доведе до раждането на израза „Сийка Пикасото“… (Преди 2 години картина на Пикасо е продадена за 124 млн долара. Скъпа ли е по сийкините критерии...)

 

Тук е мястото да спомена реакцията на адвокати, присъствали на претърсванията и изземването от офиси на Nexo. „Беше трагедия. Тези хора (от следствието и прокуратурата) не знаеха какво точно търсят, защото нямаха понятие за какво става дума“.

 

Такъв сбор от неадекватности Булгаков нарича „Колекция от долнопробни факти“, който израз ползвам и надявам се да ми простите.

 

За да е по-пълна картината е редно да споменем и тежките обвинения, които в аванс отправи българската прокуратура. А именно, че през Nexo са минавали пари за терористични организации като Хамас, а милиони от Русия са били изпирани чрез фирмата.

 

В тази връзка е редно да се знае: Основата на американската система за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризъм е Законът за банковата тайна (BSA), приет още през 1970 г. Той задължава широк кръг финансови институции да докладват подробности за определени транзакции на Министерството на финансите на САЩ. По-специално, парични транзакции, надвишаващи $10 000, трябва да бъдат докладвани в отчетите за валутните транзакции (CTR). Освен това финансовите институции трябва да записват съмнителни транзакции в Доклади за подозрителна дейност (SAR). Базите данни, генерирани от докладите, се обработват от Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN), която анализира транзакции, идентифицира модели във финансовите престъпления и използва събраните данни в разследвания. Финансовите регулатори са отговорни да гарантират, че финансовите институции отговарят на изискванията на BSA.

 

В САЩ съществуват 21 законови и подзаконови уредби за възпрепатстване, противодействие, контрол и наказания за финансиране на тероризма. В много от случаите се предвиждат доживотни присъди, а в някои щати и смъртна присъда, в зависимост от мащаба на престъплението.

 

В случая с Nexo в САЩ няма дори намек за нещо подобно.

Същото важи и за „изпирането“ на съмнителни пари с руски произход.

Гешев заяви преди дни, че българската прокуратура събирала доказателства и информация, които щяла да предостави на американските партньори. Наистина ли? И кой по-точно е искал подобна помощ от Гешев? Защото в американските медии няма нито дума за подобен обмен или търсена помощ от Гешев.

 

Със сигурност обаче от САЩ да са поискали обяснения от Гешев относно съмненията, че е забъркан в корупционни практики и представлява заплаха за националната сигурност и сигурността на партньорите от НАТО, както написа американският конгресмен Уорън Дейвидсън в писмо до финансовата министърка Джанет Йелън преди около месец.

 

Изводът е, че сме свидетели на поредния опит на Гешев да представи вмирисана цаца за акула. Не се получи.

 

И нещо специално за Сийка Милева.

 

Па́бло Дие́го Хосе́ Франси́ско де Па́ула Хуа́н Непомусе́но Мари́я де лос Реме́диос Сиприа́но де ла Санти́сима Тринида́д Кли́то Ма́ртир Патри́сио Руи́с и Пика́со – следи ударенията, Сийке, - е казал: "И сред хората копията са повече от оригиналите".

 

Дано г-жа Милева на младини да не се е плацикала по цяло лято на басейна на Барото, край Гоце Делчев, а да е прочела и някоя книжка извън задължителния списък. Дано, ама надали, както казала циганката, когато в първата брачна нощ женихът споделил, че се надява тя да е девствена… (Един от любимите вицове на д-р Филипов – Стойко Тонев)

 

Ами това е.

 

Кризисният ПР не е само хвърляне на л...а на вентилатора - трябва и акъл.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11986 |19.01.2023 Най-шумните борци с корупцията крият афера с биткойни за милиарди! Кой ще ги разследва? . 14| 11232 |19.01.2023 Кои, как и докога ще доят българското виме? Политиците отговарят . 29| 16862 |18.01.2023 Миши шум и плонжове пред Кремъл за изнесено оръжие и техника в Украйна. Срам, срам… . 24| 11533 |17.01.2023 По какво си приличат Гешев и Митрофанова и защо отговорът съдържа „идите на х.й“?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads