Реклама / Ads
26| 11172 |25.09.2015 ГЛАСЪТ

Медии бухалки и медии близалки. Кой ги притежава

.
Ал Капоне
Въпрос: Кой български политик притежава между 17 и 40% от почти всички български медии? Няма как да знаете, защото е една от най-пазените тайни в държавата. Отговорът ще намерите в край на статията.
 
Българската журналистика отдавна е на дъното. Като своята майка - политиката. Все още има нормални и интелигентни журналисти, но са изчезващ вид. Ако моделът # Кой продължи да управлява държавата, българската журналистика ще влезе в "Червената книга".

Всичко започна и ще свърши с бухалки. У нас това е реалното правораздаване. Една медия ако е неудобна на властта или политически кръгове - я убиват. Или купуват.

В извънредно интервю по бТВ премиерът Бойко Борисов се възмути, че медии бухалки преиначили неговото изказване за бежанците. Също и изявлението на канцлера Меркел по повод неговото изказване. Манипулация, демек. И всичко това, защото "медийните бухалки" били против строителството на магистрали, подобряването на живота на хората, развитието на икономиката, новите пречиствателни станции и прочие хубавини. Нападали със злоба и завист успехите на Борисов. На мой гръб си изкарват пари, иронизира ги премиерът.

 

Кои са "медии бухалки"?

 

Това са всички медии, които не венцехвалят историческите заслуги на Борисов. Казано с повече думи: които не признават, че Той спасява нацията, Той направи коалиционен кабинет, Той дава парите, Той реже лентите, Той се грижи за бедни и богати, Той праща проверки на бензиностанциите, Той строи детски градини, Той увеличава пенсиите, Той бори корупцията, Той бори мафията. Лично Той - "златният век" на България.

"Медиите бухалки" са нещо като брой - два вестника и 4-5 интернет сайта. Малко са, но са капката катран в кацата с меда. Според Борисов критиките по негов адрес са умишлени, целенасочени и несправедливи. Затова ги преживява тежко, изнервя се, става раздразнителен.

Людовик XIV, наричан Кралят Слънце, е управлявал 72 години. Казвам го неслучайно. Борисов спортува, спечели купата на агенция ПИК по тенис, не близва алкохол и пуши качествени пури. Що да не доживее 120 години. Йогата Свами Дев Мурти сега е на 114 и твърди, ме ще изкара 400 години. Той да не е нещо повече от Бойко?

Но да не се отклоняваме.

 

"Медии близалки"

 

Някои ги наричат още "медиите изтривалки", но разликата не е голяма. Понякога устата е по-мръсна среда от подметките на обувките. "Близалките" се познават лесно. Попаднете ли на заглавия като: "ИЗВЪНРЕДНО! Бойко Борисов с унищожителен удар срещу измамниците бензинджии!" или "СВЕТКАВИЦА! Бойко Борисов смаза Реформаторите! Ще има ли ГЕРБ-ерски шут за копелето Радан?" значи сте настъпили близалка/изтривалка. Има още стотици примери, но може да нямате под ръка "Деган"...

При "близалките/изтривалки" имя някои характерни особености. Едната е, че преди да станат удобни за близане, са били "бухалки". В зависимост от обстоятелствата, ще се върнат към "ударните" аргументи и в бъдеще. Както казва в едно интервю журналистката Ива Николова: "Кръстева и Пеевски наричаха Бойко Боко Тиквата, а сега му правят свирки".

 

Някои са особено талантливи - това са "бухалко-близалки"-те. За една такава надарена издателка Блъсков бе казал веднъж, че имала "17 задника, за да покрива всички посоки и нужди". Прав е, но не е само тя. Самият той доказа, че владее този "висш пилотаж".

На 20.02.2013 г. агенция ПИК (собственост на милионера Недялко Недялков) пише:

"Часове след оставката на Бойко Борисов, потребителите на Фейсбук започнаха да гадаят утрешните заглавия на "Телеграф" и "Монитор" - досегашните рупори на режима на премиера.

Дали и утре медиите на депутата от ДПС Делян Певски ще продължат хвалебствията по адрес на правителството и ГЕРБ? Или ще се върнат към старата песен за Боко Тиквата? Дали ще защитят своя благодетел в падението му от власт? Или ще се появи заглавие от рода на: "Бойко: Щях да вкарам точка да увеличим пенсиите и работните заплати с 50%".

Угодническите заглавия вероятно ще придобият по-умерен тон след днешния ден. Бойко пак ще е на първа страница, но може би не с най-търговската си усмивка. Журналистите в двата вестника за първи път от 3 години насам ще си отдъхнат. Но за кратко. Защото стопаните им може би все още не са решили кой ще бъде следващият властелин в държавата. Тепърва започват да свирят нежни трели в много посоки..., докато уцелят новия победител! И тогава по стар медиен обичай започват да "ритат падналия". Едва тогава героят Боко Тиквата може пак да стане актуален. Читателите ще си припомнят деня, в който "Телеграф" и "Монитор" смениха огъня по Бойко Борисов с любовни обяснения към него.

Още по-любопитно е какъв дудук ще изкара утре Николай Бареков! Дали ще се еманципира от своя идол Борисов? Или изведнъж ще прозре истината по досието "Буда"? Всичко зависи от мозъчния тръст Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Чорбаджиите сигурно цял ден умуват сопата ли да извадят за Борисов или да изтраят ден-два, преди да сменят курса".

 

Е, смениха курса. Днес Недялков е забравил онази ирония и пропагандира пламенно идеологията и философията на кръга, олицетворяван от Пеевски. Дори публикува едно към едно материали от презираните някога "Телеграф" и "Монитор". Тези "близалки" сигурно са много ценни за премиера, защото освен че организират специално турнир по тенис, който той да спечели, го даряват и с патос, достиган единствено във възхваляването на Априлската линия на партията. "Близалките" обаче са и "бухалки", които "наказват" със зловещи нападки всички, които дръзват да критикуват премиера и модела #Кой.

 

Мръсни пари за комфорт и рекет


В България няма нито една печеливша медия! Това трябва да е ясно на прокуратурата, финансовото министерство и НАП, ако решат някой ден да поработят в тази посока. Най-големите и шумните медии гълат милиони. В това число са и националните телевизии. Една от тях за 2012 г. е отчела 60 млн загуби. За следващите години отчети няма. Не са виновни само издателите. Тук няма нормален медиен пазар, нито рекламен. Корупцията е повсеместна. Т.нар. "големи" и "сериозни" получават сериозно "рамо" от министерства и държавни институции. По избори - от партии. На по-малките се подават трохи, стига да владеят венцехваленето или да са агресивни когато и срещу когото трябва. По този начин управлението си осигурава комфорт. Затова няма да видите разследвания за купуването на гласове и разпределението на обществени поръчки. Най-много да да ни покажат някой кмет, когото партията вече е отписала.

Някои от министерствата прибягват до тактиката "обещано не означава дадено". Пиари и дори министри се договарят с т.нар. "непокорни издания" да не им вадят "кирливите ризи", срещу което обещават някакви финанси. Обикновено те никога не се получават.

Немалка част от парите в медиите идват от контрабанда на цигари, проституция, трафик на оръжия и далавери с европейски фондове. Ако има изключения те са в интернет и потвърждават правилото.  

Има медии, които се издържат с грантове от неправителствени организации. Това е някаква независимост, но всички знаят, че безплатен обяд няма.

Премиерът говори за бухалки, но премълчава нещо, което е важна част от темата. Практика е политически кръгове, управляващи и фигури от бизнеса да комуникират с медиите чрез бухалки - в прекия и преносния смисъл. "Опитомяването" на медиите основно се извършва по два начина: с бухалки или прелъстяване. Вторият е доста вървежен у нас... За прокуратурата това е превенция. И като стана дума за прокуратурата - дота усилено се говори, че именно обвинението е наложило на ръководството на Нова тв да освободи журналистите Люба Кулезич и Сашо Диков. Според запонати шефката Силвия Зурлева най-добре знаела как точно е станало това. Превенция... И споразумение.

 

В увода зададох въпроса: Кой български политик притежава между 17 и 40% от почти всички български медии?


Отговорът е: Приятел на Делян Пеевски, който отрича да е такъв и не се казва Ахмед Доган.

Има документи, свидетели и доказателства. За тях - друг път.

 

Огнян Стефанов


П.П. Мафиотът Ал Капоне си падал по медиите, защото чрез тях станал много популярен. Някои вестници (вероятно стимулирани) стигнали дотам да представят част от жертвите на мафията като самоубийци и жертви на инциденти. Само за един месец през 1931 г. чикагските вестници публикували 5050 статии за Капоне и негови снимки. Повечето медии били под контрола на кмета на Чикаго Чермак, корумпиран и човек на мафията. Той се хвалел, че заради вестниците е недосегаем за закона. По този повод Капоне казал: "Когато птицата е жива, тя се храни с мравки. Когато заболее или умре - мравките изяждат нея. Не забравяйте това".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8695 |04.05.2015 Повечето медии са като морга без ток . 19| 12829 |23.01.2015 Кабинетът посегна на най-милото на #Кой - далаверата с медиите . 42| 13723 |20.12.2014 Л. Местан: ДПС няма медии! Б. Борисов: ДПС има цяла медийна група! . 41| 19889 |12.08.2014 Дебелата лъжа за ирландския собственик на Пеевските медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads