Реклама / Ads
15| 12677 |03.04.2019 ГЛАСЪТ

За КОНПИрите, Цецо и корупцията

.
След вчерашната медийна изява на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, един въпрос броди „трескаво“ из страната. А той е: Г-н Георгиев, можете ли да паднате по-ниско или да продължим да ви стимулираме с нови факти около вашето битие? Ще се глобите ли сам за декларация с невярно съдържание или ще се предадете доброволно на г-н Цацаров?

От всичките ви оправдания около скандала с имотите ви, можем само да ви уверим, че не ви завиждаме за протеклите тераси, зимните градини, стъклените кули, тентите и луксът, в който сте заобиколен. Възмутени сме от това, как в продължение на дни се опитвахте да ни заблуждавате. Защото това, което видяхме от дронове, спътници и селфита вече ни убеди, че вие сте всичко друго, но не и лидер в борбата с корупцията. Може би вече сте разбрали, че разликата между вас и останалите новодомци, е че все още имате много да се „учите“, за имате имот, закупен от Артекс.


В опита си да изчисти петното от Цветан Цветанов, Георгиев, ни уведоми вчера, че няма да коментира неподписани документи, защото щели да ги проверяват дали съответстват на истинските. Явно ни взимате за големи балъци. Според бивши служители на КОНПИ това са вътрешни документи, доклад на директора с предложение, проект на решение на Комисията и становище на една дирекция, която обработва постъпващото в централата от териториалните дирекции. Тези доклади от директорите се предават на магнитни носители, а проектите и становищата също се разменят в Централата на Комисия с помощта на флашки и поради тези причини са без подписи.

 

Същите се обсъждат на провежданите заседания на комисията и след евентуални корекции са разпечатват и едва тогава се подписват. Оригиналните  документи се намират в архива на комисията и могат да бъдат проверени за минути, ако случайно не са унищожени. Защо ли да не го направят. Убедени сме, че проверката на автентичността на тези документи няма да получи гласност, защото Пламен Георгиев би трябвало да знае, как е замазана и прекратена проверката срещу Цецо. Не по-различен би бил резултатът от проверка на КПКОНПИ срещу самия Пламен Георгиев. Тя е обречена на провал. Хора от системата не крият, че всички ръководни кадри са поставени на тези постове, след личната благословия на Георгиев, получена след неуморен труд на колене или други неудобни пози.


Вчерашната изява на Пламен Георгиев беше катастрофа за неговия имидж, ако изобщо има някой, който да си мисли, че е останал такъв. Започна се от ранни зори, след като се появи на конференция, свързана с морала в администрацията. Безспорно е, че хвърли в потрес обществеността. Докато се чудехме на тази демонстрация, дойде и необяснимо наглото му поведение пред журналистите. Започна се една безспирна тирада, как единствено той бил публикувал нотариални актове и документи и повече за тези „компроматни глупости” нямал да се обяснява. Да припомним само, че първо Фрог публикува съмнителните му имотни сделки, като забелязахме, че са придобити два апартамента, три паркоместа и гараж за 527000 лева, цена съмнително по-ниска от пазарните цени. Приложихме и снимки на луксозните сгради, като Пламен Георгиев странно защо в набързо скалъпените си обяснения наблягаше на апартамента, закупен през 2012 г. Бил на Акт 15, което по-късно бе опровергано. Апартамента не бил в кв. Изток, а само до хотел Плиска. Не бил го купил от Артекс. Това била реалната му цена и т.н. За новата си  от 2017 г. бегло спомена, че има течове, защото бил на последният етаж и бил в кв. Гео Милев, а не на алея Яворов и поради това цената била едва 150 000 евро.

 

Било старо строителство и аха да ни замаже очите, като изтича панически в Блиц и ПИК, където сърцераздирателно изплака, че имотът му бил ипотекиран от банката и заради това не бил негов. Опита се да направи анализ и на пазарните цени на имотите в кв. Гео Милев и тъкмо да му повярваме, че всичко е точно от Биволъ показаха другата истина. Имотите са закупени на цени под данъчните оценки и се оказа, че декларациите на Пламен Георгиев са неверни. Оказа се, че е купил тризонет от 156 кв.м. и тераси от 48 кв.м. и 186 кв.м. БТВ изпрати дрон и се оказа, че Пламен Георгиев е купил луксозен имот с всички екстри. От тераси и барбекюта до климатици и чадъри. Обществеността остана втрещена и това се превърна в най-обсъжданата новина. Притиснат от въздушното разузнаване Пламен Георгиев, отново с помощта на любимите си кафяви сайтове надмина себе си и обяви, че терасата от 186 кв.м. не била негова, а общи части, без значение, че само той я ползвал.

 

Задейства цялата си машина, която хукна да вади нови данъчни оценки за стари години, като естествено е старите да се окажат грешни и о, чудо! Данъчните оценки били по ниски от цените по нотариален акт, които пък били реалните и всичко било точно. Очевидно доволен от съчинението си Пламен Георгиев заговори за това, че е жертва на проверявани лица и хора, които са получили възмездие от кадърната и честна работа на него и комисията му. Корупцията атакува Антикорупцията и повече нямал да влиза в обяснителен режим.

 

Оказва се, че Пламен Георгиев яко ни баламосва. Юристи приеха опитите на Пламен Георгиев да си измие срама, като обида за професията. Не може да заемаш поста на шеф Антикорупция и да не правиш разлика между ипотека и лизинг, споделиха възмутени те. Не може в нотариалният акт подробно да е описано, какво купуваш, в последствие да го ипотекираш, а след това да твърдиш, че терасата е общи части, на която имаш лична цяла пристройка със сауна и барбекю. За негова неприятна изненада Антикорупционният фонд намери и обявата за продажбата на този тризонет с подробно описание на всичките глезотии в него. Всичко струва само 265 000 евро. Само със 115 000 евро повече от това, което е декларирал Пламен Георгиев.

 

Как тази цена се сринала в условията на нарастване на цените от 2016 г. до април 2017 г., когато го е купил до 150 000 евро не може да обясни нито един брокер на недвижими имоти. След какафонията от данъчни оценки, общи части, ипотеки и „компроматни глупости” остана без отговор един въпрос. Как Пламен Георгиев закупи този луксозен тризонет общо за 150 000 евро при пазарна цена от поне 265 000 евро? С какви пари доплати разликата от поне 115 000 евро? За ипотеките и продадения наследствен имот разбрахме. Събрал е около 300 000 лева, но от къде са другите г-н Борец с корупцията? Ако не сте ги извадил вие от някой тайник, то кой изплати разликата?

Атакуван бил от олигарсите, които неговата комисия проверявала. Ами кажете да чуем кои са, г-н Георгиев, а не да си подвивате страхливо опашката.

 

Убедени сме, че Пламен Георгиев се тресе и от това, че лъсна зависимостта от ГЕРБ и Цветан Цветанов. ГД „БОЕЦ” и Биволъ публикуваха вътрешни документи на комисията, от които е видно тежко нарушаване на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, граничещо с престъпления. През май 2015 г. Комисията на Пламен Георгиев прекратява проверката срещу Цецо с мотив, че не е установено несъответствие от 250 000 лева между доходи, разходи и имуществото, какво се изисква от закона. Видите ли, установеното несъответствие било около 110 000 лева, т.е. Цветанов няма обяснение за тези пари. Всичко се прекратява, а НАП няма нужда да бъде уведомен за да провери, какви са и откъде са те около 110 000 лева.


В изнесените документи се вижда, че конпирите са установили всичките закупени имоти на Цецо, но са приели цените по нотариалните актове за реални. Няма несъответствие. Истината е, че ако Пламен Георгиев и компания бяха спазили чл. 28, ал.1, т. 2 и т. 3 от ЗОПДНПИ трябваше да задължително да изготвят пазарни оценки към датата на закупуване на апартаментите. Тези пазарни оценки при всички случаи щяха да увеличат несъответствието на Цветанов до над 400 000 лева и сега той трябваше да се разхожда из дебрите на Софийски градски съд, за да обяснява за имуществото си.


Вместо да защитава интереса на държавата, КОНПИ на Пламен Георгиев замита проверката, прекратяват я и изпращат всичко в архив. Редно е и да кажем, кои са извършили въпросната проверка. Това е Антоанета Цонкова, в момента е предложена и избрана за член на КПКОНПИ. Според служители на Комисията, тя е способна да се разпише и на Колизеума по нареждане на Пламен Георгиев. Следващият е бившия зам.-председател на КОНПИ Иво Иванов, който в момента заема пост, като директор на Териториална дирекция София. Останалите, без които е нямало как да се случи това замитане, са посочени в тези документи. В новия Антикорупционен закон в чл. 52 и чл. 53 от него е дадена дефиниция за понятието конфликт на интереси, а именно: Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо висша публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение.

Сами преценете дали от КОНПИ не са имали частен интерес от замитането на проверката на имуществото на Цецо?

 

Екип на Фрог

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 17547 |23.03.2019 Скандалът „дом за Цецо“ – плъховете плуват към потъващия кораб . 37| 15063 |19.03.2019 Цецо се мести за 1,6 млн на „Латинка“, където през 1996-а убиха Луканов . 19| 20212 |09.10.2018 Гражданският щурм срещу цитаделата ”Фандъкова” е щурм срещу корупцията и лъжите . 40| 17814 |05.09.2018 Свинефермата. Цецо, Краси, Волен и Валери срещу Бойко. Влади и Шиши - идеолози

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads