Реклама / Ads
39| 17668 |15.10.2020 ГЛАСЪТ

Милиционерските мечти на Иван Гешев и ефектът на Дънинг-Крюгер

.
Всичко е изписано на лицето му...
От 22 членове на Комисията по правни въпроси на НС 11 са потенциални клиенти на прокуртурата. При подобно положение кой от тях ще зададе истинските въпроси на главния прокурор Иван Гешев? Номерът с отчета, който бе разигран за пред чужденците е нищо повече от читалищна сказка. Гешев изброява цифри като свършена работа депутатите от комисията кимат.
 

Една част от тях примират от страх, че Гешев може да ги подхване за всякакви далавери, когато поиска. Знаят и защо. Други гледат да се застраховат, защото са чули и видели през последните години   как може да се повдигне обвинение без никакви доказателства, просто защото така е поръчано.  

 

Сега си представете Анна Александрова, Десислава Атанасова, Красимир Ципов, Александър Иванов и Димитър Лазаров от ГЕРБ, както и Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, или Симеон Найденов от „Воля“ и Стоян Божинов от ОП да поискат от Гешев да обясни за милионите, златните кюлчета и пистолета на премиерското нощно шкафче или за изтеклите записи с какви ли не квалификации по адрес на чужди лидери, как да се „изгори“ опонент и пр. Да се поинтересуват, защо Владислав Горанов е на свобода, а не в ареста за предоставените 700 млн на Васил Божков, срещу 63 милиона дадени на него и премиера, според самия Божков. Не смеят да се обадят и за скандала „8-те джуджета“, в който се говори за корумпирани висши прокурори, за заграбване на фирми и присвояване на веществени доказателства за милиони.

 

Не очакваме от тях такъв чутовен подвиг, защото такива хора не са способни дори на най-семпла изява в посока на истината. Страхливци, в непривична и абсолютно незаслужена роля на посланици на избирателите, които всъщност са гласували за партия, а съответния лидер ги е поставил в листата. По някакви причини, известни само на него, но за които всички се досещат.

 

Да, неколцина народни представители от опозицията имат куража да питат някои важни неща, но Гешев отговаря по изработените опорки, като не забравя да подчертава, че критиките срещу него са политически и целят свалянето му, а не работата на държавното обвинение.

 

Свеж момент в изслушването на Гешевия отчет е журналистът, който подхвърлил на главния прокурор банкноти от 500 евро с лика на Бойко Борисов. Попитал и защо държавното обвинение не разследва чекмеджето, 700-те милиона неполучени от хазарта и други скандални случаи. Гешев, разбира се не отговаря на подобни питания. Но иронизира, че ако бил служител на НСО с пистолет, можело да се случи… сещаме се какво. Милиционерското у главния прокурор не пропуска случай да избие на челото му. Но той с милиционерското е възпитан, както детето на художника с платната и боите…

Докато в бившия партиен дом се разиграваше едноактната пиеска „Отчет на прокуратурта“ в мелодраматичния стил на „Злочеста Кръстинка“, говорителката на Гешев Сийка Милева и заместничката му Красимира Филипова представиха законодателни промени, с които да се занижи доказателствения стандарт, да се разшири компетентността на военните прокурори, както и да се използва по-ефективно ресурсът на следователите. Предложенията не са нови и за тях Гешев е споменавал много пъти с твърденията, че формализмът в наказателния процес в България е прекалено голям, че България е една от страните с най-високи изисквания за доказателствата в сравнение с други европейски държави. Казано накратко, Гешев настоява доказателства, които са събрани в нарушение на процедурата, да бъдат приемани от съда. Така съдебният процес щял да бъде по-кратък. Само че Гешев не казва, че подобни промени дават огромни възможности за изфабрикуване на доказателства и осъждане на хора, които са неудобни на този или онзи политико-мафиотски кръг. Или просто, защото някой е платил за това, или има достатъчно влияние да поръча свои опоненти и конкуренти. В момента прокуратурта често използва доказателства със съмнителна достоверност и автентичност и десетки хора с обвинение лежат по арестите без да е ясна вината им.

 

Гешев все още е сигурен, че тези, които му осигуриха поста, ще се погрижат и да го запази. Все още се присмива на хората, които и днес му искаха оставката пред сградата на парламента.

 

Ефектът на Дънинг-Крюгер дефинира когнитивната склонност у некомпетентни индивиди да надценяват собствените си възможности и да омаловажават недостатъците си. Илюзия за превъзходство. Въпросните хора са неспособни да видят екстремността на своята некомпeтентност.

 

Нарисуваш с червило гола жена на огледалото и после чакаш мокри сънища с Анжелина Джоли. Може да си некомпетентен, но имаш власт да мачкаш хора и съдби. Това е хоризонтът на милиционерските мечти.

 

Д-р Димитър Попкутуев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 27679 |09.09.2020 Райна Кабаиванска е велика певица, но не затова Пеевски я е пощадил . 79| 19410 |24.07.2020 Иван Гешев става докторант по международно право без да знае чужд език . 24| 24602 |01.07.2020 Мускули срещу мозъка. Маринов и Иванов трябва да се разкарат от МВР веднага . 14| 18775 |02.04.2020 Избиване на вредните врабчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads