Реклама / Ads
1| 13934 |29.11.2016 ГЛАСЪТ

МВР при „Борисов Втори“- реформата под килима

.
Снимката говори сама за себе си
Ноември 2016 година полицаите заплашват с протести заради опасността да изгубят социалните си придобивки, както и заради ниските си заплати. Както през ноември 2015 г., както през 2014 г. и както по времето на Михаил Миков като вътрешен министър през 2009 година. Това е „риформата“ в МВР, по-точно неосъществената реформа, която за пореден път бе заметена под килима от политически съображения.
 
Това наследство ще ни остави втората жена вътрешен министър на България Румяна Бъчварова. Всъщност за почти две години престой  в сградата на ул. „Шести септември“ в столицата на социоложката Бъчварова, мнозина още не са сигурни дали дамата е управлявала МВР или само е изпълнявала указанията на Бойко Борисов.

Според повечето специалисти премиерът бе взел на „ръчно управление“ вътрешното ведомство. Благодарение на него оттам си тръгна едва след три месеца предишният вътрешен министър Веселин Вучков. Причината- отказа на Борисов да отстрани кадрите на КОЙ от службите-главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев.

 

Двамата си отидоха накрая, но останалите кадри, внедрени в МВР по времето на кабинета Орешарски, останаха навсякъде и в Националната полиция, в ГДБОП, ДАНС и по районните полицейски управления. Ще посочим само шефът на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев, монтиран на поста от Делян Пеевски по времето на Орешарски и останал непоклатим през целия мандат на ГЕРБ, въпреки двукратните заплахи за уволнението му от премиера Борисов. Националната полиция пък се превърна в бастион на Модела КОЙ с назначените от главсека Лазаров футболисти и негови земляци от Горна Оряховица.

 Реално в момента в МВР е в ход част от реформата на министър Веселин Вучков, а именно преминаването на администрацията от служители на МВР „първа категория“ в държавни служители.

Всичките идеи за промени в Закона за МВР на Румяна Бъчварова бяха бламирани от вътрешната комисия в парламента. Нещо повече-дясната ръка на Борисов-Цветан Цветанов обвини министърката в некомпетентност, защото носела негативи на премиера.

 

В крайна сметка от реформата не остана нищо, а за бленуваният от Бъчварова „Център за предоставен на услуги“-МВР така и не бяха предивдени пари в бюджета на министерството за 2017 г.

По времето на кабинета „Борисов Втори“ за първи път в историята на България полицаи блокираха кръстовища и магистрали в знак на протест срещу орязването на социалните им привилегии от министъра на финансите Горанов, доверен човек на кръга КОЙ.

В резултат Борисов дръпна ръчката и спря проекта. Това не попречи хорато от МВР пак да останат без вдигане на заплатите, без пари за дрехи и извънредни часове труд, въпреки гигантските бюджети, които министерството получи при второто управление на ГЕРБ.

 

Управлението на Бъчварова/Борисов в МВР не успя да се справи с най-големия проблем на страната-мигрантската криза. Изхарчиха се милиони лева за оградата по турската граница, която още не е готова, за техническо оборудване, за купуване на скъпа техника, за командироване на полицаи и военни по границата. Но въпреки всичко мигрантите продължават да минават необезпокоявани браздата. Ситуацията се влоши след като през лятото Сърбия и Македония блокираха границите си и мигрантите заседнаха при нас.

 

Бунтовете в Харманли само показаха какво ни чака тепърва, а неадекватната ни политика спрямо потока от юг, ни прави много уязвими за в бъдеще.

Да припомним и неадакватното поведение на ръководството на МВР след престрелката в Слънчев бряг по хората на Димитър Желязков-Очите на 8 юни т.г., при която беше убит един човек, други трима тежко ранени, а хиляди чужденци видяха на живо родната „стабилност“. МВР действаше след събитията и при скандала на Околовръстното шосе, когато мутри на Златко Баретата пребиха семейство в колата и грабежите на банки, банкомати и инкасо автомобили.

 

Правеха се кампании, проверки на кортежи и всичкото от ден до пладне. А да припомним и неадекватното поведение през цялото време на главния секретар на МВР Георги Костов и той останал от Модела КОЙ.  С неговата благословия половината служители на СДВР, предимно от отдел „Убийства“ заеха ръководните постове в областните дирекции и службите. Или пък писменият отговор на министър Бъчварова на депутатски въпрос, според който за цялата 2015 г. ГДБОП са заловили „рекордните“ 49,42 гр. кокаин.

 

С нищо не се промени положението на възрастните хора по селата. Нагли апаши продължиха  да ги грабят, пребиват и убиват. За сметка на усещането на хората, че сигурност няма, статистиката на МВР  сякаш„разцъфна”. Разкривеността  расте, а извършените престъпления намаляват, похвали се многократно Бъчварова. Думите й бяха приети с умилителна усмивка. А от прокуратурата контрираха, че се прилагат схеми за надуване и манипулиране на статистиката. Никой от МВР  не се напъна  да отрече обвиненията. Бъчварова се правеше, че не ни лъже, а ние, че и вярваме. Много дръзки престъпления, характерни  за София, като въоръжени грабежи, например , вече започнаха да се случват и в по-малките градове на страната.

 

По-голямата част от тях за жалост останаха неразкрити. За това, обаче и дума не се обелва. По линия на КАТ ситуацията не е по-различна. Доказват го тежките инциденти, при които не минава и ден без да има свидни жертви. Румяна Бъчварова си затвори очите за пожарникарите, които от десетина години ходят с опърпани дрехи и скъсани кубинки. Сърцето й не се размекна пред окаяните огнеборци, предпочете хладнокръвно да изброи колко коли са купени и с това да ни внуши, че си е свършила работата.  Липсата на мотиваци на ченгетата видимо  не я развълнова, нито пък вълната от напускащи в края на миналата година.  

 

Ще завършим с думите на бившия външен министър  Кристиян Вигенин-Бъчварова дали разбра, че две години работи в МВР ?

Стефан Ташев

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11572 |18.11.2016 Само във Фрог: „Реформата Горанов”- източват МВР, за да пълнят НОИ . 0| 3828 |07.10.2016 Кунева се похвали, че МОН работи с общините за реформата в образованието . 0| 7079 |16.09.2016 М. Багдасаров за Фрог: С реформата на Кунева много бомбички ще гърмят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads