Реклама / Ads
16| 16886 |13.04.2018 ГЛАСЪТ

Някой има полза “Желяз и момчетата“ да е Биг Брадър – сълзи и сополи

.
Много емоции, много подкрепа... Източник: БГНЕС
Сигурно е, че Желяз и четирите момчета от колцентъра не са и сънували, че ще станат известни за нула време. Едно писмо от САЩ, нелеп арест, неадекватни действия на властта и те вече са „звезди“. Дали това ще им помогне в ситуацията, в която са се оказали? Едва ли. Думата все пак е на закона.
 

Призивите да спасяваме Желяз от янките бе пласиран с такъв патос, че напомни за онова „грабвайте телата“ на Шипка… Трябва да внимаваме с емоциите. Десетки близки, познати и непознати се хвърлиха да бранят "Желяз и момчетата". Колко от тях обаче знаят за какво става дума? Каква е каузата в техния протест? Не съзнават ли колко е глупаво да призовават да не „даваме българските младежи на САЩ", когато стотици хиляди българи избраха именно САЩ за своя втора родина? Май са прави турците, когато казват: Да им имам акъла на българите, ама след това.

 

Съжалявам, но не вярвам, че Желяз и колегите му не са имали понятие какво продават и на кого. На 29 години човек не е толкова безпомощен и наивен. Освен това е смешно обяснението на „29-годишното момче“, че се чуди, защо работодателите му са осъдени в САЩ преди около година, а чак сега властите в Маями се сетили за него и още четири „момчета“. Със сигурност американските институции имат обяснение и аргументи, които трябва да чуем.

И стига с това „момчетата“ - смешно е. Марк Зукърбърг е на 33 години, но пое цялата отговорност за гафовете с Фейсбук, извини се, заявява какво ще промени…

 

Другаде е заровено кучето. Властта и медиите насочиха вниманието ни върху престоя на Желяз в „страшния арест без телевизор“ и кръвожадността на американците. Целта бе ролята на българската прокуратура и управляващи да остане на заден план. Именно държавното обвинение разпореди задържането на Желяз. Следователи пък измислиха „хитростта“ да го извикат в полицията уж заради някакво ПТП, каквото не съществува. Той отишъл с майка си, но там нещата се объркали. Хайде в ареста, никакви срещи с адвокат, никакви сведения – такава била практиката по празници. Лъжа, естествено, но точно тази лъжа на прокуратурата, МВР и МВнР за часове превърна Желяз в жертва и „звезда“. Каквато е била целта.

 

Три дни по-късно научихме, че още четирима българи от същия колцентър, представляват интерес за американското правосъдие. Така след Желяз по телевизията се появи и Искрен Георгиев. Със съпругата си. И започнаха да ни убеждават, че не се интересувал и не питал какво продава. Тя – съпругата, - обясни кокетно, че имат „малко съкровище“ и благодари на свекърва си, че помагала в гледането… (Очаквайте продължение при Гала…) Искрен обаче призна, че той и колегите му вярвали на собствениците на фирмата, но после почнали да се съмняват, защото поведението им се променило коренно. Искрен дори обучавал младите кадри как да предлагат стоката.

Адвокати се включиха с обяснение за „натиск от най-силната военна държава“ върху българските власти. Сами ли се сетиха?

 

Време е да се запитаме, защо прокуратурата реши да задържи Желяз и огласи случая по толкова нелеп начин?

Толкова могат – е лесният отговор.

Сбъркали – надали.

 

А може би има нещо друго? Например разследването в САЩ по закона „Магнитски“, което може да докаже (не)участие на главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски в сриването на КТБ и в нарушаване на граждански права. Напрежението около Сирия и „Скрипал“ засега забавят обявяването на резултатите от това разследване, но това е временно. Прокуратурата съзря възможност да демонстрира лоялност и бързина пред Вашингтон. Но пък нямаше доказателства. И съдът логично пусна Желяз.

 

Последваха протестни пориви в защита на Желяз и момчетата и Цацаров побърза да обяви, че няма да ги дава на американците. Засега. По този начин Цацаров опита да спечели обществено одобрение.

Реакциите на българите рядко могат да бъдат обяснени с логиката. Вече месец в публичното пространство се пише и коментира открадването на 16 млрд лева от ДДС, но протести и настояване за разкриване на крадците и техните покровители няма. 16 милиарда са без значение за нашенеца, въпреки че могат да променят коренно живота му към добро.

 

Извършват се поправки в закони и в НПК, сравними единствено с времената на Сталин. Но ние сме заети да гледаме към колцентъра.

Проблемите с инвалидите стават все по-драматични, но и тази новина не достига да колцентъра.

Първи сме по смъртност в Европа.

Последни сме по доходи, стандарт на живот, образование… Кой ще протестира срещу политиките, довели до този крах?

 

Майките и съпругите на „момчетата“ ще им разрешат ли да се опълчат на това или им е достатъчно да са в сюжет за пуканки и бира? Трябваше да се усетят в мига, в който медиите „захапаха“ техния случай както ротвайлера детето в училищния двор. Водевилността обаче не им помага, а те наистина имат право да се защитават с всички законови средства. Достатъчно големи и образовани са, за да са били наясно какво вършат собствениците и какво самите те предлагат и продават. Имат право на справедлив процес и това трябва да го осигурят преди всичко българските институции. Тяхно задължение е. Начело с прокуратурата.

 

Татяна Белева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 17151 |09.05.2017 Някой да обясни на Каракачанов какво значи кибертероризъм . 29| 11548 |23.10.2014 Шест въпроса към Иван Искров в полза на прокуратурата . 96| 43288 |12.07.2012 Ползата от педофилията, Сесил и калният пейзаж . 34| 41226 |10.05.2012 Някой пречи. Bullet

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads