Реклама / Ads
40| 38753 |27.01.2021 ГЛАСЪТ

Мата Хари удари отново! Този път по гордостта на Борисов - метрото

.
Ей такова голямо метро съм хващал...
Случаят с аварията в метрото между станции „Театрална“ и „Хаджи Димитър“ се развива като микс от: абсурд от Кафка, криминална загадка за виновника като по Агата Кристи и инфантилност като от ”Летящия цирк” на Монти Пайтън. Помните ли: ”Това овце ли са?” ”Да, овце са.” ”Тогава защо са накацали по дърветата?”
 

Шефът на метрото инж. Стоян Братоев, притиснат между партийните и едни други интереси посочи хладнокръвно Перловската река, която, видите ли, е виновна за злополучната ситуация. Да се смеем ли, да плачем ли… Братоев е професор, сериозен човек и трябва да му вярваме.

 

Той може и да не си дава сметка, но историята заприличва вече на онзи конфуз с чекмеджето в спалнята на Борисов: на всички им е ясно за какво става дума, но продължават да ни пробутват тъпотиите за Мата Хари и аранжирани милиони.   






Имало три версии за аварията, която стана месеци след величественото откриване, равно по историчност на откриването на Триумфалната арка в Рим от император Константин.  

 

Първата версия: неочаквано покачване на водите отместило бетонния под и някакви плочи. Девет бала вълни в Перловската бара? Проф. Георги Рачев веднага да се заеме с този рекорд в климатологията. 

 

Второто обяснение надминава дори първото: Влошени химикомеханичните свойства на почвата довели до втечняване на пясъка под метрото. Представяте ли си бе, хора – втечнен пясък. Ако по бетономорието химикомеханичните свойства се объркат и плажовете се втечнят – отиде ни туризмът. Не че сега го има в нормален вид, но втечнен е прекалено авангардно…  Говорих с едни експерти и те викат, че има редица способи и методи за определяне динамичната якост на почвите. Нормалните хора правят това преди да се захванат с каквото и да било строителство. Сигурно съм попаднал на неправилните експерти.

 

Има и трети вариант за случилото се, но не му обръщайте голямо внимание, защото е малко вероятен. Става дума за човешка грешка. Ако проектантът или изпълнителят са си бъркали в… джоба, вместо да си свършат работата както трябва. Това, разбира се, няма как да е човешка грешка, защото строителите са „Трейс“, а те са безпогрешни. Питайте Борисов или Фандъкова и ще ви кажат.






Как е по света, питат се мнозина.

Тунелът под Ла Манш преминава на дълбочина 50 m под дъното на морето. Дълъг е 50 км. Влаковете летят със 160 км в час в двете посоки между Франция и Великобритания. И много странно – няма никакво втечняване на пясъка! Нито подът на тунела е поддал.

 

Лондонското метро е минало под Темза две години преди Априлското въстание.

 

И понеже тези дни премиерът е на вълна Навални и Русия, да го светнем, че Московското метро пресича на 18 места река Москва. А тя е река, а не като Перловската. Но няма течове, ти да видиш…

 

Петербургското метро минава под Нева – цели 125 км, а станция „Адмиралтейская“ е на 84 метра под земята. Досега са се разваляли само ескалатори.

 

В много трудна природна среда - вода и скали, е построено метрото в китайския град Циндао. Счита се за истинско чудо на инженерните и строителните умения.

 

В Хелзинки, Финландия, е построена най-дълбоката станция на метро под вода в света. Не тече, няма разместени подове.

 

Това е положението. Никъде не се откриват данни за втечнен пясък, нито за издънки с бетона. 






Освен това да знаете, че на много места по света строителството на нови линии е по-евтино, отколкото в София. Как става този номер – не знам. Мирише ми на заговор срещу Борисов и Фандъкова. Мата Хари удари отново. Този път да по най-милото на премиера… - метрото. Вие какво си помислихте?...

 

"Това метро ли е?" "Да, метро е." "Тогава защо плува в Перловската вада?"

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 28898 |07.01.2021 Не Радев, а Борисов е бил ортак с Черепа. После с Шиши и Гешев го удариха . 40| 18770 |23.12.2020 8 източника, от които Гешев можеше да разкрие Мата Хари, но отказва . 58| 23781 |05.12.2020 Путин паникьосан, руска Мата Хари, Сачева хока и други благи вести . 24| 18570 |25.09.2020 Смъртоносният синдром ”болен лидер” при китовете, удари ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads